Dodaj do ulubionych

psiary, pomóżcie

07.04.20, 22:22
Wykąpałam psa dwa razy w szamponie dla psów, w kilkudniowym odstępie. Drapie się, ma łupież, a sierść zaczęła się przebarwiać. Wygląda to jakby... siwiał. Ociera się o mur bloku, żeby sobie ulżyć z tym świądem. Spróbuję się jutro się dostać do weterynarza, ale to może być trudne. Co radzicie zrobić?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: psiary, pomóżcie 07.04.20, 22:35
      Wykap w tantumrosa, jest niegroźny dla psów i działa przeciwświądowo. A jutro do lekarza.
    • b-b1 Re: psiary, pomóżcie 07.04.20, 22:36
      Masz jakiś steryd w domu? Ludzki Dexametazon 0,2 mg / ml na kg masy psiego ciała . Wet tez poda steryd.
    • daniela34 Re: psiary, pomóżcie 07.04.20, 22:44
      Pies ma uczulenie na szampon. Biedactwo. Niestety swojego też tak załatwiłam. Znienawidził po tym kąpiele sad sad
    • mama-ola Re: psiary, pomóżcie 07.04.20, 22:55
      Dzięki. Niestety nie mam tantumrosa ani żadnego sterydu. A może samą wodą pieska polac? Czy to już nic nie da? Kapiel była ze 3-4 dni temu.
      • kanga_roo Re: psiary, pomóżcie 07.04.20, 23:24
        ja bym nie podawała bez konsultacji z lekarzem żadnego sterydu, ani zwierzęciu, ani człowiekowi. czasem możesz bardziej zaszkodzić, niż pomóc. podejrzewam, że domowe metody by pomogły na świąd (kąpiel w korze dębu, krochmal, itp) ale dla psa kąpiel rzadko jest frajdą, więc bym mu nie dokładała stresu. jutro poszukaj weta, może wystarczy konsultacja telefoniczna. btw, dobrze mieć sprawdzonego weta, z którym w razie czego jesteś w kontakcie sms lub mailowym - zwierzaki jak dzieci, chorują najczęściej w dni wolne, święta, wakacje i pandemie. plus powinnaś wiedzieć, gdzie jest najbliższa klinika całodobowa. to się niestety też przydaje.
        • hrabina_niczyja Re: psiary, pomóżcie 07.04.20, 23:33
          Właśnie, namocz go w krochmalu. Tylko niech trochę posiedzi w wannie w tym.
    • joanna05 Re: psiary, pomóżcie 07.04.20, 23:14
      dzwonić do weta, może coś doradzi. Wielu działa całodobowo, zapisze coś, niech się pies nie męczy.
    • hrabina_niczyja Re: psiary, pomóżcie 07.04.20, 23:29
      Wykąp w samej wodzie. Możesz dodać odrobinę oliwki dla dzieci do ostatniego plukania albo jeszcze inaczej--najpierw nawilż psu skórę oliwka, potem spłucz samą wodą. Wygląda na przesuszenie skóry. Dobrze też działa nizoral, przetestowane, ale to musisz ocenić czy to zwykły łupież czy coś więcej. Podaj psu wapno.
    • dorotkamaskotka Re: psiary, pomóżcie 07.04.20, 23:29
      Czy szampon był rozcieńczony wcześniej?
      Czy dobrze psa wypłukałaś?
      • mama-ola Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 06:31
        Nie był rozcieńczony, nie wiedziałam, że trzeba. Na opakowaniu nie napisano. Wypłukać staraliśmy się dobrze.
        Spróbuję z krochmalem.
        • ajaksiowa Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 06:50
          A po co psa kąpałaś?😲
          • rosapulchra-0 Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 07:04
            Bo się wytarzał w trawie, w której inny pies zostawił pamiątkę, a właściciel nie sprzątnął?
            • mama-ola Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 07:26
              > Bo się wytarzał w trawie, w której inny pies zostawił pamiątkę, a właściciel ni
              > e sprzątnął?

To był powód drugiej kąpieli, która nastąpiła 2 dni po pierwszej. A za pierwszym razem kąpaliśmy, bo piesek trochę śmierdział i się drapał. Wzięliśmy go ze schroniska. Przeczytałam w necie, że psy się kąpie. Takie jak mój raz w miesiącu. I tak postanowiłam w duchu, że nie będę tak często, ale ten pierwszy raz chciałam jednak wykąpać.
              • sasha_m Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 09:02
                A może ma alergię pokarmową? Pisałaś, że już wcześniej się drapał. Psy bywają uczulone np. na kurczaka. I mój pies, i pies moich dzieci, adoptowany niedawno, właśnie tak ma i objawia się to właśnie drapaniem i łupieżem.
        • dorotkamaskotka Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 12:27
          mama-ola napisała:

> Nie był rozcieńczony, nie wiedziałam, że trzeba. Na opakowaniu nie napisano. Wy
          > płukać staraliśmy się dobrze.
          > Spróbuję z krochmalem.
          Każdy szampon koniecznie trzeba rozcieńczyć. Np. na litrową butelkę wody daje się ok. 25-50ml szamponu.
          Niestety, dużo psich szamponów zawiera silnie drażniące składniki (ropopochodne, glicerynę, silikony, sól, wybielacze etc). Psa kąpie się dwukrotnie - mydli, spłukuje i ponownie mydli dokładnie masując każdy zakamarek ciała. Potem płukanie. I jeśli wydaje ci się, że już psa wypłukałaś to... zrób to jeszcze razsmile
          Osobiście radzę ponownie psa wykapać. Nie stosować krochmalu, po co?
          Najlepszym łagodzącym "środkiem" przywracającym właściwe ph psiej skóry będzie dodatek octu jabłkowego do ostatniego płukania. ok. 1 łyżka na litr wody.
          Potem wytarcie psa ręcznikiem i suszenie suszarką z niezbyt gorącym nawiewem.
          • mona-taran Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 12:31
            dorotkamaskotka napisał(a):

> .
            >
            > Niestety, dużo psich szamponów zawiera silnie drażniące składniki (ropopochodne
            > , glicerynę, silikony, sól, wybielacze etc).

Eh, to już chyba lepiej psa kąpać w ludzkim eko szamponie ..
            • mona-taran Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 12:31
              Albo szarym mydłem.
              • dorotkamaskotka Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 12:42
                Ludzkie szampony, a tym bardziej szare mydło mają ph zasadowe. Psia skóra tego nie lubi.
                Dobry psi szampon niestety trzeba zamówić przez internet. W sklepach dobrych szamponów nie sprzedają...bo są za drogie dla przeciętnego nabywcy.
          • nowaczek12345 Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 16:44
            Nie każdy. Na leczniczym szamponie od weta było napisane, żeby nie rozcieńczać. Fryzjerka nie doczytała i pierwsze mycie po prostu nie wyszło.
    • nikita1906 Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 07:30
      Mój pies tez miał uczulenie na psi szampon. Od tej pory kąpię go w mężowskie żelu pod prysznic i jest ok. Pies bardzo to lubi. Spróbuj go umyć woda z szarym mydłem słabo z odrobina maki ziemniaczanej.
    • anahera Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 07:53
      Nie podawac sterydow bez konsultacji z wetem ktory zna historie medyczna psa. Nie wiem czy jest w Polsce szampon Melaseb, napewno jest jakis odpowiednik, wykap tym.
      • ajaksiowa Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 08:35
        Ja bym spróbowała dawać więcej tłuszczu w żarciu(masło) a już napewno nie kąpać nty raz😊
    • mama-ola Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 08:30
      A czy pies może się przebarwiać? Mój dostał jakby łat. I nie wiem, czy taka jego uroda, czy to też efekt tej kąpieli. Zaraz zrobię fotki.
      • mona-taran Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 08:35
        Może brud zmyłaś i wyszło prawdziwe umaszczenie :p
        • mama-ola Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 08:44
          > Może brud zmyłaś i wyszło prawdziwe umaszczenie :p

Aż tak to nie smile To był od góry czarny piesek, po prostu czarny. A teraz jest bury, przebarwiony. Gdy pogłaskać pod włos, to ten włos jest przy skórze... biały. I zaczęły się robić łaty. Czy to jest normalne, czy to efekt choroby, którą trzeba leczyć? Mnie jest wszystko jedno, czy piesek będzie łaciaty, czy czarny, byle był zdrowy.
          Zaznaczyłam strzałką to, czego przedtem nie było.
          • mona-taran Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 08:46
            A może on się bidok zestresował? Ludzie siwieją ze stresu..
            • ajaksiowa Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 09:06
              No właśnie!
              • mama-ola Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 09:23
                Nie wiem, czy się zestresował. Raczej psy są szczęśliwe, gdy opuszczają schronisko i trafiają do rodziny, tak? Wszyscy go tu kochają, głaszczą, tulą, dostaje przysmaki itd. Łasi się do nas i cieszy na nasz widok.
                • mona-taran Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 09:28
                  Ale sytuacja jednak nowa+ podwójna kąpiel :p tak strzelam tylko wink
                • alpepe Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 12:36
                  Może właśnie zmienia sierść i stąd to dziwne przebarwienie? Z mojego doświadczenia wynika, że pies śmierdzi, jak ma złą karmę, owszem, wytarzanie w odchodach i w zwłokach zwierzęcych występuje o wiele rzadziej.
                  • joanna_poz Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 12:42
                    tez tak myslę, że to moze byc kwestia zmiany sierści na wiosnę.
                    moj jak gubi zimowa - a jest koloru brazowego, takiego dość intensywnego głebokiego, to tez mu zaczyna prześwitywać spod spodu taka bledsza.
          • iwles Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 12:51

cudo.
            To jest młody szczeniak? Bo na takiego wygląda.

Masz szansę dziś iść do weterynarza ?
            • mama-ola Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 14:44
              Ma 5 miesięcy. O tak, cudo wink
              Do weta pod wieczór dopiero. Dziś się mało drapie, może to już mija.
              • dorotkamaskotka Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 15:06
                mama-ola napisała:

> Ma 5 miesięcy. O tak, cudo wink
                > Do weta pod wieczór dopiero. Dziś się mało drapie, może to już mija.
                w tym wieku psiaki zaczynają gubić szczenięcy włos i wymieniają na młodzieżowy.
              • iwles Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 15:13

Może i mija, ale lepiej dopytać weta, żeby wiedziec na przyszłość.
                (szampon? obroża przeciwkleszczowa? zmiana sierści ? )
              • yadaxad Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 20:14
                Nie myć, kąpać i inne. Jakieś kudłate czyścić miejscowo. Jak się pies wypłucze w w wodzie to mu do zaopiekowanej flory na skórze nie dojdzie. Ktoś kąpał wilka? A jakoś całe życie przeżyje, jak go ktoś nie zastrzeli. A jak się wala.
          • baszkircef Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 13:02
            Mój pies też zmienił kolor sierści w tym miejscu. W momencie adopcji na karku miał czarną sierść, a w domu pojawiło się dużo sierści brązowej, zmienił mu się też kolor skóry na brzuchu, ale myślę, że to mogło być z powodu niedożywienia.
          • hrabina_niczyja Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 17:28
            Tym się nie martw. Pies zmienia sierść i dorasta, dojrzewa. Mojej psiuli się zrobiła swego czasu taka właśnie plama jaśniejsza, jakby ją wybielaczem polali. Dziś ma około 1,5 roku i jeszcze zmienia kolor, mało tego, zmienia w zależności od pory roku. Plamy pokochać 🤣
      • dorotkamaskotka Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 12:36
        mama-ola napisała:

> A czy pies może się przebarwiać? Mój dostał jakby łat. I nie wiem, czy taka jeg
        > o uroda, czy to też efekt tej kąpieli. Zaraz zrobię fotki.

To pies krótkowłosy. A takie na wiosnę linieją (i drugi raz na zimę). Polega to na tym, że stary włos wypada, by na jego miejsce mógł wyrosnąć nowy, dostosowujący się do panujących warunków atmosferycznych. Ten jasny włos pod spodem to podszerstek, czyli miękka warstwa futra pod okrywą włosową.
        Szczotkowaniem można przyspieszyć ten proces. Polecam gumową szczotkę i wilgotną rękawicę frotte.
        • mama-ola Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 14:50
          Mamy gumową szczotkę, czesaliśmy go kilka razy. Mało gubi sierści w sumie.
        • coronafela Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 14:56
          A jaki jest cel przyspieszania?
          • iwles Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 15:16

żeby psiak nie nosił jednocześnie dwóch "włosów",
            To jak czesanie się ludzi - te włosy, które wypadają, najlepiej wyczesać. Nikt nie mówi o wyrywaniu smile
      • berdebul Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 14:00
        Po kąpieli psy intensywniej gubią stare futro + wiosna. Za chwile zobaczysz kolekcję wiosna/lato.
        Btw jak wcześniej się drapał, a nie ma pcheł (sprawdzilas?) to odstaw drób. Kąpiel mogła zaostrzyć objawy alergii.
        • mama-ola Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 14:46
          Dobra, dzięki odstawię. Kurze łapki też? Kupiłam zestaw 3 przysmaków: kurza łapka, ucho wieprzowe, ucho wołowe. Psiak za tym przepada. Ja jako wegetarianka uważam takie przysmaki za okropne, no ale skoro aż piszczy, to daję. Mogło to zaszkodzić?
        • mama-ola Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 14:46
          Oglądałam trochę pod kątem pcheł, ale nie zauważyłam żadnej.
          • joanna_poz Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 14:56
            mama-ola, teraz w sumie mi się przypomniało, że nasz po wzięciu schroniska tez się tak uporczywie drapał.
            drązylismy z weterynarzem jednym i drugim, co to moze byc - pchły, świerzb, zły szampon, alergia i nie wiem co jeszcze, i w koncu stanęło że najbardziej prawdopodobna mozliwoscią bylo, że to ze stresu, że tak sie drapie na tle nerwowym.
          • ga-ti Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 21:10
            Oprócz pcheł pies może mieć jakieś inne pasożyty, warto pokazać weterynarzowi.
            Mój jak miał alergię na pokarm to drapał sobie uszy, zmiana żarełka i krople do uszu pomogły.
    • szalona-matematyczka Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 12:42
      Sympatyczny piesek.
    • coronafela Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 14:54
      Było nie kąpać. Chyba Ci rozum odjęło.
      Mnie też kiedyś odjęło i zabrałam się co codziennego szczotkowania kundla. Po jakimś tygodniu pies zaczął cuchnąć. Pani wet rozpoznała łupież i kazała wykąpać w nizoralu. Kiedy go z córką nacierałyśmy delikatnie pianą, był zachwycony. Ale po jakimś czasie trzeba bylo spłukać. Pies wody nienawidził, nie dawało się go zaciągnąć do wanny, ja przerażona, ze zbyt długie pozostawienie nizoralu zrobi mu jakąś krzywdę, w desperacji rozebrałam się do naga, wskoczyłam do wanny i usiłowałam go zachęcić, by do mnie przyszedł - nic z tego. wtedy opróżniła szafę z ręczników, wywaliłam je na podłogę w łazience o przedpokój, i tam udało się go spłukać prysznicem. Wymyśliłam wtedy myjnie dla psów (i gdzieś już są takie, chyba w Stanach, aczkolwiek nie mojego pomysłu).
      Psów się nie kąpie, o ile nie ma bezwzględnej potrzeby (wytarzanie się w gownie lub padlinie, kąpiel w ściekach - na prawdę więcej powodów nie widzę).
      Że się powołam na panią Sumińską, którą po raz pierwszy usłyszałam, kiedy swoim niskim głosem mówiła: Pies nie żaba nie ryba - nie kąpać!
      • alpepe Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 15:00
        Odnośnie ostatniego, hahahaha. Moja psia córka otworzyła sezon wodniacki w Szprewie chyba pod koniec stycznia i to tylko dlatego tak późno, że wcześnie bałam się, że się przeziębi. Ona uwielbia wodę, jest jak ryba czy żaba. Owszem, kąpię ją zwykle tylko po kąpielach w rzece.
        • ga-ti Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 21:02
          Moi rodzice mieli kiedyś psa, który uwielbiał wodę, pod nieobecność rodziców, podkopywał się pod ogrodzeniem i biegł na pobliski staw,żeby się wykąpać smile
      • joanna_poz Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 15:03
        my kapiemy raz na kwartał.
        niekapany długo pies śmierdzi.
        • pani_tau Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 18:58
          joanna_poz napisała:

> my kapiemy raz na kwartał.
          > niekapany długo pies śmierdzi.
          Zdrowy, odpowiednio karmiony pies, który ma suchą sierść nie tylko nie śmierdzi, ale wydziela bardzo delikatny zapach, który uważam za najpiękniejszy na świecie. Gdy tylko mogę to obwąchuje kark mojego psa.
          Piękniej pachną tylko szczeniaczki.
      • dorotkamaskotka Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 15:03
        coronafela napisała:

> Było nie kąpać. Chyba Ci rozum odjęło.
        A ty jak często myjesz głowę? Po jakim czasie skóra swędzi cię z brudu, kurzu, smogu?

To, że można i powinno się kapać psy za przykład dam białe pudle wystawowe kąpane raz na tydzień... jakoś nie łysieją, pięknie wyglądają i mają wspaniałą wełnę.
        Trzeba to tylko robić z głową.
      • ib_k Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 15:09
        głupoty piszesz Nanga
        • mama-ola Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 15:50
          To juz sama nie wiem. Kąpać, nie kąpać - oto jest pytanie.
          Dzisiaj jest duza poprawa. Zobaczymy, co wet powie.
          • hrabina_niczyja Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 17:26
            Mama Ola kąpać. Ale teraz już tylko samą wodą. Nie musisz do każdego mycia dodawać szamponu. Obecny szampon odstawić, kupić hipoalergiczny i przeczytać skład. Moim zdaniem najlepsze są szampony dla psów długowłosych, wydaje mi się, że nawilżają jakoś bardziej i skórę i włos. Pamiętaj, że brudny pies to też choroby skóry, grzybice itd. Kąpać z głową.
            • mama-ola Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 18:24
              Dobra. Samą wodą.
              • umi Re: psiary, pomóżcie 09.04.20, 01:13
                Psy mozna plawic (czyli kompac w samej wodzie, kiedys sie tak mowilo, nie wiem czy to nie regionalizm i jak teraz jest po polsku). Kapiel jako kapiel jak dla ludzi (woda + szampon) nie powinna byc zbyc czesta. I ten szampon rozrabia sie na dloni, tak samo jak ludzki i myje psa od lebka dalej (jak sie da i nie wydurnia, tego trzeba stopniowo nauczyc). Trzeba bardzo uwazac na oczy. Psa sie dobrze splukuje (kilka razy) i suszy recznikiem albo suszarka (tak zeby nie wiac psu po oczach).
                Nalezy uwazac przy ewentualnym wychodzeniu psa z wody, bo sie trzepia i zaraz potem myc trzeba czlowieka suspicious
                Generalnie naucz go, ze nie wolno sie tarzac, bo po goofnie czy padlinie (w padline tez zacznie celowac, to dla nich perfumy z najwyzszej polki) nie dasz rady go nie wykapac (jak nie swiadomos cile w tym bakcyli, to zapach Cie zabije). Tarzac sie bedzie chcial dalej, ale bedzie latwiej go upilnowac suspicious
                • madame_edith Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 20:58
                  Jak nauczyc psa, żeby sie nie tarzał w padlinie? Mój to wszędzie jakiś „skarb” wynajdzie 😳. Nie da sie z nim potem przebywac w jednym pomieszczeniu 🤦‍♀️
                  • yadaxad Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 21:30
                    To przecież zmienia zapach, aby się decydował na padlinę, to naprawdę musi mieć powód. Może nie ma wstępu do toalety. Nie żeby ją kontrolował, ale poznać zapach moczu domowników uspokaja psie zapędy własnego kontrolowania granic.
                  • joanna05 Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 21:57
                    Nijak smile Padlina to typowe psie perfumy są, nic nowego smile No musisz piesia wykąpać, i to z szamponem psim, po takich ekscesach. Psy uwielbiają zapachy często dla ludzi odrażające, zażerają się np. cuchnącymi żwaczami. No taka ich uroda, raczej nie odzwyczaisz.
            • 3-mamuska Re: psiary, pomóżcie 09.04.20, 02:14
              hrabina_niczyja napisała:

> Mama Ola kąpać. Ale teraz już tylko samą wodą. Nie musisz do każdego mycia doda
              > wać szamponu. Obecny szampon odstawić, kupić hipoalergiczny i przeczytać skład.
              > Moim zdaniem najlepsze są szampony dla psów długowłosych, wydaje mi się, że na
              > wilżają jakoś bardziej i skórę i włos. Pamiętaj, że brudny pies to też choroby
              > skóry, grzybice itd. Kąpać z głową.

Mokry pies bez użycia szamponu śmierdzi.

My naszego kąpaliśmy może ze 3 razy a wodę uwielbia na 7 lat.
              Zmywa się warstwę ochrona skory, a to wcale dobre nie jest.
              Pies nie śmierdzi.
      • hrabina_niczyja Re: psiary, pomóżcie 08.04.20, 17:20
        Bez przesady. Jednego psa kąpałam co tydzień, shihtzu, włos długi i bujny. Drugiego kąpię albo co tydzień albo co dwa, ale obecna to jest diabeł i latawiec, więc wszystko zależy ile, gdzie i jak latała cały tydzień. Kąpać się uwielbiał i poprzedni i obecny. Czasami wystarczy psa umyć samą wodą i już mu lepiej i przyjemniej. Niekąpanie psów to jakaś abstrakcja. Mój kundel uwielbia, codziennie wieczorem wskakuje do wanny i czeka na mycie łap, pyska i tyłka. Kąpiel dla psa to również relaks.
      • minniemouse Re: psiary, pomóżcie 09.04.20, 06:59
        coronafela napisała:
        Że się powołam na panią Sumińską, którą po raz pierwszy usłyszałam, kiedy swoim
        > niskim głosem mówiła: Pies nie żaba nie ryba - nie kąpać!

z całym szacunkiem do dr Suminskiej ale ta pani to chyba jeszcze Napoleona znała osobiście.

Jej książki czyta sie fajnie, niestety metody ma typu "tłuste włosy myc jak najrzadziej" oraz "choremu przystaw pijawke i upuść krew".
        Pora przestawić sie na aktualna wiedzę i myślenie....

Minnie
    • konsta-is-me Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 13:23
      Może ma nużycę ?
      Sierść wypada ?
    • chaber.niebieski Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 20:21
      Czy to był zwykły szampon dla psów z drogerii?
    • aluszka97 Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 20:29
      Mój ma szampon allermyl i tylko po tym szamponie nic mu nie jest. Każdy inny go momentalnie mocno uczula.
      • yadaxad Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 20:47
        Zwierzęta się nie myją. Sarny ktoś pucuje? Owszem jak jest problem, to już się walczy z problemem, ze skutkami leczenia plus.
        • yadaxad Re: psiary, pomóżcie 21.01.21, 20:52
          Psy, koty się nie myje, tylko czyści. Jeśli mają problem skórny, to ten jest wewnętrzny. Jakiś "parchów" się nie wyleczy myciem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka