Dodaj do ulubionych

Ceny w górę☹️

19.03.20, 08:04
Moja koleżanka była w miejscowym Lewiatanie. Strasznie wszystko drożeje-
Ceny mięsa:
-filet z kurczaka 24pln ( za kilogram)
-łopatka wieprzowa 23
-schab 28

Niedawno mignął mi artykuł, ze ceny mają być stabilne- dość zarabiania na wirusie. Uda się ceny przytrzymać?
Było wyśmiewanie z zapasów.....
-
Obserwuj wątek
    • araceli Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 08:06
      Trzymaj się - żeby ulżyć złotówkowiczom RPP obnizyła stopy procentowe. Mega inflacja gwarantowana.
      • profes79 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 08:20
        RPP obniżyła stopy procentowe - idąc zresztą śladem FED - żeby w jak największym stopniu zaktywować to, co nam jeszcze zostało z gospodarki. Główny problem tkwi w tym, że te stopy i tak były już u nas dosyć niskie, więc nie bardzo było z czego ciąć...
        • maadzik3 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 16:07
          plus aktywacja gospodarki w czasach kwarantanny to jak uczenie biegów długodystansowych ludzi po amputacji nóg. Niby jak mają coś aktywować jak wychodzić nie wolno/ wszystko zamknięte/ popytu nie ma (chyba że na alkohol i żel do rąk)
    • afro.ninja Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 08:08
      Ja w poniedziałek placilam za schab 19.80, zlotowke drożej.
    • zazou1980 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 08:17
      W miom kerfurze mieso podrozalo prawie 2krotnie - cwiartka z kuraka 7.49, piersi 27 pln. Prawie wszystkie rzeczy, ktore tam ostatnio kupowalam po 10-20 gr w gore, niby nic ale w sumie sie nazbiera...
    • stasi1 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 08:20
      W Dino ceny niższe, nawet żeberka były tańsze niż 2 tygodnie temu
    • bei Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 08:36
      Już wiem, przeczytałam, ze ten skok to przez wcześniejszy atak na sklepy, koleżanka z branży mi wyjaśniła. Zakłady biły się o żywiec, ale to wróci do normy.
    • kanna Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 08:39
      Chleb, który lubię kupować - dotąd 10,70 od tygodnia ponad złotówkę drożej (10 %)
    • vodyanoi Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 09:04
      Ach, ci wyśmiewani wegetarianie...
      Moja rodzina jada identycznie, jak moi dziadkowie przed wojną. I po wojnie. I w czasach PRL. I nawet już w czasach 3RP. Czyli mięso - tak, ale tylko na niedzielę.
      No cóż, czas wyciągnąć książki typu Polska Kuchnia i sprawdzić te wyśmiewane kluchy, kasze i 1000 potraw z ziemniaków. Aha, tofu nie zdrożało.
      • kosmos_pierzasty Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 09:06
        Nie każdy pies czy kot da się przekonać do wegetarianizmu...
        • lauren6 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 10:17
          Karmę dla kotecków też masowo wykupili?

Zapomniałam, że jaśniepieseł czy jaśniekoteł do jedzenia karmy się nie zniży. Musi być koniecznie wołowina.
          • berdebul Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 10:43
            Wołowina to gwarancja, że nie będę w tym szalonym czasie szukać weterynarza.
          • aandzia43 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 15:47
            lauren6 napisała:

> Karmę dla kotecków też masowo wykupili?
            >
            > Zapomniałam, że jaśniepieseł czy jaśniekoteł do jedzenia karmy się nie zniży. M
            > usi być koniecznie wołowina.

Karma dla kotecków też podrożała smile Zamawiam internetowo w zooplusie, bo tam i tak zawsze taniej. Mimo że już podrożała, to i tak zamówiłam jeszcze na zapas, bo przypuszczalnie będzie gorzej. A mięseczko surowe moje zwierzyna też jada, mrożę im.
          • komorka25 Re: Ceny w górę☹️ 20.03.20, 11:00
            Moja Jaśnie Pani Kota raczy się zniży do jedzenia byle czego. Ostatnio jada to:
            vetexpert.eu/produkty/saszetki/raw-paleo-karma-mokra-dla-kotow-doroslych-mix-smakow-mega-pakiet-36x-100g/
            Wołowina wychodzi jednak taniej, o ile nie są to argentyńskie czy nowozelandzkie steki.
      • ira_08 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 09:53
        >Ach, ci wyśmiewani wegetarianie...

Gdzie wyśmiewani, bo ja to coraz więcej wegańskich knajp i kawiarni widzę wokół siebie.

>No cóż, czas wyciągnąć książki typu Polska Kuchnia i sprawdzić te wyśmiewane kluchy, kasze i 1000 potraw z ziemniaków.

Ziemniaki i kasze też podrożały.
      • aerra Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 11:17
        Mnie tam 1000 potraw z ziemniaków nie uratuje, bo dziecko na alergię na ziemniaki.
        A kasze jemy od zawsze.
      • lily_evans11 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 12:09
        Żywienie się kluchami i ziemniakami jako podstawą diety nie jest zbyt zdrowe akurat...
        • mia_mia Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 15:51
          Zależy co jest alternatywą, jeśli fast foody, chińskie zupki i gotowce ze składem, który trudno wymówić to wcale nie jest najgorsza dieta.
    • conena Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 09:14
      najlepszy czas aby przestać jeść mięso!
      • lauren6 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 10:18
        Albo przynajmniej je ograniczyć w diecie.
    • heca7 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 09:27
      A ja przed chwilą wróciłam ze Stokrotki. Schab środkowy po 18,99 w promocji- ładny. Polędwiczki po 22,99 też w promocji. Mięso jest i w dużej ilości. Ceny podobne jak wcześniej. Do tego promocja na masło Extra- kup 3 za 3,33.
      • heca7 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 09:29
        Tylko ludzi nie było wink W całym sklepie ja i dwóch kupujących, których widziałam z daleka.
    • czerwonylucjan Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 09:47
      Mam nadzieje, ze w koncu osiagnie cene ktora zniecheci ludzi do zakupu. Mieso bylo i jest smiesznie tanie biorac po uwage jakie koszty ponosi srodowisko oraz same zwierzeta chowane przemyslowo w chorych warunkach.
      • kokosowy15 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 09:53
        Też kiedyś miałem nadzieję, że cena parkowania i podatek za prywatne samochody osiągnie taki poziom że część ludzi zrezygnuje z jeżdżenia. Też trochę środowiska by się oszczędziło. Ale nie ma takiej ceny.
        • dyzurny_troll_forum Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 10:42
          kokosowy15 napisał(a):

> Też kiedyś miałem nadzieję, że cena parkowania i podatek za prywatne samochody
          > osiągnie taki poziom że część ludzi zrezygnuje z jeżdżenia. Też trochę środowis
          > ka by się oszczędziło. Ale nie ma takiej ceny.

Znaczy nawet do socjalistów czasem coś dociera!? To daje nadzieję....
          • kokosowy15 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 11:22
            Akcyzę na alkohol też ustalają socjaliści? I też nie ma ceny ograniczającej spożycie.
            • dyzurny_troll_forum Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 12:04
              kokosowy15 napisał(a):

> Akcyzę na alkohol też ustalają socjaliści?

A kto!?
              Przecież nie wolnościowcy... dla nas produkt jak każdy inny. Butelka mleka niczym nie różni się od butelki wódki.

> I też nie ma ceny ograniczającej spo
              > życie.

Ale jest cena stymulująca produkcję własną.... z tego wyciągnij wnioski!
            • buldog2 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 13:36
              A co? Ty chcesz za mnie decydować, co ja piję czy ćpam?
              A jak zrobię nie tak, to do pudła?
              Ktoś ci dał takie prawo, może Makaronowe Bożyszcze?
              • buldog2 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 13:42
                Stalin to dostał od niego prawo zakładania Gułagów, już nie mówię o rodzinie Kimów i Pol Pocie.
                W służbie Narodu.
                • kokosowy15 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 14:56
                  To nie wirus tylko twoje wolne ćpanie mózg ci wyzarlo
        • czerwonylucjan Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 15:42
          Czesc ludzi rezygnuje, nie rezygnuja ci ktorzy musza dojezdzac do pracy slaba komunikacja publiczna.
      • snajper55 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 11:25
        czerwonylucjan napisał(a):

> Mam nadzieje, ze w koncu osiagnie cene ktora zniecheci ludzi do zakupu. Mieso b
        > ylo i jest smiesznie tanie biorac po uwage jakie koszty ponosi srodowisko oraz
        > same zwierzeta chowane przemyslowo w chorych warunkach.

Ale gdybyśmy nie jedli mięsa, to tych zwierząt w ogóle by nie było. Lepiej żyć w chorych warunkach czy nie żyć?

S.
        • czerwonylucjan Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 11:36
          A co to za zycie, urodzic sie jako kurczak aby byc tuczonym i zabitym za 3 miesiace? Taki brojler to wynaturzenie.
        • kanga_roo Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 12:34
          nie żyć, zdecydowanie. nie wiem, jak można mieć wątpliwości w tej kwestii.
    • urtikus Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 10:00
      moim zdanie w cenie jest koszt dezynfekcji
    • h_albicilla Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 10:10
      Ja to od kilkudziesięciu lat nawet nie wiem ile mieso kosztuje bo nikt z mojej rodziny nie je. To co my jemy nie podrożało - są różnice w cenach w poszczególnych sklepach ale tak było zawsze, że były sklepy tańsze i droższe.
      • kokosowy15 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 10:12
        Olej to nawet podobno staniał!
        • solejrolia Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 16:26
          Wcale nie staniał. To było tylko pierdnięcie z dudy.
    • berber_rock Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 10:32
      No skoro ECB postanowil dodrukowac pieniadze, to odpowiedz jest chyba jasna.
    • dyzurny_troll_forum Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 10:49

> Niedawno mignął mi artykuł, ze ceny mają być stabilne- dość zarabiania na wirus
      > ie. Uda się ceny przytrzymać?

Przecież to jest oczywista oczywistość, że wszystko zdrożeje - pisałem o tym już!.
      Ale potem, gdy rozszaleje się kryzys ekonomiczny to spadną. Może nawet niżej niż przed korona virem.
    • aandzia43 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 15:51
      Nie będzie lepiej. Ja się z zapasów nigdy nie wyśmiewałam, choć sama robię takie średnie raczej. Może jednak powinnam pomyśleć o poważniejszych?
      Jest jeszcze jedna sprawa: nie wszystkich stać na robienie zapasów, wielu żyje od pierwszego do pierwszego sad
    • maadzik3 Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 16:09
      Będzie drożej. Złotówka zalicza zjazd rynną w dół.
    • solejrolia Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 16:24
      Raczej nie znam cen małych sklepików, bo zwyczajnie- zakupy robię w Biedronce, wszystko czego potzrebuję mam pod jednym dachem, a nie mam czasu biegać od sklepiku do sklepiku.
      Jedynie mięso kupuję w mięsnym, zwykle kurczak w całości (a nie same filety) w cenie 9,99zł/kg, schab z kością 18,99zł/kg. (ceny z paragonu z dnia wczorajszego).

Z tymże tutaj nie ma takiego szoku. Wystarczy porcjowanego kurczaka wziąć, zamiast filetów, i ta cena z automatu zmienia się.

Szoku doznałam natomiast dziś, jak przypadkiem zobaczyłam paragon u mojej mamy ze sklepu spożywczego-
      siostra kupiła mamie m.in. jabłka 7zł/kg, papryka 15zł/kg, pomidory 28zł/kg....
      Naprawdę, jak stałam, tak usiadłam
      (w Biedronce Jonagoldy kupuję po 2,99 zł/kg, pomidory mają różne ceny , ale średnio 9zł/kg, max 16zł/kg papryka to jak złapię promocję to 5-6zł/kg. )

Jestem w szoku.
      • snajper55 Re: Ceny w górę☹️ 20.03.20, 02:38
        solejrolia napisała:

> Szoku doznałam natomiast dziś, jak przypadkiem zobaczyłam paragon u mojej mam
        > y ze sklepu spożywczego-
        > siostra kupiła mamie m.in. jabłka 7zł/kg, papryka 15zł/kg, pomidory 28zł/kg.
        > ...
        > Naprawdę, jak stałam, tak usiadłam
        > (w Biedronce Jonagoldy kupuję po 2,99 zł/kg, pomidory mają różne ceny , ale śr
        > ednio 9zł/kg, max 16zł/kg papryka to jak złapię promocję to 5-6zł/kg. )
        >
        > Jestem w szoku.

Na bazarku jeszcze taniej. Jabłka (poza wyjątkami) po 2 złote. Tak samo ziemniaki. Bardzo ładne, spore awokado po 3.

S.
    • hamerykanka Re: Ceny w górę☹️ 19.03.20, 17:16
      U nas ceny te same, ale jest regulowana ilosc miesa na osobe-jedno opakowanie czegokolwiek. Wiekszosc polek na mieso pusta. Nie tylko na mieso. Jest mleko, ale nie ma jajek, smietany, masla, ryzu, makaronu, zup w puszce, warzyw w puszkach i mrozonych, sa ryby mrozone. Oleju jedna polka.
      Udalo mi sie kupic-bo ceny sa wyzsze niz podstawowe marki market-zupy w puszkach i mieszanki ryzu i makaronu z warzywami, ktore sie wsypuje na wrzatek.
    • taki-sobie-nick Re: Ceny w górę☹️ 20.03.20, 02:11
      Złotówka się osłabia, bank centralny drukuje pieniądze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka