Dodaj do ulubionych

Biorąc po uwagę liczby

15.03.20, 08:22
Liczby zarażonych w danym kraju(nawet jesli liczba zainfekowanych realnie jest 10 X wyższa), liczby zgonów w stosunku do liczby mieszkańców to są to minimalne ilości które można liczyć w promilach.
Moim zdanie rządy zareagowały histerycznie a ludzie kupili ich kłamliwą propagandę.
Ta sytuacja pokazuje jakimi bezmyślnymi uległymi istotami jesteśmy. Jak łatwo odebrać nam naszą wolność a my jeszcze klaszczemy z radości.
Idę dziś na spacer do miasta.
Obserwuj wątek
    • tryggia Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 09:07
      Bo to jest armata na wróbla. Cieszy mnie jednak prewencja (przy okazji) grypowa.
      • 35wcieniu Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 09:54
        Tak, prewencja fajnie. Gorzej że wszystkie zabiegi, któe teraz masowo odwołują spowodują zatrzymanie na dłuuugo dłuugo połowy systemu zdrowotnego. Czekam w napięciu aż ludzie, którzy teraz tłuką pianę zorientują się że zostaną w kolejkach przesunięci na ICH KONIEC, czyli jak czekali 2 lata to poczekają kolejne 2.
        • znowu.to.samo Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:46
          Ja sama już nie wiem co o tym myśleć.
          Bo dziwne że we Włoszech gdzie jest 60 mln ludzi, kilka tyś chorych nagle sparaliżowało szpitale. Może wojsko powinno się do tego włączyć???
          Podobno to jest mega zaraźliwe ale z drugiej strony nawet jak zachorujesz masz 90% szans na przeżycie. Nawet staruszki zdrowieją.
          Także ten tego...
          A gospodarka dostanie po dudzie nie ma wątpliwości
          • fitfood1664 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:05
            Nikt nie testuje 100% populacji. Testów jest mało. To są liczby udokumentowanych przypadków. Żaden kraj już dziś nie wie ilu ma chorych.
    • forumologin Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 09:57
      jak to dobrze ze chociaz Tifa umie myslec, w przeciwienstwie do nas wszystkich, idiotow.
      • zazou1980 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:07
        Ja tez nie moge uwierzyc w histerie, ktora panuje na forum. Ktos zdrowo przedawkowal tv i neta.
        U mnie pod bloksem zycie toczy sie normalnie, sasiedzi pogrupkowani w klubach wzajemnej adoracji odsyraja psy na skwerku pod blokiem, lokalne menelki czekaja na otwarcie zabki, pobliska spelunka wczoraj funkcjonowala jak zawsze, oficjalnie to ciastkarnia, wiec bedzie otwarta po wsze czasy 😂

Sraczke widze tylko tu i w tv, normalnie az strach sie odezwac, bo cie od debilek wyzwa, jak w innych watkach. Dla mnie nie ma problemu, niech sie laski z bOMbelkami izoluja miesiacami i kisza w swoich kwadratach, bedzie mniejsza konkurencja na spacerku...
        • triss_merigold6 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:11
          Cuksa na Pekinie?
        • 35wcieniu Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:15
          No pokitrały się po chałupach i z poziomu internetów i zdalnych specjalistek się mądrzą, podczas kiedy większość przeciętnych ludzi normalnie chodzi do pracy i w związku z tym bywa na zewnątrz. Ja bywam. Jeżdżę komunikacją i wszelcy bogowie mi świadkami - żadnej histerii nie widzę. Owszem, ludzie o tym gadają, ale to tyle.
    • starczy_tego Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 09:59
      Tez już mnie to coraz bardziej zaczyna irytowac
      • vasaria Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:21
        Przekleję moją wypowiedź z innego wątku ...

Mnie to wzrusza ta wasza wiara w wasze wypłaty i ogólnie debilizm ludzki. Jak czytam - pocztę zamknąć, pocztę, a nie ... a emeryturki i renty ? Skoro wszyscy to wszyscy, niech emeryci i renciści też ponoszą koszty. 500+ ? Jakie 500+ - u mnie w mieście kto mógł, rzucił opieką na dziecko, kto nie mógł, rzucił L4. Chyba nie myślicie, że w mopsach za 2000 netto będą ku chwale ojczyzy wypłacać wasze zasiłki ? To jest totalna demolka, totalny idiotyzm. A to dopiero 4 dzień odkąd zamknęli szkoły. Poczekajmy co będzie za kilka tygodni/miesięcy ?

Dzisiaj powoli zaczynają się budzić i zaczynają pisać, że padnie gospodarka ... och, serio ???
        • waleria_s Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:53
          Nie każdy może przerwać pracę. Na forum jest lekka panika, deklaracje, że nie wyjdzie się z domu przez 2 tygodnie, a tu niestety, wyjście do pracy będzie jutro rzeczywistością wielu osób. Można gardłować na nieodpowiedzialność i pambuk wie co, ale takie są fakty, jutro do pracy tłumnie wyruszą kasjerki i kasjerzy, taksówkarze, kierowcy miejskich autobusów, pracownicy poczty, wiele pracowników małych biur, którzy nie mają jeszcze pracy zdalnej.
    • faustine Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:26
      Idź, tylko nie zbliżaj się do nikogo. Możesz zarażać innych nie tylko koroną ale również swoją głupotą. Żałosny gazetowy trollu.
    • andaba Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:32
      To wszystko doskonale pokazuje jak łatwo byle g... wzbudzić w ludziach panikę.

I jak rządy działają pod publiczkę, a jak nie działają to są odsądzane od czci i wiary.

Skutki będą katastrofalne, nie zdrowotne, nie straty w ludziach, bo te będą marginalne, nieporównywalne do ofiar wypadków (tym bardziej, że inna grupa), cały świat to odczuje, a samobójstw spowodowanych załamaniem gospodarki będzie znacznie więcej niż zmarłych z koronawirusem.

Powinni to od początku traktować tak jak zwykłą grypę, nawet jeżeli śmiertelność i powikłania większe to nie na tyle, żeby stawiać cały świat na głowie.

• fitfood1664 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:34
      nie zapomnij pochwalić się swoim stoickim spokojem jak będziesz czekała w kolejce do respiratora
      • vasaria Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:42
        "nie zapomnij pochwalić się swoim stoickim spokojem jak będziesz czekała w kolejce do respiratora"

A ty swoją histerią jak będziesz za kilka tygodni zakładała wątki "jak ugotować zupę z korzonków i szczawiu".
        • znowu.to.samo Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:49
          😂
        • fitfood1664 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:59
          O mnie sie nie martw. Zakupiłam spory zapas nasion. Zobaczymy jak będziesz piała, jak sytuacja pójdzie w stronę Włoch.
          • vasaria Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:04
            A pójdzie ? To po cholerę siedziemy w domach ? Sugerujesz, że to na nic ? I że rozwalamy gospodarkę na darmo ?
            To co mnie złośliwie cieszy to przyspieszony kurs ekonomii - ludzie powoli się budzą, że pieniądze jednak nie rosną na drzewach. A przypominam, służba zdrowia to budżetówka - finansowana z naszych podatków (o ile będzie je miał kto płacić).
      • zazou1980 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:03
        Jak ona zarazi sie teraz, to nie bedzie musiala czekac, bo jeszcze sa wolne i podobno nawet dzialaja. Jak ciebie dopadnie za miesiac-dwa, to moze nie byc tak latwo z dostepnoscia, a jak masz choroby towarzyszace, to w ogole cie nie podepna, tylko beda ratowac tych, co rokuja wyzdrowienie, a nie tylko przedluzona agonie... 😷
        • fitfood1664 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:06
          Moje założenie jest takie żeby się nie zarazić. Grypy nie miałam nigdy.
          • starczy_tego Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:11
            tylko że ma się zarazić większość populacji...zamierzasz siedzieć w izolacji? big_grin
            • fitfood1664 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:32
              Co ja zamierzam to już moja sprawa. Na razie stosuję się do rządowych zaleceń.
      • tryggia Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:07
        To nowe "współczuję twoim dzieciom"?
    • znowu.to.samo Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:39
      Z jednej strony te cyfry są fajtycznie nie duże w stosunku do populacji

Zaskakuje mnie że w sumie ta liczba chorych sparaliżowała słuzbe zdrowia we Włoszech

A jakby wybuchła wojna i rannych by było dużo więcej to co wtedy?
      • vasaria Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:40
        Ale to nadal nie świadczy o zjadliwości wirusa tylko o stanie służby zdrowia uncertain
        • znowu.to.samo Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:49
          No najwidoczniej
          Jak pisałam wyżej Włochy to kraj mający 60 mln mieszkańców i jakiś bardziej zaraźliwy wirusik gdzie zachorowało kilka tyś zmuażdżył tą nowoczesną służbe zdrowia
          • vasaria Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:53
            I to jest właśnie straszne i zastanawiające ... stan służby zdrowia w niby nowoczesnej, bogatej Europie.
          • akn82 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:58
            A w którym momencie wirusik staje się wirusiskiem?
            Nie wiadomo jak wirusika leczyć.Ludzie umierają. Oczywiście można założyć że powinni iść na odstrzał. Selekcja naturalna zadziała.

Z pustego to i chyba Salomon nie naleje. ..

• bistian Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:04
            znowu.to.samo napisała:

> No najwidoczniej
            > Jak pisałam wyżej Włochy to kraj mający 60 mln mieszkańców i jakiś bardziej zar
            > aźliwy wirusik gdzie zachorowało kilka tyś zmuażdżył tą nowoczesną służbe zdrow
            > ia

Gdyby nic się nie robiło, taki kraj, jak Włochy, miałby szansę na milion zmarłych z powodu choroby
        • akn82 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 10:55
          Ale wszystkie te działania są podejmowane ze względu na fakt, że służba zdrowia nie wydoli.
          Gdyby służba zdrowia była wydolna i gdyby była wiedza na temat tego jak leczyć infekcję to byśmy żyli jak dwa tygodnie temu.

Nie rozumiem co chcesz dowodzić?
          Rząd założył, że chce w chwili zagrożenia życia obywateli móc im pomóc wyzdrowieć. Na 100% nie da rady pomóc jak szpitale będę przepełnione chorymi na nieznaną chorobę. Podjęli więc działania ograniczające/ spowalniające liczbę zachorowań.
          • fitfood1664 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:02
            Próżny trud. Niktórym brakuje inteligencji by pojąć, że wirus to sprawa rozwojowa. Dzisiaj mamy stu chorych jutro możemy mieć sto tysięcy. Tak jakby tego nie dostrzegali.
            • vasaria Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:06
              Jak sto tysięcy ? Przecież siedzimu w domach . Czyż nie ?
              • fitfood1664 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:07
                A siedzisz? Jak w każdym kraju mamy tabuny odważnych idiotów, którym wirus nie straszny.
                • vasaria Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:13
                  A siedzę, bo w moim dziale nie ma nikogo i chcę zobaczyć co będzie jak nie wypłacimy 500+ (pracuję w ops). Przecież każdy musi ponieść koszty, prawda ? Ale będę miała ubaw. Jak usłyszycie, że gdzieś w kraju nie wypłacili 500tki to my tongue_out . Jak listonosze przestaną pracować, a to będzie bardzo odpowiedzialne z ich strony, to rent i emerytur też nie będzie.
                  • fitfood1664 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:29
                    A teraz wyobraź sobie, że spełni się scenariusz, zapowiadany w razie niepodjęcia jakichkolwiek środków: min 50% obywateli zarażonych. Jak to wpłynie na gospodarkę?
                    • vasaria Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:37
                      A z tych 50 % - 80 % przejdzie bezjawowo, no jak to wpłynie ? A teraz zastanów się - 100% firm poniesie jakieś koszty, większość upadnie. Jak opiekunki w ops nie pójdą do podopiecznych to oni umrą nie kiedyś, tylko już. Dla tych co nie odróżniają - nie mówię o pracownikach socjalnych tylko opiekunkach, które idą do samotnych, leżących, tak tych coście się ostatnio tak wyśmiwały, że sama patola pracuje (jako opiekunka w ops).
                      • fitfood1664 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:39
                        No skoro lekką ręką czcesz skazać tewszystkie ciężkie przypadki na śmierć to ja nie mam więcej pytań.
                        • vasaria Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 12:00
                          A ty lekką ręką dziś skazujesz na śmierć tych, których planowane operacje się nie odbędą, tych którzy nie mają rodziny i nikogo i leżą sami w domach.
          • 35wcieniu Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:04
            Równocześnie założył też że w imię oczekiwania na wirusa wspaniale będzie poodwoływać wszystkie operacje i wizyty i mieć w d. to że część z tych ludzi nie dożyje kolejnego wyznaczonego na za kilka lat terminu.
            To tak w temacie troski o obywateli.
            • lauren6 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:34
              Jeśli epidemia wybuchnie to mówimy o odwoływaniu zabiegów nie z najbliższych 2 tygodni, ale pół roku. Policz sobie ilu wtedy ludzi umrze.
              • 35wcieniu Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 12:01
                No to przecież to napisałam
      • akn82 Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:00
        No to samo co teraz. Byłaby dezorganizacjai duża ilość zgonów.
        Od kiedy to służba zdrowia ma być sprawna i efektywna w stanie wojny??
    • manala Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:30
      Też mnie nie przekonuje reakcja rządu. Zobaczymy jak to pójdzie w Wielkiej Brytanii czy Finlandii.
      • mid.week Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:43
        GB właśnie zmienila zdanie i wprowadza kwarantanne dla starcow, zamyka imprezy publiczne.
    • nuclearwinter Re: Biorąc po uwagę liczby 15.03.20, 11:45
      No to z ciekawości - jaka jest wg was właściwa reakcja rządu? Co zrobić, żeby nie powtórzyć sytuacji z Włoch a jednocześnie zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa? Jestem ciekawa pomysłów, bo mnie również kwarantanna i zamknięte sklepy czy knajpy się nie podoba, martwię się o wpływ na gospodarkę itp. Tylko co w takim razie robić zamiast tego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka