Dodaj do ulubionych

Matury- dlaczego?

03.06.20, 10:36

Dlaczego w województwie śląskim nauczyciele dyżurujący w komisjach na maturach nie dostają maseczek, przyłbic, rękawiczek, płynów odkażających a np w województwie mazowieckim mają pełny zestaw?

Dlaczego katecheta pracujący w liceum , który od 11 marca nie zrealizował ani jednej lekcji I ani jednej do końca roku nie zrealizuje ma wyższą wypłatę niż inni nauczyciele pełnoetatowi ?

Obserwuj wątek
    • bei Re: Matury- dlaczego? 03.06.20, 10:37
      Drugie pytanie jednak ma wiele wspólnego z maturami, bo nauczyciele innych przedmiotów niż religia mają dyżury w komisjach.
      • grey_delphinum Re: Matury- dlaczego? 03.06.20, 11:20
        W szkole syna - wiem to od mamy jego kolegi, która ma drugiego syna w młodszej klasie - katechetka od 11 marca przeprowadziła 2 lekcje zdalne, (czyli wysłała, co trzeba zrobić w stylu "znajdź, wydrukuj i pokoloruj jakikolwiek rysunek, na którym będzie Matka Boska") i jedną online, podczas której dzieci na zmianę czytały katechizm, a pani w ogóle się nie pokazała - tak naprawdę nikt nie ma pewności, ze była obecna po początkowym "dzień dobry" big_grin

Natomiast ksiądz uczący mojego syna naprawdę się spisal - są lekcje online, ciekawe urozmaicone materiały itp.
        • grey_delphinum Re: Matury- dlaczego? 03.06.20, 11:21
          Ale co do matur to nie pomogę wink
    • little_fish Re: Matury- dlaczego? 03.06.20, 11:43
      Za zapewnienie środków ochrony odpowiada przełożony. Czyli dyrektor. Albo zakupi je z tzw środków własnych, albo uzyska te środki od OP.
      • sarah_black38 Re: Matury- dlaczego? 03.06.20, 19:41
        little_fish napisała:

> Za zapewnienie środków ochrony odpowiada przełożony. Czyli dyrektor. Albo zakup
        > i je z tzw środków własnych, albo uzyska te środki od OP.

Podczas ogłaszania otawrcia szkół powiedziano, że maseczki, rękawiczki i przyłbice nie są zalecane. Dlaczego? Bo gdyby były zalecane to organ prowadzący musiałby je zapewnić, a to kosztuje ... #@#%$#!@$% mać ! Nie ma środków ochrony, nie ma testów, ale poradziliśmy sobie z sytuacją epidemiczną najlepiej w Europie, ba nawet w świecie. Nauczyciel jak zwykle musi kupić za swoje!

Koleżanka po zasiłku chorobowym wraca do pracy na poczcie, zaoferowałam jej link do A ..... żeby sobie przyłbice kupiła ( ja kupiłam sobie za własne pieniadze), a ona mi na to ,że nie potrzeba, bo pracodawca jej zapewnia środki ochrony ... tongue_out
    • arwena_11 Re: Matury- dlaczego? 03.06.20, 11:53
      Dlaczego polonistka, która przeprowadziła jedną lekcję na czacie ( po skargach rodziców ) i zadała jedno wypracowanie dostaje normalną wypłatę? A nawet nie pisze na maila - zróbcie "od-do".

Pewnie takie zarzuty można mieć do wielu nauczycieli, którzy jednak dostają pensję nieobniżoną.
    • asia_i_p Re: Matury- dlaczego? 03.06.20, 13:06
      O tym, co ma komisja, decyduje samorząd, bo rząd już wybulił w 2018 16 milionów na platformę do nauki online (gdzieś jest, lecz nie wiadomo gdzie), więc kasy na takie pierdoły teraz nie ma.
      A śląskie samorządy, przynajmniej niektóre, oszczędzają na nauczycielach ile wlezie. Szwagierka koleżanki nie dostaje nadgodzin (a lekcje ma oczywiście prowadzić ze swoimi wszystkimi klasami).
      • bei Re: Matury- dlaczego? 03.06.20, 14:38
        Tez znam nauczycieli, co za nadgodziny nie dostają pieniędzy, wiec gdy mój syn zapisał się na konsultacje to prosiłam go, by upewnił się, ze nauczyciel będzie miał zapłacone za te godziny.
        • little_fish Re: Matury- dlaczego? 03.06.20, 15:20
          I co, nie poszedłby? Trochę bez sensu, bo nauczyciel i tak musi na tych konsultacjach być.
        • asia_i_p Re: Matury- dlaczego? 03.06.20, 15:46
          Nie no, za konsultacje to nigdzie nie mają płacona. Daj spokój dziecku, niech idzie, jak potrzebuje. smile Tam, gdzie pisałam, dodatkowo mają niepłacone za nadgodziny wynikające z przydziału godzin.
    • damakama Re: Matury- dlaczego? 03.06.20, 13:13
      Będę w komisji maturalnej, śląskie, dostaniemy wszystkie środki ochrony: maseczki lub przyłbice (do wyboru), rękawiczki i mnóstwo (jak wynika z opisu procedur) płynów dezynfekcyjnych, które będą wszędzie (przy wejściach do szkoły, na sale, do toalety, przy słownikach, przy magnetofonach, przy listach podpisywanych przez zdających, na stolikach komisji) plus będzie wszystko dezynfekowane i wietrzone. To chyba faktycznie zależy od organu prowadzącego i dyrektora szkoły,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka