Dodaj do ulubionych

Katarzyna Bonda i promocja

24.11.19, 19:23
Gdzieś tam czytałam, że wg Katarzyny Bondy napisanie książki to dopiero połowa roboty. Po zakończeniu pisania nadchodzi cięższy etap: promocja, do której mocno się przykłada.
Z racji popularności książek na finanse też nie narzeka.
Nie do końca złośliwie zapytam, czy nie mogłaby zainwestować paru złotych w kurs poprawnej wymowy?
Parę dni temu w radiowej trójce był z nią wywiad, chwilę temu mignął mi z nią program w tv. Koszmarna dykcja, ciężko jej słuchać. W jej wymowie nie słychać akcentu ani gwary z Podlasia (pochodzi z Hajnówki), więc to coś innego, trudne dla mnie do zdefiniowania. Nie słyszałam o czym mówi, tak rozpraszała mnie jej twarda wymowa.

Problem nie mój, z dudy wzięty, a raczej wyciągnięty z racji szerokiej promocji autorki.
Obserwuj wątek
    • mae224 Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 19:30
      Prawda. Program w tv i forma wypowiadania się upewnily mnie w tym, że chyba nie jest mistrzynią słowa. Więc nie zamierzam jej finansować sukienek. smile
    • mamolka1 Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 19:32
      Nie rozumiem fenomenu jej książek.
      Dla mnie twory Katarzyny Bondy ( tak samo jak i Remigiusza Mroza) to takie pisarskie disco polo.
      Słuchałam kiedyś jej występu w Onet rano - taka sieczka myślowa jaką prezentowała to mało kiedy się zdarza.
      Pierdoły jakie wygadywała przyćmiły i dykcję i akcent..
      • hungaria Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 19:39
        Te książki pokazują, jak wielka jest potęga dobrej promocji.
        Momentami widać w nich pazur reporterski, ale poza tym mizeria.
      • iwoniaw Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 19:44
        mamolka1 napisała:

> Nie rozumiem fenomenu jej książek.
        > Dla mnie twory Katarzyny Bondy ( tak samo jak i Remigiusza Mroza) to takie pis
        > arskie disco polo.

No to chyba powinno Ci wystarczyć jako wytłumaczenie tego fenomenu? Wszak disco polo też ma masy fanów, czyż nie? Ludzie od zarania dziejów en masse poszukują prostych rozrywek i zarówno KB, jak i RM trafiają dokładnie w ich potrzeby.
      • marianna1960 Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 20:13
        Ogólnie kryminały i romanse niskich lotów literatura dla mnie to nie książki.
        • anika772 Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 20:34
          No właśnie to są książki, a nie literatura. Poradniki celebrytek podobnie, to tylko książki; koło literatury to nawet nie leżało.
          Całkowicie rozumiem fenomen książek Bondy. są równie popularne jak disco polo, bo łatwe lekkie i niewymagające wysiłku.
          Ps. Sama przeczytałam kilka jej książek dla czystego relaksu. nawet nie pamiętam tytułów.
          • hanusinamama Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 23:24
            Nieeeeee.....łatwe i lekkie to są książki Chmielewskiej. Bonda pisze czytadła.
            • zona_glusia Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 14:35
              > łatwe i lekkie to są książki Chmielewskiej. Bonda pisze czytadła.
              Czytałaś późną Chmielewską? To też były czytadła, czasami strasznie bzdurne, jak na przykład: "Krętka blada".
          • aqua48 Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 08:01
            anika772 napisała:

> Całkowicie rozumiem fenomen książek Bondy. są równie popularne jak disco polo,
            > bo łatwe lekkie i niewymagające wysiłku.

No nieeee, mnie jej książki umęczyły niesamowicie, z powodu fatalnego języka, złej konstrukcji i miałkości akcji. Mnie przy takich tekstach włącza się autoredaktor - to zdanie przekształcić, ten fragment wyciąć, ten rozdział przeredagować i przesunąć. smile Męcące.
            Niestety sam pomysł na książkę nie wystarczy. Nawet przy niezłej promocji.
      • hanusinamama Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 23:22
        Tez tak uważam. Bondy czytałam 3 ksiązki ( nie zrażałam sie, moze coś w jednej...drugiej poszło nie tak). I nie. Dla mnie gnioty. Mroza dostałam 3 ksiązki, po przeczytaniu 2 (znowu chciałam dać szanse) oddałam koleżance zakochanej w jego twórczości.
    • simply_z Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 19:41
      a co powiecie o Blance Lipińskiej...to dopiero...
      • anika772 Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 20:43
        Piękny Instagrambig_grin I "literatura"
        • lellapolella Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 20:49
          ...i wydawnictwo "Agora". Była promowana w "Książkach"sad
          • flegma_tyczka Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 08:28
            Bo liczą się znajomości, a nie prawdziwy talent.
            • zlota.ptaszyna Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 08:32
              Ewidentnie ona nie ma znajomości a nawet wrogów w TVN style
            • lellapolella Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 22:46
              Nie, złotko, liczy się kasa, a nie marka.
    • lellapolella Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 20:05
      Powiedziałabym, że, jako pisarka, nie musi dobrze wypadać w wywiadach. Tyle, że pisarka też z niej kiepska...
      • zlota.ptaszyna Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 20:25
        nie powinna tez zapraszac telewizji do domu
        • jola-kotka Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 22:51
          Dlaczego bo polar ma nieodpowiedni?
    • zlota.ptaszyna Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 20:24
      Jejku straszny ten program, chodzi o ten o jej mieszkaniu?
      Generalnie te programy maja ocieplac wizerunek tej osoby, ale ona wypadla strasznie, i jescze ten gabinet z tym wyswiechtanym polarem na krzesle i informacja ze tylko tam smierdzi papierosami (!!!!!!).
      No nie wiem jak wy ale ja juz po tym bede jej ksiazki omijac szerokim lukiem, ten stary polar nigdy nie zniknie sprzed moich oczu...
      • jola-kotka Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 03:37
        A jakby pisala w piwnicy to by mialo znaczenie? Co ma polar i papierosy do ksiazki?
        • zlota.ptaszyna Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 08:28
          No papierosow już nie skomettuje bos ty też palaczka, ale obejrzyj sobie ten program na TVN style z nią, nie wiem czemu ona nie schowała tego polara, przecież nie bronie jej nosić go w mieszkaniu ale poco ludziom pokazywać???? Normalnie bezdomny alkoholik by się wstydził założyć.....chciała się zareklamować a wyszła na zula,
          • jola-kotka Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 22:50
            Widocznie jej celem nie sa osoby ktore oceniaja pisarke po tym jaki ma polar i czy pali a takie co rozumieja ze liczy sie to co robi .
            • przystanek_tramwajowy Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 07:36
              Tak, tak lolunia. Na przykład zabija ludzi na przejściach dla pieszych i jakimś cudem nie idzie za to na zawsze do pierdla. Ucz się od niej.
              • jola-kotka Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 11:25
                Kolejny raz oceniasz ludzi jakbys sama byla swieta. A moze sedzia jestes ze masz prawo mowic czy to cud czy nie?
            • sofia_87 Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 08:37
              Biorąc pod uwagę to jakie są te jej czytadala, to jej celem są osoby pozbawionego umiejętności myślenia i oceniania.
              Zaczęłam kiedys czytać jedna z jej książek, nie mogłam uwierzyć, że jest aż tak kiepska, więc myśląc, że po prostu źle trafiłam spróbowałam z drugą, to samo. Przy książkach Mroza pozostalam przy jednej, niedokończonej.
              Koszmar
            • zlota.ptaszyna Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 10:45
              Jejku ale nie rozumiesz ze ten program o odwiedzaniu mieszkań ma pokazać osobę z dobrej strony a nie jako menela? Przecież ten polar nie wyglądał nawet jako ścierką do podłogi, mnie on obrzydza

Ale może najpierw obejrzyj ten program zamiast się wypowiadać o tym o czym nie masz pojęcia?
              Ty jesteś niby taka modnisia i elegancka a nagle bronisz obrzyganego kawalka fleece???? Helou!!!!!
              • jola-kotka Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 11:30
                To jaka ja jestem jest tu bez znaczenia. Ludzie sa rozni nie znaczy to wcale ze gorsi. Jakims tam polar niezaleznie jaki nie swiadczy o niczym.
                • zlota.ptaszyna Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 11:36
                  Nie moja sprawa, tylko dziwię się ze tak sobie strzela w stopę wizerunkowo. Ja nie wydaje pieniędzy na jej książki, ale ktoś mógł kupować i jak zobaczył ten program to przestanie bo mu się słabo zrobiło jak ona żyje wink
                  • jola-kotka Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 12:39
                    A zyciorysy nawiekszych malarzy swiata czytalas?
                    • sofia_87 Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 12:44
                      A nie sadzisz, ze pomiędzy p. Bonda, a malarzami, których możesz mieć na myśli jest zasadnicza roznica?
                      Nazywa się to TALENT smile
                      • jola-kotka Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 17:10
                        Nie sadze .
      • ga-ti Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 23:27
        Ej, ale o tym polarze to była cała historia, od policjantów go dostała, z naszywkami policji, kurierów na policyjny polar nabiera itp.
        Ale czemu w tym gabinecie jest tak zimno, że oprócz polara to ona rękawiczki i czapkę zakłada?
        (właśnie obejrzałam końcówkę powtórki wink )
        • zlota.ptaszyna Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 10:48
          No wlasnie i zaczęło się od zbliżenia na materiał tego polara, szkoda że co się zobaczyło to nie da się o zobaczyć....brrrrrrrr

I kompletnie nie rozumiem jej historyjki - "straszy" tym polarem kurierów, ale po co? Co osiąga tym straszeniem?
          Czy ktoś zrozumiał te intrygę?
          • elle_du_jour Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 10:58
            zlota.ptaszyna napisała:

> No wlasnie i zaczęło się od zbliżenia na materiał tego polara, szkoda że co się
            > zobaczyło to nie da się o zobaczyć....brrrrrrrr

czy ty masz jakąś nieprzepracowaną polarową traumę z dzieciństwa czy jak?
            • zlota.ptaszyna Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 11:26
              Ale czy ty widziałaś ten polar czy kompletnie nie wiesz o co chodzi?

Jeśli nie to dodam że zdaje się że Policja zamawia ubrania bardzo słabej jakości które po upraniu zmieniają kształt i kolor pierwotny wink
    • iberka Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 20:29
      Promocja KB oraz RM jest tak nachalna, że nie sięgnęłam i nie sięgnę, po ich "dzieła". Nie czuję się z tego powodu gorsza
      • semihora Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 20:43
        Bondy nie czytałam nigdy, na Mroza nabrałam się raz. O jeden raz za dużo. Więcej takiej głupoty nie popełnię.
      • sofia_87 Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 08:38
        Nic nie tracisz, wręcz przeciwnie, zapewniam Cię ☺
    • pani-nick Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 20:35
      Śmieszy mnie czepianie się wady wymowy u pisarki, która osiągnęła wielki komercyjny sukces i której książki się tak dobrze sprzedaja. Dla mnie to takie czepianie się czegoś, do czego można się przyczepić. Jest atrakcyjna, bystra i do tego niezależna finansowo. Dobrze, ze chociaż jakaś wadę ma.
      • swinki_trzy Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 20:42
        Toteż napisałam że problem z dudy wzięty. Nie czepiałabym się, gdyby p. Bonda tak nie podkreślała jak to przykłada się do promocji i jakie to ważne. Widać i dla niej byle nazwiska nie przekręcili, a resztę to pal diabli.
      • ck2 Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 23:17
        Zwłaszcza, że np. Masłowska czy Gretkowska też mają wade wymowy.
        • anomalia_pogodowa81 Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 23:27
          ck2 napisała:

> Zwłaszcza, że np. Masłowska czy Gretkowska też mają wade wymowy.

Masłowska i Gretkowska to jest inna liga intelektualna i literacka, im można wybaczyć więcej.
          Bonda trzaska literaturę klasy C.

Ja mam z nią odmienny problem - otóż Bonda x lat temu na skutek nadmiernej prędkości podczas jazdy samochodem zabiła człowieka. Dostała wyrok, w zawieszeniu, tam chyba okolicznością łagodzącą był fakt, że ofiara była nietrzeźwa, ale nie pamiętam dokładnie.
          No i Bonda w wywiadzie, w którym o tym opowiadała, strasznie się żaliła, jak to ciąży na JEJ życiu i że to było tak okropne, że musiała lata całe wydawać ogormne pieniądze na psychoterapię.
          Po czym do dziś lubi chlapnąć w wywiadze, jak to lubi bardzo szybko jeździć a mandaty wykpiwać uśmiechaniem się do policji.

Dla mnie to jest dno dna.
          • anomalia_pogodowa81 Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 23:31
            A nie, zguglowałam - człowiek nie był pijany i na dodatek przechodził po pasach.
            DNO.
            Ona zasługuje na totalny bojkot.
            • zlota.ptaszyna Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 08:37
              A dobrze widzieć, tragedia.....

pamiętajcie że jeśli już chcecie coś jej przeczytać to że względu na popularność jej wszystkie ebooki tuż po premierze wyciekają do neta, więc pobierajcie za darmo a wpłaćcie lepiej cenę książki na rodzinę jej ofiary
            • sofia_87 Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 08:40
              Naprawdę? Odrazajaca kobieta, rodzina ofiary powinna ja zniszczyć
            • obrus_w_paski Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 08:52
              Bonda pisze beznadziejnie fakt.

Ale poczytałam teraz o tym śmiertelnym potraceniu i przeprowadzający wywiady chyba tez nie pomagaja pytaniami s stylu „Pomogło ci pisanie o kobietach morderczyniach? W końcu twoja historia to „lajcik” w porównaniu z tymi opowieściami„ (www.tygodnikprzeglad.pl/dostalam-wyrok-w-zawieszeniu/), na miejscu rodziny zmarłego chyba bym pozwala dziennikarza.
      • hanusinamama Re: Katarzyna Bonda i promocja 24.11.19, 23:26
        Gdyby ona dobrze pisała (ilośc przedanych ksiązek tutaj nie jest wyznacznikiem, sama kupiłam 3 i oddałam z wielką ulgą)....jej wada wymowy nie miałaby znaczenia. Ona nie umie mowić oraz pisać...
      • mimbla125 Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 04:55
        pani-nick napisała:

> Śmieszy mnie czepianie się wady wymowy u pisarki, która osiągnęła wielki komerc
        > yjny sukces i której książki się tak dobrze sprzedaja. Dla mnie to takie czepia
        > nie się czegoś, do czego można się przyczepić. Jest atrakcyjna, bystra i do teg
        > o niezależna finansowo. Dobrze, ze chociaż jakaś wadę ma.

Taa, żeby jeszcze tylko pisała dobre książki, to byłby już w ogóle szał.
      • alpepe Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 11:41
        Dobrze, opowiedziałaś, co ci imponuje i jest dla ciebie ważne, czyli kasa, atrakcyjność i intelekt (nie znam Bondy wcale, więc nie ocenię, przyjmuję twój punkt widzenia), ale właśnie tu chodzi o zgrzytającą z promocją wadę wymowy. Brak konsekwencji lub świadomości.
        • sumire Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 11:45
          Ale ona jest pisarką, nie prezenterem radiowym ani politykiem. Uważam jej dokonania za grafomanię, ale nie ma sensu czepianie się wady wymowy u kogoś, kto pisze książki.
        • pani-nick Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 17:28
          A dla Ciebie bogate wnętrze i dobre serce? Tego niestety nie widać, wiec trudno mi oceniać.
        • pani-nick Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 17:30
          I nie tyle imponuje, co wychodzę z założenia, ze nikt nie jest idealny. Wyśmiewanie wady wymowy to dla mnie czepianie się dla czepiania, bo pani nie zarabia mówiąc.
    • pitupitt Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 07:20
      Nie wypowiem się, nie interesuje mnie jej twórczość. Jakąś jedną książkę tej pani mam, ale po pierwszych kilku stronach odłożyłam na półkę.
    • heca7 Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 07:32
      Też nie umiem zrozumieć fenomenu KB i RM. Kiedyś na jakiś wyjazd wypożyczyłam właśnie dwie książki- jej i jego. Dzięki Bogu wzięłam też inne z domu bo nie miałabym co czytać. U Bondy utknęłam na 80 stronie. Tego nie dało się czytać, ciągnęło się jak guma w majtkach, brak sensownej akcji, zagmatwane , mało zrozumiałe wątki. Czekałam kiedy się rozkręci intryga. Po 80 stronie odpuściłam.
    • afro.ninja Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 08:28
      Ona pisze kryminaly? Premier kryminalow jest od groma, kilkaset tytulow. Nic dziwnego, ze trzeba sie promowac.
    • m_incubo Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 10:12
      Nie wiem, może by i pomógł kurs, niestety w mojej opinii nie pomoże jej nic, bo nie trawię pisaniny Bondy, nie potrafię przebrnąć przez jej książki i fatalny, fa tal ny język. Choć przyznaję uczciwie, że próbowałam tylko raz.
    • taki-sobie-nick Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 22:32
      Aż obejrzałam parę nagrań. W dwóch mówiła całkiem normalnie (chociaż istotnie niski, głęboki głos połączony z wyrazistą dykcją może dominować wypowiedź), a w jednym zwyczajnie niewyraźnie.

Moim zdaniem ona nie ma wady wymowy, ale wypowiadam się zgodnie z zasadą NZSWSW (nie znam się, więc się wypowiem) tongue_out.
    • bergamotka77 Re: Katarzyna Bonda i promocja 25.11.19, 22:57
      Nie cierpię Bondy. A hitem byli jak.opisywała w prasie jak zabila człowieka autem.
    • barbibarbi Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 00:07
      swinki_trzy napisała:
      . W jej wymowie nie słychać ak
      > centu ani gwary z Podlasia (pochodzi z Hajnówki), więc to coś innego, trudne d
      > la mnie do zdefiniowania. Nie słyszałam o czym mówi, tak rozpraszała mnie jej t
      > warda wymowa.
      >
      > Problem nie mój, z dudy wzięty, a raczej wyciągnięty z racji szerokiej promocji
      > autorki.

Ona ma dykcję i mimikę jak młodociany recydywista na przepustce. Nawet ruchy niektóre takie męsko - dresiarskie, jak dla mnie to bardziej dodaje smaczku, nie jest słodką kokietką, nie jest kobieca, ale jest w jakiś sposób intrygująca i zabawna. Barwna postać, książek nie czytałam, ale słyszałam, że straszna grafomania i dlatego na razie trzymam się z daleka, może kiedyś. Tak samo jak od książek Mroza trzymałam się z tych samych powodów na dystans, w końcu się skusiłam i .......... żałuję.
      • pani_tau Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 11:57
        To już się nie dziwię Mrozowi, że się z nią związał - wypisz wymaluj Chylka, która jest wytworem jego fantazji erotycznych co zresztą ostro dawało po oczach w trakcie lektury jednej tylko książki. Reszty nie czytałam i nie zamierzam, ale nie sądzę aby były utrzymane w innym tonie.
        Bonda pisze jeszcze gorzej niż Mróz, jeśli sie nie lubi disco polo to nie ma sensu zabierać się za czytanie.
        Historia z zabójstwem na pasach - jeśli wina była po jej stronie to jakim sposobem nie poniosła żadnych konsekwencji???
        • anika772 Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 13:13
          Otylia Jędrzejczak także nie poniosła konsekwencji. Żakowski też nie.
          • pani_tau Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 14:06
            I ostatnio Najsztub. Ja tego n i e p o j m u j e.
            • przystanek_tramwajowy Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 14:24
              Najsztub w przeciwieństwie do grafomanki Bondy nikogo nie zabił.
            • zona_glusia Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 14:31
              I wielu innych, niemedialnych, też nie poniosło konsekwencji, bo w Polsce jest ogromne przyzwolenie na rozjeżdżanie ludzi. To się nazywa, że pieszy wtargnął na jezdnię i biedaczek kierowca nic nie mógł zrobić.
        • anomalia_pogodowa81 Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 16:56
          Poniosła - została skazana, dostała wyrok.
          Ale w tym kraju za takie rzeczy nie chodzi się do więzienia, jak nie jest się recydywistą, Jędrzejczak to ta sama historia.
          Rzygać się chce.
    • mama-ola Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 11:11
      Pół strony tej Bondy przeczytałam i więcej nie dałam rady...
    • bo_ob Re: Katarzyna Bonda i promocja 26.11.19, 14:50
      swinki_trzy napisała:

> Gdzieś tam czytałam, że wg Katarzyny Bondy napisanie książki to dopiero połowa
      > roboty. Po zakończeniu pisania nadchodzi cięższy etap: promocja, do której mocn
      > o się przykłada.

Zmartwię cię - to dotyczy każdego twórcy, nawet wybitnego.
    • iwoniaw Przeklejone: autor - jola-kotka 26.11.19, 17:44
      Widzialam ten polar Bondy

jola-kotka
      26.11.19, 16:57
      No i to jest to co ja niby dyskwalifikuje? Spodziewalam sie jakiejs strasznej brudnej szmaty. Ktos napisala " jak ona zyje". No chyba w miare normalnie prezentuje sie to jej mieszkanie. Dla mnie za pusto bo ja lubie inaczej ale nie jest to melina. Wiec o co chodzi ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka