lisa_elmqvist 15.12.19, 23:31 Po długim okresie starań, udało się Gratulacje dla rodziców! Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alina460 Re: M. Rozenek w ciąży 15.12.19, 23:45 Potwierdzam. Oficjalnie zostało to ogłoszone dzisiaj na koncercie IRA, a Radosław Majdan potwierdził nowinę Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: M. Rozenek w ciąży 15.12.19, 23:48 To teraz z lodówki będą naraz wypadać Lewandowska z Rozenek Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: M. Rozenek w ciąży 15.12.19, 23:51 no...chyba odetnę sobie internety...przecież ten cyrk potrwa do lata pewnie o chryste Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 00:06 do lata 2040 najmarniej. One wszystkie tak posrane, że słabo. Każdy detal świat musi poznać bo inaczej po co żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
michalinalis Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 16:21 heca7 napisała: > To teraz z lodówki będą naraz wypadać Lewandowska z Rozenek > Nie wchodź na pudelki, to nic Ci nie będzie wyskakiwać Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 21:31 Nie trzeba wchodzić, wystarczą nagłówki na glownej gazety czy wp. 😨😨😨 Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: M. Rozenek w ciąży 15.12.19, 23:55 No i super. Niech wszystko będzie dobrze. Ja tam lubię takie wiadomości, zwłaszcza od par z problemami. Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 00:16 Gama, ja tak samo. 5 lat temu sama dostałam na gwiazdkę taki prezent, a już traciliśmy nadzieję. Kilka dni temu moja serdeczna koleżanka po latach starań urodziła wyczekanego synka. Trzymam też mocno kciuki za kilka par w moim otoczeniu, bardzo bym chciała, żeby i im się w końcu udało. A wracając do Majdanów, niech tam sobie będzie medialna ciąża i wyskakujący z lodówek brzuch Małgosi, niech uświadamiają innym, że chociaż jest ciężko, nie można się poddawać. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 00:49 Ciekawe, gdyż ona wygląda na zrobioną 50-kę, a o wieku toczyły się długie dyskusje - i pewne będą dalej. Jedno jest pewne, jeśli to nie fake, to czeka nas festiwal doniesień Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 07:01 I dobrze. Ja im kibicowałam. A że tv nie oglądam, prasy nie czytam, tyle co w internetach wyskoczą od czasu do czasu to może i do lodówki mi nie wejdą. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 07:08 Szacun dla Rozenek za to co robi dla odczarowania in vitro w przestrzeni publicznej. Super, że im się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 12:03 Dokladnie. Moja mama lubi Rozenek za jej walke o młode malzenstwo z DD w jakims programie, w którym było mieszkanie do wygrania. Była jedna z jurorek, pozostali (chyba) chcieli wyeliminować tamta pare z programu, Rozenek wlaczyla o nich jak lwica i w rezultacie młodzi ludzie, którzy nie mieliby zadnych szans na wlasna nieruchomość wygrali mieszkanie. Niech wiec Bog w dzieciach wynagrodzi Podobno będzie synek, ja tam jej zycze jeszcze córeczki za dwa lata Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 07:18 Fajnie, że im się w końcu udało. Też lubię takie happy endy w prawdziwym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 08:04 Ja tez się cieszę, ze im się udało, zwłaszcza ze nie ukrywali, ze są problemy. Tylko jedna kwestia techniczna mnie nurtuje: dosłownie kilka dni temu pudełek wysmażył łzawy artykuł, i to kolejny z serii, ze Majdanowie już się poddają, skupia się na adopcji, bo dali sobie czas do końca roku. A teraz pojawia się informacja, ze Małgosia jest w ciąży, a ja się zastanawiam, w jak wczesnej ona jest ciąży i dlaczego informują już o tym cały kraj? Chyba ze szansa jest, ze pudełek z braku niusow powtórzył swój stary, a Majdanowie są już np w 15 tygodniu, czego im życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 08:18 Ale czy Majdanowie się wypowiadali w tym artykule, czy to może radosna twórczość Pudelka? Myślę, że ciąża już jest bardziej zaawanasowana, a nie że wczoraj Małgośka zobaczyłą dwie kreski i dzisiaj już Radek dzieli się ze światem nowiną. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 08:59 No na pewno, bo opowiadała kiedyś że do 12 tygodnia się nawet nie cieszą ani nikomu nie mówią bo może być różnie, o czym się dwukrotnie przekonała. Więc jak teraz mówią to na pewno już jest to bardziej zaawansowana ciąża. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 09:31 Przypuszczam, że oglaszanie celebryckich ciąż ma miejsce tuż po otrzymaniu wyników amniopunkcji. Gratulacje i zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 09:43 Po co amniopunkcja? Wystarczy USG genetyczne i test DNA. W 13-14 tygodniu mają informację czy dziecko jest zdrowe. Amniopunkcje robi się później, a zauważ, że celebryci radosną nowinę ogłaszają zazwyczaj w okolicach początku 4 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 09:51 jaki test DNA określa czy dziecko jest zdrowe? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 10:24 Żaden. Tak samo jak amniopunkcja tego nie określi. Test dna liczy prawdopodobieństwo, że dziecko jest zdrowe. Nie robi się tak inwazyjnego badania jak amniopunkcja jeżeli ryzyko urodzenia chorego dziecka jest mniejsze niż ryzyko poronienia zdrowej ciąży w wyniku amnio. Szczególnie, że mówimy tu o wyczekiwanej, wychuchanej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 10:32 Biopsję kosmówki można zrobić już w 11.,12. tygodniu i jednak jest ona bardziej wiarygodna niż Nifty. Ale biopsja jest inwazyjna. Oczywiście autyzmu nie wykryje, ale tego nic nie wykryje. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 10:37 Stąd druga część mojego posta: nie robi się inwazyjnych badań jeżeli ryzyko jest małe. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 10:39 Ryzyko z samego wieku mają akurat spore. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 10:43 No ale po to robi się pappa i usg genetyczne, by to ryzyko określić. Jeśli wyjdzie np 1:4000 to nie ma potrzeby inwazyjnych badań. Zdaje się, ze zaleca się amniopunkcję przy wynikach rzędu 1:300 i wyższych. Oczywiście 1:300 to prawdę mówiąc tez nie jest bardzo wysokie ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 12:06 Majdanowie mają pieniądze, więc na bank robili Sanco, Harmony lub Panoramę, a nie mniej czułe PAPPA. Nawet jeśli pani Rozenek ma 50 lat to nie ma żadnego znaczenia jeśli ryzyko z testu jej wyjdzie 1:10000. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 12:04 "Wystarczy USG genetyczne i test DNA." to po co ten test? amniopunkcja akurat jest badaniem precyzyjnym bo bada właśnie dna (choć też nie na wszystko bo nie ma takiego badania i nie na mozaiki) a nie wyliczaniem statystyki jak pappa Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 12:09 Test polega na tym, że pobiera się krew z żyły jak na morfologię i bada DNA dziecka krążące w krwi matki. W przeciwieństwie do amnio i badania kosmówki jest to badanie nieinwazyjne, całkowicie bezpieczne dla matki i dziecka. Na zachodzie to jest już standardowe badanie w ciąży. W Polsce nie jest refundowane, a cena dla wielu jest zaporowa. Odpowiedz Link Zgłoś
rosabell Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 12:39 Nie wiem na jakim zachodzie jest to standardowe I bezplatne badanie, bo w DE nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
azja_pl2 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 13:46 owszem jest, kilka tygodni temu ten test zostal wpisany do koszyka uslug kas chorych. Chyba dla kobiet od 35 r.z., nie pamietam dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 12:59 Zdarzają się pomyłki przy Nifty - rzadkie, ale jednak. Ja osobiście wybrałam biopsję, ale ja nie starałam się latami o dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 12:17 Amniopunkcja jest po to, by definitywnie wykluczyć choroby, ale musi być wskazanie do inwazyjnego badania. Nie wiem, co maja do tego pieniądze, chyba lepiej je przeznaczyć na coraz lepsze i czulsze badania z krwi, które są bezpieczne. Nie darzylabym zaufaniem lekarza, który wykonuje amnio na życzenie i z zapłata pacjentki, gdy inne testy wyszły prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 13:00 Amniopunkcja też nie daje 100% pewnego wyniku, bo nie zawsze zdiagnozuje mozaikę. Testy DNA w przypadku wyniku negatywnego mają czułość porównywalną z amnio, w przypadku pozytywnego niższą i tylko takie wyniki testów potwierdza się inwazyjnymi biopsjami. Też bym w życiu nie zaufała lekarzowi, który daje skierowanie na amnio za pieniądze lub tylko ze względu na wiek matki. Akurat wiek matki nawet w przypadku PAPPA ma coraz mniejsze znaczenie, Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 11:59 Tak, podejrzewam, ze ona jest już po testach i ze wszystko jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 09:41 Jeśli informacja na pudlu nie pochodzi z "oficjalnego" źródła typu Instagram Majdanów czy autoryzowany wywiad to na 90% jest ściemą. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 10:41 Jedni robią, inni nie. Skąd ta Twoja pewność, że się nie robi? Wiek tej pani jest jak najbardziej wskazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 10:45 Nie robi się, gdy z innych badań ryzyko jest bardzo mało. Amniopunkcja jest inwazyjna i niesie ze sobą małe, ale jednak ryzyko poronienia. Były przypadki prawidłowego wyniku amnio i poronienia po kilku dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 11:07 manon.lescaut4 napisał(a): >Były przypadki prawidłowego wyniku amnio i poronienia po kilku dniach. Really??? Owszem, były takie przypadki wiele lat temu, kiedy używano zupełnie innego sprzętu (np. grubość igieł). Od wielu, wielu lat nie było w PL przypadku poronienia zdrowej ciąży w skutek amnio. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 11:15 Dokładnie. Ryzyko poronienia wynikającego z amnio jest znikome. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 11:22 Ja czytałam o statystyce rzędu 1:100. Biorąc pod uwagę, ze zaleca się amnio przy wyniku rzędu 1:300, to ryzyko jest. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 13:15 Ja słyszałam, że obecnie przy amnio robionym na tym super nowoczesnym sprzęcie ryzyko utraty zdrowej ciąży to 1:500. Proponuję żebyście powiedziały osobom, które wydały majątek na in vitro, latami walczyły o dziecko, że 1:500 to znikome ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 13:28 Dokładnie, sama czytałam na angielskim forum historie kobiety, która była w wyczekanej i chcianej ciąży, testy z krwi pokazały podwyższone ryzyko wiec przeprowadzono amniopunkcję. Wynik: dziecko zdrowe, niestety po tygodniu nastąpiło poronienie w 20tc Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 13:43 Niestety takie historie to nie jest sf. Mój ginekolog też zna przypadki utraty zdrowych ciąż w wyniku amnio. Bardzo łatwo jest pisać o znikomym ryzyku jak się nie jest w ciąży i sączy się kawkę przed komputerem. Prawda jest taka, że większość kobiet w wyczekanej ciąży na propozycję amnio reaguje tak jak Bridget Jones. I ja się nie dziwię: po co ryzykować skoro są bezpieczniejsze dla dziecka testy. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 14:02 Tez o Bridget Jones pomyślałam! Wg mnie to może tez być spowodowane taka a nie inna sytuacja w kraju, gdzie rządzący czyli księża od lat trują o nieprzeprowadzanie(!) badań prenatalnych, wszak kobiety to puszczalskie morderczynie. I wtedy ciężarna jedna z druga może „przedobrzyć”, nie rozróżnić faktów od katolickich mitów i nie uwierzyć w ryzyko amniopunkcji. A dodajmy jeszcze do tego wspaniała „hybrydowa” służbę zdrowia i jak się ma kobieta nasłuchać od koleżanek czy teściowej, ze oszczędza na dobru dziecka, to woli już te amniopunkcję bez potrzeby przeprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
zarin Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 14:22 Może jednak pozwólcie kobietom decydować, jakie ryzyko jest dla nich gorsze? Zwłaszcza przy pełnopłatnym badaniu. Bez kitu, ten wątek to jakaś zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 14:29 Nie zgodzę się, po to są lekarze, by im zaufać i się ich poradzić, a nie decydować o wszystkim samej, bo „ja płace”. A skoro płace, to nic złego nie może się przecież stać. Cieszę się, ze druga ciąże ponownie przechodzę za granica, bo bym się już zawiłościach polskiej służby zdrowia nie odnalazła. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 14:31 PS. Jakie ryzyko jest gorsze? 1:20000 ze dziecko jednak jest chore (co się w praktyce nie zdarza) czy 1:500 ze nastąpi poronienie? Odpowiedz Link Zgłoś
zarin Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 14:42 manon.lescaut4 napisał(a): > PS. Jakie ryzyko jest gorsze? 1:20000 ze dziecko jednak jest chore (co się w pr > aktyce nie zdarza) czy 1:500 ze nastąpi poronienie? Odpowiedź jest prosta: decyduj, co jest gorsze dla Ciebie, a nie dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
zarin Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 14:41 Lekarz ma poinformować o ryzyku (które w przypadku amnio w 15. tygodniu jest śladowe), a nie decydować za kogoś, bo to nie on w razie czego wychowa dziecko z ZD. Po co te wszystkie czarne marsze, skoro potem się okazuje, że i tak wszyscy wiedzą lepiej niż sama zainteresowana? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 14:44 Dokladnie, decyzja powinna nalezec do pacjentki. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 14:48 No i o tym pisałam w którymś poście wyżej... Co maja do tego czarne marsze? Czy ktoś twierdzi, ze badania prenatalne są złe? Jest ich kilka rodzajów wiec lekarz powinien doradzić pacjentce, które są dla niej najlepsze pod wieloma względami. Nie zawsze to oznacza decydowanie się na wszystko, co jest dostępne. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne akurat rekomenduje amniopunkcję w takich samych przypadkach jak analogiczne organizacje w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 15:58 zarin napisała: > Może jednak pozwólcie kobietom decydować, jakie ryzyko jest dla nich gorsze? Zw > łaszcza przy pełnopłatnym badaniu. Bez kitu, ten wątek to jakaś zgroza. Właśnie, niech kobiety same decydują, co jest dla NICH większym ryzykiem. Obie moje kuzynki niedawno robiły amniopunkcję (ze względu na wiek); lekarz je poinformował o możliwości wykonania badania na NFZ, wskazaniach i ryzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 09:17 lauren6 napisała: > Niestety takie historie to nie jest sf. Mój ginekolog też zna przypadki utraty > zdrowych ciąż w wyniku amnio. > > Bardzo łatwo jest pisać o znikomym ryzyku jak się nie jest w ciąży i sączy się > kawkę przed komputerem. Prawda jest taka, że większość kobiet w wyczekanej ciąż > y na propozycję amnio reaguje tak jak Bridget Jones. > I ja się nie dziwię: po co ryzykować skoro są bezpieczniejsze dla dziecka testy Proponuję nie pieprzyć "teoretycznie". Kobiety w wyczekanej ciąży mają takie samo prawo sprawdzenia stanu zdrowia dziecka jak w przypadku każdej innej ciąży. I tak samo mają prawo zdecydować co dalej w razie złego wyniku. Byłam w ciąży z in vitro, robiłam amniopunkcję. Nie miałam wątpliwości, że w razie ZD, z wielkim żalem ale jednak terminuję ciążę. Na szczęście zostało mi to oszczędzone, dziecko zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 15:00 "Ale podsumowując – realne ryzyko straty zdrowej ciąży po amniopunkcji to 0,11%, czyli około 1:1000." mamaginekolog.pl/amniopunkcja/ - tam jest podany link do naukowego źródła na którym opiera się autorka bloga. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 13:13 Moj ginekolog (kliniczny szpital uniwersytecki) twierdzi, że w miesiącu jest przynajmniej 1 lub 2 pacjentki z powikłaniami po amniopunkcji (sączenie wód, odejście wód). Znaczna część to ciąże nieprawidłowe, ale nie wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 16:17 Jakim prawem straszycie amniopunkcją. W kraju, w którym prawa kobiet do opieki prenatalnej niedługo bedą na poziomie pierdla za aborcję, w wątkach ciążowych zawsze znajdzie się ekipa centrostrachów, która przestrzega przed czarnym ludem. Zniżacie się do poziomu stopnopów strasząc ciężarne amnio Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 16:30 Nie, akurat taka jest rzeczywistość i warto sobie z niej zdawać sprawę przed podjęciem decyzji, a to, ze badania prenatalne ogólnie są tak a nie inaczej w Polsce przedstawiane nie ma nic do rzeczy. Po co zakłamywać rzeczywistość? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 16:33 Kto i gdzie straszy? Puknij się w łeb. Po tym wątku widać, że wiedza o badaniach prenatalnych jest w narodzie na bardzo niskim poziomie skoro jedna z drugą ochoczo wbiłyby sobie igłę w brzuch tylko dlatego, że skończyły 35 lat. Na dzień dzisiejszy są inne metody diagnostyki prenatalnej, bezpieczniejsze dla mamy i dziecka. Kolejnym mitem powielanym w tym wątku jest wiek matki, który determinuje konieczność inwazyjnych badań. Ryzyko rośnie wraz z wiekiem, ale są czynniki, które dużo bardziej na nie wpływają niż wiek. A już powiązanie badań prenatalnych z prawem do aborcji to jest bezczelna manipulacja. Póki co nikt nigdzie nie chce zakazywać ani amniopunkcji, ani badań USG, ani tym bardziej testów Nifty. Skoro jednak bronisz tych badań jak Reytan niepodległość to najpierw doucz się kiedy i dlatego te badania się wykonuje. Akurat problemem Polski nie jest chęć wprowadzania zakazu badań prenatalnych tylko niska dostępność tych badań dla kobiet ubogich. A dokładnie dostępność przez pierwsze pół roku, bo potem kończą się limity na NFZ. Może tym się zainteresuj feministko z bożej łaski zamiast wypisywać kocopoły na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 16:43 W punkt Lauren, podpisuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 17:08 Tylko że nifty kosztuje i to sporo. Gdyby był refundowany, spoko, można straszyć wbijaniem igły w brzuch. Chciałabym, żeby autorka tego sformułowania miała na sumieniu zdrowie dziecka jakiejś panny z Hrubieszowa, która po lekturze tego wątku nie poszła na amnio ze wskazań. Poza tym chciałabym zauważyć, że prawdopodobieństwo utraty ciąży po tym badaniu jest mniej więcej takie, jak prawdopodobieństwo poronienia fizjologicznej ciąży, więc może pora skończyć straszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 10:34 Procedury są proste i przejrzyste: mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-sa-dla-kazdego "Badania prenatalne inwazyjne – czyli amniopunkcja, biopsja kosmówki lub kordocenteza – są badaniami bardzo szczegółowymi i zalecanymi tylko u kobiet, u których badania nieinwazyjne wyszły nieprawidłowo." USG genetyczne na dobrym sprzęcie + PAPPA wykrywają ponad 99% wad u płodu. To powinny być standardowe badania u każdej ciężarnej, bez względu na wiek, bo w Polsce 70% dzieci z ZD rodzą matki poniżej 35 rż. Tymczasem w Polsce często nie dostaniesz skierowania na te badania nawet jeśli masz skończone 35 lat. Polscy lekarze na NFZ przepisują te badania bez stękania dopiero jeśli wywiad położniczy kobiety jest obciążony. Czyli bardzo rzadko, za rzadko. Jeśli kobieta chce wiedzieć czy jej dziecko jest zdrowe musi zapłacić za te badania z własnej kieszeni. W Warszawie to koszt ponad 700 zł. Dodaj do tego koszty innych badań w ciąży, które na NFZ nie są robione lub są robione niedbale i okazuje się, że prowadzenie ciąży w Polsce to koszt kilku tysięcy złotych. Pomijając Nifty. O ostatnich wyborach parlamentarnych tylko jedna partia/koalicja miała wpisaną w program refundację badań prenatalnych dla wszystkich kobiet w Polsce. Panie wielkie feministki, specjalistki czarnomarszowe, z pewnie wiedzą która i nie muszą szukać tej informacji w necie Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 10:39 lauren6 napisała: > USG genetyczne na dobrym sprzęcie + PAPPA wykrywają ponad 99% wad u płodu. Dla ścisłości - usg i PAPPA nie potwierdzi ani nie wykluczy żadnej wady. Mówią tylko o prawdopodobieństwie jej wystąpienia, a to nadal za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 11:17 Czytaj w jakim drzewie się wpisujesz. Od potwierdzenia wady są badania inwazyjne, od wykrycia ryzyka nieinwazyjne - od początku o tym piszemy. Inwazyjne są wymagane do legalnego usunięcia w ciąży i w zasadzie tyle. Bzdurą jest pisanie, że prawdopodobieństwo to mało: w przypadku amnio również nie masz 100% diagnozy, że dziecko będzie zdrowe. Za straszenie ciężarnych, że "prawdopodobieństwo to za mało" jeśli na teście prawdopodobieństwo wady wyszło np. 1:20 000, powinno być zagwarantowane miejsce w specjalnym kręgu piekła. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 11:37 lauren6 napisała: > Za straszenie ciężarnych, że "prawdopodobieństwo to za mało" jeśli na teście pr > awdopodobieństwo wady wyszło np. 1:20 000, powinno być zagwarantowane miejsce w > specjalnym kręgu piekła. Do-kła-dnie! Te oparte na statystyce wyniki badań nie są z dudy wzięte, tylko należy w nie po prostu uwierzyć, bo odzwierciedlają faktyczne parametry, a nie wróżby. 1:20000 jest na granicy błędu statystycznego, o wiele niższe niż (i tak niskie) ryzyko poronienia po amniopunkcji) wiec nie wiem, skąd przekonanie, ze amnio i tak warto zrobić. Nie, nie warto, gdyż dziecko jest zdrowe i wiek matki nie ma tu nic do rzeczy, gdyż ten czynnik już został wzięty pod uwagę. Mam niestety wrażenie, ze wiele osób, obecne tu towarzystwo wliczone, nie rozumieją ani na czym polegają testy złożone (usg+krew, dowolna metoda), ani jak działa statystyka. Dodam, ze to 1:20000 nie oznacza 20 000 dowolnych ciężarnych kobiet. To są hipotetyczne ciężarne w dokładnie takim samym wieku jak badana, na tym samym etapie ciąży co do dnia, z takim samym BMI, z takim samym obrazem usg (przeziernosc karkowa i inne) i takimi samymi wynikami krwi. Wiec jak realne jest ryzyko chorego dziecka przy prawidłowym wyniku testów złożonych? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 09:29 Niestety tak właśnie wygląda ten wątek: nie wiem, ale się wypowiem. Z czym tu dyskutować. Żadna z fanek amniopunkcji nie zadała sobie choćby minimum trudu by przeczytać choćby wpis mamyginekolog o badaniach prenatalnych. Choć i tak to co jest tam napisane to są już informacje nie do końca aktualne. Testy DNA są robione każdego dnia na całym świecie i dzięki temu są udoskonalane. Np mamaginekolog pisze, że test nie rozróżnia dna matki i dziecka: na dzień dzisiejszy te testy już to robią. W przypadku wyniku negatywnego prawdopodobieństwo poprawności wyniku jest nawet wyższe niż wychwalana tu amnio: amnio może nie wykryć mozaiki, a test dna ją wykryje. Negatywny wynik oznacza, że przebadano dna płodu i nie wykryto żadnych cech trisomii. Problematyczne są jedynie wyniki pozytywne i tu jak najbardziej wkracza amnio by taki wynik potwierdzić lub mu zaprzeczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 10:36 Jakie straszenie amniopunkcją? Ja akurat przeszłam gehennę w czasie 3.ciąży, bo test Pappa wyszedł mi źle i miałam bardzo mocne przesłanki do amniopunkcji. Lekarz (czy raczej lekarze, bo poszłam z wynikami do innego specjalisty od usg prenatalnego) niczego mi ani nie nakazywał, ani niczym nie straszył i podkreślał, że decyzja należy tylko i wyłącznie do mnie i to ja mam sobie skalkulować ryzyko. Zrobiłam i tak biopsję - nie że względu na wiek, tylko bardzo zły test Pappa. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 11:22 Wadą PAPPy jest właśnie to, że jest zbyt czuły i daje sporo wyników fałszywie pozytywnych. Dlatego jeśli kogoś stać to lekarze obecnie zalecają zestaw USG genetyczne + test dna zamiast PAPPA. O czym z resztą pisze mamaginekolog. Wątpię, żeby refundacja Nifty przeszła przez polski parlament w najbliższych latach, ale refundacja dużo tańszego PAPPA to juz by było coś. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 11:54 W internecie (chyba nawet na którymś z forów gazety) krąży historia rodziców, którym urodziła się córka z ZD mimo dobrego wyniku Nifty. A gdy jest się w stresie, takie informacje się wyolbrzymia i ja akurat miałam takie poczucie, że muszę jak najszybciej zrobić badanie jak najbardziej wiarygodne, przy amniopunkcji (poza czasem, który do tego badania trzeba odczekać- czasem, kiedy już czuje się ruchy) przerażała mnie wizja infekcji wewnątrzmacicznej i upośledzenia umysłowego płodu, który co prawda miałby prawidłowy kariotyp, ale co z tego. Oczywiście piszę tylko o sobie i swoich emocjach, a te były straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 10:15 Wypowiem się z doświadczenia. Moja ciąża, wyczekana, po pięciu procedurach invitro, w sumie z 11 transferów. Z badań zrobiłam NIFTY, które pokazało bardzo niskie prawdopodobieństwo trzech trisomii. Testu PAPPA w ogóle nie robiłam - wg badań w moim wieku (po 40) dają zbyt duże ryzyko testu fałszywie pozytywnego, niemal na pewno test wyszedłby źle ze względu na wiek. Nie chciałam dokładać sobie stresu wróżeniem z fusów, a test PAPPA to właśnie wróżenie z fusów. Zrobiłam NIFTY, które były dla mnie wystarczającym testem, wykrywającym najgorsze trzy wady. Nawet nie chciałam badań ryzyka zespołu Turnera i jeszcze jednej wady, która mogłam wykryć NIFTY, bo i tak nie terminował abym ciąży z ich powodu. Amino zrobiłabym tylko i wyłącznie po złym NIFTY, NIGDY przenigdy po samym PAPPA, albo bez wskaxan. Dla mnie to było zbyt duże ryzyko dla wychuchnej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 12:39 Co kobieta, to inna historia i inne motywacje. Ja akurat z ciążami nie miałam żadnego problemu i świadome urodzenie 3. chorego dziecka jawiło mi się jako koszmar. A Pappa nie wychodzi źle z definicji u 40-latek. U mnie na fałszywie pozytywny wynik wpłynęły fatalne wyniki biochemii (możliwe, że w interakcji z wiekeim 37 lat). A w przypadku ZD prawidłowe parametry na usg prenatalnym też niczego nie gwarantują (ja miałam bardzo dobre usg akurat) - 25% płodów z ZD ma prawidłową anatomię. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 13:02 brenya78 napisała: > Testu PAPPA w ogóle nie robiłam - wg badań w moim wieku (po 40) dają zbyt duże ryzyko testu fałszywie pozytywnego, test PAPPA nie daje wyniku ani pozytywnego ani negatywnego, bo to test przesiewowy, dający wskazanie do dalszych badań a nie diagnostyczny. > a test PAPPA to właśnie wróżenie z fusów. to nie jest wróżenie z fusów, po prostu nie rozumiesz, do czego on służy. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 15:25 "test PAPPA nie daje wyniku ani pozytywnego ani negatywnego, bo to test przesiewowy" Test przesiewowy podający ryzyko/prawdopodobieństwo. Im kobieta starsza tym większe ryzyko pokazuje - zakładając że za "pozytywny" uznaje się wynik od 1:300 to u kobiet starszych ten wynik wychodzi fałszywie zły/pozytywny w 70% przypadków. I skłania do kompletnie niepotrzebnej amniopunkcji. Natomiast u kobiet młodych test nie doszacowuje ryzyka i usypia czujność. "to nie jest wróżenie z fusów, po prostu nie rozumiesz, do czego on służy." Nie ucz babci dzieci robić, bo swoje przeszłam i literaturę na ten temat znam wzdłuż i wszerz. Test PAPPA to statystyka. Nie bada najważniejszego czyli DNA płodu. W tym sensie jest wróżeniem z fusów. W coraz więcej krajów odchodzi się od niego jako nic nie wnoszącego do diagnostyki, obarczonego zbyt dużym błędem w obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 18:44 brenya78 napisała: - zakładając że za "pozytywny" nikt, poza kompletnymi laikami w przypadku testu PAPPA nie używa słowa "pozytywny". Nawet w cudzysłowie. I to zamyka temat twojej "znajomości" tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 18:48 "nikt, poza kompletnymi laikami w przypadku testu PAPPA nie używa słowa "pozytywny". Nawet w cudzysłowie. I to zamyka temat twojej "znajomości" tematu." Czytaj i nie kompromituj się więcej: www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/11702835/ Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 11:48 Jolie, ale to właśnie dla kobiet w Twojej sytuacji są badania inwazyjne i akurat Ciebie nikt amniopunkcja nie straszy. Chodzi o osoby, które z jakichs powodów nie wierzą testom z krwi i na ochotnika zgłaszają się na amniopunkcję. Maja wybór, owszem, ale po prostu w ich sytuacji to badanie nie jest konieczne. A poronienie, chociaż najgorsze, nie jest jedyna komplikacja. Infekcje mogą się zdarzyć, może da się je opanować, ale po co siebie i dziecko na to niepotrzebnie narażać? Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 11:58 Ale decyzja i tak należy do kobiety - nawet przy potężnych wskazaniach i prawdopodobieństwie np ZD 1:2, kobieta może nie wyrazić zgody na amniopunkcję, konsultacje z genetykiem i wizyty w Poradni Patologii Ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 12:06 To prawda (patrz wspomniana wyżej Bridget Jones). A życia realnego: mojej przyjaciółce wyszło ryzyko 1:12. Spore, biorąc pod uwagę, ze podwyższone zaczyna się od 1:300. Oczywiście przeszła amnio, dziecko zdrowe, co tak naprawdę nie dziwi, gdyż 1 dziecko na 12 przy spełnionych warunkach o jakich pisałam wyżej, to nie jest jakieś wielkie zagrożenie. Chce pokazać, ze póki co żadne medyczne procedury nie utrudniają kobietom zdobycia wiedzy na temat stanu zdrowia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 13:51 manon.lescaut4 napisał(a): > Chodzi o osoby, które z jakichs powodów nie wierzą testom z krwi i na ochotnika zgłaszają się na amniopunkcję. Maja wybór, owszem, ale po prostu w ich sytuacji to badanie nie jest konieczne. A poro > nienie, chociaż najgorsze, nie jest jedyna komplikacja. Infekcje mogą się zdarzyć, może da się je opanować, ale po co siebie i dziecko na to niepotrzebnie narażać? a przygarniesz i do końca swojego życia będziesz się opiekować chorym dzieckiem, które kobieta urodziła, bo jakaś manon.lescaut z kompletnie nieuzasadnioną z naukowego punktu widzenia fobię amiopunkcyjną ją od niej odwiodła? Nie? Więc rewanżując się: mam nadzieję, że dla takich jak ty, BEZPODSTAWNIE straszących kobiety w ciąży amniopunkcją i do Sądu Ostatecznego będziesz się tam smażyła. Skup się na własnej macicy i jej ewentualnej zawartości, a troskę o macice innych kobiet pozostaw im samym. One wcale nie są głupsze od ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 14:25 Dzięki za życzenia świąteczne! Nieuzasadnione z naukowego punktu widzenia? dobre sobie! Może czytajcie czasem naukowe źródła a nie tylko fora internetowe? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 09:35 > a przygarniesz i do końca swojego życia będziesz się opiekować chorym dzieckiem, które kobieta urodziła, bo jakaś manon.lescaut z kompletnie nieuzasadnioną z naukowego punktu widzenia fobię amiopunkcyjną ją od niej odwiodła? Powtórzę po raz kolejny: - amniopunkcja NIE WYKRYWA wad genetycznych w 100%. Nie istnieje żaden test, żadne badanie, które ma skuteczność 100%. - żadne badanie prenatalne nie wykryje spektrum autyzmu, porażenia mózgowego, upośledzenia umysłowego itd. Nie ma żadnego badania, żadnej ciąży, która zagwarantuje ci urodzenie idealnego dziecka. To nie jest koncert życzeń. Ludzie z takim podejściem nie powinni nigdy być rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 09:46 lauren6 napisała: > Powtórzę po raz kolejny: > - amniopunkcja NIE WYKRYWA wad genetycznych w 100%. Nie istnieje żaden test, żadne badanie, które ma skuteczność 100%. w przypadku wielu chorób wykrywa je na 100%. > - żadne badanie prenatalne nie wykryje spektrum autyzmu, porażenia mózgowego, u > pośledzenia umysłowego itd. toteż nikt nie idzie na amniopunkcję z myślą, że dzięki niej uniknie urodzenia dziecka z autyzmem czy chorobą psychiczną > Nie ma żadnego badania, żadnej ciąży, która zagwarantuje ci urodzenie idealnego dziecka. a ktoś twierdzi, że amniopunkcja pozwala na urodzenie "idealnego dziecka"? Odwaliło ci tu lauren równo. Z mojej strony e.o.t, twoje chochoły mnie nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 09:01 Czekam na klasyczne wpisy "znam kogoś kto zna kogoś kto z nią chodził do klasy i ona ma..... lat" Nie mówcie że wątek o niej mógłby się obyć bez tego! Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 09:04 Nie znam nikogo kto by .... ale skoro Weronika Marczuk może mieć 48 lat i być w ciąży to czemu Rozenek nie? Odpowiedz Link Zgłoś
massinga Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 12:28 Poznalam pania, co zaszla w pierwsza ciaze w wieku 51 lat. corka jest juz studentka. Inteligentna, zdrowa i ladna dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_bovary Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 13:02 Wg Wikipedii ma 41. Fakt, wygląda poważnie jak na ten wiek, ale przecież nie ona jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 20:02 riki_i napisał: > 41 to ona ma tylko medialnie A ile m realnie? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 21:26 41 - gdyby miała więcej to pojawilyby się koleżanki z klasy, te 51 latki Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 09:29 Ale niby wklejano zdjecia ze studniowki? A czy pojawiaja sie kolezanki 41? Bo tez zupelna cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 12:19 juz to kiedys dyskutowalismy. Raz po raz pojawia sie ktos i mowi, ze jej bliskaaa znajoma chodzila z perfekcyjna do szkoly i perfekcyjna ma ponad 50 lat ale..dowodow brak. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 15:34 Tez kiedyś studiowalam z osoba aktualnie znana. No nie moglaby ze mna studiowac, majac osiem lat mniej. Niemniej, gdyby trabila ze jest o osiem lat mlodsza, nigdzie bym z tym nie poszla, bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 16:38 Rodzą starsze. Dla kobiety bogatej to raczej przyjemnie miec tak pozno dziecko, dla takiej zwyklej to raczej duzy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 09:06 Super, zawsze jestem za tym, zeby ludzie, ktorych na to stac, mieli jak najwiecej dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 09:45 No I dobrze. To na pewno zaawansowana ciąża, bo mówiła, ze do 12tc się nawet rodzinie nie chwalą...i gratulacje za otwarte rozmowy o in vitro, w Polsce to ważne. Jedyne czego nie rozumiem, to dlaczego to ogłosił ze sceny wokalista IRA?! Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 10:09 piszą, ze w czerwcu na swiecie pojawi sie maly Mauro Majdan Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 12:07 Watpie aby Malgorzata pozwolila na takie imie, a Majdan jest pod pantoflem. Obstawiam raczej Mateusza, jeśli juz Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 13:24 Maurycy pasuje raczej do jednego z ich buldozkow Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 13:54 Cieszę się. Dają nadzieje, ze i ja będę mieć jeszcze jedno dziecko. Mamy tego samego lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 14:02 Na pewno Wam się uda. Trzymam mocno kciuki i życzę przyszłych Świat z upragnionym maleństwem na rekach Moje dwie koleżanki po IV urodzily bliźnięta, wiec możesz mieć nie tylko jedno Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 19:06 Spirit, też trzymam kciuki. Nie poddawaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 23:17 Spirit dużo sił, trzymam kciuki i wierzę, że Wam się uda! Odpowiedz Link Zgłoś
mumio75 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 14:01 Wspaniale, kochaja sie, maja kase.super! Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 15:09 mumio75 napisała: > Wspaniale, kochaja sie, maja kase.super! Tiaaa. Mają kasę... wałek na new connect z perfumami Vabun skopiowanymi od Chanela i sztucznym podbiciem ceny akcji na debiucie www.bankier.pl/wiadomosc/Czy-mozna-sprzedac-akcje-ktorych-sie-nie-ma-Spor-wokol-Vabun-7632348.html Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 17:34 Super. Szkoda tylko, ze nie bedzie wymarzonej corki Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 17:39 A mnie się wydaje, ze jak ktoś pragnie dziecka to i tak się cieszy bez względu na preferencje dot. płci. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 17:44 Wątpię aby oni zalowali, po prostu chcą żeby z małym było wszystko w porządku. Zresztą niewykluczone, że spróbują jeszcze raz za jakieś dwa lata Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 19:42 Daj spokój. Dziecko to dziecko. Oby zdrowie było to reszta jest mało ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
michalinalis Re: M. Rozenek w ciąży 16.12.19, 21:21 Radzio to jednak chłopca pewnie woli. To jego pierwsze i możliwe że jedyne dziecko będzie. A córki nie przekazują nazwiska No i ta pierwotna potrzeba posiadania syna, domu i drzewa Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 23:22 Mamy XXI wiek... córka sama zdecyduje o swoim nazwisku, nie ma prikazu zmiany nazwiska na nazwisko męża, nie ma konieczności zamążpójścia Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 14:03 alez bez sensu ktos kto ma cwoch swietnych chlopcow raczej nie traktuje trzeciego jak "szkoda" chociaz postronni roznie /glupio gadaja tym bardziej ze w ciaze zaszla w wyniku invitro tam plicowy koncert zyczen jest realny i dozwolony widocznie go nie bylo - zreszta slusznie Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 18:37 Bzdura z płciowym koncertem życzeń. To Polska,nie California Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: M. Rozenek w ciąży 17.12.19, 19:49 Owszem jest - na etapie zarodka można poznać płeć i wszczepic konkretną, osobiście znam koleżankę, która przy in vitro wybierała sobie płeć Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 18:27 Uhm. Osobiście robiłam in vitro 4 razy. Koleżanek które robiły minimum raz i to takich które robiły badanie pgd również mam na pęczki i pierwsze słyszę o badaniu płci. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 18:29 I wybieraniu zarodka pod katem płci. Owszem może w przypadku nosicielstwa jakiegoś genu choroby związanej czy sprzężonej z płcią ale nie bez wskazań medycznych Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: M. Rozenek w ciąży 18.12.19, 15:28 Juz atakują te pudełko „Malgoni wypinał się kawałek brzuszka! Juz całkiem duży!” Rzyg. Odpowiedz Link Zgłoś