alba27 06.04.20, 12:50 Marzy mi się cegła w salonie na jednej ze ścian. Czy któraś z mam odkrywała cegłę? Jaki może być w przybliżeniu koszt za M2? Za rady w tym temacie będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: Cegła w salonie 06.04.20, 13:02 Ja mam 1. Służy do przytrzymywania drzwi na balkon. Wygląda całkiem ok i za darmo: chłopak podwędził z budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Cegła w salonie 06.04.20, 13:43 Dzięki, ale nie znalazłam wiele na temat prawdziwej cegły. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Cegła w salonie 06.04.20, 13:11 Miałam w poprzednim domu i nie lubiłam, bo jakoś wyjątkowo dużo kurzu na tym osiadało.. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Cegła w salonie 06.04.20, 13:28 Wreszcie jestem na prowadzeniu! Mam szary kamień na kominie (dom z kartonu i patyków, komina nie moge tym obłożyć), metoda kładzenia tak jak cegła Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Cegła w salonie 06.04.20, 13:31 Jak szary to ma imprimatur ministerstwa estetyki kalifatu. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Cegła w salonie 06.04.20, 13:38 Nie wiem czy obciach. Dla mnie obciachem jest zostawianie śmieci w lesie i słuchanie głośniej muzyki w miejscu publicznym. Cegłę pod spodem mam, nie wiem tylko ile kosztuje taka przyjemność dlatego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_wawerski Re: Cegła w salonie 06.04.20, 13:53 Jako miłośnik loftowych wnętrz, mam ściany z czerwonej rozbiórkowej cegły. Fajnie komponuje się z czarnymi i ciemnoszarymi elementami wystroju oraz ciepłym dębem na podłodze. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Cegła w salonie 06.04.20, 14:08 Mieszkam w kamienicy i mam cudowne dechy na podłodze, cegła będzie fajnie wyglądać, tylko najpierw muszę ustalić koszt i posłuchać tych, którzy na ten temat mają coś do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Cegła w salonie 06.04.20, 16:02 Ja przy okazji remontu poprosiłam o odkrycie kawałka tynku i niestety - cegła z lat pięćdziesiątych nie bardzo się nadawała do ekspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Cegła w salonie 07.04.20, 08:35 No weź, niech każdy ma jak się mu podoba, nie ma co prowokować kolejnych mądrych do wypowiadania się. BYłam jakiś czas temu u znajomych, wnętrze z lat 90, "kamień" na scianie bezowe ściany, wydawałoby się ze obciach, ale bardzo to wszystko pasowało do poddasza, ludzie mili, mieszkanie zadbane, widać tych ludzi we wnętrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Cegła w salonie 28.07.22, 14:50 blech Nienawidzę bezy i brązów. W domu mam to co mi się podoba. Dla mnie obciachem jest robienie wnętrz pod mode a nie pod własne preferencje. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Cegła w salonie 07.04.20, 08:29 Obciach? Urządzanie sobie domu tak jak się nam podoba to obciach? Obciach to rezygnować z tego co nam się podoba bo.ktos uważa zero już passe Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Cegła w salonie 06.04.20, 13:58 To zależy przecież od calej masy czynników, od powierzchni począwszy, poprzez stan tej cegły pod spodem, do tego czy trzeba będzie jakieś kable ukrywać itp rzeczy. Możesz też sobie zrobić własnoręcznie, praktycznie bezkosztowo Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Cegła w salonie 06.04.20, 14:09 Kusi mnie własnoręcznie, ale nie wiem czy sobie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Cegła w salonie 06.04.20, 14:14 Przede wszystkim - to są całe worki gruzu - masz gdzie to wywieźć? (Bo np u nas - aktualnie nie ma gdzie, lamusownia zamknieta ze wzgledu na koronawirusa...) Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Cegła w salonie 06.04.20, 14:18 Nie jest to pilne, mogę poczekać do końca pandemii i zamówić worek na gruz😉 Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Cegła w salonie 06.04.20, 17:35 Raczej 10. I to jak ściany masz tylko nieduży kawałek, Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Cegła w salonie 06.04.20, 14:12 hmmm, reklamuje mi w tym wątku pontony i namioty. Cegła widać nie ma przyszłości Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Cegła w salonie 06.04.20, 16:06 Piszesz serio, czy się nabijasz z tej powszechnej mody? Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Cegła w salonie 06.04.20, 16:17 Piszę serio, ale ja na modzie się nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Cegła w salonie 06.04.20, 17:14 asfiksja napisał: > Piszesz serio, czy się nabijasz z tej powszechnej mody? W podobnym watku pisali, ze juz niemodne . Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Cegła w salonie 06.04.20, 19:01 O fuj, przepraszam, ale musiałam. Nie ma drugiego tak okropnego elementu wystroju, jak cegła. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Cegła w salonie 07.04.20, 08:31 Zapomniałaś tylko dodać, że twoim zdaniem. Wyrocznią stylu raczej nie jestes, więc to bez znaczenia, ale rozumiem że swedzialo i musiałaś się podrapać Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Cegła w salonie 07.04.20, 09:08 Rozumiem, ze jesteś posiadaczką gustownych cegiełek ułożonych w równie gustowny wzorek prezentowany na grupach wnętrzarskich. I jeszcze masz napisik obok w języku angielskim w stylu: my home is my home, , skoro w tym wątku bronisz tej cegły tak mocno. Ale ok - moim zdaniem cegła na ścianie to jest obciach obciachów. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Cegła w salonie 07.04.20, 15:16 Ależ napisałaś, że nie ma NIC brzydszego niż cegła. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Cegła w salonie 07.04.20, 14:20 Mocno bronię? Faktycznie, napisałam żebyś raczyła pamietać, ze twoja opinia jest subiektywna i że wyrocznią stylu tu nie jesteś. Naprawdę. Wręcz przeciwnie, z tego co kojarzę Ja napisałam, ze obciach to urządzać dom tak, zeby zaspokoić gusta innych Nie mam napisiku- rozumiem że masz na myśli napis i, ze tym zabiegiem stylistycznym chciałaś podkreślić, ze swędzi naprawdę mocno Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Cegła w salonie 07.04.20, 15:33 MOIM ZDANIEM cegła to paskudne staromodne trącające boazerią coś, na co rzuciły się parę lat temu tłumy Polaków, a raczej Polek. Gdyby jeszcze poprzestano na piwnicznej starej czerwonej cegle i zastosowano ją w miejscach z klimatem odpowiednim do tego, ale nie - każda kliteczka w bloku miała trochę cegiełki. I to w każdym kolorze i w każdym miejscu domu. Nawet tapety ceglane były. Dlatego cegła zyskała miano obciachu i nie odda tego tytułu za prędko. Niedługo tak będzie z białymi lakierowanymi frontami w kuchni i szarymi płytkami wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Cegła w salonie 07.04.20, 15:44 Są też tapety w książki.. czyli książki to też obciach w salonie? Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Cegła w salonie 28.07.22, 12:18 To raczej kwestia stylu w którym jest urządzone mieszkanie. Osobiście wolę inne klimaty, ale w niektórych wnętrzach cegła mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Cegła w salonie 06.04.20, 19:11 Nie odkrywalabym starej cegly,jest ryzyko ze pod tynkiem masz kable,a Sama cegla jest w zlym stanie.Jesli ktos sobie zyczy sciane z cegly kupuje sie Stars,tnie i przykleja(wmurowuje)na Beton.Jesli az tak ci nie zalezy to mozna kupic gotowa ,nowke,ale efekt jest inny.Cen co nie podam,bo tu inna cene bierzemy.Mozeez sprobowac Sama jesli chociaz Zeichen wyczucia masz powinno pojsc. Innym sposobem jest betonowanie,i odviskanie motywu cegly za pomoca cegly po czym malowanie farba,Ale zu JUZ trzeba miec wiecej zdolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Cegła w salonie 06.04.20, 19:12 Za pomoca szablonu,nie cegly🤦sorry dopiero wrocilam i mam kaszane w glowie Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Cegła w salonie 06.04.20, 19:51 Zabrzmiało jakby ktoś wrzucił cegłę do ASO Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Cegła w salonie 06.04.20, 21:09 niech cie reka boska broni. Kurzy sie to niemozliwie i brudzi, a wyczyscic porzadnue sie nie da. Jak lubisz miec czysto to odpusc. Wyglada to dyskusyjnie. Ciekawe to bylo 20 lat temu, teraz traci mysza jak boazeria Wiem cos o tym. Kupilam mieszkanie z kamieniemna scianie i coziennie sie zzymam a na remont nie mam sily psychicznej Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Cegła w salonie 06.04.20, 21:17 Ha, tylko nie pokazuj się publicznie w kamerce na tle tej cegły, bo Ci tyłek na emamie obrobią No ja to bym miała cegłę, pustaki Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Cegła w salonie 06.04.20, 22:06 Nie mam kamerki😉 Powiadacie że się kurzy? O tym nie pomyślałam. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Cegła w salonie 06.04.20, 22:16 Ja ma ceglane ściany w całym mieszkaniu. Przy czym nic nie musiałam odkrywać, bo kupiłam w stanie surowym. Zamiast klasc tynki (co w 250 metrowym mieszkaniu byłoby mordęga) po prostu pomalowałam cegłę wszędzie na biało. Poza tym nie trasie gładkich tynków - takie mieszczańskie... Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Cegła w salonie 06.04.20, 22:32 Zamiast klasc tynki (co w 250 metrowym mieszkaniu byłoby mordęga) po prostu pomalowałam cegłę wszędzie na biało. Aż mną wstrząsnęło z wrażenia... Kiedyś widziałam reportaż o więzieniu - cele były wyłożone pomalowaną na biało cegłą, od razu mi się skojarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Cegła w salonie 07.04.20, 08:12 alba27 napisała: > Powiadacie że się kurzy? O tym nie pomyślałam. U mnie się bardzo kurzyło, co drugi dzień musiałam ścianę odkurzać... Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Cegła w salonie 07.04.20, 09:04 No wiesz, to jest chropowata powierzchnia, z dodatkowymi zagłębieniami, dość logiczne, że na tym kurz osiada. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Cegła w salonie 07.04.20, 12:22 Mozna polakierowac bezbarwnym matowym i bez problemu sie sciaga kurz Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Cegła w salonie 07.04.20, 09:13 Miałam kiedyś dawno temu w jednym pomieszczeniu. Nie da się tego posprzątać. Po jakimś czasie w pomieszczeniu śmierdzi kurzem. Jeśli lubisz mieć czysto i pachnąco w mieszkaniu to zdecydowanie nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Cegła w salonie 07.04.20, 12:36 Widziałam w kilku programach wnętrzarskich jak wygląda odsłanianie ściany z cegieł, to żmudna robota składająca się z kilka etapów, skuwanie tynków, czyszczenie cegieł, fugowanie i zabezpieczanie specjalnym preparatem. Samodzielnie to będzie raczej trudne do wykonania, choć nie niemożliwe. Cegła w kamienicy w połączeniu z drewnianą podłogą może wyglądać bardzo klimatycznie, ale efekt zależy od wielkości i wysokości pomieszczenia , naturalnego i sztucznego oświetlenia, całej aranżacji. Mnie się podobają pokoje z odsłoniętym tylko fragmentem ściany, a na nim wyeksponowany ładny mebel, kominek, duży obraz lub lustro. Cała wielka ceglana ściana może być zbyt dominująca i przytłaczająca. Odpowiedz Link Zgłoś
wbka1 Re: Cegła w salonie 28.07.22, 12:42 Gdy sygnalizowano nowe trendy to w poradniku wnętrzarskim przeczytałam, że ten styl w Polsce nie przyjmie się, bo u nas co drugi taki modny z powodu braku kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
boremloska Re: Cegła w salonie 28.07.22, 13:03 Naprawdę cegły nie da się posprzątać?! Mam jedną ścianę wyłożoną płytką ceglaną o nigdy nie pomyślałam żeby ją posprzątać A kursy się niemiłosiernie Powiem wam jednak że nie są się po tym przejechać mokrą szmatką bo pyli Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Cegła w salonie 28.07.22, 17:19 Taką ścianę trzeba polakierować matowym lakierem, wtedy nie będzie pylić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Cegła w salonie 28.07.22, 17:17 Koszt, jak koszt, ale ile to brudu na całe mieszkanie będzie! Skuwaniem tynku syfu narobisz syfu, góra gruzu do wywiezienia, a na koniec się okaże, że mur jest tak spartaczony, a cegła tak brzydka, że się bez tynkowania nie nadaje, i trzeba będzie znowu robić syf, żeby nowy tynk położyć. Jak chcesz mieć ceglaną ścianę, to sobie ceglane płytki przyklej, są do wyboru, do koloru, jakie ci się zamarzą, bez syfu, bez zbędnej roboty i efekt będzie wiadomy z góry, a pies z kulawą nogą się nie kapnie, czy to tylko płytki, czy cała cegła, bo i tak widać będzie tylko jedną płaszczyznę. Możesz też wymurować ściankę z całej cegły, ale wtedy powierzchnia pokoju zmniejszy się o grubość ścianki. Żeby to dobrze wyglądało, to trzeba cegłę klinkierową kupić, bo zwykła wygląda fatalnie, nawet po polakierowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Cegła w salonie 28.07.22, 18:05 Po 2 latach to pewnie już jakąś decyzję podjęła Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Cegła w salonie 28.07.22, 18:48 Odradzam, chyba że dysponujesz ponadstandardowo dużą i wysoką przestrzenią, z wyraźnymi cechami architektury industrialnej. W zwykłych blokowych mieszkaniach wyglada pretensjonalnie i szybko się opatrza. Odpowiedz Link Zgłoś