Dodaj do ulubionych

Chory piesek:/

11.06.20, 21:05
Moj pies ma jutro miec operacje rano:/. Strasznie sie stresuje. Najadl sie kosci ( podkradl drugiemu i zjadl dwie porcje) i mu zablokowalo jelito. Trzy dni walczylismy z lekarzem zeby to poszlo ale bezskutecznie. Wrocilam z kroplowki od weta i odliczam do jutrasad(. To moja wina bo to ja je karmie. Niezauwazylam. Fuck fuck fuck.
Strszanie sie boje bo ok 2 lata temu po operacji zlamanej lapki zmarl mi kotek:/. Teraz znow operacja zwierzaka...
sad
Obserwuj wątek
    • ulla_cebulla Re: Chory piesek:/ 11.06.20, 21:43
      Hej, trzymam kciuki!
    • majenkir Re: Chory piesek:/ 11.06.20, 21:45
      Oj, biedulek sad. Trzymam kciuki. I koniec z koscmi!
    • berdebul Re: Chory piesek:/ 11.06.20, 21:50
      Postaraj się zrelaksować, żeby pies się nie denerwował. Trzymany kciuki i pazury. Szykuj prezenty, się należy jak operacja z winy właściciela. wink
    • nuclearwinter Re: Chory piesek:/ 11.06.20, 22:20
      Trzymam kciuki i powodzenia, rozumiem doskonale jaki to stres chory zwierzak i operacja ☹️
    • m_incubo Re: Chory piesek:/ 11.06.20, 22:23
      Trzymam kciuki, skończy się dobrze! smile
    • prezent_urodzinowy Re: Chory piesek:/ 11.06.20, 22:24
      O matko.. Trzymam kciuki. A kosci dawaj dalej, są potrzebne, tylko pod nadzorem, każdy po jednej porcji!
      Daj znać jutro jak poszło.
      • thea19 Re: Chory piesek:/ 11.06.20, 22:43
        psu kości do niczego nie są potrzebne
        • alpepe Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 09:29
          Otóż są. Pies potrzebuje źródła wapnia i fosforu i to codziennie i w dużych ilościach. Inna sprawa, że ciężko dać takiemu pinczerkowi miniaturowemu dużą kość, a małych z kurczaka, nie wolno.
          • prezent_urodzinowy Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 09:49
            Oczywiście że są potrzebne. Powinny stanowić ok 10% karmy.
            Mój pies jest na Barf, czasem robię sama, czasem kupuję gotowe porcje, gdzie wszystko jest już zmielone razem, dla małego psa jest to dobra opcja.
            Z kurczaka też wolno dawać, tylko nie z nóg. Skrzydełka na przyklad lub tzw porcje rosolowe są ok.
            • antonina.n Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 13:42
              Wszyscy weterynarze, u których byłam z moim psem (w tym raz w sytuacji podobnej do sytuacji autorki) twierdzą stanowczo, ze pau NIE WOLNO dawać kości. Może zmielone tak, tego nie wiem. Ale w przypadku normalnych kości, sytuacja może się skończyć właśnie tak, jak u autorki i tak jak kiedyś u mnie. I nici psu z wapnia i fosforu, jeśli kość mu przebije jelita.
            • thea19 Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 15:45
              pies karmiony pełno porcjową karmą nie potrzebuje żadnych kości. Wspomnę, że tradycją polską jest dawanie psom kości z obiadu - ugotowanych. Gotowy przepis na męczarnie psa i wydanie kupy hajsu u weta. Barf to jest cała ideologia i nikt karmiący w ten sposób nie poda głupio kości, którą pies się zatka.
        • lilia.z.doliny Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 16:41
          moje owczarki oświadczaja- kosci sa psom bardzo potrzebne.
          Podpisano Kiwi (7 lat), Nessie (10). Zdrowie idealne, weterynarze na dorocznych przegladach technicznych sa zachwyceni kindtcja, sierscia, silami witalnymi psow. Wiem, szczesciarze
          • thea19 Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 23:07
            moje terrierki lat 11 i 8 oświadczają, że kości to same kłopoty (starsza dorwała kiedyś żeberko wieprzowe i skończyło się podziurawionym przełykiem, zafajdanym mieszkaniem i zastrzykami w dupsko) i dla zdrowotności są im zupełnie zbędne bo dostają dobrą karmę.
            • lilia.z.doliny Re: Chory piesek:/ 13.06.20, 02:15
              moje dzisiaj jadly żeberka. one zanim polkną, to robia z tych kosci pyl
      • anahera Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 10:17
        Nie sa potrzebne. Fosfor itd powinien byc zawarty w karmie, od tego sa porzadne, dobrze sformulowane karmy zeby nie dawac psu tego co dla niego niebezpieczne. Nie zlicze ile juz widzialam psow z obstrukcja, lub przebiciem przewodu pokarmowego spowodowane koscmi, a dyplom weterynarza dostane dopiero w grudniu.
        • elf1977 Re: Chory piesek:/ 13.06.20, 07:53
          Jak byłam mała straciliśmy szczenię, ponieważ podczas naszej nieobecności ktoś makarmił je kośćmi z kurczaka. Wiele psów ma poważne problemy żołądkowe po kościach, jeśli ktoś mówi, że pies musi jeść kości, a nie wie co to za zwierzę i jak jest karmione, jest nieodpowiedzialny.
    • antonina.n Re: Chory piesek:/ 11.06.20, 22:42
      Trzymam kciuki za psiaka. Wszystko będzie dobrze, ale kości więcej nie dawaj.
    • ludma Re: Chory piesek:/ 11.06.20, 23:08
      Trzymam łapki. Pisz.
    • kosmos_pierzasty_x Re: Chory piesek:/ 11.06.20, 23:09
      Mocno trzymam kciuki! Ma być dobrze 🙂
    • umi Re: Chory piesek:/ 11.06.20, 23:14
      Kciuki dla psinki. Badz dobrej mysli.
    • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 06:24
      Dziekuje Wam .
      Napisze.
    • mid.week Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 07:38
      Trzymam mocno kciuki za twojego futrzaka!
    • szafireczek Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 08:50
      Spokoju i zdrowia.
    • triismegistos Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 13:44
      Jak tam piesek?
      • nuclearwinter Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 13:46
        Właśnie, jak tam? Daj znaki!
        • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 14:12
          Hej, okazalo sie ze kosci wyszly a w przelyku utknelo cos innego:/. Na kontrascie nie widac co to. Nic organicznego. Siedzimy od rana na kroplowkach , teraz ma potas jeszcze ze 2 godziny. Sa 2 opcje: albo otworzenie(tylko nie wiedza czy serce wytrzyma bo oslabiony) lub wyciagna pod uspieniem( endoskopia czy cos) ale tu czekamy na decyzje specjalisty. Takze czekamy. Monitoruja mu serce plus kroplowki. Za ok 2h powinien lekarz sie okreslic. Dziekuje Wam za wsparcie.
          • nuclearwinter Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 14:21
            A już miałam nadzieję, że po wszystkim. Ale trzymamy kciuki dalej, będzie dobrze, a ty daj później forumowi znać jak psinka.
          • antonina.n Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 14:22
            Biedaczek... Mocno trzymam za was kciuki. Pogłaszcz ode mnie psinkę po główce. Będzie dobrze!
          • mid.week Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 15:49
            Biedactwo małe 🥺 Daj znać koniecznie jak poszło, my tu dalej sciskamy kciuki.
            • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 16:31
              My juz w aucie ,jedziemy do speca od endoskopii, ok 80km , czeka na nas zeby wyciagnac to cos. Ciesze sie ze nie operacja. Tylko byle narkoze przezyl i ma byc dobrze. Prawie ufff
              • nuclearwinter Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 16:35
                No to dalej trzymamy kciuki dla pieseła!
              • elf1977 Re: Chory piesek:/ 13.06.20, 07:55
                Przeżyje, podadzą nie za dużo.
    • aguha Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 15:57
      Bardzo współczuję. Biedak 😔. Będzie dobrze. Moja koteczka miała niedawno operację (sterylizacja i wyciecie guza sutka). Wszystko skończyło się dobrze.
      • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 16:32
        Dobrze slyszec pozytywne zakonczeniasmile.
        • mysiulek08 Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 18:56
          i jak? wyjete?

chcesz pozytywow, to prosze:
          mamy na stanie takiego jednego rudasa, dzikusujacy troche, bez szans w dobrowolne zaladowanie do kontenerka i on trzy swoje zycia wykorzystal,
          we wrzesniu zeszlego roku wyladowal w lecznicy, nie chcial jesc, rzygal, okazalo sie, ze ma zatkane jelita, bylo podejrzenie zapalenia trzustki i w ogole najlepsza dla kota eutanazja, ale sie uparlismy (jakos w te trzustke wierzyc sie nam nie chcialo, ludzki doktor tez byl sceptyczny), kota trzeba bylo otworzyc, udalo sie wypchac zlogi bez rozcinania jelit, 10dni w lecznicy, dwa tygodnie w domu dochodzil do siebie, dlugo zarastal ale dzisiaj nie ma sladu po takim przezyciu

wczesniej byl juz trzema lapami za TM, tak sie przejal smierca brata, ze przytkal sie w tempie ekspresowym, cewnikowanie i znowu dwa tygodnie w lecznicy bo ciagle krew w moczu, zle wyniki ale na szczescie mowy o uspieniu nie bylo (inna lecznica)

za pierwszym pobytem (w jeszcze innej klinice) tez z problemami z przecherzem zrobil taka jesien sredniowiecza w lecznicy, ze kazali nam go zabrac po jednej nocy tongue_out
    • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 19:42
      Ok, wszystko przebieglo pomyslnie. Wyciagneli z polyku polkniety w calosci kawal kosci. Zatrzymal sie w poprzek. Rany glebokie. Kilka dni ma byc na kroplowkach i oby nie doszlo do zakazenia. Mam go w aucie, grzecznie spi.
      Juz na jutro umowilam sie na kroplowke. Dobrze ze sie wybudzil i ze udalo sie to wyciagnac. Dozywotni zakaz kosci:/. Bardzo dziekuje za Wasze wpisy. Nie czulam sie sama. To tylko swiadczy jak bardzo kazdy potrzebuje dobrej energii od dobrych ludzi. Dziekuje Wam. Uff
      • nuclearwinter Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 19:46
        No to super, wspaniała wiadomość, bardzo się cieszę 🙂 niech sobie w spokoju zdrowieje teraz 🙂
        • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 19:59
          Tak. Kurcze, psy jak dzieci. Tyle stresu. Zdrowie najwazniejszesmile
      • mysiulek08 Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 19:48
        super!
        dobrze, ze sie udalo bez ciecia, wydobrzeje !

trzymajcie sie!
        • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 20:00
          Teraz juz z gorki. Szkoda ze zwierzaki nie moga powiedziec co boliwink. Byloby latwiej. Dziekuje
          • berdebul Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 21:45
            Czasami to lepiej. ;-P Domyśl się, jaką wiązankę by puścił za wizytę u weta i odebranie kości z gardła.
            • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 22:00
              😅🤣 racja, wet by kawalek zabral a reke stracil
      • mid.week Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 21:35
        Ufffff! Super, że sie udało, teraz tylko się mu to ładnie wygoi i biedaczysko zapomni o kość-gate. Jeśli tak bardzo lubi gryźć to kup mu takie do żucia,one są zjadalne i nic nie utyka smile
        • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 21:41
          On je zjada w minute...smile.
          A teraz wszedl do domu i pierwsze co to poszedl pod lodowke stac...😅
          Dr zabronil nawet lapy lizac zeby piach sie do rany nie dostal.jutro jedziemy po jakis kaganiec mieciutki zeby go nie kusilo.
          • szafireczek Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 21:56
            Przywitał się z lodówka, bo jedzenie jest dobre na stres...dobrze, że nie ma urazu do konsumpcji smile
            • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 22:03
              Biedak normalnie wazy 35kg, a dzis wazyl 28kguncertain przez te problemy. Nadrobi niedlugo zapewne
              • szafireczek Re: Chory piesek:/ 12.06.20, 22:23
                Utul piesia i odpoczywajcie, bo to był dla Was trudny dzień. Dobrze, że już po wszystkimsmile
          • mid.week Re: Chory piesek:/ 13.06.20, 09:44
            no tak, skąd ja to znam🙂
            Moja vet polecila nam młode szyjki indycze. Tych nie wchłania w sekundę, lize sobie, gryzie, czasem zakopuje w kanapie.... 😂 Ale ty się najpierw skonsultuj ze swoim. Dużo zdrowia dla psininy!
      • kosmos_pierzasty_x Re: Chory piesek:/ 13.06.20, 00:30
        I dobrze. To teraz: Szybkiego powrotu do zdrowia!
        • ajaksiowa Re: Chory piesek:/ 13.06.20, 06:17
          A w jaki sposób teraz jest odżywiany?
          • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 13.06.20, 08:39
            Teraz przez minimum 3 dni moze miec tylko kroplowki. A generalnie to psiaki jedza karme polecana przez hodowce ,czasem jako smakolyk dawalam im kosci wieprzowe. One maja sklonnosci do alergii ze wzg na rase stad odeszlam od gotowania im posilkow. Mialy problemy z brzuchami. Na karmie jest idealnie. To lakomczuchy stad karme waze przed podaniem zeby nie dawac za duzo.
            • aqua48 Re: Chory piesek:/ 13.06.20, 09:14
              piesiedwa napisał(a):

> jako smakolyk dawalam im kosci wieprzowe.

Kości wieprzowe nie nadają się dla psów. Dobrze że pieseł już po zabiegu. Pilnuj bardzo żeby nic teraz mu do paszczy nie wpadło nawet przez przypadek. Całusy!
              • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 13.06.20, 09:22
                Dzieki
        • piesiedwa Re: Chory piesek:/ 13.06.20, 08:36
          Dziekuje
      • triismegistos Re: Chory piesek:/ 13.06.20, 09:31
        Super!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka