Dodaj do ulubionych

Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dzieci

11.04.20, 18:06
A u kogo jest jeszcze taka tradycja? U nas zawsze, gdy w okolicach Wielkanocy są małe dzieci (takie do 10 lat), ukrywamy na ogrodzie czekoladowe jajka i dzieci mają mnóstwo zabawy je szukając. Jak dzieci jest więcej, to jajeczek również. Zwykle po 15-20 na dziecko. I z koszyczkami idą na to "polowanie". W związku z okropieństwami obecnej sytuacji małych dzieci z dalszej rodziny u nas nie będzie, ale nasze jeszcze się łapią i przygotowaliśmy im dzisiaj taką niespodziankę. Praktykujecie taką słodką zabawę na świeżym powietrzu?
Obserwuj wątek
    • izabelka55 Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 11.04.20, 19:36
      Ja chowam w mieszkaniu, nie mamy domu i ogródka ale i tak jest fajnie 🙂
    • ichi51e Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 11.04.20, 19:39
      U nas zajac przychodzi w blizej niesutalonym momencie w niedziele i od tego czasu mzona szukac bo w ogrodzie i domu pochowal rozne prezenty. Zajac zostawia slodycze zabawki i co mial pod reka. Wychodzi ilosciowo jak w swieta.
      Dziecko juz od 3 dni sie nastawia na zajaca.
    • stephanie.plum Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 11.04.20, 23:01
      dla mojego syna to główny sens Wielkanocy

:~D

(a więc jeśli chodzi o wychowanie go w wierze chrześcijańskiej, to chyba trochę poległam...)
      • kochamruskieileniwe Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 11.04.20, 23:51
        Ale Twój syn ma chyba 5 lat dopiero?
        • stephanie.plum Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 12.04.20, 00:06
          tak, więc póki co, przesadnie się nie lękam o jego duszyczkę

:~D

Bóg go interesuje, owszem. pyta, czy na pewno Bóg wszystko potrafi. ja na to, że tak, oczywiście.
          wtedy słyszę, że wobec tego Bóg powinien mu stworzyć smoka Nocną Furię (to z takiego filmu).

no i co ja mam powiedzieć? też uważam, że super by było mieć takiego smoka...
          może jestem małej wiary, skoro zakładam, że jednak jutro Furia się na naszym balkonie nie pojawi.

na razie pozostańmy więc przy zającach!
      • aankaa Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 11.04.20, 23:57
        stephanie.plum napisała:

> dla mojego syna to główny sens Wielkanocy
        >
        > :~D
        >
        > (a więc jeśli chodzi o wychowanie go w wierze chrześcijańskiej, to chyba trochę
        > poległam...)
        >

>

ano, poległaś big_grin
        podobnie jak wykładający pudła pod choinkę czy organizujący komunię
        • stephanie.plum Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 12.04.20, 00:09
          komunia to chyba jednak, że tak powiem, "z innej parafii" niż pudła...?
          w każdym razie u katolików, jak u JV to nie wiem.
    • fibi00 Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 11.04.20, 23:29
      U nas są dwie wresje. Ma samym początku jak starszak był mały to było szukanie prezemtow po ogrodzie. Potem jak już była dwójka i to uznaliśmy że może dzieci przygotują gniazdko dla Zajączka żeby nie musiały szukać prezentów po całym ogrodzie. Więc dzień przed Wielkanocą dzieci przygotowywały gniazdko dla Zajączka (z trawy, sianka, gałązek czy co im tam przyszło do głowy i co mieli do dyspozycji). Zostawiały marchewkę dla Zajączka. Nad ranem mąż zabierał marchewkę i zostawiał prezenty. W tym roku dzieci gniazdka nie przygotowały więc prezenty będą pochowane w ogrodzie. Chłopcy są już duzi, dobrze wiedzą że to nie zajączek prezenty przynosi ale i tak lubią zabawę w robienia gniazdka czy szukanie prezentów na ogrodzie.
    • yuka12 Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 11.04.20, 23:55
      Moje dzieci juz niezbyt dziecinne (szkoła średnia), a nadal lubią szukać jajek czekoladowych. Nie chowamy w ogrodzie (rozmaite zwierzęta, rosa i powierzchnia), ale co roku uzgadniamy pokój w domu, w którym będą pochowane owe jajeczka. My mamy radochę chowając, a młodzi pieczołowicie szukają. Wszyscy są szczęśliwi i o to chodzi 😁
    • kochamruskieileniwe Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 11.04.20, 23:55
      No jest taki zwyczaj.
      Syn ma kolekcję takich tekturowych, które sie napełnia. W tym roku nie zdążyłam kupić nowych. Mam za to jajeczka do wypełnienia. No i się zastanawiam...
      Rozrzucić te małe jajeczka, czy "pożyczyć" tekturowe z kolekcji...
      Własnie rozmyślam nad problemem..

Z drugiej strony - tych małych to wieki będzie szukał big_grin big_grin big_grin, co też ma swoje dobre strony.
    • hanusinamama Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 12.04.20, 00:15
      U mnie dzisiaj szukały. Wieczorem zobaczyłam ze nie wszystko znalazły..niestety słonce spowodowały ze zbierałam z trawy czekoladowe gluty
    • mayaalex Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 12.04.20, 00:26
      Do nas przychodzi Zajac, chowa prezenty w mieszkaniu lub na ogrodzie (to jak jestesmy u moich rodzicow w PL), zazwyczaj drobne zabawki i cos slodkiego. W tym roku po sniadaniu (czyli pewnie obiedzie tak naprawde) jeszcze beda musieli szukac czekoladowych jajek. Byla promocja jajek milki, kupilam duzo i w sumie bez sensu no to chociaz bedzie atrakcja z szukaniem.
    • bei Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 12.04.20, 11:02
      W mojej rodzinie była tradycja prezentu od „ zajączka”, zazwyczaj była to zabawka lub inny wymarzony drobiazg. Przywędrował obcy fajny zwyczaj, i w ogrodzie czekoladowych jajek szukali nawet dorośli synowie😉- tylko wtedy, gdy pogoda podczas świat sprzyja.
    • manala Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 12.04.20, 11:44
      Praktykujemy. W tym roku SUKCES. Młody po raz pierwszy nie wył, że siostra znalała więcej (choć i tak zawsze mieli się sprawiedliwie podzielić). Chowam w mieszkaniu. Nie mamy ogrodu.
    • kanna Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 12.04.20, 11:48
      U mnie - Mazowsze - nigdy nie był tradycji ani prezentów na Wielkienoce, ani szukania jajek.
      • manala Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 12.04.20, 11:52
        Ja też Mazowsze. Jajka szukamy od 3-4 lat. A zajączek był od kiedy są dzieci.
        • kanna Re: Chowanie i szukanie czeko-jajeczek, dla dziec 12.04.20, 12:48
          Czyli zapoczątkowałaś nową tradycję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka