Dodaj do ulubionych

Pics or it didnt happen

26.07.20, 11:49
Jestem na forum od ok 16 lat (rozne loginy) i od 16 lat czytam o poznych trzydziestkach wygladajacych jak osiemnastolatki, czy ktos sie zlituje i zalaczy jakies zdjecie - chociazby z internetu- pokazujace, ze takie zjawisko wystepuje w naturze?
Obserwuj wątek
    • czerwonylucjan Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 11:49
      Tj wierze, ze mozna pomyli 33 latke z 23 latka ale nie 39 z 18...
      • lukrecja46 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 11:54
        Naprawdę mam taką koleżankę. W tym roku kończy 40 lat. Z daleka dałabyś jej 19 lat, z bliska max. 22- 23 lata. Jest szczupła, drobna, niewysoka, ma bardzo dziewczęce rysy twarzy, piękną skórę, nosi delikatny makijaż, jest po prostu śliczna, jak laleczka. Ma sporo problemów zdrowotnych ale jeśli chodzi o wygląd to naprawdę do pozazdroszczenia.
        Zdjęcia oczywiście nie wkleję.
        • jak_matrioszka Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 18:09
          Zdjęcia oczywiście nie wkleję.

Zdecydowanie jest to przypadek "didn't happen".

Ja mam znajomego, tez mu wszyscy daja z daleka 15, a z bliska 14 wink Nie wiem jaki to rodzaj slepoty, bo z daleka to ja tez bym mu dala 15, i tu mnie -8D usprawiedliwia, ale z bliska to sie niestety pomylilam w druga strone sad Moim zdaniem facet wyglada na jakies 43 lata, ma 4 mniej, jakim cudem ludzie patrzac na niego z bliska daja mu mniej niz 35 lat, to ja nie jestem w stanie zrozumiec. I mozliwe, ze tak sama jest z Twoja znajoma, co to z bliska na max 22-23 lata wyglada. Ewentualnie ludzie nie wiedza jak dwudziestolatka wyglada, bo to wcale nie jest az takie oczywiste.
          • simply_z Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:23
            może znamy tego samego facetawink. Gość faktycznie wzrostem i sylwetką przypomina dwunastolatka- no może trzynastolatka, ( coś niesamowite). Z bliska natomiast ma niesamowicie pomarszczoną twarz.
            • jak_matrioszka Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 21:05
              Tak jakos bardzo pomarszczony to bym nie powiedziala, ze on jest, ale wyraznie widac, ze to nie jest nastolatek ani nawet wczesna trzydziestka. Niemniej wszyscy go odmladzaja, wiec i mi kazali zgadywac ile on ma lat. Przyjrzalam sie i chcac byc uprzejma dalam mu tylko 43, a on malo na zawal nie zszedl tongue_out Najbardziej chyba oczy na wiek naprowadzaja, ale tez twarz ogolnie, wlasine z bliska. Nizej wklejono kilka zdjec rzekomo mlodo wygladajacych kobiet, dziwnym trafem wszystkie slabej rozdzielczosci i raczej niewielkie, a pewnie wszystkie filtrowane.
          • nikita1907 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 08:12
            To tak jak Kuba Wojewodxki- facet bez wieku
            • jak_matrioszka Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 11:36
              Niestety, też nie znam, wiec nie porównam.
    • trillian Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 11:55
      może te ematki z nastoletnim obliczem po 40 to Japonki? one potrafią wyglądać 30 lat młodziej
    • trampki-w-kwiatki Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 11:55
      Fraszyńska albo Agnieszka Glińska
      • tanebo001 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 11:59
        https://teatrwielki.pl/fileadmin/_processed_/6/d/csm_Agnieszka_Glinska_0c3321bb11.jpg ale że ta? Bez jaj! Wygląda na swój wiek. Ta też
        https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2019/10/B2_Fraszynska.jpg
        • fitfood1664 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:02
          one wyglądają na nastolatki? no t ja też big_grin
          zdjęcia nie wkleję, nie lubię rozgłosu tongue_out
          • tanebo001 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:14
            Nie zapominaj że to zdjęcia więc photoshop odmładza
            • chococaffe Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:17
              Na pewno - na żywo wyglądaja na 128
        • chococaffe Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:02
          Agnieszka Glinska ma 52 lata
          • koko8 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:05
            Fraszynska też i na tyle wygląda, ma prawo.
        • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:09
          One nie wygladaja na nastolatki. Wygladaja na 40
          • bywalec.hoteli Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:36
            ichi51e napisała:

> One nie wygladaja na nastolatki. Wygladaja na 40
            >

Lub zadbane 50.
      • czerwonylucjan Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:02
        I one rzekomo wygladaja na 18 lat? o takie przyklady pytalam.
        • chococaffe Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:05
          Pytałeś się o panie powyżej 50+, które wyglądają na nastolatki?
          • czerwonylucjan Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:10
            Przeczytaj moj post...
          • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:11
            Ale azjatki
            • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:16
              I jeszcze ta
              • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:18
                Matka z lewej
              • tanebo001 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:18
                Jesteś azjatką albo afrykaną?
                • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:26
                  Dyskutujemy czy to mozliwe. No mozliwe jak widac
                  • tanebo001 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:30
                    Ale to są malutkie zdjęcia o niskiej rozdzielczości...
                    • majenkir Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 03:15
                      Poza tym ta matka ma 35 lat, nie 50...
              • memphis90 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 06:09
                Filtry, filtry... Widac wiek po pani, chociaż ubiera się jak małolatka.
      • m_incubo Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:06
        Podejrzewałabyś którąkolwiek z nich o posiadanie legitymacji szkolnej zamiast dowodu, serio? 😀
        Odróżnijmy młody wygląd i dobre geny od pomylenia matki z ósmoklasistką przez dyrektorkę liceum, błagam 😂
      • kanna Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 13:38
        Fraszyńska jako mocno dorosła kobieta grała nastolatkę w jakimś serialu.. złościło mnie to, bo wyglądała młodo, ale nie zachowywała się jak nastolatka.
        • yuka12 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:53
          Killer-ów 2-óch? Grała tam jako 30-letnia kobieta.
          • memphis90 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 06:11
            W Kilerów 2 nie grała nastolatki.
      • kornelia_sowa Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 08:06
        Wiesz, wklej zestawienie Fraszynska i 18 latka obok niej.
        Wtedy zrozumiesz, że nie wygląda na 18.

Jest śliczna, ale nie wygląda na 18
    • m_incubo Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:02
      Ja od 20 lat namiętnie czytam książki o elfach i smokach, ale nie oczekuję, że spotkam jakiegoś w supermarkecie smile
      • mid.week Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 21:25
        zrobiłaś wątek tą odpowiedzią 😆
    • alicia033 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:03
      zdjęcia akurat to żaden dowód, internet wszystko łyknie ale...
      Ale moje dziecko w przedszkolu chodziło do grupy z pewną Anią. Oglądałam ową Anię i jej mamę prawie codziennie przez 4 lata. Do podstawówek poszli już różnych, Anię i jej mamę spotkałam przypadowo w sklepie 10 lat później (Ania miała lat 16, jej matka miała lat 38) i naprawdę musiałam się mocno skupić i dłuższą chwilę zastanowić, a trzeźwa byłam nieskalanie, która to córka a która matka. Obie krąglutkie, gładkie
      (w sensie: bez zmarszczek) z burzą loków, gdybym nie wiedziała, że to musi być matka i córka ze znaną mi różnicą wieku, to spokojnie samą tę matkę mogłabym wziąć za jej córkę.
    • milva24 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:06
      Nie wierzę w takie zjawisko, aczkolwiek dopuszczam możliwość, że ktoś ze słabym wzrokiem może się pomylić. Ja wyglądam dość młodo, jestem przed 40, wyglądam na po 30 ale pytanie o dowód przy zakupie alkoholu skończyło się dobre 10 lat temu. Mając lat 25 byłam notorycznie pytana o dowód bo miałam okrągłą twarz i nie paliłam ani się nie opalałam. Z czasem poliki mi znikły i zarysowały się kości policzkowe. Zaczęłam wyglądać lepiej ale i bardziej dojrzale.
      • iuscogens Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 19:18
        Mam chyba tak samo, też pyzata całe życie, od niedawna mniej (mam 36 lat), ale okrągłe linie i tak mam wszędzie i dalej nie mam szans na bitch face big_grin
        ten podskórny tłuszczyk jednak jakoś zmarszczki wypycha wink też nie paliłam, nie opalam się i raczej wyglądam młodziej niż mówi PESEL ale jak zobaczę jakaś studentkę czy inną licealistkę to nie mam wątpliwości, że to inna liga big_grin
      • nuclearwinter Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:41
        To ja jestem identycznym przypadkiem. Też wyglądam niby młodziej (niby, bo ludzie bywają uprzejmi a lustro nieraz kłamie, ale fakt, bywają ludzie autentycznie zdziwieni moim wiekiem), ale w żadnym wypadku nie na nastolatkę, ani nawet nie na dwudziestopieciolatkę - chyba że po ciemku i z daleka, bo jestem drobna i szczupła. Ale nie ma co się oszukiwać. O dowód też mnie od dawna nikt nie zapytał, i to nawet w Lidlu czy Biedronce, gdzie ponoć pytają wszystkich 🙂

I też mam tak z tymi policzkami i kośćmi policzkowymi - kilka lat temu mi się zarysowały (wcześniej byłam taka słowiańską pyzą), wyglądam zdecydowanie lepiej, ale nie ma co ukrywać - starzej.
        • jolie Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:04
          >I też mam tak z tymi policzkami i kośćmi policzkowymi - kilka lat temu mi się zarysowały (wcześniej byłam taka słowiańską pyzą), wyglądam zdecydowanie lepiej, ale nie ma co ukrywać - starzej.

U mnie po 30-tce zmienił się kształt twarzy - teraz mam twarz bardziej owalną i to jest zmiana na plus. Kości policzkowe też pojawiły mi się z wiekiem, ale z drugiej strony ja po 2.dziecku schudłam i juz nie wróciłam do dawnej wagi (w sumie to dobrze). Na pewno najbardziej postarzają mnie zmarszczki mimiczne i większe oczodoły, a może ostrzejsze rysy też?

• nuclearwinter Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:22
            Ja właśnie nie mam właściwie w ogóle zmarszczek (geny, kwasy i retinoidy, które zaczęłam jako 20-parolatka stosować, unikanie słońca i stresu, dużo snu i gruba, tłustawa skóra, oto powody) - a jednak na bardzo młodziutką nie wyglądam, więc to nie musi być to. To chyba właśnie kwestia ostrzejszych rysów, bo znam dwudziestoparolatki ze zmarszczkami, a i tak wyglądają młodziej niż ja, możliwe że u ciebie też tak jest 🙂
            • jolie Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 09:19
              Ja mam spore pod oczami. Mam ekstremalnie suchą atopową skórę, bardzo wrażliwą, z przeciwwskazaniami do wielu zabiegów. Mam też bardzo szeroki zębowy uśmiech (coś jak Julia Roberts) i taki układ twarzy, że nie ma bata, żeby mi się skóra pod oczami nie zmarszczyła przy uśmiechu. Nie umiem śmiać się tylko ustami.
          • milva24 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:41
            Ja ważę tyle samo co 20 lat temu tylko tłuszcz z twarzy i biustu przeniósł mi się na biodra i uda big_grin
            • memphis90 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 06:14
              Grawitacja... Finalnie sięgnie kostek.
              • nuclearwinter Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 09:10
                Przypomniałaś mi moją babcię, która krzyczała na mnie jak jadłam na stojąco, że wszystko mi pójdzie w nogi i będę mieć grube!
                • aandzia43 Re: Pics or it didnt happen 28.07.20, 12:37
                  Ja chyba jadłam na leżąco wink
    • pelissa81 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:11
      Wątki wracają co jakiś czas big_grin forum.gazeta.pl/forum/w,567,164817706,164817706,Jak_wyglada_typowa_40_to_latka_.html
    • wapaha Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:12
      Wklejałam kiedyś swoje zdjęcie ( z nogami)- w zupełnie innym wątku ( o naramkach, bo chodziło mi o naramki ale okazalo się że nogi sa hitem) . I jak najbardziej można mnie pomylić z nastolatką- od tyłu, z większej odległości, a już na bank w maseczce czy np. w czapeczce z daszkiem.
      Ale to pomyłka na zasadzie "w pierwszej chwili"-
    • pelissa81 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:17
      Ja ci powiem tak - z moich obserwacji tak na 80% to kwestia stylu i ubioru - takiego nienormatywnego, luźnego, sportowego, czasem dziecięco-kolorowego, potem fryzura i na końcu nietypowe rysy twarzy.

To czasem myli, bo takie "pokręcone" z wyglądu osoby nie mają wieku. Coś jak Sylwia Chutnik - może nie ma wyglądu 16 latki, ale stylem trochę nawiązuje do eskperymentów studenckich smile
      https://s2.kozaczek.pl/wp-content/uploads/sites/2/2020/07/23/chutnik.jpg
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Sylwia_Chutnik_2017.jpg/1024px-Sylwia_Chutnik_2017.jpg
      • pelissa81 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:18
        Sylwia jest rocznik 1978
      • gru_z_gru Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 13:16
        To jest dobry przykład. Babka po 40 lekko, postaw ja obok Rozenek i masz napompowana dojrzała kobietę i dziewczynę, która spokojnie może uchodzić za lubiąca alternatywę studentkę
        • iuscogens Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 19:24
          No właśnie nie, studentki naprawdę wyglądają inaczej. W sensie wieku. Też mi się wydaje, że wyglądam młodo i się mało starzeję a potem jak widzę taką studentkę to jednak WIDZĘ różnicę. Sylwia może uchodzić za lubiąca alternatywę wykładowczynię wink a w to, że Rozenek jest trochę po 40 jakoś trudno mi uwierzyć.
          • jolie Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 10:35
            Dla mnie Sylwia Chutnik nie wygląda na żadną studentkę, niezależnie od jej młodzieżowej stylówy. Ma dojrzałą twarz.
          • kiddy Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 16:42
            Sylwia zawsze tak wyglądała, także na studiach. Chodzilłyśmy razem na zajęcia. Wtedy nosiła dredy, ale poza tym naprawdę niczym się nie różniła od tego, co widzę na zdjęciach.
            • bywalec.hoteli Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 17:11
              A juz wtedy było wiadomo ze lubi dziewczyny?
              • kiddy Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 17:13
                Nie, syna zdążyła po drodze urodzić 😉
      • alpepe Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 14:02
        Pierwszy raz w życiu pomyślałam na widok obcej osoby, że mogłaby sobie zoperować nos.
        • kk345 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 16:25
          Obrzydliwy komentarz.
          • wapaha Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 16:30
            dlaczego ?
            też tak pomyślałam
            obrzydliwe jest komentowanie w zamkniętym jednak gronie nosa osoby publicznej ale jest przyzwolenie ( wątek obok) na wstydzenie się chamskiego rodzica -bo jest to "zgodne z normą "
            No niefajny pani ma nos, jak duża klamka
            • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 17:50
              Nie wszystko co przychodzi nam do glowy koniecznie trzeba powiedziec
              • wapaha Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 17:56
                Ta, i weż to jeszcze napisz na górze- ku pamieci wszystkich piszących big_grin
          • alpepe Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 17:07
            Co w nim jest obrzydliwego? Nie skrytykowałam, tylko napisałam, co mi się nasunęło, zresztą po raz pierwszy w życiu, jak piszę.
            • hannamontanna Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 18:18
              Nos, jaki jest, każdy widzi. Gdybyś napisała "ale duży nos", to byś stwierdziła fakt. Ale jeśli piszesz, że kobieta mogłaby sobie zrobić operację, to dajesz wyraz przekonaniom o kobiecych wygladowych powinnosciach. Co świadczy o Tobie, nie o nosie.
              • alpepe Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 19:41
                Kolejna. Skoro zdarzyło mi się to po raz pierwszy, a jestem po 40., to jak twoim zdaniem wygląda moje przekonanie o kobiecych wyglądowych powinnościach?
                • hannamontanna Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:00
                  Napisałaś tongue_outierwszy raz w życiu pomyślałam na widok obcej osoby, że mogłaby sobie zoperować nos.
                  Równie dobrze możesz o kimś napisac, że moglaby np. schudnąć.
                  Naprawdę nie ma potrzeby dzielić się ze światem pierwszą myślą, jaką przyjdzie do głowy.
                  • gyubal_wahazar Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 21:54
                    Dla mnie git. Szansa, że właścicielka nosa to przeczyta jest niemal żadna, więc nie widzę problemu
            • kk345 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:39
              Obrzydliwe jest, że nie skrytykowałaś jej twórczości, nie dyskutowałaś z poglądami, tylko zadysponowałaś, ze by spełnić wydumane społeczne standardy powinna sie ogarnąć i coś zrobić z nosem, tego przecież wymaga świat, c'nie? Kobiety w końcu mają obowiązek wyglądać estetycznie i nie razić otoczenia, niezależnie od tego, co robią w życiu. Możesz być nawet kanclerzem Niemiec, ale i tak ważniejsze od podpisanych traktatów będzie, jak obrzydliwą garsonkę założyłaś, a fe, świat cię skarci.
        • starczy_tego Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 17:07
          Jeju ja tez 🤭 jest mi głupio ale patrząc na nią widzę tylko ten kulfon...
          • hannamontanna Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 18:10
            Moze jej ksiazki poczytaj, to moze pomoc na mentalne ograniczenia.
            • alpepe Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 19:41
              No tak, mentalne ograniczenia, świetnie się sama podsumowałaś.
              • hannamontanna Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:11
                Chybaś juz się zreflektowała, żeś palnęła głupstwo. Chlapnij sobie meliske, a na drugi raz się zastanów.
            • memphis90 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 06:17
              Swoją drogą ja czytałam i np mnie Chutnik zupełnie nie zachwyca.
        • simply_z Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:26
          ja też...
          • yuka12 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:58
            A ja pomyślałam "jaka fajna charakterystyczna, niebanalna i pozytywna osoba".
            Jak dobrze że są tacy ludzie 😀.
            • 1012ja Re: Pics or it didnt happen 28.07.20, 12:15
              Ja pomyślałam, że wyciągneli zdjęcie jakiejś nauczycieli ze szkolnego przedstawienia i bedą się z niej naśmiewać.
        • ludzikmichelin4245 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:59
          Dżizas jprdl, jesteś znaną pisarką i nagle na kobiecym forum stajesz się nosem.
          • alpepe Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 02:05
            Istnieje jakieś niepisane prawo, które zabrania komentowania wyglądu znanych pisarek? Czy ja deprecjonuję dokonania tej osoby? Mam obowiązek znania i zachwycania się? Fakt, nie mam pojęcia, kto to i mnie to nie interesuje, tym bardziej, że wątek o młodej fizyczności, a nie o dżizas jprdl jakiejś literaturze.
            • lucerka Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 05:49
              Oczywiście, że masz prawo komentować. Ale tym komentarzem wystawiłasz sobie świadectwo u większości. Mówię z doświadczenia.

Mnie Twój komentarz np. rozbawił.
              • alpepe Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 09:56
                No i właśnie, mam się przejmować, że sobie wystawiłam świadectwo? A cóż to jest za świadectwo i u kogo. Ciebie kojarzę, cieszę się, że ten komentarz był zabawny. Dla mnie był refleksyjny, bo sama miałam złamany nos trzy razy, a i tak w końcu nie poszłam pod nóż, więc nie każę nikomu, i mnie samą ta myśl zdziwiła.
      • bywalec.hoteli Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:37
        Brzydka niestety. Z klubu Safony?
        • kk345 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:41
          Mam nadzieję, ze panie powyżej, zdegustowane nosem pisarki są dumne, ze mówią jednym głosem z bywalcem. W końcu to szalenie ważne, by podobać się randomowym bywalcom, prawda? Wręcz kluczowe, to przecież podstawowy obowiązek kobiety.
          • alpepe Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:45
            Nie przyszło ci do głowy, że właśnie go nobilitujesz? Kogo interesuje zdanie bywalca?
            • bywalec.hoteli Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 23:24
              No brzydka jest, ma brzydki nos, nie ma tu żadnej nobilitacji. Nie wiem kto i po co wkleił te zdjęcia.
              • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 00:07
                Po to zeby pokazac ze styl ubrierania tez ma znaczenie? Gdyby Chutnik byla szczuplejsza (mimo wszystko) wygladalaby na studentke
                • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 00:10
                  Chcialabym tez zaprotestowac przeciwko laczeniu mloda z ladna. To nie ma zwiazku malo mlodych i brzydkich?
                • gru_z_gru Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 00:15
                  Nie wszystkie studentki są szczupłe. Ona naprawdę nie odróżnia się od studentek kulturoznawstwa. Szczególnie, że ma ogólnie mało zmarszczek, tylko drobne mimiczne, a te pojawiają się u niektórych bardzo wcześnie.
                  • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 09:36
                    Nie chodzi o to ze studenki sa szczuple tylko (chyba wapaha o tym gdzies pisala?) szczuple I drobne osoby ruszaja sie inaczej niz budynie - inna masa do dzwigania po prostu.
                • bywalec.hoteli Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 00:19
                  Ona nie wyglada ani na studentkę ani na młoda osobę.
                • memphis90 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 06:20
                  >Gdyby byla szczuplejsza >wygladalaby na studentke
                  A gdyby miała kółka wyglądałaby jak rower...
                  • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 09:38
                    big_grin no kolek sobie nie wychoduje ale mysle ze mlodziencza stylowka polaczona ze szczuploscia w jej wypadku moglaby dac wyglad studencki
            • kk345 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 23:53
              No ja bym się na twoim miejscu wstydziła, ze mam poglądy zbieżne z takim oblechem...
              • alpepe Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 00:01
                No to masz chyba problem z myśleniem. Mam się przejmować, że ktoś ma przypadkiem podobne spostrzeżenia?
                • bywalec.hoteli Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 00:20
                  No właśnie. Alpepe w punkt.
                • kk345 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 00:20
                  Wiesz jak mówią: wielkie umysły myślą podobnie. Miałkie też, jak widać.
        • bywalec.hoteli Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 23:51
          Hehe, jest z tego klubu smile
          plejada.pl/newsy/sylwia-chutnik-zrobila-coming-out-znane-lesbijki-z-show-biznesu/mcp9snl
    • ludzikmichelin4245 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 12:48
      Mnie się dość często zdarza bycie "posądzoną" o młodszy wiek niż w rzeczywistości. Myślę, że to w dużym stopniu kwestia tzw. stylówy. Maluję się rzadko i oszczędnie (bo nie umiem), nie noszę nigdy strojów formalnych ani eleganckich - głównie dżinsy, tiszerty i bluzy, włosy spięte w kucyk lub kok-cebulę. Biżuterii brak. Mój typ urody jest taki typowo polski - jasna skóra, brwi i rzęsy, "rozmyte rysy", mysie włosy. Z usposobienia jestem dość nieśmiała i introwertyczna. Myślę, że to wszystko razem może generować aurę zaniedbanej studentki-szarej myszy, stąd pomyłki w ocenie wieku.
      Zdjęcia nie pokażę, bo nie ma się czym chwalić :p
      • bertie Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 13:32
        Do mnie ten opis "zaniedbanej studentki" też pasuje. I potwierdzam, że ludziom ciężko określić mój wiek. Zniżki studenckie proponowano mi jeszcze kilka lat temu (teraz mam 41 lat). I raczej nie z powodu jakoś super młodej twarzy (bo pani w kasie PKP co najwyżej rzuci okiem, a nie wpatruje się w klienta), a raczej sportowej bluzy i plecaka.
        • manon.lescaut4 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 17:00
          Ano właśnie. Wierze, ze zdarzają się takie sytuacje, ale przecież nie są poprzedzone wnikliwa analiza twarzy, stanu skory itd, raczej ogólne wrażenie, na które wypływa i strój (jak najmniej nastrany, makijaż tez dodaje lat, nawet jeśli jednocześnie dodaje urody) i sposób poruszania i sylwetka, im szczuplejsza i drobniejsza tym młodsze wrażenie, choć oczywiście jest to nielogiczne bo zazwyczaj, zwłaszcza my kobiety, przestajemy rosnąć w wieku nastoletnim, jednak taki odbiór niska- młoda, wysoka - starsza, gdzieś w ludziach siedzi. Warto jeszcze dodać, ze nie każdy sprzedawca, bileter czy po prostu przechodzień ma idealny, sokoli wzrok.
          • bertie Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 17:19
            No ja akurat nie jestem niska. W moim pokoleniu bywałam najwyższą dziewczyną w klasie, za to teraz z moim 177 cm bardziej pasuję do obecnego - statystycznie chyba wyższego - pokolenia 20-latków.
    • pani_tau Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 13:14
      Anna Faris.
      • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 14:08
        Faktycznie na 43 nie wyglada
      • best_bej Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 14:17
        Anna Faris ma urodę dresiary.
        • trillian Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 14:36
          Ale to nie jest wątek o ładnych kobietach (albo tych które się tobie podobają), tylko o młodo wyglądających. I faktycznie Anna Faris to taki typ że po 30 (ale nie po 40) mogła uchodzić za nastolatkę.
        • pani_tau Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 18:55
          best_bej napisała:

> Anna Faris ma urodę dresiary.
          Chyba dresiary na oczy nie widziałaś.
          • best_bej Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 21:36
            Mieszkam na Pradze północ. Pełno tu takich Anek.
          • memphis90 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 06:24
            Ona akurat często gra w serialach "white trash", więc może się tak kojarzyc.
            • alpepe Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 10:01
              A może jest obsadzana "po warunkach"?
      • bywalczyni.hosteli Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 18:02
        Dobry przykład, ma coś w sobie wręcz dziecięcego w twarzy.
    • str8.up Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 15:16
      Mój znajomy ma żonę Koreankę, jak ją poznałam, to byłam w szoku, że się z nastolatką ożenił. Babka miałam wówczas jakieś 30-32 lata. Azjatki tak chyba mają, a przynajmniej ja nie jestem w stanie ocenić ich wieku.
    • mami2 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 15:51
      Anna Gacek. Nie wiem czy wygląda na na nastolatkę, ale jak na swoje 39 lat to wygląda baaardzo dobrze IMO. Na żywo nie widziałam, być może to wszystko filtry, ale tak czy inaczej można się mocno pomylić z wiekiem.
      U mnie było tak, że do 35 naprawdę większość osób nie była w stanie pojąć, że mogę mieć 10 letnie dziecko. Dawali mi właśnie tak w okolicach 25 lat.
      Natomiast dzisiaj, po 10 latach już się nikt nie dziwi hehe. Powiedzmy że tak do 40 stki to jeszcze, ale potem już poszło lawinowo - tu obwisło, tam opadło itd.
      Natomiast ja mam dość dobre warunki wejściowe że tak powiem: ciągle 50-52 kg wagi naprawdę jestem drobną osobą (w Japonii czy Chinach bym się nie wyróżniała raczej- też okrągła twarz, czarne proste włosy i jasna cera) Nie opalam się od 15 lat. Czasem kątem oka widzę jeszcze jak ktos jedzie samochodem i łeb odwraca za mną (jak idę i ten ktoś widzi mnie z tyłu)- jakie potem zdziwko zalicza, że to jednak stara baba jest big_grin. Więc stylówka tez już czas na zmianę, żeby nie było efektu właśnie z tyłu liceum z przodu muzeum...

• alicia033 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 17:05
        mami2 napisała:

> Anna Gacek. Nie wiem czy wygląda na na nastolatkę, ale jak na swoje 39 lat to wygląda baaardzo dobrze IMO. Na żywo nie widziałam, być może to wszystko filtry,

zdecydowanie filtry.
        gacek na żywo z daleka bije w oczy swoim metrykalnym wiekiem.
        • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 17:52
          Niesamowite co swiatlo i filtry moga zdzialac
          • pani_tau Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 18:58
            Była taka historia na Instagramie - jakaś Azjatka przedstawiała się jako młoda dziewczyna używając filtrów tyle, że raz coś poszło nie tak i bodajże w odbiciu szyby było widać, że to pani po sześćdziesiątce. Tak że ja w Insta nie wierzę.
            • nuclearwinter Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:48
              Kojarzę taką akcję - chyba chodziło o to, że niechcący wyłączyła na moment filtry, czy coś takiego. Instagram to jedno wielkie kłamstwo 😉
    • ewiedzma Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 15:52
      Kristen Bell
    • mona-taran Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 16:46
      Saszanasza smile
    • bywalczyni.hosteli Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 17:59
      Mam takie trzy koleżanki, każda inny typ urody. Jedna to chuda sportmenka, mocne rysy twarzy, lat 38 a wygląda na 23-24. Druga skandynawska uroda, ubrania trochę jak z ravewow lat 90, lat 33 a wygląda na max. 25. Trzecia lat 38 czy 39, skromniutka szara myszka, delikatna uroda, blond loki, wygląda jak studentka bibliotekoznawstwa.
      Żadna nie ma obsesji wyglądu, stawiają raczej na zadbanie intelektualne, kulturalne i zdrowotne.
      • bi_scotti Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 19:13
        Kobiet takich nie znam. Z zadnego ethnic background, gdy sie patrzy uwaznie (oczywiscie, wredno-zlosliwym okiem ematki tongue_out), to wiek mozna rozpoznac relatively easy niekoniecznie tylko po wygladzie samej twarzy, ale bardziej calego body language, sposobu chodzenia, no i of course, skory na roznych innych czesciach ciala - cudow nie ma, nawet w Azji wink Ale … lata temu mialam kolege, jeszcze w PL, ktory wtedy mial dobrze pod 40tke, 2 teen kids i nieustajaco byl traktowany jak chlopiec. Nieduzy, wymoczkowaty blondynek z wielkimi okularami, lekko zadartym nosem, strasznie niedorosle wygladal bardzo dlugo. Az … spotkalam go gdy juz byl po 60tce i, sad to say, teraz wyglada jak … stara kobieta sad Wszystkie te delikatne cechy, ktore dawaly mu latami "wieczna mlodosc", teraz jakos sie paskudnie mszcza dajac mu wyglad pomarszczonej staruszki uncertain Matka Natura bywa nieprzewidywalna.
        BTW, nie jestem w stanie zrozumiec obsesji na temat mlodego wygladu. Dla mnie nieustajacym, i z latami rosnacym, marzeniem jest zachowanie mlodosci ducha - cialo ma dobrze funkcjonowac ale niech sobie wyglada na swoje lata, why not? Jakby rzekla Kobieta Pracujaca "na wyglad trzeba zapracowac" big_grin Cheers.
        • wapaha Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 19:59
          Serio serio mam ciało 10-15 lat młodsze. Wizualnie. Skóra-jędrność- gładkość- brak przebarwień/rozstępów/cellulitu .Mam spręzysty "młody" chód, sposób poruszania się, jestem zwinna, energiczna. Pracuję w dużo młodszym zespole ludzi-to pewnie też ma jakieś znacznie
          Tak jak napisałam- z daleka, od tyłu, w nakryciu głowy-twarzy - nikt nie powie ile mam lat
          Twarz mnie zdradza-tu już nie ma takich czarów wink- dlatego nie narzekałam na maseczki hehe wink
          • bi_scotti Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 21:24
            Good for you, ze sie lubisz i cieszy Cie Twoj wlasny wyglad. Tak trzymac. Cheers.
        • trillian Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:18
          o, to tak jak nasz wiceminister finansów, ma wprawdzie niecałe 30 lat dopiero, ale wygląda na 16 i nie sądzę żeby to się zmieniło przez najbliższe kilkanaście lat
          • wapaha Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:20
            Nie rozumiem za bardzo tej chyba złośliwości
            • trillian Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:25
              dlaczego złośliwość, na ile lat twoim zdaniem wygląda ten człowiek?
              https://ocdn.eu/images/pulscms/ZjQ7MDA_/3fb44662-8122-4954-8171-79d20703955d.jpeg
              Ok, dla mężczyzn takie odmłodzenie nie jest korzystne jak w przypadku kobiet, ale stwierdzenie że facet wygląda b. młodo to nie złośliwość
              • wapaha Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:31
                Wygląda na 17 lat
                Ja nie wyglądam na 17 lat ( o, to tak jak nasz wiceminister finansów,)
                • trillian Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 21:00
                  no właśnie nie tak jak nasz wiceminister finansów
                  • wapaha Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 21:02
                    ale ty napisałas : o, to tak jak nasz wiceminister finansów,)
                    (zakręciłam sie ? suspicious )
                    • trillian Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 21:06
                      obawiam się, że się zakręciłaś smile mój pierwszy post był do biscotti (drzewko!) która pisała o młodo wygądającym facecie i dopiero teraz zrozumiałam że pomyślałaś że pisałam do ciebie!
                      • wapaha Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 21:19
                        głupie drzewko tongue_out
    • anomalia_pogodowa81 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 19:06
      Miesiąc temu poznałam w pracy dziewczynę, którą oceniłam na mniej więcej 25 lat.
      Trzy dni temu dowiedziałam się, że ma równe 40.
      Przy czym na twarzy minimum makijażu ale bardzo młodzieżowa, alternatywna stylówa, luźny styl bycia (taka branża), do tego wyraźnie dobre geny.
      Zanim zdradziła ile ma lat, powiedziała coś o swoim 20letnim synu i wtedy przez sekundę pomyślałam, że jakaś ostra patologia wchodziła tam w grę... No i załatwiła mnie informacją o wieku big_grin
    • simply_z Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:33
      to ja jeszcze dodam, że nigdy w życiu nikt nie prosił mnie o pokazanie dowodu-w sytuacjach typu kupno alkoholu czy wejście do jakiegoś klubu. chlip
      • damartyn Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:54
        Nie znam takich kobiet. Znam kobiety wyglądające młodziej , niż by PESEL wskazywał, bo z natury tak mają i takie które tej naturze pomagają ( np. Przetakiewicz ) ale takiej gdzie pięćdziesiątkę można pomylić z trzydziestką, to nie spotkałam.
    • beneficia Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:46
      Ja trochę jestem taką osobą. Nie aż tak, jak to opisałaś, ale jednak.
      Jak przyszłam do akademii odebrać dyplom to jakiś chłopak zapytał, czy tez tu zdaję.
      Jak przyszłam do nowej pracy, to mnie pytali czy jeszcze studiuję, a miałam 32 lata.
      W Lidlu kazali pokazac dowód, powiedziałam, że juz dawno jestem pełnoletnia, na co pani mnie poinformowała, że czasem pytają o dowody ludzi, którzy wyglądają na mniej niż 30 lat. Miałam wtedy 45.
      Ale tak jak ktoś napisał - jestem dość szczupła, mało się maluję, nie opalam się itp. I mam kolczyk w nosie smile
      • alpepe Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 21:53
        To ten kolczyk wink
        • beneficia Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:12
          I parę innych plus czasem kolorowe włosy smile
          No własnie o to chodzi, ludzie widzą ogólny look, zmarszczki (zwłaszcza mimiczne) mają też młodzi ludzie.
          Gorzej z chomikami, to naprawdę zmienia wygląd twarzy.
        • kornelia_sowa Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 08:07
          Na pewno kolczyk.
    • nuclearwinter Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:46
      Przyznam, że nie znam i nie widziałam nigdy, chyba że na mocno poprzerabianych zdjęciach w necie. Znam osoby wyglądające dużo młodziej niż mają, ale nie są to na pewno trzydziestolatki wyglądające jak nastolatki. Być może takie zjawisko istnieje, a po prostu ja się z tym nigdy nie spotkałam (poza netem i forum).
      • simply_z Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 20:52
        i beverly hills 902010tongue_out
    • laura.palmer Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 21:26
      Znam osobiście dwie kobiety, jedna 33 lata, a druga tuż przed 40-ką, które wyglądają jak nastolatki i faktycznie bywają pytane o dowód. Kluczem w ich przypadku jest chyba figura, a raczej jej brak, tzn. bardzo drobna budowa ciała, zero piersi, bioder, tyłka, do tego długie włosy i gładka buzia. Zdjęć nie wkleję, sorry. wink
    • fornita111 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:06
      Prosze bardzo wink
      • beneficia Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:13
        A kto to jest i ile ma lat na tym zdjęciu?
        • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:15
          No jak to koles z karatekida! Gral nastolatka a ile mial faktycznie ze tak zapytam z ciekawosci?
        • fornita111 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:15
          To przesadnie mlodo jak na swoj wiek wygladajacy aktor wink Zreszta podobnie bylo z DiCaprio zanim sie nie zapasl
      • fornita111 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:13
        Kadr z trzeciej czesci "Karate kid"- chlop mial 28 lat a spokojnie moglby robic za szesnastolatka...
        • ichi51e Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:19
          Jak na rocznik 61 to faktycznie do dzis dobrze sie trzyma
          • fornita111 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:30
            Nie wiem czy tak dobrze, bo on chyba nie zyje wink
            • trillian Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:32
              Ralph Macchio żyje :p
            • fornita111 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:33
              Zyje jednak, cos mi sie ubrdalo, sorry!
        • memphis90 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 06:31
          No, a w 4 części wyglądał tak...
        • memphis90 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 06:40
          No nie wiem, w samym filmie postać NIE miała 16 lat, tylko 18 i więcej.
          Zresztą tu foto z filmu 1 i 3, widać roznicę...
    • mama766 Re: Pics or it didnt happen 26.07.20, 22:28
      Jestem dowodem na to że to zjawisko występuje smile mam córkę lat 16 i często biorą nas za siostry np u lekarza itp. Jak odbierałam dzieci ze szkoły to na początku nauczycielki myślały „o jaka dobra siostra że tak to swoje rodzeństwo odbiera ze szkoły”
    • bywalczyni.hosteli Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 00:13
      A Bogna Sworowska? Z wyglądu typowa ematkawink

A tak z mniej 'nastaranych", to przypomniałam sobie przypadek z poprzedniego miejsca pracy. Kobietę z całą pewnością często proszą o dowód, bo mimo, iz poważna dyrektor finansowa, matka trójki dzieci, drobna budowa, wygląda na lat 13. No może 14. Kobieta wygląda jak gimnazjalista, look dojrzewającego chłopca z długimi włosami,. który kupuje fajki na Sztuki w kiosku. Tylko koszulki iron maiden czy jakiegoś gorgorotha jej brakowało. Widok ogólnie bardziej komiczny niż godny pozazdroszczenia.
      • nuclearwinter Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 07:57
        Bogna Sworowska - piękna pani, ale na pewno jej o dowód nie proszą. Specjalnie młodo też nie wygląda.
      • mami2 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 08:46
        Odpowiem, bo wyjątkowy wkurw mnie bierze jak coś takiego czytam.
        Bywały lata, że z powodu młodego wyglądu i mizernej postury miałam w pracy wyjątkowo pod górkę i musiałam udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Np. byłam już dobrze po 30.stce, kiedy przypadkiem usłyszałam jak mój niegdysiejszy szef (właściciel firmy w której pracowałam) mówił do kilku kontrahentów (w obecności współpracowników): "Ona naprawdę to wszystko wie i ma takie doświadczenie, tylko wygląda dziwnie jak takie przerośnięte dziecko hehe".
        Wtedy brałam jeszcze wszystko na siebie, byłam uczona, żeby się za bardzo nie wyhylać, stać w kąciku, a co dopiero zwrócić uwagę szefowi. Przyszłam do domu i beczałam w poduszkę. Dzisiaj bym się świniom odszczekała pewnie w stylu e-matki. BTW- pracowałam tam jeszcze tylko przez miesiąc zdaje się. Przez wiele, wiele lat zmagałam się z kompleksami na punkcie własnego wyglądu -nie dość że miałam młodą twarz to jeszcze nei wyrosłam na dorodną rumianą ("zdrową") Matkę Polkę. Ageizmu wielokrotnie doświadczyłam też w szpitalach, kiedy moje dzieci były malutkie i chorowały.
        Ten medal ma niestety więc dwie strony. Nie zawsze owe pokazywanie dowodu to taki miód.
        • gru_z_gru Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 09:16
          Klasyka. Przy czym oczywiście nie chodzi o wyglądanie jak nastolatka w rozumieniu dosłownym, bo pewnej gdyby kogoś poprosić żeby skupił się na ocenie wieku to by uznał że to nie nastolatka. Ale drobna sylwetka plus typ urody: baby face i trzeba walczyć o poważne traktowanie
          • mami2 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 09:31
            No wiadomo- przecież nikt raczej nie zatrudnił by nastolatki - a nawet jakby- to nie wysłałby do negocjowania kontraktów.
            Ile zdrowia mnie to wszystko kosztowało to tylko ja wiem, co się nawalczyłam sama z sobą, żeby mi to życia nie przysłoniło... Obiektywnie - nie należałam też do jakichś wybitnych piękności (zeby ta aura piękna przysłoniła ten mój mizerny wygląd). Powiedzmy, że byłam wystarczająco ładna, bo jakieś tam powodzenie miałam jak byłam nastolatką właśnie. Ale mężowi się spodobałam, bo jak twierdził, nie byłam "taka sama" wink.
            Nie wiem jak będzie z córką, bo idzie w tym samym kierunku. Na szczęście przerosła matkę o 8 cm więc może nie będzie tak źle. Dodatkowo jest mocno "nastarana". Pełny makijaż już od rana ehhh. No i tłukłam jej do głowy jednak co innego niż moja matka.
        • bywalczyni.hosteli Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 11:12
          Mami ależ to rozumiem, ze to moze wkurzać. Pomijając aspekt ogólnego oceniania kompetencji kogokolwiek przez pryzmat wyglądu, wieku, po prostu jako kontrę do pięknej kobiety w mojej ocenie wyglądającej atrakcyjnie i młodo (B. Sworowska), chciałam pokazać, że najczęściej za słynnym proszeniem o dowód u ematki może stać właśnie dziecięcy wygląd, młodzieżowe ciuchy typu t-shirt z zespołem i chłopięce rysy twarzy.
          uwaga Twojego szefa była rzecz jasna buraczana i nie na miejscu.
          • simply_z Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 11:39
            pewnie tez czasem styl ubierania. Gdybym sobie strzelila krotkie intensywnie blond wlosy, do tego okulary i jakas garsonke, to pewnie dawaliby mi z ladnych pare lat wiecej.
          • mami2 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 12:03
            No tak to może właśnie wyglądać- tylko że wiesz, jak ktoś jest naprawdę tej mizernej postury jaką ja wówczas miałam (44- 45 kg po urodzeniu dwójki dzieci), to ciężko mu w tamtych latach było dobrać coś innego niż młodzieżowy strój. Garsonki musiałabym mieć szyte na miarę - bo wszystko co było dostępne w sklepach na mnie wisiało. Poza tym nie chciałam tego zakładać, bo to nie był mój styl. Dopiero jak nabrałam tych dodatkowych 5, 6 kg to wyglądam dobrze w rozmiarze 34/36 wink. Włosy obcięłam na krótko i to też pewnie mnie dodatkowo postarzylo (całe życie w długich,równych za ramiona, bo gęste i zdrowe włosy miałam). Ale ten okres między 25 a 35 ogólnie oceniam jako jeden wielki kompleks na punkcie wyglądu i nie dostosowania się do tego co jest uznane za normę (jak w tym kraju powinna wyglądać tzw. prawdziwa kobieta).
            • bywalec.hoteli Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 12:04
              Przy jakim wzroscie?
              • mami2 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 12:18
                A co wizualizacje sobie robisz? 160 cm.
                Na dowód wrzucam, jak może wyglądać tzw z tyłu liceum - może gimnazjum nawet haha wink.
                To jeszcze przed obcięciem włosów. Jakieś 5 lat temu. Wiek 40 lat.

• snakelilith Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 12:38
                  Z tyłu wyglądasz normalnie. Wiele szczupłych kobiet tak wygląda. Jak chcesz wyglądać doroślej, to doroślej się czesz i ubieraj. Bo sorry, ale na tym zdjęciu włosy masz jak topielica i to jest charakterystyczne dla nastolatek. Dorosła kobieta idzie do fryzjera i cieniuje lekko długości, by układały się jak zadbana fryzura. Nikt nie musi mieć rozmiaru 44 by brano go (albo raczej ją) za dorosłą kobietę. Możesz oczywiście nosić się jak nosić i celebrować młody wygląd, ale liczyć się musisz z pewnymi niedogodnościami np. w życiu zawodowym.
                  A to o czym piszesz, czyli wredne potraktowanie cię w pracy przez szefa, to nie tylko dlatego, że młodo wyglądałaś, a dlatego, że jesteś po prostu kobietą i wielu jest zdania, że można traktować cię protekcjonalnie. Ja spotkałam się z podobnym traktowaniem, choć może bez tak oczywistych wypowiedzi, bo u mnie takie komentarze to otwarty seksizm i wszyscy się pilnują, ale czułam wyraźnie, że oceniają mnie przez wygląd. Nie byłam jednak dzieckiem, a seksowną blondynką, czyli na dzień dobry miałam - 20 punktów co do kompetencji. Liczyć zawsze mogłam się jednak z opiekuńczym zachowaniem ze strony facetów, w stylu "trzeba jej pomóc, bo ta mała słodka nie da sobie sama rady" i to ze strony kompletnych głupków i miernot. Gdybyśmy były facetami nic takiego nas by nie spotkało.
                  • mami2 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 13:02
                    Przecież wiadomo że w ciągu tych 45 lat życia nosiłam też fryzurę cieniowaną. Czy to coś zmieniło? Nie sądzę.
                    Zmieniło się jak po 40 stce (tak ze 3 lata temu) faktycznie się postarzałam, nabrałam trochę ciała i ścięłam włosy zupełnie na krótko. Wreszcie ludzie dali mi spokój smile
                    Ale też fakt, że od kilku lat pracuję z 20-30 letnimi facetami głównie i mają na to wywalone raczej. Ja im jestem starsza, to też już przestałam się tym aż tak przejmować. Mogłabym być ich matką, więc w kategorii wyglądu jestem dla nich przezroczysta. Albo się pilnują nawet jak tam coś o mnie myślą, bo mają już wdrożone inne standardy (pracuję w IT).
                    • snakelilith Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 13:30
                      No zmieniło, bo stałaś się starsza i wypadasz z pewnego kanonu. Od razu przypomina się historia z mojej pierwszej pracy. Moją kierowniczką, a raczej mentorką i opiekunką była kobieta w okolicach 50-tki. Wielka baba z duży cycem i zrypanym od papierosów głosem. Akurat zaczęłam pracę późnym latem i dopadła nas fala upałów. Wszyscy nosili się więc prawie pół nago, moja szefowa przychodziła w wyświechtanych bluzkach, z których wyłaziło pół fatalnie dobranego biustonosza z przebłyskami brzucha i nikt się nawet nie zająknął. Kiedy jednak ja zachęcona wyluzowanym podejściem zespołu przyszłam w luźnej bluzce z dekoltem, z którego widać było ciut rowka mojego biustu, to zrobiła się afera. Dopiero inna koleżanka zwróciła mi uwagę, że to jest za seksi. No ale jak to tak, a moja szefowa? Ona jest stara i nieatrakcyjna, jej wolno. Jej nie traktuje się już jako kobiety i reguły dotyczące kobiecego wyglądu już jej nie obowiązują. Ja jestem jednak młodsza, ładniejsza, więc jestem na cenzurowanym. Dekolt u mnie i u mojej szefowej jest inaczej oceniany. U niej wyraz chęci ochłodzenia ciała, u mnie uwiedzenia kolegów. Dobrze przynajmniej, że po 40 przestają oceniać nas przez ciało, choć związane jest to znowu z inną dyskryminacją. U kobiety jak się nie obrócisz, doopa zawsze z tyłu, jak jesteś młoda, to traktują cię albo jak dzieciaka, albo głupiego kociaka, co na jedno wychodzi, a jak jesteś stara, to jesteś stara i generalnie przestajesz być kobietą.
                • bywalec.hoteli Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 12:47
                  A to o co się oni czepiali? Nie jestes niska.
                • ludzikmichelin4245 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 13:24
                  Jakie masz niesamowicie gęste włosy!
                  • mami2 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 13:47
                    Heh. Miałam. Ścięłam jakieś 2 lata po zrobieniu tego zdjęcia na krótko - prawie pixie cut wink. Teraz aktualnie mam takie ciut za ucho, bo przez lockdown nie chodziłam do fryzjera i jakoś tak same urosły. Ale fakt, zawsze u fryzjera załamują ręce jak obcinają czy modelują. To i tak z 1/3 mi wypadła z tego co miałam kiedyś, bo w międzyczasie mi się hormonalne kłopoty przydażyły i trochę włosów poleciało.
                    Tutaj jeszcze jedno zdjęcie gdzie widać trochę tej gęstości - ja z lewej smile.
                    • snakelilith Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 13:51
                      No ładne masz włosy, ale fryzura ciągle na nastolatkę. wink
                      • mami2 Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 13:57
                        Nie no, teraz juz nie mam. Oba zdjęcia są sprzed 5 lat. Różni je może jakieś pół roku/9 miesięcy. Potem się drastycznie ścięłam i przez 3 lata aż do lutego 2020 nosiłam krótkie włosy- trochę dłuższe pixie cut. Nie mam zdjęć z tyłu żeby dorzucić hehe.
            • simply_z Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 14:24
              tak, czyli oprocz stylu, w wiekszosc przypadkow chodzi o drobna posture I niski wzrost.
            • gru_z_gru Re: Pics or it didnt happen 27.07.20, 17:03
              Mam podobnie z wyglądem i posturą, ale mam wywalone na to jak powinna prawdziwa kobieta wyglądać. Na szczęście spora część moich klientów nie ma pojęcia jak wyglądam, bo pracuję zdalnie. A na co dzień to dużo z dziećmi wychodzę to mi dodają wizualnie wieku i powagi smile ale w garsonki to się nie dam ubrać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka