Dodaj do ulubionych

Surówki do obiadu

02.08.20, 19:31
Dziewczyny, dajcie pomysły surówek do obiadu bo jakaś monotematyczna jestem. Robię mizerie, z pora I wiosenna

Jakie wy robicie?
Obserwuj wątek
    • czerwonylucjan Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:36
      Z kiszonej kapusty, coleslaw, z marchwi i chrzanu, z pekinskiej, marchwi, cebuli i majonezu.
    • leni6 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:39
      Z kiszonej kapusty, z fenkula i zielonego ogórka.
    • marszawka Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:40
      Ja ostatnio to ciągle mloda kapusta poszatkowana i zgnieciona z solą aby zmiękła. Marchewka starta na tarce jarzynowej plus koperek i olej. Zamiennie można dać śmietanę lub majonez ale ja nie lubię.
      • marszawka Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:40
        To znaczy to wszystko razem. Nie że ta marchewka to osobna sirówka🤪
    • mika_p Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:40
      Ostatnio mizerię z koperkiem, dużo koperku.
      Goły pomidor, nic mi więcej nie trzeba.
    • em_em71 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:42
      Sałaty różne, pekinka, kapusta biała, czerwona, marchew z jablkiem, buraczki (powiedzmy, ze surówka), pomidory z cebulą, ogórki małosolne/kiszone, mieszam z roznymi dodatkami i sosami, czssem na slodko, kwasno, no roznie.
    • adriana.la.cerva Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:43
      A właśnie dopytać- bo bardzo lubię z kiszonej kapusty tylko mam wrażenie, że nie wychodzi mi. Podajcie przepis proszę?
      • hrabina_niczyja Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:45
        Kiszona kapusta, pieprz, oliwa z oliwek. Możesz dodać odrobinę tartej marchewki. Niektórzy dodają odrobinę cukru.
      • lilia-anna Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:50
        Kiszona kapusta, tarta marchewka, tarte jabłko.
        • marszawka Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:54
          Ja daję jeszcze cebulkę w kostkę i olej. Bardzo lubię. Zwłaszcza do smażonej ryby.
          • sasha_m Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 23:42
            marszawka napisał(a):

            > Zwłaszcza do smażonej ryby.

            Do smażonej ryby obowiązkowo! Miałyśmy tę samą babcię? 😉
        • mikawi Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 23:05
          Kapusta kiszona, marchewka, cebulka w kostke, trochę miodu i olej lniany albo rzepakowy. Uwielbiam, mniam.
      • czerwonylucjan Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:56
        Trzeba kupic dobra kapuste kiszona albo dobra garmazerke.

        Kapusta, marchew, jablko, olej, pieprz
        • ajr27 Re: Surówki do obiadu 03.08.20, 00:09
          Ja też kupuję z kiszonej, nigdy tak dobra w domu mi nie wychodzi, jak kupna z jednego źródła
      • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:59
        odrobina cukru (daje trzcinowy) pieprz czarny i ziolowy, marchewka (jesli nie ma w kapuscie) troche kminku zmielonego, szczypiorek (drobno posiekana cebula ale naprawde niewiele) i olej slonecznikowy albo inny ale nie oliwa, stanowczo za aromatyczna do kapusty kiszonej smile
      • triismegistos Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:07
        Kapusta, marchewka, jabłko, cebula. Olej, najlepiej lniany i kminek, może być potłuczony w możdzierzu.
      • lellapolella Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:25
        Kiszona kapusta, cebulka, starta marchewka, konfitury z jarzębiny jako dosładzacz i olej z prażonego sezamu.
        • jola_ep Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:46
          Konfitury z jarzębiny brzmią pysznie - robisz je sama?
          • lellapolella Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:49
            Sama, polecam- stosunkowo niewiele pracy a efekt niepowtarzalny.
            • jola_ep Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:58
              A jakieś wskazówki mogę prosić smile ? Czy jarzębina powinna być przemrożona?
              • lellapolella Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:24
                Przede wszystkim, trzeba uważać, żeby jej ptaki nie sprzątnęły, bo są diabelnie szybkiewink Zbieram jak tylko dojrzeje, nie czekam do późnej jesieni. A dalej jak tutaj, tyle, że nie myję owoców, bo zbieram daleko od cywilizacjiwink www.zwidokiemnastol.pl/index.php/przepisy/konfitura-z-jarzebiny/
                • jola_ep Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 23:18
                  Bardzo dziękuję smile Wypróbuję obie wersje. Przypomina mi się jeszcze z dzieciństwa dżem jarzębinowo-gruszkowy.
              • kokosowy15 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:24
                Najlepiej gdy jest zbierana po przymrozkach, ale ja rozkładam na tacy i mrożę w zamrażarce. Rozmrażam, myje, obgotowuje jakieś 10 minut, odcedzam i wrzucam do syropu. Syrop z jarzębina gotuję - smażę na bardzo małym ogniu aż zgęstnieje. Nie przyprawiam.
      • silenta Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:12
        Kiszona kapusta, olej lub oliwa, starte jabłko, starta marchewka, zamiast cebuli ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier. Nieraz kupuję kiszoną fioletową kapustę, też jest dobra.
      • mava Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 22:41
        kiszona kapucha, starta marchewka (często kapusta jest juz z marchewka wiec nie trzeba osobno), natka pietruszki, przyprawione cukrem ( ciutek, z pół łyżeczki - 1 łyżeczka na ok. pół kg), pieprzem i OLEJEM np. rzepakowym, albowiem oliwa zmienia smak surówki. Mozna, także ciutek, posolic (ale ostrożnie), zalezy od kapusty, czy jest słona.
        Niektórzy dodaja cebulę, jabłko ale mnie zwykle sie nie chce.
        Kapuste kiszę sama (niezwykle proste to jest). Zawsze mam słoik-dwa w lodówce. Jak zejdzie to robie następną, może stać bardzo długo. Kisze juz z marchewka więc w razie potrzeby tylko wyciagam słoik i doprawiam.
      • prezent_urodzinowy Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 23:22
        U mnie: kiszona kapusta, cebulka w kostkę, tarta marchewka, cukier i pieprz, olej.

        Jaka to wiosenna?
        • adriana.la.cerva Re: Surówki do obiadu 03.08.20, 00:36
          A ja to tak nazywam po swojemu - sałata, pomidor, ogórek, szczypior, rzodkiewka, papryka. Dodaje śmietany 12%
    • chatgris01 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:52
      Mozzarella z pokrojonymi pomidorami
      Burrata z pokrojonymi pomidorami
      Zielona sałata z pomidorami i fetą (można dorzucić czarne oliwki)
      Starta marchew z winegretem musztardowym
      Starty seler z sosem remoulade

      Z domu rodzinnego pamiętam drobno startą marchewkę z jabłkiem, surówkę z kiszonej kapusty z cebulą, tartą marchwią i jabłkiem, i surówkę z parzonej czerwonej kapusty z cebulą, jabłkiem i sokiem z cytryny, doprawioną odrobiną śmietany.
    • daniela34 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:54
      Coleslaw, surowkę z czerwonej kapusty, surowka: seler marynowany- jabłko- marchewka, marchewkę z jabłkiem, surowke z selera, seler marynowany-rodzynki albo orzechy- jabłko, oprócz tego: salata zielona na słodko, albo pomifir+ogorek kiszony+cebula
      • daniela34 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 19:54
        pomidor
    • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:05
      mizeria ale bez smietany! salaty przerozne z winegretem
      mieszanki typu :salata, cykoria,pomidor,avocado,marchewka, groszek/kukurydza/oliwki,rucola,baby szpinak, salata lodowa, czyli to co mam w lodowce smile w sumie to i taka mieszanke robi sos czyli oliwa, ocet balsamiczny i co mi tam w reke wejdzie: miod/dzem (wisnowy,malinowy,porzeczkowy)/sok a nawet jakies gotowe sosy typu mango/ananas
      kapusta zwykla i kiszona
      z gorkow konserwowych lub kiszonych sloikowych (na wlasne mam marne szanse)
      z burakow (gotowanych/pieczonych)
      • gajmal Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:11
        1. Seler- jablko+ rodzynki+majonez
        2. Buraczki ugowtowane, wystudzone, starkowane, sól, cukier, cytryna
        3. Por+jablko+ogórek kiszony+ śmietana
        4. Tak samo jak wyżej tylko zamiast pora daję białą rzodkiew
        5. Mizeria
        6. Kiszona(ale.nie kwaszona) kapusta + jabłko+ marchewka, troszkę oleju
        7 Marchewka utarta z jabłkiem
        8 Biała kapusta, koperek, sól
        9. Marchewka+ mandarynki
    • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:07
      a przy okazji mam pytanie:

      jak zrobic surowke z kapusty taka jak drzewiej bywala w barach?
      tzn wiem, ze kapuste poszatkowac, posolic zeby zmiekla, dodac marchewki,pieprzu, cebulki, troche kwasu i oleju ale to ciagle NIE ten SMAK...
      i tak od lat probuje i ciagle nie to
      • daniela34 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:18
        Oprócz tego zawsze daję jeszcze odrobinę cukru. I zakwaszam tylko sokiem z cytryny.
        • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:30
          cukier tez daje, zakwaszalam sokiem z cytryny/kwaskie/octem ryzowym

          i ciagle to nie jest TO

          przy ostatniej wizycie w PL jadalam w barze/jadlodalni i tam mieli wlasnie taka surowke, trzy porcje bralam smile ale niestety nie udalo mi sie ustalic co i jak bo pani kucharki juz nie bylo jak ja jadalam

          byc moze ta tajemnica jest smietana? zwykla kwasna smietana? tego nie sprawdze, bo takowej nie ma, z majonezem probowala ale to nie to
      • ola_fatyga Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:29
        Ugnieść kapustę z solą rękoma do soku- tak robią w barach.
        • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:31
          tak robie, odstawialam tez na noc do lodowki tak wygnieciona

          tam cos wiecej niz miekka kapusta, olej i kwas
          • ola_fatyga Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:36
            Może pot samca alfa? suspicious
            • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:39
              niewykluczone tongue_out
              • lellapolella Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:43
                Skoro do ciasta pierogowego jest niezbędny, to może do wygniatania kapusty też...
                • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:53
                  nie, no wygniatanie kapusty zlecam wylacznie meskim rekom smile
        • javio Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:20
          Trzeba dodać odrobinę musztardy
          • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:23
            a o tym nie pomyslam, dzieki, sprobuje
            • em_em71 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:45
              Ja bym stawiała jednak na majonez. Kapusta z majonezem lub majo i ketchupem jest pyszna. Pamiętam ten smak wink
              • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:54
                no wlasnie majonez to nie to, z zalem stawiam na smietane
      • lellapolella Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:30
        Pani w barze mi tłumaczyła, że posypuje kapustę najpierw solą i odrobiną kwasku cytrynowego, ponoć to daje ten smak. Nie zdobyłam się, choć to, co podają, jest pysznesmile Osobiście robię z kapusty tzw. surówkę chińską
        1 biała poszatkowana kapusta, 2 marchewki grubo starte, 1 szklanka octu ryżowego, 1 szklanka cukru, pół szklanki oleju, 4 ząbki czosnku zmiażdżone, łyżka soli
        Do średniego rondla wlewamy ocet ryżowy i olej, dodajemy cukier i sól. Podgrzewamy mieszając aż do rozpuszczenia się cukru.
        W dużym garnku mieszamy kapustę, marchewkę i czosnek.
        Wymieszaną surówkę zalewamy ostudzoną marynatą i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
        • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:32
          tez robilam z kwaskiem i nie, to nie do konca to, coz pewnie szukam kapustnego graala tongue_out

          chinska tez jest ok
          • snakelilith Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:56
            mysiulek08 napisała:

            > tez robilam z kwaskiem i nie, to nie do konca to, coz pewnie szukam kapustnego
            > graala tongue_out
            >
            > chinska tez jest ok

            Ta barowa zwykle stoi długo w wiadrze, gdzie puszcza wodę i jest dobrze przegryziona. To samo możesz zrobić w domu. Zalej kapustę zalewą z octu, oleju, przypraw z cebulą i butelką wody mineralnej (z bąbelkami). Obciąż kapustę talerzykiem, by kapusta był przykryta i włóż do lodówki na dzień, dwa. .
        • lellapolella Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:33
          Za wcześnie mi się wysłałowink Nie studzę marynaty, tylko gorącą zalewam kapustę. Odkąd odkryłam niesamowitą marchew po koreańsku, którą też gorąco polecam, spodobało mi się zalewanie gorącym www.mniammniam.com/marchew-po-koreansku
          • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:36
            na goraco, na goraco smile

            o, dzieki, zrobie na jutro do tarty, tylko bez kolendry, nie mam mielonej
            • lellapolella Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:41
              Kolendra tam robi dużą robotę.
              • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:45
                trudno, bedzie bez, lokalnie nie dostane a przesylka z penherba to teraz loteria
      • ren.s Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:11
        Spróbuj do osolonej i wygniecionej kapusty z marchewką zamiast oleju dodać: startą cebulę i sos: 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka octu jabłkowego lub winnego, kopiata łyżka cukru pudru. Moim zdaniem ocet + cukier robią robotę.
        • ren.s Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:20
          I zapomniałam dodać, że to nie może być majonez Kielecki smile Jakiś mniej wyrazisty - typu Stołowy czy Hellmann's Babuni
          • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:58
            hmm, co najwyzej Kraft albo wlasny smile
            moze majonez i jogurt cos dadza, sam majonez nie daje tego czego szukam

            dzieki za wszystkie podpowiedzi
    • pingus Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:19
      Najprostsza to z kapusty pekińskiej i marchewki. Robię też z samej marchewki, z buraczków, fasolkę czerwoną z natką pietruszki, coleslaw, z kapusty kiszonej/czerwonej, z selera.
      • kokosowy15 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:40
        Marchewka z chrzanem, majonez lub jogurt. Przyprawy dowolne. Czerwona kapusta z ogórkiem małosolnym i jabłkiem Rzodkiewki lub rzodkiew z porem. Wszystko można podawać z sosami na bazie jogurtu, kwaśnej śmietany, ocru winnego lub balsamicznego. Nie znoszę oliwy, więc olej Kujawski z dodatkiem sezamowego. Oczywiście pomidory, ogórki kiszone, malosolne, konserwowe, surowe, szczypiorek, sałata Masłowa, krucha. Wszystko, co mi rośnie na działce i co przerabiam.
    • ga-ti Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:37
      Pomidory z cebulą, solą, pieprzem i olejem. Ewentualnie z bazylią albo z mozzarellą.
      Pomidory z cebulą, solą, pieprzem i śmietaną.
      Ogórki ze śmietaną, solą i pieprzem. Moja babcia robiła ze śmietaną i cukrem.
      Sałata ze szczypiorem i śmietaną sama albo dorzucam pomidory, ogórki, rzodkiewkę, paprykę, cebulę...
      Papryka, cebula, szczypior, kukurydza z puszki (no nie surowa, ale smaczna) majonez+jogurt.
      Kapusta pekińska z solą, pieprzem i śmietaną. Albo dorzucam pomidory, paprykę, szczypior.
      Kapusta normalna surowa z solą i majonezem, czasem z poszatkowaną marchewką.
      Sałata lodowa sama ze śmietaną albo z tym, co mam (pomidory, pomidorki koktajlowe, ogórki, papryka, cebula, rzodkiewka...), jeśli mam ser feta to daję i wtedy z oliwą/olejem bez śmietany i soli.
      Marchewka z jabłkiem szatkowane z odrobiną cukru. Jadłam marchewka z chrzanem i śmietaną na słono oraz marchewka z rodzynkami i śmietaną na słodko. Ale najbardziej lubię moją wersję.
      Kalarepa szatkowana ze śmietaną albo majonez+jogurt, sól, pieprz.
      Por, sól, śmietana albo z jabłkiem albo z natką pietruszki.
      Ogórki małosolne.
      I kiszonki, czy w occie różności, ale to wolę zimą.

      Ja lubię też różne gotowane: kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, marchewka z groszkiem, buraczki (na ciepło ze śmietaną i na zimno z cebulą i olejem), różne miksy z konserwowych groszku, kukurydzy i fasoli, czy mieszanki mrożone (to zimą).
      • nickbezznaczenia Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:19
        Ja do kalarepki dodaję jeszcze marchewkę i jabłkosmile

        'Kalarepa szatkowana ze śmietaną albo majonez+jogurt, sól, pieprz.'
      • wipsania Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 23:11
        <Pomidory z cebulą, solą, pieprzem i śmietaną.
        Ja dodaję jeszcze świeży ogórek w plasterkach. Wiem, podobno nie wolno łączyć, ale mam to gdzieś, bo jest pyszne.
        Przypominam jeszcze o sałatce greckiej albo szopskiej - w sumie podobne.
    • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:46
      a i jeszcze z czerwonej kapusty (tak jak z bialej) i kiszonej czerwonej
    • jola_ep Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 20:55
      Kroję cebulę i zalewam oliwą. Do tego różne sałaty, najchętniej lodowa z dodatkami typu mizuna, młode listki buraczków, rukola.
      Marchewka z imbirem (cebula, marchew, imbir, ewentualnie dodatkowo papryka).
    • magazynka Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:10
      Robię z warzyw, które akurat mam. Nie kieruję się przepisami, tylko zaglądam do lodówki i kroję, co tam znajdę.
      Zawsze mi smakują, ale dla mnie ważne, że są świeże i mają witaminy. Czasem nieoczywiste mieszanki, ale jeszcze nie strułam się wink

      Wczoraj - kawałek młodej kapusty drobno krojonej, czerwona cebula w piórka, półplasterki rzodkiewek, siekana rukola, żółta papryka w paseczkach + łyżka majonezu z solą, pieprzem, chilli i czosnkiem granulowanym.
      Innym razem - kiszone ogórki w plasterkach, cebula, świeża papryka.
      Innym razem - sałata rzymska (mini) w paseczkach, pomidory w kawałkach, papryka świeża,koperek
      Innym razem - młoda cukinia w półplasterkach (bez obierania),cebula, pomidory, drobno krojona łodyga selera naciowego (po obraniu z włókien)
      Czasem utarta marchewka z chrzanem (podpatrzyłam na Ukrainie) - na ostro (bardzo dobra)

      Gdy (bardzo rzadko) nie ma akurat świeżego warzywa w wystarczającej ilości, to kiszona kapusta z paseczkami marynowanej papryki lub ze swojego słoika - zapasteryzowane jesienią pieczone i utarte buraczki z czosnkiem, papryką i chilli (w zalewie) - pychota.
      No i swoje kiszonki ze słoika - mieszanka warzyw lub kiszony kalafior czy kiszona cukinia z dodatkami.

      W ogóle surówka nie stanowi żadnego problemu (tylko mycie i krojenie).
      Sosy - różnie - łyżka majonezu, oliwa z balsamico, majonez z keczupem, czasem majonez (nie kupuję jogurtów) z chińskim sosem słodko-kwaśnym z chilli lub oliwa z sokiem z limonki. Oczywiście każdy sos doprawiony solą, pieprzem, ziołami (głównie oregano, tymianek, koperek lub rukola - tę mam własną posiekaną i zamrożoną.
    • lellapolella Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:27
      Jeśli masz dostęp do brukwi, to także polecamsmile Dziś miałam utartą z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny, solą i cukrem, ale z oliwą też jest dobra.
    • mysiulek08 Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 21:56
      i jeszcze:

      cebula (im slodzsza tym lepiej) papryka, ogorek, rzodkiewka, pomidor, cebule i papryke rozgniesc z sola zeby zmiekla, dodac pokrojona reszte, olej slonecznikowy, kapka octu ryzoweg/soku z cytryny, pieprz

      w sumie do tej nie musze miec obiadu smile
    • magazynka Re: Surówki do obiadu 02.08.20, 22:29
      Rozumiem, że prosisz o surówki (sałatka z SUROWYCH warzyw), ale też możesz podać do obiadu warzywa na ciepło - na parze lub gotowane. Tu masz też spory wybór:
      fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, marchewka z groszkiem, sam groszek, brukselka, buraczki zasmażane, kapusta zasmażana, grilowana/smażona cukinia.
      Niby po obróbce są mniej wartościowe, no, ale surowej fasolki czy brukselki nie da się inaczej.
    • mava Re: Surówki do obiadu 03.08.20, 01:17
      z ksiażek kucharskich, których troche mam.
      A dla "młodszych" to ze stron różniastych (google nie działa?)
      Osobiscie chętnie korzystam ze strony Kwestii Smaku, ale tez innych. W tym wyczytanej, dawno temu, na tym forum surowki z KFC, z kapusty pekńskiej w sosie czosnkowym.
      Wystarczy zapytac wujka gugla....
      Nie zapodam swoich surówek bo nie chce mi sie wklejać kilkudziesieciu przepisow...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka