kozica111 27.12.19, 11:38 8 lat, normalne, nienormalne... tak a propos ekologii.... Tyle słuzy mi średno telefon, a Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona-taran Re: Ta sama komórka 27.12.19, 11:47 Mój ma 5 lat, po nowym roku zmieniam, bo bateria nie trzyma i brak miejsca w pamięci mu doskwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Ta sama komórka 27.12.19, 11:47 kozica111 napisała: > 8 lat, normalne, nienormalne... tak a propos ekologii.... > Tyle słuzy mi średno telefon, a Wam? "Średnio"? To ile telefonów zużyłaś już, że wiesz, ile ich używasz "średnio"? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:45 Jak nie zaczeła kilka lat przed wszystkimi, to powinnna mieć w tej chwili trzeci. Poczatki masowej telekomunikacji komórkowej to mniej wiecej 23-24 lata temu Moje żyja krócej, teraz mam 6. z kolei, czyli średnio co cztery lata wymieniam. Obecny mam 3,5 roku i trudno powiedzieć ile jeszcze wytrzyma, bo latem mu baterie cześciowo zniszczyli i teraz tylko dobe trzyma, z oryginalnych 4-5. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:06 kozica111 napisała: > 3 sztuki, samsung, nokia x2 Od 1995? To weteranka z Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:10 od 2000 bodajze, 3cia nadal w formie... Czemu agresja? karmisz pszczoły a zmieniasz komórkę co rok? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:34 Gdzie widzisz agresję? I gdzie rtg napisał, że wymienia komórkę co roku? Rachunek mu się nie zgada po prostu. 3 x 8 = 24, 2019 - 24 = 1995. Trzy komórki od 2000 to nijak nie wychodzi "średnio co 8 lat". Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:41 A czemu zakładasz, ze ten ostatni to już 8 lat przeżył i właśnie zmienia na 4? Bo może ma dopiero 4 lata i zakłada, że jeszcze 4 posłuży? Fakt, że to trochę mała próba żeby liczyć statystyki - tym niemniej wasze założenia tez jakby lewe Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:37 kozica111 napisała: > od 2000 bodajze, 3cia nadal w formie... > Czemu agresja? karmisz pszczoły a zmieniasz komórkę co rok? Jakie pszczoły? Nie, komórki nie zmieniam co roku, ostatnią mam chyba cztery lata i całkiem niczego sobie działa, Wcześniej częste zmienianie miało sens, bo coraz więcej taki telefon umiał, teraz to już bez różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:09 Średnio 3- 3,5 ale miałam jedną 5 lat, a z kolei inna wytrzymała równiutko 2 lata i padła jej bateria. Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Ta sama komórka 28.12.19, 16:37 Widać, że masz stary telefon... W większości nowych baterii się nie wymienia. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:12 Nie wiem ile srednio. Teraz mam dopiero drugi telefon. Od 15 lat. Działa. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:37 3-5 lat, więcej mi nie wytrzymują. Tzn. działają jeszcze, ale nie nadają się do pracy, bo albo bateria już za krótko trzyma (nie wystarcza na 1 dzień pracy), albo "wariują", zaczynają się dziwnie zachowywać i stają się zawodne. Ale nie wyrzucam, tylko przekazuję dziecku, które też jeszcze przynajmniej ze 2 lata używa. Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Ta sama komórka 27.12.19, 13:43 > bateria już za krótko trzyma (nie wystarcza na 1 dzień pracy) baterię kupuje sie nową i wymienia, jakby co... Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Ta sama komórka 27.12.19, 21:07 Pod warunkiem,że jest wymienialna. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Ta sama komórka 27.12.19, 21:13 Każda jest wymienialna w serwisie płacisz 100zł i masz nową baterię. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Ta sama komórka 27.12.19, 21:20 Jeżeli nie można tego zrobić w domu to szkoda już pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Ta sama komórka 27.12.19, 21:14 Wystarczy przywrócić Androida do ustawień fabrycznych i będzie chodził jak nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ta sama komórka 27.12.19, 21:28 Skoro mam wymienic baterie i matryce, nierzadko tez obiektyw do aparatu, to jaka tu oszczednosc ekologiczna? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:37 Średnio mi wyszło 3 lata ale w to wchodzą jeden telefon, który dostałam jako szrot i pożył jeszcze rok zanim padł i jedna nówka sztuka którą pechowo utopiłam po pół roku. Aktualny mam trzy lata i na razie jeszcze zipie, więc nie zmieniam. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:49 Wypadki chodza po telefonach Wśród moich też jest jeden niespełna roczny wypadkowy i jeden odziedziczony, który w sumie chyba 6-7 lat przeżył. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:45 Pierwszą komórkę miałam 22 lata temu, teraz mam jedenastą. Średnia wypada równa, ale miałam telefony po 3-4 lata, a miałam max rok - zależnie od tego czy go lubiłam . Obecny mam od sierpnia 2018 i chętnie wymieniłabym na nowy, ale że zwykłej fanaberii.....zatem nie wymieniam. Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Ta sama komórka 27.12.19, 12:53 ja mam swoją w podobnym wieku. Jest moja ulubioną, o interesującym designie (tzw. kobieca), mała (miesci sie w każdej torebce) i wcale nie chcę jej zmieniać. Zmieniłam baterię bo juz troche kiepsko działała. Nie chce żadnych "smartfonow" z aplikacjami w każdym sklepie. Nie chcę, żeby kazdy wiedział gdzie jestem, co kupuje i miał na mnie teczkę (w razie co), że np. byłam na jakiejs demonstracji i jem osmiorniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Ta sama komórka 27.12.19, 17:16 Twoją historię lokalizacji idzie bardzo łatwo ustalić tak czy inaczej. Każdy telefon loguje się do bts. Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Ta sama komórka 27.12.19, 19:25 tak ale to tylko na żądanie. Prokuratora. I to tez tylko lokalizacja stacji a nie, ze akurat robilam zakupy w lidlu na ulicy tej a tej. Nie mam WI FI w telefonie a bez tego "nie idzie: śledzic każdego mojego ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Ta sama komórka 27.12.19, 20:01 Albo hakerów. Albo kogoś komu będzie baaaardzo zależało. Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Ta sama komórka 27.12.19, 22:20 mam wyłączony internet w komórce. Na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Ta sama komórka 28.12.19, 15:26 Po BTS też dojdą jak będą chcieli. Nie przejmuj się. I ten kto bardzo będzie chciał. A nawet po ematce. Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Ta sama komórka 29.12.19, 02:14 ale ja na ematce nie spowiadam sie. W przeciwieństwie do niektorych. Nie mam też FB, twitterów i innych "hooju-mooju", nie wklejam zdjec gdzie popadnie, cenie sobie prywatnośc. I powtarzam, dojdzie prokurator - jak będzie miał powód. Póki co - nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Ta sama komórka 27.12.19, 17:44 Jak lubisz, twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Ta sama komórka 27.12.19, 18:58 To zależy, jak spodoba mi się jakiś nowy model, to wtedy, ale ja jestem dość wybredna i zwracam też uwagę na bezpieczeństwo, więc wiele marek odpada na starcie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Ta sama komórka 27.12.19, 19:02 1-2 lata ja bardzo duzo uzywam i bardzo niszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
wrazliwa_lelija Re: Ta sama komórka 27.12.19, 19:03 Poprzedni 5 lat. Oddałam kumplowi, który ma go do tej pory (rocznik telefonu 2005). Obecny - 3 lata i nadal służy. O dziwo, bezawaryjnie mimo kilku upadków, w tym nawet taki, że wypadła bateria. Nawet nie jest zarysowany, a nie mam żadnej ochronnej szybki. Odpowiedz Link Zgłoś
sortfort Re: Ta sama komórka 27.12.19, 19:06 Przebijam. Moja obecna Nokia kupiona w czerwcu 2010r. I spokojnie jeszcze z 5 lat posłuży tylko kawałek obudowy przykleję na super-glue bo właśnie wczoraj zauważyłam że fabryczne klejenie się rozeschło Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ta sama komórka 28.12.19, 22:01 Oficjalnym dinozaurem komórkowym forum jestem ja - moja ma 11 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Ta sama komórka 27.12.19, 19:07 Ostatni miałam też coś koło tego ( ale nie wiem, czy 7 lat czy 8,5) - tzw. zwykły telefon, nie smartfon, bez dotykowego ekranu. W lecie przesiadłam się na nowy, współczesny telefon. Jeśli go nie potłukę, to będę pewnie używać długo. Pytanie, czy obecne telefony tyle żyją... Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Ta sama komórka 27.12.19, 19:19 Prywatne mam mniej wiecej po 3 lata, sluzbowe wymieniaja mi co 2... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Ta sama komórka 27.12.19, 21:19 Wydaje mi się, że w tej chwili mam piątą komórkę, ale przynajmniej dwie "dokańaczałam" bo mężu, więc przechodząc na emeryturę miały więcej niż trzy lata, raczej sześć. Jeden z nich zresztą jest w dobrym stanie i czeka, żeby robić za "pożyczaka" w razie awarii. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Ta sama komórka 27.12.19, 21:23 Mój ma prawie 5 lat, na razie nie zamierzam zmieniać (choć co roku muszę wymieniać baterię). Odpowiedz Link Zgłoś