cauliflowerpl 16.05.20, 18:43 Bo zaczelam w trollwatku. Co tam kwitnie? Dzis na spacerze widzialam: - Koślaczki stożkowate solo i w grupie - i cos fioletowego, bede szukac co to. Zdjecia bez filtrow i poprawek, takie piekne intensywne kolory maja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doubledoublejoyandtrouble Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:44 Niesamowite są te kolory, takie egzotyczne, jak z Południa Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:47 Wlasnie nie nad tym zastanawialam, musze sie wczytac. Jak to jest, ze im bardziej tropikalny klimat, tym bardziej niesamowite kolory ma przyroda. O co w tym chodzi, z ewolucyjnego punktu widzenia. Wiadomo - jaskrawe ma zachecac jednych i odstraszac drugich. Ale dlaczego w naszym klimacie nie az na taka skale? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:13 to kwestia nasłonecznienia, kąta padania promieni słonecznych i rodzaju gleby Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:47 Ale pięknie, czy tam było zachmurzenie? Bo wygląda jak moja ulubiona pogoda na spacer - dość ciepło, ale bez słońca (i wiatr). Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:49 Istnie bylo dzis irlandzko, przynajmniej jak na moje wyobrazenia. Wicher ze łeb urywa, chmury i chlodno. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:50 A tak mi się nawet skojarzyło z wrzosowiskami przez te kolory. To moje klimaty 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:53 To na środkowym zdjęciu wygląda jak mieczyk dachówkowaty, macie tam takowe? Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:56 Mieczyk błotny! Dachowkowate są, ale te mialy duzo mniejsze kwiaty. Ale przy okazji sie znalazl, dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:58 Nie, jeszcze inny. Mieczyk dziki. pl.qwe.wiki/wiki/Gladiolus_illyricus Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:01 Ja tyle widzę, że mieczyk, a osobiście tylko dachówkowate znam, u nas innych raczej nie ma, a szkoda, śliczne są. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 18:59 Tak, tych koślaczków tutaj w okolicy sporo rosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:02 To ty mi kilka lat temu poleciłaś Mijas na południu Hiszpanii? Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:50 Chyba nie, bo południe znam słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:04 piękne ja dzisiaj dostałam taki bukiecik majowy Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:09 Piękne. Kocham bez. Wącham, gdzie się da. Marzyłam o zakupie bukietu bzu. I dziś po raz pierwszy widziałam kobietę, która sprzedawała na ulicy. A ja nie miałam gotówki 😭. A zawsze mam. Banku nigdzie też nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:13 Ja też kocham bez i jego zapach. Ale najbardziej -konwalie Maj to mój miesiąc-od zawsze-i dlatego że są moje urodziny i dlatego, że jest po prostu pięknie. A ja jestem taka asrtystyczna wrażliwa dusza , że tkwię w tym zachwycie.. Nigdy to za duże słowo bo mi się zdarzyło- ale nie kupuję kwiatów. Zawsze zrywam lub dostaję ( po ile jest bez ? konwalie widziałam sprzedawane po 6 zł) Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:16 Nawet nie spytałam. Wiedziałam, że nie kupię. Konwalie też kocham. Właśnie kremuje dłonie kremem o zapachu bzu i wanilii. To oczywiście nie to samo .... ale na pocieszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:42 Kto lubi bez w kosmetykach, polecam balsam Joanna Naturia. Cudowny zapach, tak pachnie cały krzak kwitnącego bzu po deszczu. Nic spektakularnego ten balsam nie robi, ale pachnie pięknie, mam go tylko dla tego zapachu. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:50 Wąchałabym! Uwielbiam bzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 21:37 Chwaliłam się swoim bzem w Której godzinie, ale nikt nie podziwiał Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 21:51 Nie wchodzę na którą godzinę. Nie wiedziałam, że to takie fajne wątki, jak ten jozka. Już będę wchodziła i chwalila Twoje bzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:47 Mam kilka krzaków bzów (ale w postaci bardziej drzew, bo je staram się tak prowadzić). Wieczorami siedzę w ogrodzie i wącham. Ludzie przechodzący chodnikiem też przystają iw wąchają. Pachnie niesamowicie. A pod jednym bzem - tym najmłodszym, krzakiem właśnie - zaczynają rozkwitac konwalie. Jeszcze 3 dni temu krzaki bzów i kwitnący kasztanowiec aż szumiał od trzmieli i pszczół. Co ciekawe - słychać było brzęczenie, ale owadów nie było zbytnio widać. Tylko niesamowity bzyczący szum Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:55 Nasadziłam sporo bzów, takich maleńkich z marketu. Kilka już całkiem ładnie kwitnie, choć jeszcze mnie nie przerosły Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:59 Moje są bardzo wiekowe... Chociaż sporo zdrowia mnie kosztują Nie znoszę wycinania odrostów, których zazwyczaj cały las wyrasta.. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:10 A takie coś macie? Bo nazywa się hiacyntowiec hiszpański lub dzwoneczki hiszpańskie i zastanawiam się, czy tak tylko się nazywa, czy może dziko rośnie w Hiszpanii? Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:53 Nie widziałam, ale piszą, że rośnie na południu. Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:20 Potwierdzam, rośnie dziko w Hiszpanii. Jest też angielska odmiana, wygugluj English i Spanish bluebell Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:19 U nas podobne w lesie kwitną. Konwalia w moim ogrodzie już przekwitła, bez nie zakwitł w ogóle (ale w planach mamy przesadzenie w bardziej słoneczne miejsce), natomiast kwitną (i pachną) tamaryszek i róże. Maj w tym roku jest bardziej czerwcowy, bo mamy od ponad 2 miesięcy wyjątkowo dużo słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:11 andaba napisała: > A takie coś macie? > Bo nazywa się hiacyntowiec hiszpański lub dzwoneczki hiszpańskie i zastanawiam > się, czy tak tylko się nazywa, czy może dziko rośnie w Hiszpanii? > U mnie w ogrodku, rosnie jak glupi, jak chwasty, miedzy krzewami, pod murkami, na obrzezach tarasu. Oczywiscie zupelnie na dziko, nigdy nie sadzony (Paryz) Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:22 Bo i się rozrasta jak głupie. W swoim ogrodzie muszę kontrolować, bo by zarosło wszelkie miejsca wolne wokół. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:17 Cauli- a ja dobrze widzę tam w tle, między trawami koniczynę ?? Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:55 No pewnie! Tu na północy botanicznie jest jak w Polsce z malutką domieszką egzotyki. Topole, dęby, buki, sosny, a palmy to w ogródkach tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:20 A na pierwszym zdjęciu to nie jest czasem jakaś południową odmiana kukułki? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:26 Nie, to jest to co napisała, że jest, kukułki mają inne kwiatki. Ale jedno i drugie jest ze storczykowatych. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 19:37 Bzy! Wszędzie bez i rzepak. Kocham maj. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Maj, piękny maj - vol2. 16.05.20, 21:48 U mnie na balkonie kwitną goździki i lawenda. Goździki pachną tak, że można dostać zawrotów głowy. Przepiękny zapach. W ogóle uwielbiam zapachy maja - bzu, konwalii. Zdjęcia moich goździków nie wrzucę, bo ciemno już, ale mam białe i takie miniaturowe fioletowe z mini kwiatuszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:33 U Ciebie jak zawsze pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:31 To dorzucam widoczek na wies. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:43 Takie kościoły mamy w każdej jednej wiosce! Doszło do tego, że ja, inżynier zatwardziały, zaczytuję się w historii architektury średniowiecznej. No bo jak to tak, mieć na wyciągnięcie ręki i nie wiedzieć, o co w tym chodzi. Ten ma, bagatelka, siedem wieków. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:51 No to jako parafianka kościola z lat osiemdziesiątych zazdroszczę całym sercem. Przyzwyczajona jestem, że u nas jak coś jest z XVIII-XIX wieku to jest stare, w Krakowie może trochę lepiej, ale jednak głównie XVIi wiek, pojechałam do Włoch a tam kościoły XI-XII wiek, takie mi się to wydawało niesamowite. Gdy dotarłam do Rawenny z zabytkami z V-VI wieku to mi się to w ogóle w głowie nie mieściło. Ja z kolei uwielbiam historię, i byle co mie zachwyca, a już takie kościoły jak na zdjęciu to bym mogła oglądać całymi dniami. Możesz dać więcej fotek Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 11:34 Planuję, tylko na razie jeszcze przez tydzień jestem dość ograniczona ruchowo. Ale wygląda na to, że będę miała dużo wolnego czasu i 25 maja może nas wypuszczą poza gminę, to będę Was zawalać Mamy tu na przykład akwedukt z końcówki XVIII wieku, z którego jak gdyby nigdy nic, w latach siedemdziesiątych XX wieku usunięto dwa łuki, bo budowano autostradę. No bo co to za zabytek, 180 lat, phi. Skoro w Segowii stoi akwedukt mający lat dwa tysiące. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:02 A ja poszłam na Twittera zerknąć a tam niespodzianka! Zniesione ograniczenie do gminy dla kolarzy zrzeszonych w federacji. Czyli dla mnie Pozostają tylko limity godzinowe, ale 3 godzinki rano mogę pojeździć gdzie dusza zapragnie. To na jutro mam fajny kościółek zaplanowany Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 11:52 cauliflowerpl napisała: > To dorzucam widoczek na wies. Ja uwielbiam taki program, gdzie Brytyjczycy kupują domy wakacyjne, głównie w Hiszpanii i jednak na południu. Ale jak kocham wodę i morze, to czasem w tych miasteczkach w głębi lądu są takie widoki na góry, że bym nie pogardziła. To jest moje marzenie, mieć taki dom z tarasem z przepięknymi widokami. I wtedy bym miała też taką roślinę które ma przepiękne fuksjowe kolory, w Hiszpanii ją właśnie widziałam, ale ja w roślinach słaba jestem to nie mam pojęcia jak się nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:03 A ja wiem Bugenvilla. Ale to tylko w ciepłym klimacie niestety. W ogóle śmiesznie się ogląda w ogrodach kwiaty, które moja mama miała w doniczkach w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:07 Podobno wino już w Szwecji robią, to może i u nas cieplejsze rośliny się przyjmą. Moja mama za to marzy o mimozie, ale to chyba ma większe szanse w polskim klimacie. Muszę zapamiętać tę nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:29 cauliflowerpl napisała: > A ja wiem > Bugenvilla. > Ale to tylko w ciepłym klimacie niestety. Mniejsze bugenville można trzymać w donicy i chować na zimę. Mam dwie. Nie są tak okazałe jak na Południu, ale też mnie cieszą. Właśnie je wyprowadziłam na taras. Teraz muszą odżyć po zimie. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:47 Kwitną Ci? Mamie domowa nigdy nie zakwitła. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:27 Tutaj w płn. Walii mamy i góry i morze jednocześnie. Brytyjczycy kupują domy na południu Europy za względu na klimat. Po kilkunastu latach na Wyspach my też mamy takie marzenie 😀. Odpowiedz Link Zgłoś
pola84 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:33 yuka12 napisała: > Tutaj w płn. Walii mamy i góry i morze jednocześnie. Brytyjczycy kupują domy na > południu Europy za względu na klimat. Po kilkunastu latach na Wyspach my też m > amy takie marzenie 😀. > Walia! Też muszę zobaczyć, zwłaszcza po seriali Hinterland. Choć akurat w Walii to mnie te góry trochę onieśmielają, ale za to widok na wodę jest pieeeeekny. I owieczek dużo Tak, pewnie klimat najważniejszy, choć oni zawsze tak buzie rozdziawiaja na te widoki (no a nie wszystko są ładne) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:22 Super! Piękna wiocha Ale nasze w maju też niebrzydkie z tymi wszystkich drzewami owocowymi, które kwitną. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 00:44 Lo matko a ja myslalam, ze to gdzies w Polsce, no drugie zdjecie ten krajobraz! Ale sam kwiat to jednak zbyt egzotyczny na Polske😉 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 08:33 Ależ byłam zaskoczona, oczywiście pozytywnie, Jak zobaczyłam, ze w Hiszpanii również rośnie czarny bez. Można syrop zrobić z kwiatków! (jak mi się zachce) Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 08:34 A takie kwiatki zebrałam z łaki w kwietniu Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:08 Mnie zaskoczyły bławatki! Ja bez bławatków żyć nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:33 Dzisiaj skromniej, inne storczyki widzialam ale mi nieostro wyszly. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:44 To białe przypomina dziewięciornik błotny, ale chyba środek inny. Może jakiś gatunek anemona? Trzecie zbyt niewyraźne... Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 10:46 Te to znajdę, bo jest blog poświęcony florze na tej właśnie górze. Tylko niech śniadanie zjem najpierw. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 11:39 Żaden chyba nie ma polskiej nazwy: 1. Ophrys scolopax 2. Thalictrum tuberosum, z jaskrów 3. Aphyllanthes monspeliensis, z liliowatych. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:24 Dzikie storczyki? Bomba! Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:27 To i ja coś dorzucam Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 12:54 To jest... rododendron? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 13:08 Tak. A następne już już, zaraz też zakwitną 😊 Różowe. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Maj, piękny maj - vol2. 17.05.20, 13:13 Niesamowite są. Dla nich jeździłam po ogrodach botanicznych. I wcześniej, dla magnolii. Odpowiedz Link Zgłoś