karme-lowa 09.01.20, 17:16 Dziewczyny, da się zamrożonego morszczuka lub mirunę rozmrozić, posolić, popieprzyć, polać cytryną i wrzucić na patelnię grillową? Bez panierki? Czy z mrożoną to nie przejdzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 17:17 Zależy ile ma glazury, ale raczej rozpadnie się, bo tak będzie nasączony wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 17:20 Jak rozmrozisz, to wyciśnij porządnie w ręczniku papierowym, ale i tak pewnie będzie nasiąknięta, więc raczej panierka. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 17:32 A musi być patelnia grillowa? Ja piekę w piekarniku. Najbardziej smakuje nam wprawdzie łosoś, ale robiłam tak różne ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 18:20 eliszka25 napisała: > A musi być patelnia grillowa? Ja piekę w piekarniku. Najbardziej smakuje nam wp > rawdzie łosoś, ale robiłam tak różne ryby. A jak ją doprawiasz, żeby była smaczna? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 21:02 Najlepsza wychodzi z pieprzem cytrynowym. Czasem posypuję też jakimiś ziołami, jak tymianek, koperek, pietruszka (najlepiej zmieszane). Moim zdaniem z pieprzem cytrynowym smakuje lepiej niż z pieprzem i skropiona cytryną, choć np. łososia jeszcze lubię sobie dodatkowo potraktować też cytryną. A, no i oczywiście również sól, ale bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 21:51 eliszka25 napisała: > Najlepsza wychodzi z pieprzem cytrynowym. Czasem posypuję też jakimiś ziołami, > jak tymianek, koperek, pietruszka (najlepiej zmieszane). Moim zdaniem z pieprze > m cytrynowym smakuje lepiej niż z pieprzem i skropiona cytryną, choć np. łososi > a jeszcze lubię sobie dodatkowo potraktować też cytryną. A, no i oczywiście rów > nież sól, ale bez przesady. Och, nie. Ryba smażona to tylko z solą i pieprzem. I panierką. Ale to chyba sprawa przyzwyczajenia. Za to śledzie w oleju - z zielem angielskim , pieprzem i listkiem. I, tak, bez cytryny. S. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 21:59 Smażona może tak, ale ja wolę pieczoną, z pieprzem cytrynowym. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 23:00 Eliszka, chcę ci podziękować za przepis na chutney z czerwonej cebuli. Jest obłędne, robiłam już 2 razy i mąż siłą zabierał mi patelnię, bo bym wszystko sama zjadła 😃. Jeszcze raz dziękuję. Karme-lowa przepraszam za prywatę w twoim wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 23:19 yuka12 napisała: > Eliszka, chcę ci podziękować za przepis na chutney z czerwonej cebuli. Jest obł > ędne, robiłam już 2 razy i mąż siłą zabierał mi patelnię, bo bym wszystko sama > zjadła 😃. > Jeszcze raz dziękuję. > Karme-lowa przepraszam za prywatę w twoim wątku. > Spoko😉 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mrożona ryba. 10.01.20, 02:29 Yuka, nie ma za co 😊. Cieszę się, że wam smakuje. Sama go wcale nie tak dawno odkryłam i u nas jest podobnie - jak nasmażę, to od razu połowę zjadam 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 23:11 akurat losos jest smaczniejszy bez panierki - albo pieczony albo duszony z czyms tam. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 23:19 mikams75 napisała: > akurat losos jest smaczniejszy bez panierki - albo pieczony albo duszony z czym > s tam. Hmmm, mam sandacza. Bez glazuy. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mrożona ryba. 10.01.20, 02:33 Dokładnie tak. Pyszny jest tez z grilla, w panierkę nigdy łososia nie ładuję. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 22:10 eliszka25 napisała: > Najlepsza wychodzi z pieprzem cytrynowym. Czasem posypuję też jakimiś ziołami, > jak tymianek, koperek, pietruszka (najlepiej zmieszane). Moim zdaniem z pieprze > m cytrynowym smakuje lepiej niż z pieprzem i skropiona cytryną, choć np. łososi > a jeszcze lubię sobie dodatkowo potraktować też cytryną. A, no i oczywiście rów > nież sól, ale bez przesady. Dziękuję😚 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mrożona ryba. 10.01.20, 02:31 Nie ma za co, mam nadzieję, ze będzie ci smakować. Patent z pieprzem cytrynowym sprzedała mi moja siostra. Wcześniej też skrapiałam cytryną, ale z tym pieprzem moim zdaniem lepsze jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Mrożona ryba. 10.01.20, 02:37 sprobuj usmazyc na oliwie z maslem i podlac bialym winem, lososia znaczy Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 17:32 Lekko opruszyć mąką. Wcześniej pozbyć się nadmiaru wody. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 17:47 lepiej upiecz w piekarniku, jak masz opcje grilla gornego to bedzie ok, jak dotad jedyna ryba mrozona, ktora po rozmrozeniu mi sie nie rozpadla na patelni (ryba bez panierki) jest losos Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 17:51 Da się. Ja kupuję mrożone filety bez glazury (bez lodu), są droższe ale nie mają wody. Rozmrażam, solę, posypuję trochę mączką kukurydzianą (daje ładny żółty kolor i nie przypala się tak) i wrzucam na rozgrzaną patelnię z olejem. Nie robię żadnej innej panierki. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 17:52 asia-loi napisała: > Rozmrażam, solę, > > Rozmrażam, myję pod kranem, solę ... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 18:03 hmm, nie kupuje mrozonych, mroze swieze i tez sie rozpadaja, merluza austral glownie Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 21:31 Gdzie w Polsce można kupić świeża mirune?. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Mrożona ryba. 10.01.20, 02:38 nie wiem, u mnie w kazdym markecie i na kazdym rybnym targu Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 18:01 Ja ostatnio do ryby po grecku smażyłam mintaja tylko lekko obtoczonego w mące, ale na oleju. Z tym że ryba z dobrego źródła, praktycznie bez wody po rozmrożeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 18:28 karme-lowa napisała: > Dziewczyny, da się zamrożonego morszczuka lub mirunę rozmrozić, posolić, popiep > rzyć, polać cytryną i wrzucić na patelnię grillową? Bez panierki? > Czy z mrożoną to nie przejdzie? Zależy gdzie kupisz. W jednych sklepach to jest sam lód i ryba się rozłazi po rozmrożeniu, w innych jest to konkretny kawał mięsa. S. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 18:34 snajper55 napisał > > Zależy gdzie kupisz. W jednych sklepach to jest sam lód i ryba się rozłazi po r > ozmrożeniu, w innych jest to konkretny kawał mięsa. > Który sklep polecasz☺? Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 19:21 karme-lowa napisała: > snajper55 napisał > > > > Zależy gdzie kupisz. W jednych sklepach to jest sam lód i ryba się rozłaz > i po r > > ozmrożeniu, w innych jest to konkretny kawał mięsa. > > > Który sklep polecasz☺? Najlepiej kupować jednak "świeże", w sensie nie zamrożone przez sprzedawcę, bo po połowie to one są mrożone. To wcale nie zawsze wychodzi drożej, biorąc pod uwagę smak i ubytek wagi. Można kupić w promocji i zamrozić sobie samemu. Najgorszy wybór to ryby glazurowane, to co innego niż mrożone. A wtedy trzeba zwracać uwagę na opis glazury, procenty, bo rozpiętość to 10-30%, z tego co pamiętam. A mrożona rozmrozilabym przez noc w lodówce, powoli. Potem dokładnie i delikatnie osuszyla, posolila, popieprzyła, obłożyła cienkimi plasterkami masła i cytryny, dała gałązki koperku i zawinęła w folię aluminiową i do piekarnika. Można delikatnie posypać przyprawą Kamisa -pomidory suszone z bazylią chyba, nie pamiętam. Ale wersja podstawowa jest ok. A pyszny i niedrogi jest tak przyrządzony pstrąg czy makrela. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 19:53 Nie, do głowy by mi nie przyszło. Przepraszam za podanie firmy, zwłaszcza, że bardzo rzadko używam gotowych przypraw. Chciałam pomoc. Strach się odezwać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 19:52 karme-lowa napisała: > snajper55 napisał > > > > Zależy gdzie kupisz. W jednych sklepach to jest sam lód i ryba się rozłaz > i po r > > ozmrożeniu, w innych jest to konkretny kawał mięsa. > > > Który sklep polecasz☺? Powiem tak - W Carrefourze jakoś miałem pecha i kupione tam mrożone ryby okazywały się lodem z niewielkim dodatkiem ryby a w zasadzie jakiejś takiej rybnej koronki. W Makro czy Biedronce jakoś ten pech mnie omija. S. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 19:59 snajper55 napisał: > karme-lowa napisała: > > > snajper55 napisał > > > > > > Zależy gdzie kupisz. W jednych sklepach to jest sam lód i ryba się > rozłaz > > i po r > > > ozmrożeniu, w innych jest to konkretny kawał mięsa. > > > > > Który sklep polecasz☺? > > Powiem tak - W Carrefourze jakoś miałem pecha i kupione tam mrożone ryby okazyw > ały się lodem z niewielkim dodatkiem ryby a w zasadzie jakiejś takiej rybnej ko > ronki. W Makro czy Biedronce jakoś ten pech mnie omija. > > S. No właśnie ja też lubię ryby z Biedry. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 20:17 karme-lowa napisała: > No właśnie ja też lubię ryby z Biedry. Przyznam się, że kupowałem na próbę z małą wiarą że będzie to coś wartościowego. No i zostałem bardzo mile zaskoczony. S. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 18:38 snajper55 napisał: > > Zależy gdzie kupisz. W jednych sklepach to jest sam lód i ryba się rozłazi po rozmrożeniu, w innych jest to konkretny kawał mięsa. Wystarczy kupować zamrożone ryby bez lodu. Są sporo droższe, ale po rozmrożeniu nie ma wody i nic się nie rozpada. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 23:15 akurat z tymi rybami to nie wiem, ale inne mrozone ryby albo dusze albo pieke w piekarniku. Na patelni to ryzykowne, bo moze sie rozpasc i zostana suche wiory, udalo mi sie kiedys tak Lepiej wrzucic na grila w piekarniku ale biale ryby pieka sie szybko, wiec nie przesadz. Jak chcesz lzejsze niz smazone to mozesz dusic, gotowac na parze albo w piekarniku w rekawie zrobic. Tylko doprawic trzeba mocno. I dobrze osuszyc jak sie rozmrozi. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Mrożona ryba. 09.01.20, 23:20 mikams75 napisała: > akurat z tymi rybami to nie wiem, ale inne mrozone ryby albo dusze albo pieke w > piekarniku. Na patelni to ryzykowne, bo moze sie rozpasc i zostana suche wiory > , udalo mi sie kiedys tak > Lepiej wrzucic na grila w piekarniku ale biale ryby pieka sie szybko, wiec nie > przesadz. Jak chcesz lzejsze niz smazone to mozesz dusic, gotowac na parze albo > w piekarniku w rekawie zrobic. Tylko doprawic trzeba mocno. I dobrze osuszyc j > ak sie rozmrozi. Dzięki. Pisałam wyżej, że mam sandacza bez glazury. Odpowiedz Link Zgłoś