Dodaj do ulubionych

Surówki do obiadu

02.08.20, 19:31
Dziewczyny, dajcie pomysły surówek do obiadu bo jakaś monotematyczna jestem. Robię mizerie, z pora I wiosenna

Jakie wy robicie?
Obserwuj wątek
    • marszawka Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:40
      Ja ostatnio to ciągle mloda kapusta poszatkowana i zgnieciona z solą aby zmiękła. Marchewka starta na tarce jarzynowej plus koperek i olej. Zamiennie można dać śmietanę lub majonez ale ja nie lubię.
    • em_em71 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:42
      Sałaty różne, pekinka, kapusta biała, czerwona, marchew z jablkiem, buraczki (powiedzmy, ze surówka), pomidory z cebulą, ogórki małosolne/kiszone, mieszam z roznymi dodatkami i sosami, czssem na slodko, kwasno, no roznie.
    • chatgris01 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:52
      Mozzarella z pokrojonymi pomidorami
      Burrata z pokrojonymi pomidorami
      Zielona sałata z pomidorami i fetą (można dorzucić czarne oliwki)
      Starta marchew z winegretem musztardowym
      Starty seler z sosem remoulade

      Z domu rodzinnego pamiętam drobno startą marchewkę z jabłkiem, surówkę z kiszonej kapusty z cebulą, tartą marchwią i jabłkiem, i surówkę z parzonej czerwonej kapusty z cebulą, jabłkiem i sokiem z cytryny, doprawioną odrobiną śmietany.
    • daniela34 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:54
      Coleslaw, surowkę z czerwonej kapusty, surowka: seler marynowany- jabłko- marchewka, marchewkę z jabłkiem, surowke z selera, seler marynowany-rodzynki albo orzechy- jabłko, oprócz tego: salata zielona na słodko, albo pomifir+ogorek kiszony+cebula
    • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:05
      mizeria ale bez smietany! salaty przerozne z winegretem
      mieszanki typu :salata, cykoria,pomidor,avocado,marchewka, groszek/kukurydza/oliwki,rucola,baby szpinak, salata lodowa, czyli to co mam w lodowce smile w sumie to i taka mieszanke robi sos czyli oliwa, ocet balsamiczny i co mi tam w reke wejdzie: miod/dzem (wisnowy,malinowy,porzeczkowy)/sok a nawet jakies gotowe sosy typu mango/ananas
      kapusta zwykla i kiszona
      z gorkow konserwowych lub kiszonych sloikowych (na wlasne mam marne szanse)
      z burakow (gotowanych/pieczonych)
      • gajmal Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:11
        1. Seler- jablko+ rodzynki+majonez
        2. Buraczki ugowtowane, wystudzone, starkowane, sól, cukier, cytryna
        3. Por+jablko+ogórek kiszony+ śmietana
        4. Tak samo jak wyżej tylko zamiast pora daję białą rzodkiew
        5. Mizeria
        6. Kiszona(ale.nie kwaszona) kapusta + jabłko+ marchewka, troszkę oleju
        7 Marchewka utarta z jabłkiem
        8 Biała kapusta, koperek, sól
        9. Marchewka+ mandarynki
    • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:07
      a przy okazji mam pytanie:

      jak zrobic surowke z kapusty taka jak drzewiej bywala w barach?
      tzn wiem, ze kapuste poszatkowac, posolic zeby zmiekla, dodac marchewki,pieprzu, cebulki, troche kwasu i oleju ale to ciagle NIE ten SMAK...
      i tak od lat probuje i ciagle nie to
    • pingus Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:19
      Najprostsza to z kapusty pekińskiej i marchewki. Robię też z samej marchewki, z buraczków, fasolkę czerwoną z natką pietruszki, coleslaw, z kapusty kiszonej/czerwonej, z selera.
      • kokosowy15 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:40
        Marchewka z chrzanem, majonez lub jogurt. Przyprawy dowolne. Czerwona kapusta z ogórkiem małosolnym i jabłkiem Rzodkiewki lub rzodkiew z porem. Wszystko można podawać z sosami na bazie jogurtu, kwaśnej śmietany, ocru winnego lub balsamicznego. Nie znoszę oliwy, więc olej Kujawski z dodatkiem sezamowego. Oczywiście pomidory, ogórki kiszone, malosolne, konserwowe, surowe, szczypiorek, sałata Masłowa, krucha. Wszystko, co mi rośnie na działce i co przerabiam.
    • ga-ti Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:37
      Pomidory z cebulą, solą, pieprzem i olejem. Ewentualnie z bazylią albo z mozzarellą.
      Pomidory z cebulą, solą, pieprzem i śmietaną.
      Ogórki ze śmietaną, solą i pieprzem. Moja babcia robiła ze śmietaną i cukrem.
      Sałata ze szczypiorem i śmietaną sama albo dorzucam pomidory, ogórki, rzodkiewkę, paprykę, cebulę...
      Papryka, cebula, szczypior, kukurydza z puszki (no nie surowa, ale smaczna) majonez+jogurt.
      Kapusta pekińska z solą, pieprzem i śmietaną. Albo dorzucam pomidory, paprykę, szczypior.
      Kapusta normalna surowa z solą i majonezem, czasem z poszatkowaną marchewką.
      Sałata lodowa sama ze śmietaną albo z tym, co mam (pomidory, pomidorki koktajlowe, ogórki, papryka, cebula, rzodkiewka...), jeśli mam ser feta to daję i wtedy z oliwą/olejem bez śmietany i soli.
      Marchewka z jabłkiem szatkowane z odrobiną cukru. Jadłam marchewka z chrzanem i śmietaną na słono oraz marchewka z rodzynkami i śmietaną na słodko. Ale najbardziej lubię moją wersję.
      Kalarepa szatkowana ze śmietaną albo majonez+jogurt, sól, pieprz.
      Por, sól, śmietana albo z jabłkiem albo z natką pietruszki.
      Ogórki małosolne.
      I kiszonki, czy w occie różności, ale to wolę zimą.

      Ja lubię też różne gotowane: kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, marchewka z groszkiem, buraczki (na ciepło ze śmietaną i na zimno z cebulą i olejem), różne miksy z konserwowych groszku, kukurydzy i fasoli, czy mieszanki mrożone (to zimą).
    • jola_ep Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:55
      Kroję cebulę i zalewam oliwą. Do tego różne sałaty, najchętniej lodowa z dodatkami typu mizuna, młode listki buraczków, rukola.
      Marchewka z imbirem (cebula, marchew, imbir, ewentualnie dodatkowo papryka).
    • magazynka Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:10
      Robię z warzyw, które akurat mam. Nie kieruję się przepisami, tylko zaglądam do lodówki i kroję, co tam znajdę.
      Zawsze mi smakują, ale dla mnie ważne, że są świeże i mają witaminy. Czasem nieoczywiste mieszanki, ale jeszcze nie strułam się wink

      Wczoraj - kawałek młodej kapusty drobno krojonej, czerwona cebula w piórka, półplasterki rzodkiewek, siekana rukola, żółta papryka w paseczkach + łyżka majonezu z solą, pieprzem, chilli i czosnkiem granulowanym.
      Innym razem - kiszone ogórki w plasterkach, cebula, świeża papryka.
      Innym razem - sałata rzymska (mini) w paseczkach, pomidory w kawałkach, papryka świeża,koperek
      Innym razem - młoda cukinia w półplasterkach (bez obierania),cebula, pomidory, drobno krojona łodyga selera naciowego (po obraniu z włókien)
      Czasem utarta marchewka z chrzanem (podpatrzyłam na Ukrainie) - na ostro (bardzo dobra)

      Gdy (bardzo rzadko) nie ma akurat świeżego warzywa w wystarczającej ilości, to kiszona kapusta z paseczkami marynowanej papryki lub ze swojego słoika - zapasteryzowane jesienią pieczone i utarte buraczki z czosnkiem, papryką i chilli (w zalewie) - pychota.
      No i swoje kiszonki ze słoika - mieszanka warzyw lub kiszony kalafior czy kiszona cukinia z dodatkami.

      W ogóle surówka nie stanowi żadnego problemu (tylko mycie i krojenie).
      Sosy - różnie - łyżka majonezu, oliwa z balsamico, majonez z keczupem, czasem majonez (nie kupuję jogurtów) z chińskim sosem słodko-kwaśnym z chilli lub oliwa z sokiem z limonki. Oczywiście każdy sos doprawiony solą, pieprzem, ziołami (głównie oregano, tymianek, koperek lub rukola - tę mam własną posiekaną i zamrożoną.
    • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:56
      i jeszcze:

      cebula (im slodzsza tym lepiej) papryka, ogorek, rzodkiewka, pomidor, cebule i papryke rozgniesc z sola zeby zmiekla, dodac pokrojona reszte, olej slonecznikowy, kapka octu ryzoweg/soku z cytryny, pieprz

      w sumie do tej nie musze miec obiadu smile
    • magazynka Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 22:29
      Rozumiem, że prosisz o surówki (sałatka z SUROWYCH warzyw), ale też możesz podać do obiadu warzywa na ciepło - na parze lub gotowane. Tu masz też spory wybór:
      fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, marchewka z groszkiem, sam groszek, brukselka, buraczki zasmażane, kapusta zasmażana, grilowana/smażona cukinia.
      Niby po obróbce są mniej wartościowe, no, ale surowej fasolki czy brukselki nie da się inaczej.
    • mava Re: Surówki do obiadu 03.08.20, 01:17
      z ksiażek kucharskich, których troche mam.
      A dla "młodszych" to ze stron różniastych (google nie działa?)
      Osobiscie chętnie korzystam ze strony Kwestii Smaku, ale tez innych. W tym wyczytanej, dawno temu, na tym forum surowki z KFC, z kapusty pekńskiej w sosie czosnkowym.
      Wystarczy zapytac wujka gugla....
      Nie zapodam swoich surówek bo nie chce mi sie wklejać kilkudziesieciu przepisow...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka