Dodaj do ulubionych

Naprawa, pieniądze.

01.02.20, 22:16
Usterka w domu. Popsuło się urządzenie. Przyszedł Pan, porobił 2 godziny. Trzeba zamówić część. Dwa dni później jest część, Pan pracuje godzinę. Naprawione. Do zapłaty 500 zł. ( 1/2 nowego sprzętu). Pan wychodzi. 2 godziny później to samo co na początku. Pan wraca. Nie da się naprawić. Do widzenia. Czy to jest ok?! Czy Pan przypadkiem nie powinien oddać pieniędzy?! Co robić?
PS. PRZEPRASZAM błędnie umieściłam post na innym forum, które akurat podczytywałam.
Obserwuj wątek
    • elle-joan Re: Naprawa, pieniądze. 02.02.20, 13:05
      Oczywiście, ze powinien zwrócić pieniądze, które od Was przyjał. Trudno uwierzyć, ze tak po prostu wyszedł. Nie upomnieliście się o zwrot? Jezeli za części Wy sami płaciliście, to tez powinien właściwie zwrócić, bo naraził Was na niepotrzebny koszt. Ale nie wiem, moze w takich sytuacjach obowiazują jakieś inne zasady, kiedy klient sam zamawia części. Powinno się zawczasu zapytąć jak z kosztami częśći, oględzin itp jezeli nie uda się naprawić.
      Miałam taką sytuację, ze znajomy zrobił mi coś nieodpłatnie ale ja płaciłam za materiały. Zrobił źle, jakos tam działało, ale z problemami. Oczywiście nie upominałam się o zwrot za materialy, bo chcial dobrze, poświecił czas itp. Ale dla mnie lepiej byłoby zaplacić za fachową robotę, a tak to zapłaciłam niezbyt drogo, bo tylko za części, ale efekt niezadowalający. Ale u Was to inna sytuacja.
    • lumeria Re: Naprawa, pieniądze. 02.02.20, 17:45
      Niestety tak jest, ze rożni specjaliści pracują, ale rezultatów nie gwarantują.

Np. dentysta. Moze zrobic kanałowe leczenie za grube pieniądze, a jak za jakis, nawet krotki czas zab sie rozwali, no to musisz placic za dalsze leczenie. Jak lekarz nie utrafi w diagnozę, to samo. Mechanik samochodowy, fryzjerka, pani od prognozy pogody....

Biorą za prace - no i wykonują prace. A co sie stanie pozniej to juz nie ich sprawa, nie?

Druga sprawa - wygląda na to, ze sprzęt AGD jest teraz taki, ze jak jedna cześć sie rypnie, to całość jest do wymiany. Nie naprawiałabym, chyba ze w ramach gwarancji. A tak po prostu się nie opłaca.

Sa w sieci kalkulatory kosztow naprawy a kosztow wymiany....
      • elle-joan Re: Naprawa, pieniądze. 02.02.20, 19:21
        Kazdy przypadek jest inny, Czasem dentysta wykonuje ponownie usługę w ramach gwarancji, czasem lekarz odpowiada za błąd itp. A co do naprawiaczy, to zalezy jak się umówili.Warto ustalić warunki na początku. Jezeli ma obejrzeć,sprawdzić jaki jest problem itp, to się umawiają czy i ile bierze za to. Ale z tego co autorka napisała wynika, ze pan podjął się naprawy, wziął pieniądze a potem się okazało, ze jednak nie naprawił.
    • barattolina Re: Naprawa, pieniądze. 02.02.20, 18:48
      Nie kumam, nie masz gwarancji na część którą wymienił ?
      Jeśli się zepsuło to samo, to usługę ma się za darmo w ramach gwarancji właśnie.
      • elle-joan Re: Naprawa, pieniądze. 02.02.20, 19:15
        Prawdopodobnie pan źle rozpoznał problem, to nie ta część była problemem tylko coś innego
        • super_hetero_dyna Re: Naprawa, pieniądze. 02.02.20, 19:34
          Albo pan dobrze rozpoznał problem i usunął usterkę, ale zbiegiem okoliczności pojawiła się druga, niezależna od pierwszej, ale dająca podobne objawy, co użytkownik interpretuje jako „ znów to samo”.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka