Dodaj do ulubionych

Podróż pociągiem

09.06.20, 12:22
Dziewczyny jechała któraś z Was ostatnio pociągiem? Obowiązują jakieś obostrzenia odnośnie miejsc? Np co drugie? Czy wszystkie zajęte?
Obserwuj wątek
    • eveeveeve Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 12:29
      Slyszalam ze ponoć co drugi przedzial i wtedy wszystkue zajęte. Social distancing by PKP
      • little_fish Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 12:31
        🙈🙈🙈
      • mid.week Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 15:52
        jesu, nieeeee 😆
      • z_lasu Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 15:58
        Tak, też to czytałam. Aż sprawdziłam datę czy nie prima aprilis, bo uznałam, że ktoś mnie w bambuko robi.
        • little_fish Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 16:00
          To może być fascynująca podróż 😃
    • chococaffe Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 12:32
      W połowie maja dostałam maila od PKP o pendolino - od 22 maja pendolino miałow rócic na trasy, z 50% obłożeniem. Kilka dni temu dostałam maila, że jednak sprzedają więcej miejsc (ale nie pamiętam szczegółow)
    • ichi51e Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 12:34
      podobno w pkp masz miec miejscowke (nawet przy miesiecznym) i sprzedaja 50% biletow. jeden wagon jedzie pusty drugi napchany
      • little_fish Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 12:36
        Miejscówkę mam. Zastanawiam się tylko czy przedział będzie zapchany na maxa
        • eveeveeve Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 12:45
          PKP ma długą tradycję sprzedawania wiekszej ilosci miejscowek niz jest w podstawionym pociagu. Nie zdziwilabym się tłokiem.
          • little_fish Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 12:46
            Cholerka, a miałam nadzieję uniknąć 😞
          • kokosowy15 Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 18:01
            Podobno linie lotnicze także.
    • kasia_piet Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 12:50
      Sprzedają juz na caly pociag. wyłacznie miejscowki. Nie ma miejsc stojących
      • little_fish Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 12:53
        No tak, czyli przedział może być napchany
        • ichi51e Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 13:59
          Niestety nie ma co liczyc i raczej trzeba sie nastawic na najgorsze. Pkp ma beznadziejny algorytm jesli chodzi o dobor miejsc - nie ma sie co nawet wpienic na kasjerki to nie jest ich wina wplywu na to nie maja. A PKPmiejscowki pewnie dopiero przetarg rozpisalo na korekte pod katem coronawirusa ... jedyna nadzieja ze po prostu ludzi mniej jezdzi. Gdyby byla taka sytuacja ze pol puste pol zapchane przesiadlabym sie po prostu - mysle ze konduktor zrozumie (mozna sie tez zapytac czy mozna lubia ta bo czuja sie wazni)
          • little_fish Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 14:03
            No zobaczymy. Pocieszam się, że dostałam skrajne miejsce, a te środkowe dają raczej na końcu 😁
            • little_fish Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 14:04
              Ale do odjazdu jeszcze dwa dni 🙈
    • brynhildr Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 14:48
      Jeździłam jeszcze przy ograniczeniach miejsc do 50 %. Przeważnie byłam w przedziale sama (w "1", nie wiem jak w "2"). Raz w całym wagonie byłam tylko ja i jakiś facet. W bezprzedziałowym dostałam miejsce przy 4 osobowym stoliku - sama. Pasażerowie karnie w maseczkach i natarci żelami antyzarazowymi, obsługa... na ogół również. Na dworcach znacznie mniej ludzi, miasta wojewódzkie niczym stacyjka w Koluszkach.
      Plusy:
      - naprawdę nikt się nie darł. Okazuje się, że można przeprowadzić szybką, cichą rozmowę telefoniczną na korytarzu oraz powstrzymać się od opowieści o życiu.
      - ludzie czytali ze zrozumieniem swoje miejscówki. Okazuje się, że można prawidłowo porównać liczby umieszczone na wagonie i przy siedzeniu z tymi na bilecie, zamiast pakować się do pierwszego lepszego przedziału z pytaniem "wolne?" a potem od konduktora/prawowitego właściciela miejsca dowiadywać się, że te cyferki mają jednak jakieś znaczenie ("bo nie wiedziałam").
      Weź spirytus albo coś podobnego w małej buteleczce i spryskaj sobie otoczenie. Widziałam "odkażanie" pociągu (wprawdzie Regio a nie Intercity)... To chyba działa tak, że na widok takiej obleśnej szmaty i Covid wymięka.
      • little_fish Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 15:30
        Szmata mnie przekonała. Gorzej, jak przedział będzie pełen pasażerów- nie wiem czy zechcą być spryskani 🤔
        • brynhildr Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 15:46
          Polak + spirytus... Jakby ktoś protestował, wypowiedz z namaszczeniem słowo: "Tradycja".
    • 35wcieniu Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 17:03
      Ja jechałam. Tłoku nie było, obostrzeń już też nie, przy czym to pierwsze to od trasy zależy więc ciężko wróżyć.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 17:41
      Oj mąż koleżanki co chwile wraca po 450 km pociągiem. Ludzi jak na lekarstwo. Zazwyczaj po 2 osoby w przedziale, jak rodzina to może być pełny.
      Tylko to nie podróż na długi weekend.
      Z nad morza wraca na południe Polski.
      • little_fish Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 18:09
        No mi właśnie w długi weekend wypadła podróż.
        • nuka_2 Re: Podróż pociągiem 09.06.20, 19:35
          Jechałam TLK pod koniec maja z Gdyni do Warszawy, było zajęte co drugie miejsce w wagonie z przedziałami.
    • little_fish Re: Podróż pociągiem 11.06.20, 14:28
      Donoszę z pociągu - pierwsza godzina podróży 4 osoby w przedziale, teraz 2. Ale to chyba kwestia przypadku/szczęścia, bo mijałam przedziały zapełnione w całości. Większość osób bez maseczek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka