Dodaj do ulubionych

Lock down w nocy - co myślicie

20.10.20, 10:08
Z powodu wzrostu krzywej osób wymagających hospitalizacji (z powodu covida oczywiście), począwszy od tej nocy, w regionie Lombardia zostanie wprowadzony tzw. lock down nocny (lub godzina policyjna jak kto woli), od godz. 23 do 5 rano. Czyli w dzień będzie toczyć się wmiare normalne życie, zaś w nocy będzie zakaz wychodzenia, chyba że z uzasadnionych powodów. Jak pisałam wyżej głównym powodem tej decyzji było zwiększenie przyjęć do szpitala oraz ukrócenie tzw. nocnej movidy czyli bawiącej się w nocy młodzieży, która tworzy skupiska i w porywie zabawy zapomina o stosowaniu zasad anty covidowych, a potem w razie infekcji, zaraża innych ludzi. Na razie tylko jeden region zdecydował się na to, ale chodzą słuchy, że wcześniej czy później dołączą się i inne regiony.
Co o tym sądzicie? Powiem szczerze mi się wydaje to dobrym pomysłem. Jakby nie patrzeć w nocy większość ludzi i tak jest wtedy w domu, a jeżeli pozwoli to ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa bez większych szkód na gospodarce, to sądzę, że może być to słuszną alternatywą, która przyczyni się również do ukrócenia pijaństwa i nocnych bijatyk.
Jakie jest wasze zdanie w tej sprawie? Gdyby w Polsce (czy innym kraju gdzie mieszkacie) wprowadzono taką zasadę, byłybyście zadowolone czy protestowałybyście (i dlaczego)?.
Obserwuj wątek
    • cku Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:14
      Mi tez sie to podoba. Mogliby u nas to zrobić zamiast obecnych bezsensownych działań.
      • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:19
        api.culture.pl/sites/default/files/images/culture.pl/czas_apokalipsy_poziom_1981.jpg
        • cku Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:20
          Jesli szkoły dzialalyby normalnie to nie protestowałabym przeciwko zamknieciu w nocy.
          • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:24
            Doraźnie - nie. Długofalowo - owszem, bo to nie tylko dławienie całych branż, ale ograniczanie podstawowego prawa do przemieszczania się. Co to znaczy "zakaz wychodzenia", miałabym jakiemuś świeżo włożonemu w mundur chłopcu tłumaczyć dlaczego jestem poza domem po godzinie X? Przecież to kuriozalne i uwłaczające.
      • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:34
        cku napisała:

> Mi tez sie to podoba. Mogliby u nas to zrobić zamiast obecnych bezsensownych dz
        > iałań.

Ale to zamknięcie w nocy to tak samo pomoże jak zbawiciel maseczka....
        • droch Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:29
          Nie słyszałeś prof. Simona? Maseczki nie działają przez bumelantów, którzy źle je noszą...
          • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:31
            droch napisał:

> Nie słyszałeś prof. Simona? Maseczki nie działają przez bumelantów, którzy źle
            > je noszą...

Słyszałem!
            Dlatego cały czas postuluję zakładanie po dwie na raz. Wtedy się nie zsuną i na pewno zadziałają!
            • tanebo001 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:36
              Byli już mądrzejsi od profesora. Nie wiem czy w końcu zmarli na jego oddziale czy nie...
              • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:42
                tanebo001 napisał:

> Byli już mądrzejsi od profesora. Nie wiem czy w końcu zmarli na jego oddziale c
                > zy nie...

Na zdjęciu Profesor Simon ostro krytykuje nie noszących maseczki i wzywa wszystkich do przestrzegania zasad.

Serio, nie masz jakiś poważniejszych autorytetów? Takich, którzy nie zabijaliby śmiechem?!

https://bi.im-g.pl/im/ae/28/19/z26382254V.jpg
                • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:56
                  To ten profesor, który latem pojechał nad Bałtyk i miał focha, że są tłumy?
                • cruella_demon Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 23:43
                  Może ma chorą tarczycę, dlatego chroni szyję tongue_out
          • madami Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 13:04
            Oczywiście sam nosił maskę na brodzie big_grin
            • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 13:14
              Byłby zabawny jako kolejny medialny profesor efemeryda, gdyby go tak nie lansowano w charakterze wyroczni.
    • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:17
      Taki stan wojenny. Już to kiedyś widziałam.
    • little_fish Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:18
      We Francji jest nawet wcześniej, w sensie od 21 chyba. To naprawdę w znaczący sposób ogranicza życie towarzyskie, niektóre podróże. Może to ma sens, choć nie wiem czy tak na pewno bez większych szkód na gospodarce.
      • arista80 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:20
        Na pewno tracą na tym restauracje, bary, puby i generalnie branża rozrywkowa. Jeżeli jednak ma to uratować szkoły i inne sektory to jednak jestem na tak.
        • little_fish Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:30
          W Polsce już część szkół zamknięto. Wątpię by zostały otwarte wraz z wprowadzeniem godziny policyjnej
          • arista80 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:34
            We Włoszech wszystkie szkoł działają normalnie. Przedwczoraj bodajże w szkołach średnich i zawodowych wprowadzono system mieszany. Premier powiedział, że zrobi wszystko by te szkoły pozostały otwarte.
            • cku Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:38
              Zazdroszczę podejścia.
            • little_fish Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:01
              Czy wyprowadzono we włoskich szkołach zapowiadane środki ostrożności? Mniejsze grupy, pojedyncze ławki itp? Z ciekawości pytam, bo w pewnym momencie przestałam śledzić
              • arista80 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:16
                Tak, jak najbardziej wprowadzono i raczej są przestrzegane. Klasa córki np. jst podzielona na trzy części i każda część ma osobną godzinę wejścia. Poszczególne klasy mają różne wejścia tak by nie móc stykać się ze sobą, przy wejściu wszyscy dezynfekują ręce, dostają co tydzień nowe maseczki, pilnowane są odległości, dużo by tego pisać. Jakkolwiek zarażenia we włoskich szkołach nie są tak liczne jak się na początku tego obawiano. Dlatego rząd chce za wszelką cenę utrzymać lekcje stacjonarne.
                Od poniedziałku bodajże szkoły średnie (czyli polskie licea, zawodówki, technikum) mają lekcje w systemie mieszanym.
                • little_fish Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:26
                  W takich warunkach to się nie dziwię, że te szkoły są otwarte. U nas niestety kicha... ☹️
        • berber_rock Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:51
          arista80 napisała:

> Na pewno tracą na tym restauracje, bary, puby i generalnie branża rozrywkowa.

Co konkretnie traca? Przeciez i tak sa zamkniete.
          • melmire Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:58
            We Francji sa otwarte.
            • berber_rock Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:59
              melmire napisała:

> We Francji sa otwarte.
              >
              oooo ... to mnie zdziwilas. Belgia podobno wszystkie swoje durne rozwizania kopiuje stamtad, wiec myslalam ze tez z FR wzial sie pomysl pozamykania calej HORECA
            • chococaffe Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:37
              Do 21:00?
              • melmire Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 21:05
                Do 21. Wlasnie prosza wladze o to zeby osoby ktore przyszly przed 21 mogly zostac do zakonczenia posilku, ciekawe czy im pozwola.
                • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 23:27
                  melmire napisała:

> Do 21. Wlasnie prosza wladze o to zeby osoby ktore przyszly przed 21 mogly zost
                  > ac do zakonczenia posilku, ciekawe czy im pozwola.

He he he jak to się jednak pozmieniało, normalnie kuchnia była zamykana z godzinę przed oficjalnym zamknięciem i niech klient spi**dala jak chce coś zjeść.... a teraz kuchnia pracuje do 2100 i jeszcze proszę władzę, żeby klient mógł dokończyć.....

Może niektórym to i dobrze ten CoViD zrobi....

Jeszcze może będzie przepięknie wink
                  • melmire Re: Lock down w nocy - co myślicie 21.10.20, 09:59
                    Posilek w restauracji trwa do 22,23, kuchnia raczej nie jest zamknieta. I o to im chodzi, nikt nie pojdzie wieczorem do restauracji zeby jesc na chybcika, to nie kebab.
                • chococaffe Re: Lock down w nocy - co myślicie 21.10.20, 12:20
                  Jestem na różnych listach mailingowych , często z automatu z racji kontaktu itd. I teraz spływają do mnie maile z FR o przesunięciu wydarzeń tak, żeby sie skonczyły do 21 (dokładnie się nie przygladałam godzinom , bo akurat na te się nie wybierałam). Pomijam te odwołane/przeniesione na inny termin sad
    • anika772 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:22
      Nie wiem jak to ma pomóc, ale piszę z punktu widzenia osoby która traci przytomność ze zmęczenia około 23 we własnym łóżku.
      Być może nocne życie rozrywkowe rodaków jest vardziej atrakcyjne niż moje i powyższe będzie miało sens.
      • arista80 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:26
        No dokładnie, większość ludzi, którzy pracują, mają rodziny śpi lub szykuje się do spania. Nawet więc nie zauważy, że jest jakiś lock down.
        • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:43
          Czyli znów kosztem młodych ludzi.
          • mikams75 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:31
            dla mlodych ludzi mniejsza szkoda jest zamniecie barow i dyskotek niz szkol, praktyk zawodowych itp.
            • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:32
              mikams75 napisała:

> dla mlodych ludzi mniejsza szkoda jest zamniecie barow i dyskotek niz szkol, pr
              > aktyk zawodowych itp.

to na serio ma być!?
              • mikams75 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:49
                a co, wolisz odwrotnie przy zalozeniu, ze tak zupelnie bez ograniczec w tej chwili sie nie da?
          • angazetka Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 13:13
            Bo zaiste brak możliwości picia w pubie od 23 to dramat.
        • kk345 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:44
          Chyba, że pracują w tych właśnie zamykanych barach...
          • arista80 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:53
            To zarządzenie nie weszło jeszcze w życie i akurat teraz czytałam, że trwa uzgadnianie bardziej szczegółowych kwestii takich jak np. powrót z restauracji, która znajduje się daleko od miejsca zamieszkania i w związku z tym powrótprzed 23 jest niemożliwy czy nawet nocne wyjście z psem, który chce siku, kwestie barów czy lokali działających całodobowo, osób powracających z pracy w nocy itp.
            • niemaznaczenia Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:01
              Jeżeli się codziennie traci przytomność ze zmęczenia o 23 to albo jest się mocno chorym, albo nonstop obciążonym wyczerpująca pracą przerastająca możliwości.

Rozumiem, że są wyczerpujące dni, gdy się marzy tylko o pójściu spać, ale gdy jest to sytuacja constans, to coś jest mocno nie tak.
              • jehanette Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:04
                No to raczej normalne, praca plus ogarnianie dzieci, domu - pobudka 6-7, idę spać ok 23, co kilka dni potrzebuję wręcz położyć się wcześniej, bo nie jestem wypoczęta.
                • arista80 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:10
                  Nie tracę przytomności o 23, ale owszem zwykle już leżę wtedy w łóżku lub jestem w trakcie przygotowań do tego by wskoczyć pod pierzynę.
                • niemaznaczenia Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:11
                  Ok, co kilka dni, ale mnóstwo ludzi pracuje i ma dzieci. Też są ciężkie dni kiedy jestem zmęczona, ale nie wyklucza to tego, że np. w weekend robimy jakąś nocną imprezę czy idziemy "w miasto".
                  • arista80 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:20
                    Też mam dzieci i też co jakiś czas w weekend gdzieś wychodzimy. Jakkolwiek wychodzimy zwykle koło 19 i koło 23 to raczej wracamy już. Chociaż w wakacje to różnie, przy ładnej pogodzie wróciliśmy pare razy bardzo późno.
                    Jak by nie było jestem w stanie znieść niewychodzenie wieczorem, by móc wyjść normalnie w dzień i by moje dzieci mogły normalnie uczestniczyć w lekcjach w szkole. Coś za coś.
              • koraleznasturcji Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:12
                niemaznaczenia napisał(a):

> Jeżeli się codziennie traci przytomność ze zmęczenia o 23 to albo jest się mocn
                > o chorym, albo nonstop obciążonym wyczerpująca pracą przerastająca możliwości.

No ja na przykład codziennie zasypiam. Myślałam, że wszyscy tak mają.
                • niemaznaczenia Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:40
                  Między zasypianiem, a traceniem przytomności ze zmęczenia jest chyba jednak różnica.

koraleznasturcji napisała:

> niemaznaczenia napisał(a):
                  >
                  > > Jeżeli się codziennie traci przytomność ze zmęczenia o 23 to albo jest si
                  > ę mocn
                  > > o chorym, albo nonstop obciążonym wyczerpująca pracą przerastająca możli
                  > wości.
                  >
                  > No ja na przykład codziennie zasypiam. Myślałam, że wszyscy tak mają.
              • marszawka Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:17
                Ja np wstaje o 5. O 21:30-22:00 usypiam z dzieciakami. I już wtedy jestem na granicy wytrzymałości. Człowiek zdrowy potrzebuje 7-9 godzin snu.
                • disco-ball Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:28
                  Ja identycznie. Wczoraj córka zasnęła po 22, myślałam, ze padnę ze zmęczenia, oczy mi się zamykały, a gad nie chciał się odłożyć do lozka.
              • anika772 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 14:12
                Jestem przepracowana i poirytowana oraz zdołowana, i tak, padam na pysk.
                Pochyl się z troską i mnie nie dobijaj, ok?
                To minie wszak.
    • kachaa17 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:22
      Szczerze to jakoś nie wiem jak to ma ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa jeśli większość ludzi jest wtedy w domu.
      • arista80 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:24
        Bo w nocy często harsuje młodzież, która pije, tworzy skupiska i ma gdzieś zasady anty covidowe. A potem zaraża innych.
      • asqe Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:29
        Bo ta grupa ludzi, przeważnie w wieku studenckim, która organizuje nocne koronaparty i się nawzajem zaraża, w ciągu dnia normalnie funkcjonuje wśród reszty - podróżuje komunikacja miejską, chodzi do sklepów i kawiarni itd - i roznosi wirusa dalej.
        • little_fish Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:32
          Młodzież która imprezuje będzie to robić nadal - imprezy będą trwały do 5 rano
          • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:33
            Tyle, że w domach, z zamawianiem jedzenia i zapasem %.
            • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:38
              triss_merigold6 napisała:

> Tyle, że w domach, z zamawianiem jedzenia i zapasem %.

Dlaczego w domu!?

Są już knajpy, w krajach gdzie jest zamkniecie o 2000, gdzie się wchodzi na hasło albo na telefon do barmana wink

Ostatnio był wielki sukces rozbicia takiej knajpy gdzie bawiło się 30+ ludzików, ale nie za bardzo wiedzą jakie tak naprawdę zarzuty im postawić...
              • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:42
                A, są, są. Omg, kiedyś sama do takiej chodziłam.
                • triismegistos Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:50
                  Pamiętam jak była żałoba narodowa po śmierci JP2 i chyba po 20 knajpy zamykały głowne wejście i wpuszczały od zaplecza.
                  • niemaznaczenia Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:04
                    Nieważne z jakiego powodu żałoba narodowa, ale jak widać jest grupa, które musi się napić i zabalować bez względu na okoliczności.
                    • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:09
                      A zgon starszego pana, głowy innego państwa to jakaś szczególna okoliczność?
                      • niemaznaczenia Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:12
                        Widocznie ten starszy pan miał dla kogoś poza tobą jakieś większe znaczenie. Ty i twoje "JA" nie nie jest pępkiem wszechświata.
                        • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:15

> Widocznie ten starszy pan miał dla kogoś poza tobą jakieś większe znaczenie.

Więc ten ktoś niech świętuje zejście starszego pana jak uważa i ma ochotę, ale od reszty niech się odpie**oli. OK?
                        • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:25
                          Widocznie ten starszy pan miał dla kogoś poza tobą jakieś większe znaczenie. Ty i twoje "JA" nie nie jest pępkiem wszechświata.

naturalnie i dlatego nie mam nic przeciwko, żeby inni świętowali w dowolny wybrany sposób, byle bez angażowania nieświętujących w swoje upodobania
                        • snaefrid Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 20:19

> Widocznie ten starszy pan miał dla kogoś poza tobą jakieś większe znaczenie.

Zmarło już parę osób, które miały dla mnie ogromne znaczenie. Ciekawe czemu z tej okazji nie zabroniono ci chodzić do knajpy?
                    • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:10

> Nieważne z jakiego powodu żałoba narodowa, ale jak widać jest grupa, które musi
                      > się napić i zabalować bez względu na okoliczności.

Tak, wolny rynek zawsze wygrywa z durnymi zakazami!
                      • niemaznaczenia Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:13
                        Jeśli potrzeba napicia się jest "wolnym rynkiem" to niech ci będzie.
                        • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:16

> Jeśli potrzeba napicia się jest "wolnym rynkiem" to niech ci będzie.

Każda potrzeba, która może być zaspokojona to wolny rynek. Także napicie się.

Chociaż ja bym to nazwał potrzebą socjalizacji....
                    • triismegistos Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:38
                      Smierć patrona pedofili to akurat znajomita okazja do świętowania.
                      • niemaznaczenia Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:42
                        Jak pamiętamy, w Polsce na świecie ludzie masowo świętowali śmierć patrona pedofili.
                        • triismegistos Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:50
                          Cóz, słaby to w sumie powód do świętowania. Takie zbrodnicze organizacje są jak hydra, obetniesz jeden łeb i zaraz wyrasta nowy.
            • little_fish Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:01
              Dokładnie
          • asqe Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:43
            U nas imprezują na ulicach i organizują nielegalne rave’y w opuszczonych fabrykach i policja ich musi rozganiać.
            • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:45
              O, to już było w UK w latach 80-tych.
              • asqe Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:49
                A nie, to cały czas jest, na mniejsza skale i raczej tylko w Anglii.
              • rosapulchra-0 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:03
                Cały czas są. Najczęściej gdzieś pod miastem, na jakimś zadupiu koło lasu czy innego pola.
                • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:10
                  Nie wiedziałam, temat kojarzę z filmów i popkultury.
    • triismegistos Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:23
      W sumie to miło, że nie tylko nasi rządzący mają durne pomysły...
      • droch Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 17:15
        Niestety, nasi szybko uczą się od najlepszych w tej dziedzinie...
    • kropka_kom Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:24
      w Australii były przez 6 tygodni ostrzejsze ograniczenia dzięki czemu opanowali epidemię...no ale to Australia, tam nie mają problemu z poczuciem tzw.wolnosci
      • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:39
        kropka_kom napisała:

> w Australii były przez 6 tygodni ostrzejsze ograniczenia dzięki czemu opanowali
        > epidemię..

Opanowali na jak długo?
        Do kolejnego zamknięcia wszystkiego za miesiąc lub dwa?
        • arista80 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:03
          U nas właśnie chcą zrobić wszystko by uniknąć tych obostrzeń ingerujących mocno w życie obywateli, nie chcą zamykać szkół, firm czy granic między regionami. Dlatego uderzyli w życie nocne bo według rządu to ono jest jednym ze sprawców szybkiego rozprzestrzeniania się wirusa. W dzień ludzie bardziej się pilnują, są kontrole, a w nocy to wszystko wymyka się spod kontroli.
        • evee1 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:11
          Przy mniejszej ilości zakażonych łatwiej jest opanować ogniska zarazy bez konieczności wprowadzania totalnego lockdownu. 2 każdym razie w teorii.
          • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:19
            evee1 napisała:

> Przy mniejszej ilości zakażonych łatwiej jest opanować ogniska zarazy bez konie
            > czności wprowadzania totalnego lockdownu. 2 każdym razie w teorii.

Bardzo w teorii.
            Właśnie obserwujemy w całej Europie jak działają - przygotowywane przez cale lato- "smart quarantines", trasowanie przy użyciu aplikacji i kart oraz już nigdy, żadnych obostrzeń dotyczących całego kraju lub gałęzi gospodarki.
            • evee1 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:52
              Ale to zależy co to jest "mała ilość zakażonych". Kilka tysięcy dziennie napewno nią nie jest i chodzi o to żeby to tego nie doprowadzić, bo przy tej ilości to już dawno pozamiatane.
      • escott Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:25
        W Australii było kilka miesięcy koszmaru z ograniczeniem przez dłuższy czas jedynego wyjścia z domu czasowego i odleglosciowego.
    • chococaffe Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:27
      Mam mieszane uczucia po tym jak parę tygodni temu wracałam mocno po północy do hotelu w Gdańsku. Przechodziłam koło restauracji/klubu z całkowicie przeszkloną szybą więc wszystko było widać. Około 30 osób w tańcu a la Zorba, wszyscy ścisnieci, spiewający (krzyczący), tańczący.
    • jkl13 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:27
      Nie wiem, czy w Polsce taki nocny lockdown miałby jakikolwiek sens, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, bo u nas po prostu nie ma tej tradycji jak we Włoszech czy Hiszpanii gromadnego spotykania się wieczorem w pubach i restauracjach, a i klimat nie sprzyja tego typu rozrywkom. Może w dużych ośrodkach studenckich tak, ale z tego co wiem większość ( o ile nie wszyscy) studenci są na nauce zdalnej, znaczna część mieszka w swoich rodzinnych miastach, a nie ośrodkach akademickich, więc nie wiem czy ich huczne nocne zabawy stanowią takie źródło koronawirusa jak w krajach Europy południowej...
      Protestować na pewno bym nie protestowała, ale nie wiem, czy takie zakaz zmieniłby cokolwiek w naszej sytuacji epidemicznej.
      • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:29
        u nas po prostu nie ma tej tradycji

taka tradycja była w czasach, gdy istniało tzw. życie studenckie
        • niemaznaczenia Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:08
          Gdy istniało "życie studenckie", to spotykanie polegało na szybkim rozruchu w taniej knajpie, albo w domu, a potem szło się do klubu, albo na planty czy nad rzekę z własnym towarem. Studentów rzadko stać na siedzenie w restauracjach albo zamawianie drinków za kilkadziesiąt zł.
          • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:11
            Kluby studenckie.
            • niemaznaczenia Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:19
              A kluby studenckie są tanie? Może 20-30 lat temu klub studencki różnił się od innych jak Ground Zero tym, że student wchodził taniej. Warszawskie Stodoła, Medyk i Proxima były tanie, ale i siermiężne. Za to już w Parku albo Riwierze ceny były jak gdzie indziej plus spory odsetek szemranego towarzystwa.

Zresztą w żadnym klubie nie było takich imprez jakie wyprawiały się w akademikach.
              • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:27
                Hades był tani jak barszcz dopóki istniał.
                Nie wiem, w akademikach bywałam bardzo sporadycznie.
      • little_fish Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:36
        Restauracje i tak są czynne do 21
    • hexella Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:42
      Działanie od czapy. Ci sami ludzie zlockdownowani nocą, bezkarnie brykają za dnia - to bez sensu, do tego śmierdzi minioną epoką.
    • berber_rock Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:49
      arista80 napisała:

Jakby nie
      > patrzeć w nocy większość ludzi i tak jest wtedy w domu, a jeżeli pozwoli to ogr
      > aniczyć rozprzestrzenianie się wirusa bez większych szkód na gospodarce, to sąd
      > zę, że może być to słuszną alternatywą,

Mozesz mi wytlumaczyc powyzsza logike?
      Skoro i tak wiekszosc jest w domu, to jak chcesz osiagnac ograniczenie ekspansji wirusa za pomoca godziny policyjnej.

U mnie godzina policyjna jest od 24 do 5. Jedyne co to ograniczylo to dlugodystansowe podroze samochodowe, ktore i tak na epidemie nie maja wplywu.
      • arista80 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:59
        Pisałam już wyżej. Więszkość osób pracujących jest w domu, natomiast w nocy gromadzi się często licznie nie pracująca młodzież, która tworzy skupiska, ma gdzieś zasady anty covidowe, przez co roznosi dalej wirusa, a do tego pije, wszczyna bijatyki i generalnie zakłóca ciszę nocną.
        • berber_rock Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:01
          hmmmm ... z relacji syna wiem, ze akurat mlodziez w tej chwili imprezuje w akademikach.
          I jedyne co im przeszkadza to to, ze w zamknietych pomieszczeniach nie mozna palic.
          • arista80 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:06
            Jak wygląda życie nocne we włoskich akademikach to nie wiem, bo moje dzieci są zbyt małe, jakkolwiek przypuszczam, że też młodzi imprezują. Jakkolwiek zakładając, że bawią się mniej więcj w stałym gronie, a nie mieszają z innymi w pubuch czy dyskotekach, to zawsze jest to mniejsze ryzyko rozniesienia wirusa.
    • evee1 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 10:52
      Ocena pewnie zależy od tego na ile ktoś dopuszcza ograniczenie wolności osobistej w imię zdrowia i życia innych.
    • asfiksja Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:19
      Jestem za wprowadzeniem stanu klęski żywiołowej (ponieważ uważam, że należy dostosować stan prawny do faktycznego, jeśli nie da się odwrotnie). Jestem w 100% przekonana, że wtedy m.in. godzina policyjna byłaby znacznie lepsza i korzystniejsza niż tak drastyczne środki, jakie były wiosną (głównie myślę o absolutnie skandalicznym zamknięciu przychodni i planowych przyjęć, ale również szkół i innych podstawowych usług publicznych).
      W tej chwili też ograniczone są planowe przyjęcia do szpitali, czyli konstytucyjne prawo do opieki zdrowotnej, ograniczone konstytucyjne prawo młodzieży do nauki, a jednocześnie społeczeństwo będzie sobie do woli hulać po cmentarzach, hula po knajpach - no heloł, coś tu jest bardzo nie w porządku.
      • cku Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:23
        👍👍👍
      • jehanette Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:50
        Tak. Stan klęski żywiołowej przynajmniej dałby jakieś ramy temu, co się dzieje, co mozna nakazać a czego nie i w jaki sposób. Tylko nasz rżont organicznie nie znosi działań umocowanych prawnie.
    • escott Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:23
      Nie. Godziny policyjne są obrzydliwe i przeraża mnie, jak łatwo się wszyscy na to godzą. Przeraża mnie tez taka mentalność, że w imię walki z wirusem masz ograniczyć życie do harowania, a zabierają wszystkie przyjemności. Godzina policyjna o 23 to nie tylko zakaz tłumnej zabawy w klubie - to tez zakaz odwiedzenia partnera, z którym się nie mieszka etc.
      • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:27
        To już było i nazywało się stan wojenny. Dziwnym trafem, niewielu osobom się podobał.
        • asfiksja Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:38
          Teraz żyjemy w stanie klęski żywiołowej, z przyczyn politycznych z tym ewidentnym stanem faktycznym nie uzgodniono stanu prawnego. Stany nadzwyczajne generalnie nikomu się nie podobają, to są narzędzia prawne o innym celu niż rozrywkowy.
        • droch Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 17:17
          Ale gdy został ogłoszony SW, to część nawet cieszyła się, że "wreszcie będzie porządek".
          • madami Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 19:49
            A część będzie dosłownie piszczała z uciechy - więcej karania!
            • arista80 Re: Lock down w nocy - co myślicie 21.10.20, 10:09
              Ja nie odbieram to jako karanie. Od wakacji prawie wszyscy rodzice krzycza by nie zamykac szkol, by nie pozbawiac dzieci mozliwosci nauki stacjonarnej. Przynajmniej we Wloszech rzad robi wszystko by tego uniknac. Jakkolwiek majac na uwadze, ze infekcje od corona wciaz rosna, jakos trzeba temu zaradzic. Czy naprawde jak przez miesiac czy dwa mlodziez nie spotka sie w pubie czy disko to az takie wielkie pozbawienie wolnosci, skoro byc moze miedzy innymi dzieki temu jest mozliwosc unikniecia ogolnego lockdownu i zamknieia szkol?
      • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:30
        escott napisała:

> Nie. Godziny policyjne są obrzydliwe i przeraża mnie, jak łatwo się wszyscy na
        > to godzą.

Mnie też!

I ograniczania przekraczania granic bez pokazana negatywnego testu.Niesamowicie groźny precedens.

Od tego już tylko krok, że do niektórych państw wjadą tylko ci, którzy będą mogli się wykazać odpowiednim genomem.
        • summerland Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 17:09
          O to im chodzi, taki maja plan.
      • niemaznaczenia Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:44
        Co to za "partner" z którym się nie mieszka?

Może to okazja, aby przestał się wykręcać od wspólnego zamieszkania? wink
        • escott Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 20:27
          Czasem myślę, że na ematce naprawdę nie istnieje żadne życie poza jednym modelem czterdziestolatki z mężem, dziećmi w domku pod miastem +suv, idącej spać o 23. Tymczasem w rozpasanej rzeczywistości mnóstwo ludzi w tym schemacie się nie mieści i warto czasem zrobić takie ćwiczenie wyobraźni.
      • evee1 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:57
        Można też wprowadzić wyjątki dla takich przypadków jak partner, czy odwiedzanie samotnych rodziców, itp.
        • niemaznaczenia Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:03
          A jak udokumentować że partner to partner?
          • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:04

> A jak udokumentować że partner to partner?

stosownym zaświadczeniem z urzędu gminy
        • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:09
          Nie, no sorry. Skoro edukacja nie jest konieczną potrzebą i szkoły średnie oraz uczelnie zostały zamknięte, co dotyka circa about 10 roczników, to odwiedzanie samotnych rodziców jest tym bardziej niekonieczne.
    • aguar Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:28
      W ogóle by mi to nie przeszkadzało.
      • triss_merigold6 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:43
        Bo i tak nie wychodzisz z domu.
    • chatgris01 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:29
      U mnie od ubiegłej soboty już wprowadzono i to od 21 do 6 rano, tak że ten...
      Mnie osobiście to żadnej różnicy nie robi, bo i tak w tych godzinach nie wychodzę z domu, ale dla lokali gastronomicznych i rozrywkowych to będzie hekatomba (choć i tak państwo stara się im zapewnić pomoc ekonomiczną).
      • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:32
        chatgris01 napisała:

> ale dla lokali gastronomicznych i rozrywkowych to będzie hekatomba (
        > choć i tak państwo stara się im zapewnić pomoc ekonomiczną).

Jak myślisz, skąd państwa biorą na zapewnienie pomocy ekonomicznej?

I jak długo jeszcze będą mogły stamtąd czerpać?
      • azalee Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:08
        Ta pomoc panstwa sprowadza sie niestety do "Prosze wziac kredyt do splaty za rok" sad
        • madami Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:51
          Pomoc państwa niestety prowadzi do hiperinflacji.niedługo obudzimy się z ręką w nocniku.
          • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:54
            madami napisała:

> Pomoc państwa niestety prowadzi do hiperinflacji.niedługo obudzimy się z ręką w
            > nocniku.

EUR/PLN dziś atakuje 4.60, więc nie tak niedługo....

Chwilowo co prawda obronione....
          • azalee Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 14:28
            Ja to wiem i ty to wiesz, niestety zwolennicy lockdownow zdaja sie tego nie dostrzegac
    • sumire Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:41
      Biorąc pod uwagę poziom zdyscyplinowania naszego społeczeństwa to wątpię, żeby to działało. Knajpa zawsze może być oficjalnie zamknięta, bawiłam się tak niejeden raz za młodu, na przykład gdy z powodu śmierci papieża wprowadzono niesławną prohibicję. Poza tym ludzie intensywnie bawią się po domach. Słyszę po moich sąsiadach, którzy praktycznie co weekend mają imprezę, i widzę po moich social mediach - wczoraj znajoma wrzuciła zdjęcia swojej domówki urodzinowej na kilkadziesiąt osób. Tak że ten.
      Nie w tym kraju.
    • lily_evans11 Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:41
      Zamiast stania w kolejce przed sklepem na zimnie?
      Ależ proszę bardzo wink.
    • novembre Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:48
      Myślimy, że to bez sensu wprowadzać lockdown, gdy 95% śpi, a reszta jedzie do/z pracy.
      • summerland Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 17:11
        Ma tez to zapewne inny cel.
    • ela.dzi Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:51
      Nie sądzę, żeby to cokolwiek dało. No może w miastach wojewódzkich.
    • saszanasza Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 11:56
      Mnie dobrym pomysłem wydaje się wprowadzenie ruchomych godzin pracy w zakładach pracy, tak, żeby odciążyć komunikację miejską.
    • iwles Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:37

a jaki to sens, skoro, jak twierdzisz, większość ludzi i tak w tym czasie nie wychodzi?
      celem jest uprzykrzenie życia tej garstce, która się przemieszcza ?
      • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 12:38
        iwles napisała:

> celem jest uprzykrzenie życia tej garstce, która się przemieszcza ?

Celem jest pokazanie, że rząd troszczy się, czuwa i podejmuje działania!
    • mika_p Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 17:17
      Brzmi jak idiotyzm.

Skoro niektóre grupy nie przestrzegają zasad, to trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy te zasady są prawem obecnie obowiązującym, czy nie. Jesli są, to trzeba je zacząć egzekwować, a nie utrudniać życie ludziom, którzy o północy wyszli z psem czy z jakiegoś innego powodu.

Właśnie dlatego, że większość ludzi o tej porze siedzi w domu i szykuje się do spania/śpi.
      Tych, co imprezują w towarzystwie, chyba da się na pierwszy, no może drugi rzut oka rozróżnić od tych, co idą samotnie przez uśpione miasto?
    • redwineiswhatilike Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 21:00
      Moja córka jest we Francji na Erasmusie. Mają trochę zajęć stacjonarnie w małych grupach i trochę online. Od kilku dni godzina policyjna od 21.00 do 6.00 rano. Co zrobić. Taki czas dziwny.
      • 3fanta Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 21:09
        Tak.Pijusy skończyły by chlać i szczać mi pod balkonem.
      • dyzurny_troll_forum Re: Lock down w nocy - co myślicie 20.10.20, 23:30
        redwineiswhatilike napisał(a):

> . Co zrobić. Taki czas dziwny.

Zastosować silny opór, póki czas!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka