Dodaj do ulubionych

Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IBD

14.05.20, 18:40
Już jednego kota forum nam uratowało więc teraz też proszę o pomoc znawczynie kotów. Weterynarz podejrzewa u naszej 2 letniej kotki IBD : wyniki badań krwi są dobre ale ostatnio miała większy problem z wymiotami. Czym ją teraz karmić? Nasza weterynarz doradza wyłącznie barf - dla mnie nierealne. Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 18:51
      znam problem, mam dwa koty z IBD (rodzenstwo), jeden biegunki, druga gorszy, smierdzacy problem

przerobilam wszystko, WSZYSTKO! od probiotykow sciaganych z Hiszpani (enterochronic), przez sterydy, karma sucha/mokra Hilsa, Royal Canin (specjalistyczna gastro oczywiscie), dochodzilo do tego. ze Mimi nawet po surowej wolowinie miala brudne dupsko i gubila kupale po wyjsciu z kuwety

koty przebadane do ostatniego wlosa, badania kalu co miesiac, koszmar po prostu

w jednej lecznicy znalazlam Digestive Suport HPM Virbac, niebiosom dziekuje za to zarcie (suche), stal sie po prostu cud, potem zniklo, wiec kupowalam w Hiszpanii z wysylka do PL, a kolezanka slala do mnie, tak wiem, wariatka jestem

problem jest taki,ze to marka niedostepna w PL (tzn karma, bo leki tak) ale jak chcesz to moge Ci namiar na hiszpanski sklep online podrzuc, wysylaja do PL, koszt przesylki niski nie jest (48zl) ale warto!,warto!
      jedyna praktycznie karma bez kukurydza, ktorej ani Mimi ani Grubson jesc nie moga

po gastro Royala jazda byla jeszcze gorsza niz przed
      • agnieszkas72 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 18:58
        Proszę o namiar na sklep na wszelki wypadek. Nie wiem jak to się ułoży bo koty są dwa i jedzą na przemian ze swoich misek - starszy nie ma żadnych objawów gastrycznych a u młodej podejrzewałam tylko banalny problem z kłakami.
        • mysiulek08 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 19:03
          ale spokojnie moga ja jesc i zdrowe koty smile Kicia.Yoda bardzo lubi, a ona niejadek, Kluska (matka Grubsona i Mimi) tez je, bo upilnowanie Mimi, zeby jadla tylko ze swojej miski jest niemozliwe

teraz juz kupujemy bezposrednio u importera i cala nasza banda przejdzie na to zarlo

www.miscota.es/gatos/virbac/veterinary-hpm-g1-digestive-support-120359
      • magia Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 19:00
        Bez kukurydzy jest na pewno Wildcat, chyba każdy rodzaj.
        • mysiulek08 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 20:47
          musi byc jeszcze u mnie dostepna

po kazdej karmie (sucha, mokra) bezzbozowej (orijen, nutrience,acana, tasteofwild), innej zreszta ferajna nie jada, bylo tak samo, prze jakis czas jako tako po gastro hillsa, po royalu masakra, tylko ten virbac sie sprawdza
          • magia Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 01:33
            Znaczy w jakim kraju?
            Bo w Polsce jest, z żeby było taniej przy 4 kotach zamawiałam z Niemiec.
            • mysiulek08 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 01:45
              koniec swiata w am pld 😀

ale jie potrzebuje innej karmy, ten wildcat nie ma weterynaryjnych, a oprocz gastro jeszcze urinary jest w uzyciu

virbac ma i bytowe i weterynaryjne, cene mamy najlepsza z mozliwych, bo bezposrednio od importera, mokre dostaja nutrience i surowa wolowine ( eko, z malej hodowli, zadna przemyslowka, zreszta Grubson byle jakiego miecha nie ruszy)
              • magia Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 10:22
                A no to inna inszość smile
                Myślałam że to gdzieś w UE.
    • mysiulek08 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 20:49
      zrob jeszcze usg, rtg, enzymy trzustki

w kuwecie bez problemow?
      • agnieszkas72 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 23:27
        W kuwecie bez problemów, jest żywa, wesoła, ciekawska, nie sprawia wrażenia chorej. Od początku pobytu u nas je malutko, wielokrotnie podchodzi do miski, skubie trochę i pędzi dalej. Niedawno pojawiły się nieszczęsne wymioty.
        • elenelda Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 23:34
          Mój wymiotował po Royal Canin zwykłym (nie wersji weterynaryjnej) dla kociąt. Po zmianie karmy przestał, ale po ok. roku pojawiły się biegunki. Na Gastro Intestinal żyje 9 lat, nie choruje i nie miał ani jednego epizodu związanego z układem pokarmowym (poza sporadycznym zrzuceniem kłaka).
    • elenelda Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 23:25
      Mój 9 lat temu miał zdiagnozowane (były biegunki zdarzało mu się nie zdążyć do toalety). Zaczęliśmy od wprowadzania barf, ale przerwaliśmy, bo s...ał dalej niż widział. Później były próby wprowadzenia bez efektów m.in. hills brit, orjen - nie pamiętam konkretnie, hills i brit to były serie weterynaryjne. Wreszcie udało się pokonać problem podając mu suchą Gastro Intestinal RC (mokrą też toleruje). Problem zniknął i nie nawraca. Załatwia się raz dziennie, twardo i nieszczególnie śmierdząco (przepraszam za szczegółysmile
      • elenelda Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 23:28
        Wiem, że RC Gastro Intestinal nie ma cudownego składu, ale mój kot o tym nie wie i może dlatego mu nie szkodzismile
        • mysiulek08 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 23:36
          a wiesz, to jak zwykle zalezy od kota smile

nasze wychowane na Royalu Sensible tongue_out ale akurat gastro nic nie pomoglo, ani suche ani mokre (jak zmiksowalam z miamorem to laskawie zjadly), gorzej bylo niz po Hillsie, dlugo tolerowaly pasztety gastro hillsa, ale jak wyzej, oba nie mogakukurydzy, rzadkie, smierdzace kupale, z drobinkami zmielonej kukurydzy smile

teraz spokoj, dostaja tez pasztet nutrience (losos) i wolowine i skonczyly niespodzianki Mimi a bywalo, ze ktos wdeptywal w 'niespodzianke' tongue_out o leczeniu podraznionego dupska nie wspomne
          • elenelda Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 11:11
            Jasne, zgadzam się, że to, co jednemu kotu zrobi dobrze, drugiemu niekoniecznie.
      • agnieszkas72 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 23:28
        Czy to normalnie dostępna karma?
        • elenelda Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 23:29
          Weterynaryjna. Zamawiam na zooplus wersję dietetyczną, bo kot ma skłonności do tycia.
          • elenelda Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 23:30
            www.maxizoo.pl/p/royal-canin-veterinary-diet-gastro-intestinal-moderate-calorie-gim-35#400-g
            • yenna_m Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 16:23
              Dobra na problemy gastryczne i klopot z trzustką.
        • mysiulek08 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 23:29
          normalnie, w zooplusie chyba najtaniej
        • agnieszkas72 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 23:31
          Znalazłam, wypróbuję - o ile kotka zechce jeść
          • mysiulek08 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 23:39
            sprobuj tez saszetki, tylko one sa dosc twarde i dobrze jest je rozgniatac z woda,

u nas dosc dluga dzialala I/D Hillsa (tez jest w zooplusie) i smakowala, szczegolnie pasztety tez I/D

probuj, nie ma innego wyjscia
          • mysiulek08 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 14.05.20, 23:57
            to tez moga jesc obie
    • yenna_m Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 08:23
      Tylko wymioty?
      • agnieszkas72 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 08:50
        Tylko wymioty - pojawiły się jakieś dwa miesiące temu - nie codziennie
        Kotka bardzo aktywna , bawiąca się, kontaktowa
        Od początku w rozmiarze xxs i jedząca na raz baaaardzo mało - może to jej sposób na radzenie sobie z ibd?
        • agnieszkas72 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 08:52
          Dzisiaj pojadę do zoologicznego i spróbuję kupić polecane przez Was karmy na próbę, w małych ilościach,
          zobaczymy, czy będą pasować
          • mysiulek08 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 08:57
            jakie badania miala oprocz krwi? a krew podstawowa czy pelny profil?
            bo jakos mi nie pasuje, wymioty i IBD

konsultowalas u innego weta?

z karmami probuj, a nuz najprostsze rozwiazanie okaze sie skuteczne

co jadla do tej pory?
            • agnieszkas72 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 10:49
              Pełny profil, badanie u jednej lekarki w środę - od środy nie ma wymiotów
              Jadła animondę i dolinę Noteci, surową pokrojoną pierś kurczaka, podroby
              • agnieszkas72 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 10:50
                Została też dodana nowa pasta na kłaki - malt dr. seidel
                • elenelda Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 11:12
                  Odrobaczona? Niektóre koty rzygają jak karma im nie pasuje.
                  • agnieszkas72 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 11:58
                    Odrobaczana co pół roku, teraz dostała milpro w środę, a karma w sumie ta sama mniej więcej od ok. 1,5 roku, jak jest z nami.
            • yenna_m Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 16:25
              Mogla sie tez na cos uczulic.
              Jest masa przyczyn powodujacych wymioty...
              • agnieszkas72 Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 17:03
                Jeśli nie będzie zdecydowanej poprawy poproszę o te badania o których piszesz,dziękuję smile
                od środy wymiotów brak, kotka je i normalnie się zachowuje
        • yenna_m Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 12:14
          Rtg z kontrastem wet zrobil?
          • yenna_m Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 14:03
            Pytam, bo moze kot ma jakieś ciało obce w żołądku lub jelicie.

Nie sądzę, aby kot się wglobił, ale sprawdzilabym ciało obce.
            • yenna_m Re: Koci problem - jaka karma przy podejrzeniu IB 15.05.20, 16:21
              Aha. Warto zrobic biochemię i sprawdzić wątrobę, trzustkę (lipaza, amylaza, dggr niespecyficzne - to sie chyba tak nazywa) oraz tarczycę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka