Dodaj do ulubionych

Wzrost cen

13.03.20, 11:06
Przed chwilą usłyszałam w radiu:
Jeszcze nie było wzmożonych zakupów spowodowanych koronawirusem, a już odnotowano wzrost cen. W lutym 4,7% - zdrożało praktycznie wszystko oprócz odzieży i obuwia.
No to jaki skok cenowy będzie w marcu?
Jesli co miesiąc będzie wzrost o 5 procent, to pod koniec roku pospadamy z krzeseł z wrażenia...
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Wzrost cen 13.03.20, 11:08
      Być może to celowe.
      500+ odebrać nie można. Ale można je zniszczyć inflacją - tak by miały 10% poprzedniej wartości.
      • vodyanoi Re: Wzrost cen 13.03.20, 11:14
        Ależ można. Przecież w tym miesiącu już nie wypłacą.
        • stavros2002 Re: Wzrost cen 13.03.20, 11:21
          Mi dziś wpłynęło a konto.
        • pani-nick Re: Wzrost cen 13.03.20, 11:26
          A czemu?
    • kosmos_pierzasty Re: Wzrost cen 13.03.20, 11:25
      Myślałam, że będzie o kupowaniu przez net.
      Wczoraj ryż drożał z godziny na godzinę (obserwowałam ze względu na psa) - wieczorem 7 zł/kg (biały mam na myśli) to było tanio...
      Ciekawa jestem, jak to się dalej rozwinie, bo jak nie ma go w necie, albo jest jakaś mała ilość w cenie z kosmosu, to stacjonarnie będzie, jak dotrą dostawy?
      • kokosowy15 Re: Wzrost cen 13.03.20, 11:48
        Właściciele sklepów maksymalizują zyski. Przecież mamy kapitalizm.
        • stavros2002 Re: Wzrost cen 13.03.20, 11:58
          Właściciele sklepów kupują od dostawców.
        • kosmos_pierzasty Re: Wzrost cen 13.03.20, 12:03
          To się nazywa spekulacja.
          • stavros2002 Re: Wzrost cen 13.03.20, 12:12
            Nie wiem gdzie mieszkacie, w jakichś strefach wojny? U mnie i towary są i ceny nie skaczą co godzinę.
            • kosmos_pierzasty Re: Wzrost cen 13.03.20, 12:20
              Wiesz, ja obserwuję ten konkretny towar, bo mam specyficzne zapotrzebowanie (zapas zrobiłam, ale ciekawa jestem, co dalej). Inne towary może przetrzebione, ale na obiad się coś wybierze czy kolację.
          • olena.s Re: Wzrost cen 13.03.20, 12:24
            Nie, to jest zdrowy rozsądek.
            Po jakich cenach, i przede wszystkim z dostawą NA KIEDY odkupi ten sprzedany wczoraj ryż hurtownia?
            • kosmos_pierzasty Re: Wzrost cen 13.03.20, 13:01
              Nie, to spekulowanie. Ludzie sprzedają ryż, który fizycznie mają, tyle że 2 razy drożej niż dzień wcześniej. I mam wrażenie, że pojawiają się jakieś dziwne oferty. Typu kilogram za 100 zł, albo cena ok, a sprzedawca nowy na all i płatność tylko przelewem, może uczciwa oferta, może nie, trudno powiedzieć.
              Gdyby było jak mówisz, to rosłyby ceny w normalnych sklepach, a tu tego nie ma, tyle, że czas dostawy na 27 marca i zero pewności, że dostarczają wszystko, co zamówisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka