anika772 30.03.20, 12:39 U mnie dziś wstążki z piersią kurczaka, brokułami i orzechami włoskimi w sosie śmietanowym. Na deser kisiel z soku jabłkowego i startych jabłek. Zapłodnijcie mnie kulinarnie, bo mi się kończy kreatywność. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilia-anna Re: Co na obiad? 30.03.20, 12:43 Żółta fasolka szparagowa (z mrożonki) z bułką na maśle, kasza jęczmienna, sadzone jajko, może kefir do tego. Lenia mam. Odpowiedz Link Zgłoś
zamyslona_ona02 Re: Co na obiad? 30.03.20, 14:27 Mam to samo! I na obiad i lenia trochę też. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Co na obiad? 30.03.20, 14:58 Zmieniłam zdanie dzieci dostały nalesniki, ja z mezem - fasolke po bretonsku. Odpowiedz Link Zgłoś
zamyslona_ona02 Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:01 Ja już po obiedzie, więc się nie dostosuję do zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:06 U mnie kasza, fasolka, jajo, kefir - beda jutro Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:39 U mnie miały być krewetki w maśle czosnkowym i z pietruszka, ale mi o naleśnikach przypomniałaś... Beda i naleśniki, jak mi wyjda... Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:46 Zaintrygowałaś mnie. Jak naleśniki "nie wychodzą"? Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:56 No wlasnie - jak? Chcesz przepis, z ktorego zawsze wychodza? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Co na obiad? 30.03.20, 23:44 Dzisiaj wyszły takie ciut sztywnawe, można je było postawić oparte o ściane, żeby mniej miejsca na blacie zajmowały Czasem nie chca opuścić patelni, albo bardziej przypominaja racuchy. Zdaża mi sie też, że litr ciasta wyrobie a i tak nie potrafie w tym czasie wyregulować temperatury... Możliwości sa nieograniczone Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Co na obiad? 30.03.20, 23:45 Przepis mam, tylko jestem z naleśnikami niekompatybilna 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Co na obiad? 30.03.20, 23:54 To kwestia patelni w takim razie. Ja kiedyś we wnerwie pogiełam przez naleśniki jedną stalowo-teflonową, ale na trzeciej się udały. W końcu dobiłam do idealnego ciasta z idealną ilością tłuszczu na dobrej patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Co na obiad? 31.03.20, 10:52 Moja mama podczas wizyt u mnie robi naleśniki i jej opuszczaja patelnie w stanie idealnym A ja mimo iż mam przepisy, widziałam to w praktyce i placki innego typu robie bez problemu, to naleśniki mnie nie lubia! Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Co na obiad? 31.03.20, 10:55 Jesteś moją bratową? Kiedyś uczyłam ją smażyć naleśniki. Smażyła z tego samego ciasta i na tej samej patelni co ja i moje opuszczały patelnię w stanie idealnym a jej nie chciały jej wcale opuścić... Do dziś nie znam rozwiązania tej zagadki :p Odpowiedz Link Zgłoś
viewiorka Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:11 U mnie perliczka i pieczone ziemniaki. Jest też zupa dyniowa Odpowiedz Link Zgłoś
satur9 Re: Co na obiad? 30.04.20, 22:32 Sorry, ale to jest co najwyżej pasza dla tuczników. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Co na obiad? 30.03.20, 12:44 Karkówka marynowana w piwie a potem wolno pieczona w piekarniku z warzywami i ziemniakami. Na deser właśnie się studzi ciasto jogurtowe z jabłkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Co na obiad? 30.03.20, 12:54 Wczoraj były tagliatelle z krewetkami i szparagami+reszta parmigiany z soboty. Jutro będzie zapiekanka makaronowa z kalafiorem i szynką + medaliony drobiowe w sosie cytrynowym. Pojutrze risotto milanese + jeszcze nie wiem co :p Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Co na obiad? 30.03.20, 12:58 mona-taran napisała: > Wczoraj były tagliatelle z krewetkami i szparagami+reszta parmigiany z soboty. > Jutro będzie zapiekanka makaronowa z kalafiorem i szynką + medaliony drobiowe w > sosie cytrynowym. > Pojutrze risotto milanese + jeszcze nie wiem co :p Medaliony w sosie cytrynowym🤔? Mogę przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Co na obiad? 30.03.20, 13:09 Cycek kurzy kroję w plastry, lekko, lekusieńko rozbijam, solę, pieprzę i obtaczam w mące. Obsmażam na złoto, ściągam z patelni. Na tą samą patelnię łyżka masła, posiekana szalotka łyżka mąki ( to jak już się szalotka zeszkli) . Taką zasmażkę rozrabiam bulionem drobiowym ( na oko, ciężko mi podać ilość), dodaję sok z cytryny + trochę startej skórki i tymianek. Posolić, dopieprzyć do smaku, kurczaka spowrotem na patelnię i poddusić kilka minut w sosie. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:07 Ok, jak Cię tak dziewczyny molestują, to i ja dołączę. Milanese, to takie z szafranem? Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Co na obiad? 30.03.20, 14:41 Kawał karkówki moczony w piwie przez noc ( z przyprawami to piwo- kulki pieprzu, liść laurowy, czosnek, sól) i potem pieczony ze 3-4 h w 130 stopniach. Polewam marynatą w trakcie, a na godzinę przed końcem dorzucam warzywa (marchewka, cebula w ćwiartki, papryka- co tam mam) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:40 Dzięki, wypróbuję w najbliższym czasie Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co na obiad? 30.03.20, 12:48 Zupa pomidorowa z makaronem, pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z brokułami, na deser ciast z jabłkami i kruche ciasteczka z orzechami włoskimi i koniakiem Odpowiedz Link Zgłoś
satur9 Re: Co na obiad? 30.04.20, 22:36 Proste, ale zapachniało luksusem i wybitnym wykonaniem. Jak dla mnie autentyczne 5 gwiazdek, bez sarkazmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Co na obiad? 30.03.20, 12:50 Pulpety, które zrobiła teściowa, bo wnuczek za nimi zatęsknił, więc nic inspirującego. Za to wczoraj były sajgonki z łososiem i krewetkami, proste, szybkie i smaczne. Z reszty łososia zrobię makaron ze śmietaną i szpinakiem na jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Co na obiad? 30.03.20, 12:52 Kotlety z indyka mielone pieczone w piekarniku plus jakieś węgle plus surówka ze świeżych warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Co na obiad? 30.03.20, 12:54 Dojadamy z wczorajszego obiadu- jest pomidorowka (trzeba dogotowac ryz lub makaron), sa kotlety, dogotuje sie kaszy plus jakies warzywo i obiad jest. Jutro zrobimy gulaszu na 2-3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Co na obiad? 30.03.20, 12:57 pieczony kurczak, znaczy w częściach, które zamarynowałam wczoraj + sałatka grecka i wczorajszy colesław + ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Co na obiad? 30.03.20, 13:08 wegetarianska zupa fasolowa z kielbaskami (wegetarianskimi lub nie ) Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Co na obiad? 30.03.20, 13:23 Mam straszliwą ochotę na carbonarę, a tu boczku brak Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co na obiad? 30.03.20, 13:24 Ja mam boczek, ale Ci nie dam, bo mi potrzebny na jutro do pierogów ze szpinakiem Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:40 A dajesz co zestawu szpinak+boczek jakiś ser? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:43 Cebulę i czosnek oczywiście i do tego fetę albo czasem ser kozi albo bałkański- zależy co mi serce wpadnie. Nie daję ricotty, bo jest dla mnie zbyt łagodna. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:50 To spróbuj jakiego żółtego twardego typu bursztyn/parmezan czy tam inna podróba zamiast fety - obłędnie dobre . Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Co na obiad? 30.03.20, 19:19 Ja carbonarę robię nie z boczkiem bo dziecię nie lubi tłustych kawałków, ale z poszatkowaną szynką parmeńską, plus oczywiście żółtka, pieprz, ser - reszta prócz boczku jak najbardziej klasyczna. Z parmeńską też wychodzi pycha, no ale ok, też ją trzeba w lodówce mieć Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Co na obiad? 30.03.20, 19:26 Ją mam w lodówce praktycznie zawsze ale już kupiłam boczek Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Co na obiad? 31.03.20, 14:03 Jeśli carbonara, to nie z boczkiem. Ale wykorzystam przepis z tą szynką, na podróbkę carbonary, szczególnie w czasach zarazy. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Co na obiad? 30.03.20, 13:28 Dziś naleśniki z farszem meksykańskim, jutro pstrąg pieczony z jakimiś warzywami (to w trakcie przygotowania ustalam ) a pojutrze kurczak tajski z mleczkiem kokosowym. Na kolejne dni planu jeszcze nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
meduza321 Re: Co na obiad? 30.03.20, 13:32 makaron wstażki z sosem śmietanowo- pieczarkowym Odpowiedz Link Zgłoś
djhenne Re: Co na obiad? 30.03.20, 13:34 roślinne pulpety z pieczona paryką, bakłażanem i cukinią wymerdane z pomidorami, ryż z groszkiem i czerwoną cebulą Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Co na obiad? 30.03.20, 13:46 Smaku i węchu wciąż brak, zjem resztę wczorajszej jarzynowej, córeczce zrobię do tego kulki z kalafiora i ryż. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Co na obiad? 30.03.20, 13:47 A w ogóle to zdziwko, że ematka taka mięsożerna. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:05 Ja kilkanascie lat nie bylam, a teraz jestem bardzo rzadko. Nie lubie miesa, nigdy nie lubilam. Pewnie za jakis czas znow będę wege... Maz tez sie do tego przymierza. Corka "miesna" bardzo. Syn - wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:48 Przypuszczam, że tak. Przez moją dwulatkę przeleciała trzydniowa biegunka (nie zdarzało się ecześniej, raczej miała tendencję do produkowania kozich bobków), ja ósmy dzień bez węchu i smaku, lekko przymulona. Odpowiedz Link Zgłoś
sansevieria_di_travesio Re: Co na obiad? 30.03.20, 13:55 Dorsz, ryż i fasolka (też z mrożonki). Nie jestem kreatywna, jemy to, co na dzień, im mniej wymyślne tym chętniej moje dzieci jedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Co na obiad? 30.03.20, 14:16 U nas bez polotu. Naleśniki z białym serem i polewą truskawkową- pokłosie uczęszczania dzieci do przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Co na obiad? 30.03.20, 14:25 Makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym dla dziecka, dla mnie i męża bez śmietany, za to z pomidorami suszonymi. I zupa kalafiorowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia.1980 Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:05 Dzisiaj były klasyczne kotlety z kurczaka z ziemniakami z wody i buraczkami. Na deser... ciasto brzoskwiniowa chmurka. Jutro zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i serem. W środę i czwartek gulasz (robię zawsze na 2 dni) W piątek pierogi ruskie A w niedzielę mam zawsze mega ekspresowe danie z piekarnika. Piekę ziemniaczki z przyprawami, piekę "cycki" kurczaka i warzywa (bataty, cukinia, papryka, pieczarki, cebula) Szybko i smacznie Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:09 zupa-dupa, czyli krem pomidorowo-cukiniowo-warzywny, z grzankami rozmarynowo-czosnkowymi i mozarella di bufalą i dziwaczna zapiekanka ziemniaczana - ciekawe czy wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:51 Jak to dziwaczna, opowiadaj. Może stanie się forumowym hitem, jak tamten sos. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Co na obiad? 30.03.20, 17:19 Nic czym by się można pochwalić. Miała być zwykła zapiekanka z surowych ziemniaków, cebuli, jajek i skwarek. Ale coś mi się porypało i wzięłam nie te ostrza i zamiast zetrzeć ziemniaki i cebulę na papkę, starłam na paseczki. I oczywiście dałam mało tłuszczu, bo nie potrafię dać dużo, więc takie dziwne wyszło, choć smaczne (bo to ziemniaki ). Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Co na obiad? 30.03.20, 21:24 Spoko wyszło. Jakby było tłustsze to by było lepsze, no ale... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Co na obiad? 30.03.20, 15:13 Pyzy z mięsem. Własnoręcznie kupione. Odpowiedz Link Zgłoś