Dodaj do ulubionych

Przesadziłam geranium i jest problem.

20.06.20, 21:52
Dziś przesadziłam bardzo rozrośnięte geranium do nowej, większej doniczki. Niby wszystko się udało, korzenie wraz z bryłą i nową ziemią zostały przesadzone, potem wszystko podlałam i ustawiłam w dotychczasowym miejscu i zaczął się problem. W nowej doniczce anginka zrobiła sie jakby bardziej wiotka, liście trochę zwisają- a w starej, były sztywne i mocne.
Co może być tego przyczyną? Zna się może któraś?
Obserwuj wątek
    • silenta Re: Przesadziłam geranium i jest problem. 20.06.20, 21:56
      Ja wiem tylko, że zawsze jak przesadzę lub chcę zrobić nową sadzonkę to anginkę wykończę. Podbijam, bo chętnie poczytam porady.
      • nazari Re: Przesadziłam geranium i jest problem. 20.06.20, 22:11
        Ojej nie strasz. Moja jest taka piękna i duża. A ciężko ją gdziekolwiek kupić.
        • bovirag Re: Przesadziłam geranium i jest problem. 20.06.20, 22:15
          Ja z moja tez zawsze miałam problemy. Kiedyś się strasznie na nią wkurzyłam i przesadziłam do ziemi do ogrodu. Odtąd rośnie jak szalona, zrobił się z niej krzak wielkości ok 2 metrów i kwitnie na potęgę. Rośnie tak juz ok 5 lat i nigdy jej z tej ziemi nie wykopałam.
          • nazari Re: Przesadziłam geranium i jest problem. 20.06.20, 22:44
            No ja do ogrodu nie przesadzę, bo mam tylko mieszkaniesmile
            • bovirag Re: Przesadziłam geranium i jest problem. 20.06.20, 22:51
              Na balkon wystaw, one uwielbiają rosnąć na zewnątrz.
              • nazari Re: Przesadziłam geranium i jest problem. 20.06.20, 22:56
                I myślisz, że to jej pomoże?
                • bovirag Re: Przesadziłam geranium i jest problem. 21.06.20, 10:37
                  Jestem pewna. Moje tez staly w domu, ciągle mi usychały, wiotczaly, nie rosły, odkąd wywaliłam ja na zewnątrz, rosnie jak szalona, nawet w zimie! Moja koleżanka, Meksykanka, dziwiła się zawsze ze ja to probuje w domu hodowac, u nich ta roślina rosnie tylko na zewnątrz i tworzy bujne krzaki- jak moja.
                  • dagusia333 Re: Przesadziłam geranium i jest problem. 21.06.20, 22:16
                    Ma za mokro w większej doniczce.Po przesadzeniu nie należało od razu podlewać tylko odczekać aż przeschnie nieco.
                    • nazari Re: Przesadziłam geranium i jest problem. 22.06.20, 00:01
                      dagusia333 napisała:

> Ma za mokro w większej doniczce.Po przesadzeniu nie należało od razu podlewać t
                      > ylko odczekać aż przeschnie nieco.

To teraz dać mu odpocząć od wody? Nie podlewać przez kilka dni?
    • ga-ti Re: Przesadziłam geranium i jest problem. 21.06.20, 22:24
      To ja tak dopytam, troszkę w temacie wink Łatwo się robi rozsadę z geranium? Sąsiadka ma takie duże, ładne na oknie, a mnie by się przydało. Kiedyś pożyczałam od niej kilka liści (dziecko ucho bolało) i tak sobie myślę, że może poproszę ją o, no właśnie o co, o sadzonkę, rozsadkę, gałązkę? Poradźcie.
      • nazari Re: Przesadziłam geranium i jest problem. 22.06.20, 00:01
        ga-ti napisała:

> To ja tak dopytam, troszkę w temacie wink Łatwo się robi rozsadę z geranium? Sąsi
        > adka ma takie duże, ładne na oknie, a mnie by się przydało. Kiedyś pożyczałam o
        > d niej kilka liści (dziecko ucho bolało) i tak sobie myślę, że może poproszę ją
        > o, no właśnie o co, o sadzonkę, rozsadkę, gałązkę? Poradźcie.

Bardzo prosto. Niech sąsiadka utnie czubek, albo listek- ty od razu go do doniczki z ziemią, podlewać i czekać az się ukorzeni i zacznie rosnąć.
        • ga-ti Re: Przesadziłam geranium i jest problem. 22.06.20, 00:33
          Dzięki! Jutro ją poproszę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka