Dodaj do ulubionych

Pogrzeb babci

08.03.26, 13:22
We środę mam pogrzeb ukochanej babci.Z braćmi kupujemy wieniec z białych Lili.Czy powinnam kupić jeszcze kwiatka jakiegoś czy jechać z pustymi rękami?Czy pomóc cioci i kupić jej jakieś ciasto na stype-mamy bardzo liczną rodzinę?Oraz Ci co noszą soczewki-da się wytrzymać z nimi na pogrzebie płacząc jak bóbr?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Pogrzeb babci 08.03.26, 13:28
      Kwiatow nie, ciasto tak.
      A najlepiej zapytać ciotki.
    • alpepe Re: Pogrzeb babci 08.03.26, 13:47
      Da się wytrzymać, ale nie ocieraj oczu zbyt energicznie, byś się ich nie pozbyła i na wszelki wypadek miej przy sobie zapas i płyn w małej buteleczce do przemycia.
      • raczek47 Re: Pogrzeb babci 08.03.26, 13:53
        Przykro mi.
        Wyrazy współczucia.
        Skoro składacie się na wieniec, nie kupuj nic dodatkowego. Później, w ciągu roku będziesz mogła podjechać z kwiatkiem na cmentarz.
        Co do ciasta- zapytaj główną organizatorkę stypy. Ja piekłam na stypę po uzgodnieniu.
    • kaki11 Re: Pogrzeb babci 08.03.26, 13:55
      Nie no, jak już się coś kupuje grupowo, to grupowo a nie jeszcze dodatkowo osobno. A do cioci najlepiej zadzwonić, i zapytać, czy będzie potrzebowała jakiejś pomocy, kupna czegoś, zarezerwowania itd. Ona wie najlepiej.
    • eliszka25 Re: Pogrzeb babci 08.03.26, 14:06
      Skoro składacie się na wieniec, to nic dodatkowo nie kupuj.

O ewentualne ciasto zapytaj ciocię, a najlepiej zapytaj po prostu, jak można jej pomóc, bo niekoniecznie ciasto jest najbardziej potrzebne.
      • katriel Re: Pogrzeb babci 08.03.26, 19:00
        > najlepiej zapytaj po prostu, jak można jej pomóc, bo niekoniecznie ciasto jest najbardziej potrzebne.

Ale jeśli wątkodawczyni akurat ciasto potrafi i może, a różnych innych rzeczy nie, to ma sens, żeby o tym wspomniała, zamiast kazać cioci się domyślać, które z rozlicznych zadań najlepiej oddelegować siostrzenicy, żeby na pewno nie schrzaniła.
    • ga-ti Re: Pogrzeb babci 08.03.26, 14:34
      Wyrazy współczucia.

Składacie się to wystarczy. U nas na pogrzebie babci dodatkowe kwiaty miały najmłodsze dzieci, prawnuki, po jednej różyczce.
      Będzie jeszcze wiele okazji by kupić kwiaty, znicze, stroiki.
      Ciotki po prostu zapytaj, w czym i jak możesz pomóc. To dobry pomysł, Ty zajmiesz czymś ręce i głowę, a ciotkę odciążysz.

Moja babcia nie żyje 5 lat, a ja ciągle ją wspominam, a to zapach znajomy, to smak jakiś, to obraz z przeszłości... czasem tak po prostu mi jej brakuje.
      W podobnym czasie odeszły trzy seniorki z rodziny, żartujemy, że piją sobie herbatkę i rozprawiają o nas 🥹
      • siedemkropek82 Re: Pogrzeb babci 08.03.26, 15:44
        Dziękuję wszystkim za wpisy.Jest mi źle bo nie pożegnałam się z nią.
    • kachaa17 Re: Pogrzeb babci 08.03.26, 15:42
      Przecież wieniec to już sa kwiaty. Teraz to w ogóle już się odchodzi od kupowania kwiatów.
      Co do ciasta - to moim zdaniem organizator to zapewni. Tym bardziej jak nie jesteś na miejscu. Co innego jak się mieszka blisko to można się dogadać, że ktoś robi ciasto.
    • scarlett74 Re: Pogrzeb babci 08.03.26, 19:30
      Ja stypa w domu to zrób ciasto, jak w restauracji to nie. I zależy jakie masz relacje z ciocią, jak serdeczne to tak, jak takie se to nie. W soczewkach ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka