Dodaj do ulubionych

Maj, piękny maj - vol2.

16.05.20, 18:43
Bo zaczelam w trollwatku. Co tam kwitnie?
Dzis na spacerze widzialam:
- Koślaczki stożkowate solo i w grupie
- i cos fioletowego, bede szukac co to.
Zdjecia bez filtrow i poprawek, takie piekne intensywne kolory maja.
Obserwuj wątek
    • doubledoublejoyandtrouble Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:44
      Niesamowite są te kolory, takie egzotyczne, jak z Południa smile
      • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:47
        Wlasnie nie nad tym zastanawialam, musze sie wczytac.
        Jak to jest, ze im bardziej tropikalny klimat, tym bardziej niesamowite kolory ma przyroda. O co w tym chodzi, z ewolucyjnego punktu widzenia.

Wiadomo - jaskrawe ma zachecac jednych i odstraszac drugich. Ale dlaczego w naszym klimacie nie az na taka skale?
        • piataziuta Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:13
          to kwestia nasłonecznienia, kąta padania promieni słonecznych i rodzaju gleby
    • nuclearwinter Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:47
      Ale pięknie, czy tam było zachmurzenie? Bo wygląda jak moja ulubiona pogoda na spacer - dość ciepło, ale bez słońca (i wiatr).
      • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:49
        Istnie bylo dzis irlandzko, przynajmniej jak na moje wyobrazenia. Wicher ze łeb urywa, chmury i chlodno.
        • nuclearwinter Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:50
          A tak mi się nawet skojarzyło z wrzosowiskami przez te kolory. To moje klimaty 😍
    • chatgris01 Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:48
      Przepiękne!
    • andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:53
      To na środkowym zdjęciu wygląda jak mieczyk dachówkowaty, macie tam takowe?
      • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:56
        Mieczyk błotny!
        Dachowkowate są, ale te mialy duzo mniejsze kwiaty. Ale przy okazji sie znalazl, dzieki!
        • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:58
          Nie, jeszcze inny. Mieczyk dziki.
          pl.qwe.wiki/wiki/Gladiolus_illyricus
          • andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:01
            Ja tyle widzę, że mieczyk, a osobiście tylko dachówkowate znam, u nas innych raczej nie ma, a szkoda, śliczne są.
    • daniela34 Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:55
      Piękne
    • gaskama Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:56
      To z Hiszpanii?
      • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:59
        Tak, tych koślaczków tutaj w okolicy sporo rosnie.
        • gaskama Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:02
          To ty mi kilka lat temu poleciłaś Mijas na południu Hiszpanii?
          • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:50
            Chyba nie, bo południe znam słabo.
    • wapaha Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:04
      piękne
      ja dzisiaj dostałam taki bukiecik majowy

• gaskama Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:09
        Piękne. Kocham bez. Wącham, gdzie się da. Marzyłam o zakupie bukietu bzu. I dziś po raz pierwszy widziałam kobietę, która sprzedawała na ulicy. A ja nie miałam gotówki 😭. A zawsze mam. Banku nigdzie też nie było.
        • wapaha Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:13
          Ja też kocham bez i jego zapach. Ale najbardziej -konwalie
          Maj to mój miesiąc-od zawsze-i dlatego że są moje urodziny i dlatego, że jest po prostu pięknie. A ja jestem taka asrtystyczna wrażliwa dusza , że tkwię w tym zachwycie.. wink
          Nigdy to za duże słowo bo mi się zdarzyło- ale nie kupuję kwiatów. Zawsze zrywam lub dostaję ( po ile jest bez ? konwalie widziałam sprzedawane po 6 zł)
          • gaskama Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:16
            Nawet nie spytałam. Wiedziałam, że nie kupię. Konwalie też kocham. Właśnie kremuje dłonie kremem o zapachu bzu i wanilii. To oczywiście nie to samo .... ale na pocieszenie.
            • wapaha Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:16
              och jak cię rozumiem kiss
            • sasha_m Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:42
              Kto lubi bez w kosmetykach, polecam balsam Joanna Naturia. Cudowny zapach, tak pachnie cały krzak kwitnącego bzu po deszczu. Nic spektakularnego ten balsam nie robi, ale pachnie pięknie, mam go tylko dla tego zapachu.
      • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:50
        Wąchałabym! Uwielbiam bzy.
        • pade Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 21:37
          Chwaliłam się swoim bzem w Której godzinie, ale nikt nie podziwiałsad
          • gaskama Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 21:51
            Nie wchodzę na którą godzinę. Nie wiedziałam, że to takie fajne wątki, jak ten jozka. Już będę wchodziła i chwalila Twoje bzy.
            • pade Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 22:01
              Dziękujębig_grin
      • kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:33
        Uroczy smile
      • kochamruskieileniwe Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:47
        Mam kilka krzaków bzów (ale w postaci bardziej drzew, bo je staram się tak prowadzić).
        Wieczorami siedzę w ogrodzie i wącham. Ludzie przechodzący chodnikiem też przystają iw wąchają. Pachnie niesamowicie. A pod jednym bzem - tym najmłodszym, krzakiem właśnie - zaczynają rozkwitac konwalie.

Jeszcze 3 dni temu krzaki bzów i kwitnący kasztanowiec aż szumiał od trzmieli i pszczół. Co ciekawe - słychać było brzęczenie, ale owadów nie było zbytnio widać. Tylko niesamowity bzyczący szum
        • kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:55
          Nasadziłam sporo bzów, takich maleńkich z marketu. Kilka już całkiem ładnie kwitnie, choć jeszcze mnie nie przerosły smile
          • kochamruskieileniwe Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:59
            Moje są bardzo wiekowe...
            Chociaż sporo zdrowia mnie kosztująwink Nie znoszę wycinania odrostów, których zazwyczaj cały las wyrasta..
        • wapaha Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 09:06
          I-DE-AL-NIE !
    • andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:10
      A takie coś macie?
      Bo nazywa się hiacyntowiec hiszpański lub dzwoneczki hiszpańskie i zastanawiam się, czy tak tylko się nazywa, czy może dziko rośnie w Hiszpanii?
      https://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/035/888/35888885_800.0.jpg/hiacyntowiec-hiszpanski.jpg
      • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:53
        Nie widziałam, ale piszą, że rośnie na południu.
        • prezent_urodzinowy Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:20
          Potwierdzam, rośnie dziko w Hiszpanii. Jest też angielska odmiana, wygugluj English i Spanish bluebell smile
          • yuka12 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:19
            U nas podobne w lesie kwitną.
            Konwalia w moim ogrodzie już przekwitła, bez nie zakwitł w ogóle (ale w planach mamy przesadzenie w bardziej słoneczne miejsce), natomiast kwitną (i pachną) tamaryszek i róże. Maj w tym roku jest bardziej czerwcowy, bo mamy od ponad 2 miesięcy wyjątkowo dużo słońca.
      • ingryd Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:11
        andaba napisała:

> A takie coś macie?
        > Bo nazywa się hiacyntowiec hiszpański lub dzwoneczki hiszpańskie i zastanawiam
        > się, czy tak tylko się nazywa, czy może dziko rośnie w Hiszpanii?
        > https://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/035/888/35888885_800.0.jpg/hiacyntowie
> c-hiszpanski.jpg
        U mnie w ogrodku, rosnie jak glupi, jak chwasty, miedzy krzewami, pod murkami, na obrzezach tarasu. Oczywiscie zupelnie na dziko, nigdy nie sadzony (Paryz)
        • yuka12 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:22
          Bo i się rozrasta jak głupie. W swoim ogrodzie muszę kontrolować, bo by zarosło wszelkie miejsca wolne wokół.
    • wapaha Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:17
      Cauli- a ja dobrze widzę tam w tle, między trawami koniczynę ?? wink
      • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:55
        No pewnie! Tu na północy botanicznie jest jak w Polsce z malutką domieszką egzotyki. Topole, dęby, buki, sosny, a palmy to w ogródkach tylko.
        • wapaha Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 09:07
          Ale mieszanka smile
    • magia Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:20
      A na pierwszym zdjęciu to nie jest czasem jakaś południową odmiana kukułki?
      • andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:26
        Nie, to jest to co napisała, że jest, kukułki mają inne kwiatki.
        Ale jedno i drugie jest ze storczykowatych.
    • pani-nick Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:37
      Bzy! Wszędzie bez i rzepak. Kocham maj.
    • anika772 Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:42
      Mój ulubiony kolorsmile
    • eliszka25 Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 21:48
      U mnie na balkonie kwitną goździki i lawenda. Goździki pachną tak, że można dostać zawrotów głowy. Przepiękny zapach. W ogóle uwielbiam zapachy maja - bzu, konwalii. Zdjęcia moich goździków nie wrzucę, bo ciemno już, ale mam białe i takie miniaturowe fioletowe z mini kwiatuszkami.
    • kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:33
      U Ciebie jak zawsze pięknie smile
      • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:31
        To dorzucam widoczek na wies.
        • andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:36
          Piękny kościół i wzgórza.
          • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:43
            Takie kościoły mamy w każdej jednej wiosce! Doszło do tego, że ja, inżynier zatwardziały, zaczytuję się w historii architektury średniowiecznej. No bo jak to tak, mieć na wyciągnięcie ręki i nie wiedzieć, o co w tym chodzi.
            Ten ma, bagatelka, siedem wieków.
            • andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:51
              No to jako parafianka kościola z lat osiemdziesiątych zazdroszczę całym sercem.

Przyzwyczajona jestem, że u nas jak coś jest z XVIII-XIX wieku to jest stare, w Krakowie może trochę lepiej, ale jednak głównie XVIi wiek, pojechałam do Włoch a tam kościoły XI-XII wiek, takie mi się to wydawało niesamowite. Gdy dotarłam do Rawenny z zabytkami z V-VI wieku to mi się to w ogóle w głowie nie mieściło.

Ja z kolei uwielbiam historię, i byle co mie zachwyca, a już takie kościoły jak na zdjęciu to bym mogła oglądać całymi dniami.

Możesz dać więcej fotek smile
              • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 11:34
                Planuję, tylko na razie jeszcze przez tydzień jestem dość ograniczona ruchowo. Ale wygląda na to, że będę miała dużo wolnego czasu i 25 maja może nas wypuszczą poza gminę, to będę Was zawalać wink

Mamy tu na przykład akwedukt z końcówki XVIII wieku, z którego jak gdyby nigdy nic, w latach siedemdziesiątych XX wieku usunięto dwa łuki, bo budowano autostradę. No bo co to za zabytek, 180 lat, phi. Skoro w Segowii stoi akwedukt mający lat dwa tysiące.
                • andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 11:56
                  No to czekam smile
                  • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:02
                    A ja poszłam na Twittera zerknąć a tam niespodzianka! Zniesione ograniczenie do gminy dla kolarzy zrzeszonych w federacji. Czyli dla mnie big_grin Pozostają tylko limity godzinowe, ale 3 godzinki rano mogę pojeździć gdzie dusza zapragnie.
                    To na jutro mam fajny kościółek zaplanowany smile
        • pola84 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 11:52
          cauliflowerpl napisała:

> To dorzucam widoczek na wies.

Ja uwielbiam taki program, gdzie Brytyjczycy kupują domy wakacyjne, głównie w Hiszpanii i jednak na południu. Ale jak kocham wodę i morze, to czasem w tych miasteczkach w głębi lądu są takie widoki na góry, że bym nie pogardziła. To jest moje marzenie, mieć taki dom z tarasem z przepięknymi widokami. I wtedy bym miała też taką roślinę które ma przepiękne fuksjowe kolory, w Hiszpanii ją właśnie widziałam, ale ja w roślinach słaba jestem to nie mam pojęcia jak się nazywa.
          • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:03
            A ja wiem big_grin
            Bugenvilla.
            Ale to tylko w ciepłym klimacie niestety.

W ogóle śmiesznie się ogląda w ogrodach kwiaty, które moja mama miała w doniczkach w mieszkaniu.
            • pola84 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:07
              Podobno wino już w Szwecji robią, to może i u nas cieplejsze rośliny się przyjmą. Moja mama za to marzy o mimozie, ale to chyba ma większe szanse w polskim klimacie.
              Muszę zapamiętać tę nazwę.
            • kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:29
              cauliflowerpl napisała:

> A ja wiem big_grin
              > Bugenvilla.
              > Ale to tylko w ciepłym klimacie niestety.

Mniejsze bugenville można trzymać w donicy i chować na zimę. Mam dwie. Nie są tak okazałe jak na Południu, ale też mnie cieszą. Właśnie je wyprowadziłam na taras. Teraz muszą odżyć po zimie.
              • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:47
                Kwitną Ci? Mamie domowa nigdy nie zakwitła.
          • yuka12 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:27
            Tutaj w płn. Walii mamy i góry i morze jednocześnie. Brytyjczycy kupują domy na południu Europy za względu na klimat. Po kilkunastu latach na Wyspach my też mamy takie marzenie 😀.
            • pola84 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:33
              yuka12 napisała:

> Tutaj w płn. Walii mamy i góry i morze jednocześnie. Brytyjczycy kupują domy na
              > południu Europy za względu na klimat. Po kilkunastu latach na Wyspach my też m
              > amy takie marzenie 😀.
              >

Walia! Też muszę zobaczyć, zwłaszcza po seriali Hinterland. Choć akurat w Walii to mnie te góry trochę onieśmielają, ale za to widok na wodę jest pieeeeekny. I owieczek dużo wink
              Tak, pewnie klimat najważniejszy, choć oni zawsze tak buzie rozdziawiaja na te widoki (no a nie wszystko są ładne)
        • kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:22
          Super! Piękna wiocha smile
          Ale nasze w maju też niebrzydkie z tymi wszystkich drzewami owocowymi, które kwitną.
    • 1maja1 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:44
      Lo matko a ja myslalam, ze to gdzies w Polsce, no drugie zdjecie ten krajobraz! Ale sam kwiat to jednak zbyt egzotyczny na Polske😉
      • homohominilupus Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 08:33
        Ależ byłam zaskoczona, oczywiście pozytywnie, Jak zobaczyłam, ze w Hiszpanii również rośnie czarny bez. Można syrop zrobić z kwiatków! (jak mi się zachce)
        • homohominilupus Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 08:34
          A takie kwiatki zebrałam z łaki w kwietniu
        • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:08
          Mnie zaskoczyły bławatki! Ja bez bławatków żyć nie mogę.
    • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:33
      Dzisiaj skromniej, inne storczyki widzialam ale mi nieostro wyszly.
      • andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:44
        To białe przypomina dziewięciornik błotny, ale chyba środek inny. Może jakiś gatunek anemona?
        Trzecie zbyt niewyraźne...
        • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:46
          Te to znajdę, bo jest blog poświęcony florze na tej właśnie górze. Tylko niech śniadanie zjem najpierw.
          • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 11:39
            Żaden chyba nie ma polskiej nazwy:
            1. Ophrys scolopax
            2. Thalictrum tuberosum, z jaskrów
            3. Aphyllanthes monspeliensis, z liliowatych.
      • kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:24
        Dzikie storczyki? Bomba! smile
    • kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:27
      To i ja coś dorzucam smile
      • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:54
        To jest... rododendron?
        • kosmos_pierzasty_x Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 13:08
          Tak. A następne już już, zaraz też zakwitną 😊 Różowe.
          • cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 13:13
            Niesamowite są. Dla nich jeździłam po ogrodach botanicznych. I wcześniej, dla magnolii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka