Dodaj do ulubionych

Co czytacie?

05.04.20, 20:01
Może mnie natchniecie, bo jakoś nic mi nie idzie ... W marcu chyba jedną książkę przeczytałam, jakoś praca z domu sprawia, że nie mam czasu sad i do tego jakoś nie bardzo był nastrój. Ale ponieważ końca nie widać, to jednak czuję już, że mi tego brakuje ...
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:01
      Zabójstwo El Comandatore.
    • wiewiorazprl Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:05
      woda na sicie
    • nikki30 Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:07
      Lubie literaturę reportazusmile przez miesiąc przeczytałam:

„ Pokazucha na gruzińskich zasadach”
      „ Gorzkie pomarańcze”,
      Teraz czytam „ Stulecie chirurgów” a zaraz potem pewnie kolejny raz przeczytam „ Tysiąc lat wkurzanie Francuzow”smile
      • szafireczek Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:49
        Gorzkie pomarańcze - bardzo mi się podobała smile
        Z klimatów gruzinskich - polecam książkę Maćka Jastrzębskiego (inne tego autora też! )
    • feiticeira Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:12
      Od ok pół roku zmagam się z Malazańską Księgą Poległych, aktualnie zaczynam szósty tom. Są to całkiem przyjemne zmagania, co mnie dziwi, bo przeważnie cykle fantasy nie mogą być za długie, bo tracą na jakosci, a tu niespodzianka, tyle tomów, a facet trzyma poziom.
      • aerra Re: Co czytacie? 05.04.20, 23:56
        Bo z Eriksonem jest tak, że dopiero przy 3-4 tomie jesteś w stanie zapamiętać kto jest kto i cykl nabiera sensu wink

(Dobra, może trochę przesadzam - ale tylko trochę wink )
    • anorektycznazdzira Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:15
      Organek wypuścił "Teorię opanowywania trwogi".
      Kupiłam z ciekawości i okazało się, ze to dobra decyzja.
    • etata Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:16
      Wielki Widzew – Marek Wawrzynowski.
    • princy-mincy Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:16
      Jeez miałam zakładać identyczny wątek. Czytałam ostatnio dwie książki (Marzyciel i jakiś tam Jakub de Zeut czy jakoś tak), obie z dobrymi opiniami a nie mogłam przebrnąć.
      Chętnie bym przeczytała lekką fantastykę, która bardzo wciąga. Będę wdzięczna za polecenie.
      • tiktaalik Re: Co czytacie? 06.04.20, 08:44
        Sci-fi czy fantasy?
        Z mniej oklepanych i wciągających i dobrych warsztatowo (piszących można nazwać pisarzami, co w tych gatunkach nie jest nagminne):
        - sci-fi - James Corey "Przebudzenie Lewiatana" i ew. dalsze części cyklu Bezmiar/Expanse, Richard Morgan "Modyfikowany węgiel"
        - fantasy - Brian Staveley cykl "Kronika Nieciosanego Tronu", t.1 "Miecze cesarza"
        • princy-mincy Re: Co czytacie? 06.04.20, 11:04
          fantasy, zwlaszcza urban fantasy, alternatywna rzeczywistosc.
          Lewiatana czytalam, Modyfikowany wegiel tez (i serial widzialam).
          Tych z fantasy, ktore polecasz, to nie znam, dzieki!
          • memphis90 Re: Co czytacie? 19.04.20, 07:24
            A Matko Klootz" Pobór "i reszta serii? Nie jest to moja bajka, a jednak bardzo dobrze się czytało.
      • maniaczytania Re: Co czytacie? 08.04.20, 18:08
        Tysiąc jesieni Jacoba deZooeta czy jakoś tak? Mam to, może zerknę smile
    • andaba Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:20
      Aktualnie "W sieci zł@" Wendy James.

Może wreszcie przeczytam zapasy, bo książki z biblioteki mi się kończą.

Jak kogoś bawią głupoty to polecam "Niedaleko pada trup o d denata" Iwony Banach - głupie i kupy sie nie trzyma, ale parę razy mało sie nie posikałam, w dodatku książka przeczytana na początku armagedonu ma swój urok ze wględu na postać jednej z bohaterek, bojącej się końca świata. Jakoś tak to podobnie wyglądało, jak to co się wokoło dzieje.
    • anika772 Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:23
      Ostatnią część Genialnej Przyjaciółki.
    • potworia116 Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:26
      Zbieranie kości Jasemyn Ward
    • nenia1 Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:26
      Odświeżam Złego Tyrmanda.
      • hasty Re: Co czytacie? 06.04.20, 08:04
        I Życie towarzyskie i uczuciowe.
    • koko8 Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:27
      "Jednostka" Ninni Holmqvist, dystopijna.
      • potworia116 Re: Co czytacie? 05.04.20, 21:32
        Przymierzam się do tego. Polecasz?
        • koko8 Re: Co czytacie? 06.04.20, 07:52
          Szczerze- nie wiem. Mam za soba dopiero 30%, powolna akcja, trochę smutna i przerazająca przyszłość w opresyjnym państwie. Dziś powinnam skończyć, to podsumuję wink
    • default Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:42
      Biografie Rasputina, wielkie tomiszcze, ciekawe, ale trochę męczące na dłuższą metę (mnóstwo faktów, szczegółów), wiec przeplatam lekkimi pozycjami, np. Archerem, Nesbo.
      I chyba Chłopów sobie odswieze, nie czytałam juz parę lat, a lubie wracać co jakiś czas do takich klasyków.
    • szafireczek Re: Co czytacie? 05.04.20, 20:47
      Londyn nowych Ruskich i Młodość na dluzejsmile skończyłam Życie codzienne w Stambule.
    • mama_i_zona Re: Co czytacie? 06.04.20, 02:23
      Na czas przebywania dziecka w domu zaplanowałam nadrobienie zaległości w czytaniu. Od kilku lat i tak pracuję zdalnie więc zawodowo nic się nie zmieniło wink
      Ostatnio skończyłam "Bastion" Kinga, teraz wzięłam się za coś lżejszego i czytam "Dom tajemnic" Rogozińskiego. W kolejce czekają "Czerwień" Sobczak i "Harmonia zbrodni" Marininy.
      • bi_scotti Re: Co czytacie? 06.04.20, 02:33
        www.goodreads.com/book/show/31549906-do-not-say-we-have-nothing&
        www.goodreads.com/en/book/show/39293273-small-game-hunting-at-the-local-coward-gun-club
        Jak zwykle przepraszam, no idea czy tlumaczone na polski (pdejrzewam, ze #2 raczej nie); a potem planuje wrocic do jakiejs Agatha Christie - jakos tak "zamkniecie w domu" na mnie wplywa wink Cheers.
        • mama_i_zona Re: Co czytacie? 06.04.20, 10:31
          Agathy Christie mam 5 książek do przeczytania smile
          Przed koroną zamówiłam w empiku wielopak z panną Marple...
      • iwoniaw Re: Co czytacie? 06.04.20, 11:42
        mama_i_zona napisała:

> Na czas przebywania dziecka w domu zaplanowałam nadrobienie zaległości w czytan
        > iu. Od kilku lat i tak pracuję zdalnie więc zawodowo nic się nie zmieniło wink
        > Ostatnio skończyłam "Bastion" Kinga, teraz wzięłam się za coś lżejszego i czyta
        > m "Dom tajemnic" Rogozińskiego. W kolejce czekają "Czerwień" Sobczak i "Harmoni
        > a zbrodni" Marininy.
        >
        >

O dzięki Ci za info, że kolejna Marinina jest po polsku! Zamówię sobie niezwłocznie!
    • igge Re: Co czytacie? 06.04.20, 02:42
      Inni Ludzie Masłowskiej Doroty, Wnuki Jozuego Pawła Smoleńskiego, Goldi Ewy Kuryluk, Frascati też Ewy Kuryluk, Władysław Szlengel Co czytałem umarłym.
    • aqua48 Re: Co czytacie? 06.04.20, 09:24
      Katarzyny Bik Najdroższą i ciekawy kryminał lapoński Francuza - Oliviera Truca - Ostatni Lapończyk. Przeczytałam z przyjemnością Marty Obuch - Wiedźmę duszoną w winie. A przede mną Biblia diabła Leszka Hermana. I dalszy ciąg trylogii Larssona Millenium napisany przez Lagerkrantza. Zainspirowana serialem w tv sięgnęłam też po zachomikowaną książkę Michela Bussi na postawie której powstał " Un avion sans elle", czyli w tłumaczeniu - "Samolot bez niej".
      • damartyn Re: Co czytacie? 06.04.20, 10:56
        "Małe życie" Hanya Yanagihara, na przemian z "Mój ojciec Paweł Jasienica-" Ewa Beynar-Czeczott. Obie książki świetne.
    • fil.lo Re: Co czytacie? 06.04.20, 11:22
      Ostatnio "Pszczoły i grom w oddali" Riku Onda (ujdzie) i "Trzy córki pani Liang" Pearl Buck (dobre).
    • iwoniaw Re: Co czytacie? 06.04.20, 11:41
      Aktualnie "Walka o tron. Chiński notatnik z Białorusi" Marcina Sawickiego.
      Trochę reportaż, trochę esej polityczny o relacjach białorusko-chińskich.
    • hanusinamama Re: Co czytacie? 06.04.20, 11:44
      Rozporządzenia i inne papiery pracowe. Masa ksiazek czeka, empik ma chyba przez jakis czas darmowe ebooki i tyle z tego. A nie sorry wieczorem czytam dziecku ksiązkę. Fajna wiec tyle mam z tego.
      • maniaczytania Re: Co czytacie? 06.04.20, 16:51
        hanusinamama napisała:

> A nie sorry wieczorem czytam dziecku ksiązkę. Fajna wiec tyle mam z tego.

smile A jaki tytuł?
    • elf1977 Re: Co czytacie? 06.04.20, 11:56
      Kartagina Oates. Jakoś długo leżała na półce, ale mi się podoba. Wcześniej skończyłam opowiadania Archera- Dzieło przypadku, lektura przyjemna, ale wg mnie mało zapadająca w pamięć.
    • sylwus34 Re: Co czytacie? 06.04.20, 11:57
      "Lalka" Prusa. 😊
    • ira_08 Re: Co czytacie? 08.04.20, 18:19
      "Kto chce jeść mięso, musi umieć zabić" - bynajmniej nie o wegetarianizmie wink
      • raczek47 Re: Co czytacie? 08.04.20, 19:52
        "Władców czasu",ostatnią część "Trylogii białego miasta "; wciąga jak i poprzednie tomy.
    • lellapolella Re: Co czytacie? 08.04.20, 20:10
      Skończyłam "Białe zęby" Zadie Smith, zaczęłam " Czuły punkt. Teatr, naziści i zbrodnia" Asbrink. W międzyczasie "To jest wojna" Klementyny Suchanow- rozcieńczam ją sobie, bo mnie przytłacza w tym czasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka