arwena_11 02.06.20, 21:24 Skoro zrobiło się na forum kulinarnie - to podrzućcie przepisy na faszerowane warzywa. Najlepiej mięsem z dodatkami. Mam uczulenie na cebulę, więc najlepiej przepisy bez cebuli lub takie które da się zmodyfikować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Faszerowane warzywa 02.06.20, 21:44 tam gdzie jest cebula po prostu jej nie dodawaj, nie mam uczulenie ale nie znosze zapachu "duszonej cebulki' wiec wiekszosc dan robie bez nadziewam (a raczej nadziewalam, bo jakos tak samoistnie od miesa odeszlam) cukinie, papryke, baklazan, choc ten czesciej jako wariacja na temat musaki podstawa to bylo zmielone mieso indyka czy kurczaka, zmielone na 'grubo', podduszalam na oliwe z duza iloscia slodkiej papryki, przyprawy i wino (nie umiem juz gotowac bez wina ) biale ale czerwone tez, dodawalam a to starta marchewke, a to starta cukinie cukinie czy papryki przekrawalam na pol, wkladalam mase miesna, sypalam stratym zoltym serem i do piekarniki teraz tez robie ale z 'miesem sojowym ' Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Faszerowane warzywa 02.06.20, 22:00 mysiulek08 napisała: > nadziewam (a raczej nadziewalam, bo jakos tak samoistnie od miesa odeszlam) cuk > inie, papryke, baklazan, Dorzucę jeszcze pomidory, kalarepę i ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Faszerowane warzywa 02.06.20, 22:02 jak faszerowane ziemniaki? Po ugotowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Faszerowane warzywa 02.06.20, 22:08 Pieczesz w folii, rozkrawasz na pół, gorący faszerujesz twarożkiem ze szczypiorkiem lub rzodkiewką. To się pyra z gzikiem nazywa. Można dodać np łososia, ale to już nowobogacki wymysl, pyra z gzikiem była biedapotrawą. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 00:10 pyry z gzikiem to pyry w mundurkach i gzik osobno pomysl z rozkojona pyra to juz inny pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 16:43 No toteż mówię, że w folii. Nieobrany kartofel owijasz w alu i zapiekasz. Gzik może być obok, ale w rozkrojonej pyrze ładniej wygląda. A tak w ogóle to u mnie w rodzinie pyry to były po prostu z wody, bez żadnego mundurka, ale nie jestem miłośniczką tej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Faszerowane warzywa 02.06.20, 22:20 Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem, albo po lekkim podgotowaniu i potem wydrążone, napełnione farszem i zapieczone (z żółtym serem), albo wydrążone surowe i podobnie pieczone, tylko wtedy to dłużej trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 00:08 tez robie tylko rzadziej niz cukinie Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Faszerowane warzywa 02.06.20, 22:40 To danie uwielbiamy i często robię, dodaję też ziemniaki między pomidory i papryki. kulinarne.info/papryka-i-pomidory-faszerowane-miesem-mielonym-i-ryzem.html Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Faszerowane warzywa 02.06.20, 22:49 obsmazyc mieso mielone (zazwyczaj biore z kurczaka albo indyka), do tego lekko obgotowany ryz, duzo korepku, sol, pieprz, srodek z wydrazonych duzych pomidorow, troche oliwy z woda i koncentratem pomidorowym, pieprz. Nadziewam tym papryki i pomidory, dolewam troche sosu, przykrywam kapelusikami i pieke. Pyszne sa tez oberzyny - przepolowione i ponacinane trzeba chwile obsmazyc, wydlubac srodek (ale nie do samej skory), wymieszac z pomidorami, natka pietruszki, czosnkiem, sol, pieprz i tym napelnic, ale zostawic spore wglebienie i wbic jajko. I do piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 11:44 cudo, a jajka są tak jak sadzone? żółtka płynne? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 11:59 byloby idealnie, ale jeszcze mi sie nie udalo, dla mnie bialko musi byc zupelnie sciete i niestety scina sie tez zoltko. Moze trzeba pokombinowac z temperatura, nie wiem, w przepisie chyba bylo pieczenie 30 min, wczesniej oberzyna jest surowa. Albo upiec najpierw oberzyne z farszem, a jajko dorzucic pozniej i moze zmniejszyc temperature? I lepsze sa male jajka, duze wyplywaja ze sredniej oberzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 12:04 dzięki, mam ten sam problem. Jedyną znaną mi osobą, która zrobi jajka sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem jest mój tata. Ale może rzeczywiście trzeba dać na koniec? Bo nie ma cudu - po pół godzinie nawet w 100 stopniach żółtko nie będzie nigdy płynne. Jak zrobię, to dam znać jak wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 12:21 daj znac! ja na patelni umiem, ale w piekarniku nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 11:59 w oryginalnym przepisie jest tez cebulka, moze byc dymka. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 12:06 Jeszcze jedno pytanie - co oznacza "ponacinane". Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 12:25 jak przekroisz na pol wzdluz, to nacinasz te powierzchnie przeciecia w kratke ale nie do konca, nie do skorki. Wowczas mieknie ta czesc, ktora pozniej wydlubujesz. Jak za gleboko natniesz, to by wydlubywaniu zostanie ci sama skora. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 12:39 wygooglowalam, jakos tak, choc moje takie ladnenie jest, ale to bez znaczenia. Odrobina oliwy na patelnie i na srednim ogniu obsmazac az krateczka zmieknie Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Faszerowane warzywa 02.06.20, 23:06 dowolne mielone, ale świnia i drobiowe jest lepsze, podsmażone, można z odrobiną passaty albo przecieru, można zatopić beszamelem. Z ryżem lub bez (ja wolę bez) z absolutnie dowolnym dodatkiem jaki masz w lodówce. W tej chwili papryka mi się faszeruje z podsmażonym porem, mielonym z wieprzem i kukurydzą z odrobiną sera pomiędzy żeby lepiej powiązało. Bardzo lubię gemista, ale sama ich nie robię, bo pomidory dla mnie to trochę babractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Faszerowane warzywa 02.06.20, 23:11 Ja lubie takie srednie pomidorki, do srodka jajo, posypane serem zółtym ale ja wole fetą, tymianek i do pieca tak zeby sie białko zsiadło a zółtko było płynne (w piekarniku robie parę). Obok szekszuki nasze ulubione weekendowe sniadanie Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Faszerowane warzywa 02.06.20, 23:17 Młoda kapusta, taka całkiem młoda, gdzie liście się jeszcze nie zlepiły w główki. Liście rozchylać i napychać farszem mięsno warzywnym lekko pikantnym i udusić. Jak była wcześniej lekko sparzona można upiec Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 11:28 A robiła któraś faszerowanego kalafiora? Warte to zachodu? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 11:55 Nie, narobiłam sie, kuchnia wyglądała jak po wybuchu. A w smaku dudy nie urywa. Za to pieczony kalafior (ale mały) natarty pastą harissa pyszny Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 16:50 Mam fajne przepisy, ale bez miesa, gdyz miesa nie jem. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Faszerowane warzywa 03.06.20, 17:08 To dawaj - zawsze można zmodyfikować. Ja i tek muszę, bo bez cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama