Dodaj do ulubionych

Jaki ekspres do kawy

02.07.20, 11:02
Wszystkie zakupy, które zrobiłam dotychczas za radą ematki okazały się być strzałem w 10. Aktualnie rozglądam się za ekspresem- chciałabym, żeby mielił kawę i się czyścił, żeby można było zrobić espresso, cappuccino itd. I żeby nie kosztował tyle, co samochód 😀 Fajnie, gdyby gabarytowo nie był za wielki. Użytkować będziemy we dwójkę, więc nie musi być super wypasiony, raczej liczy się dla mnie łatwość obsługi, brak awaryjności, no i korzystna cena. Macie coś do polecenia?
Obserwuj wątek
    • grey_delphinum Re: Jaki ekspres do kawy 02.07.20, 11:23
      Mam De Longhi Dinamica, jestem nieodmiennie zachwycona od kilku miesięcy. Kosztowal ok 3 tys.
      • beata985 Re: Jaki ekspres do kawy 02.07.20, 14:09
        grey_delphinum napisał(a):

> Mam De Longhi Dinamica, jestem nieodmiennie zachwycona od kilku miesięcy. Koszt
        > owal ok 3 tys.

. I żeby nie kosztował tyle, co samochód 😀

tongue_out
    • princy-mincy Re: Jaki ekspres do kawy 02.07.20, 11:35
      Ja mam bardzo prosty w obsludze De Longhi Magnifica- taki jak ten www.ceneo.pl/15872880

Nam nalezalo by ekspres byl raczej manualny niz w pelni zautomatyzowany, nie chcielismy tez pojemnika na mleko, tylko spienianie dysza. Chcielismy tez mozliwosc regulacji wysokosci dysz oraz robienia dwoch kaw rownoczesnie.
      W kuchni pasowal nam espres raczej waski (ale wysoki i gleboki) niz plytki a szeroki.
      Mamy go juz 4 lata i dobrze nam sluzy, choc tacka i te 'srebrne' wykonczenia przy wylewie kawy sa slabej jakosci.
      • niemaznaczenia Re: Jaki ekspres do kawy 02.07.20, 11:36
        De Longhi Venezia.
      • kyrelime Re: Jaki ekspres do kawy 02.07.20, 13:54
        Fajne są te De Longhi. A powiedz mi, z tym mlekiem zdecydowaliście ze względu na czyszczenie później, że ma być z osobna czy z jakichś innych przyczyn?
        • princy-mincy Re: Jaki ekspres do kawy 02.07.20, 15:19
          Zdecydowalismy tak, bo moi rodzice maja z pojemnikiem na mleko i okropnie sie go czysci, zgubili kilka razy te rurke, mleko im skwasnialo gdy go zapomnieli schowac na noc.
          Dlatego szukalismy takiego, gdzie albo gumowy wezyk wklada sie bezposrednio do butelki/ kartonika i myjesz tylko ten wezyk lub taki, gdzie wlewasz mleko do kubka/ szklanki i spieniasz bezposrednio w naczyniu. Wtedy tylko ta dysza jest do przeczyszczenia (mozna to zrobic goraca para).
          • princy-mincy Re: Jaki ekspres do kawy 02.07.20, 15:33
            Dodam jeszcze a propos czyszczenia- on sie czysci sam przy wlaczaniu i wylaczaniu ale co jakies 4 tyg zapala sie lampka by go oczyscic i odkamienic specjalnym plynem. Wydaje mi sie, ze Saeco tego nie maja, (w sensie, ze nie trzeba ich manualnie czyscic) ale moge sie mylic.
          • kyrelime Re: Jaki ekspres do kawy 02.07.20, 15:33
            Dziękuję! Ten argument do mnie przemawia 😉
    • a.n.i.a.78 Re: Jaki ekspres do kawy 02.07.20, 11:37
      nivona, może być model 767.
    • wbka1 Re: Jaki ekspres do kawy 02.07.20, 11:44
      Jak ma być mercedesem to Jura.
    • orchidea19 Re: Jaki ekspres do kawy 02.07.20, 14:47
      Melitta F53/0-102 Caffeo Passione smile
      • b-b1 Re: Jaki ekspres do kawy 03.07.20, 08:19
        Mam siemensa eQ7 od 9 lat big_grin. Ilość kaw zrobionych 24119 . Wężyk można bezpośrednio do kartonu włożyć, ma czyszczenie układu mlecznego, więc mleko w środku nie zalega. Sam się czyści przed i po każdym użyciu, co jakiś czas woła o odkamienianie i czyszczenie(tabletkę się wrzuca instrukcja co i jak wyświetla się na ekranie).
        Gdyby umarł-kupiłabym dokładnie taki samwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka