Dodaj do ulubionych

amazon fire - ma ktoś?

05.11.20, 18:41
Dostałam więc darowanemu koniowi itd.

Tylko że nie mogę wgrać żadnych ebooków z kompa - kiedy próbowałam po kablu to urządzenie komunikuje, że ten format is not supported. Próbowałam mobi, pdf (z pdf oszukałam system wysyłając sobie pocztą - da się otworzyć ale nie zapisuje się w książkach). Mobi nie, pdf nie, epub nie - to co działa do diabła???

pomoże ktoś? bo instrukcja takie kwestie traktuje wybitnie po macoszemu
Obserwuj wątek
    • prezent_urodzinowy Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 18:44
      A masz aplikację kindle ściągniętą?
      • koronka2012 Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 19:57
        Jest ikonka kindle newsstand. Ale nic dodatkowego nie ściągałam

Dodatkową irytację budzi niemożność ściągnięcia nawet darmowych aplikacji na to urządzenie bez podania numeru karty kredytowej...
        • prezent_urodzinowy Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 20:05
          Newsstand to nie to samo. Ściągnij zwykle kindle i powinno być ok z plikami mobi.
          Ci do numeru karty nie pomogę, można chyba gdzieś zaznaczyć, że przed każdą transakcja wymagane jest potwierdzenie.
          • koronka2012 Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 20:13
            Ale które to jest „zwykle” kindle? Jak wpisuje w wyszukiwarkę w AppStore wyskakuje lista z której jedyne podchodzące to Free books for kindle amazon fire phone i free books for kindle
            • prezent_urodzinowy Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 21:19
              Hm, z takim chłopkiem pod drzewem... www.amazon.com/kindle-dbs/fd/kcp/ref=klp_mn
              Nie masz takiej?
              • koronka2012 Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 21:31
                Ok, znalazłam, tylko co dalej?

Jedyna rzecz, która tam się wyświetla to darmowa próbka Harrego Pottera ze sklepu Amazon, reszta przesłanych plików jest niewidoczna.

Tzn. mogę otworzyć przesłany mailem pdf ale się nie zachowuje w tym miejscu (jest do znalezienia w zakładce Files, w tym miejscu nie odtwarza ostatniej czytanej pozycji, tylko wraca do początku - czy to tak ma być? )
                • prezent_urodzinowy Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 21:42
                  A jak wysyłasz te pliki? Rozumiem, ze dodałas ten Fire do swojego konta na Amazonie?

Bo ja mam dwa sposoby wysyłania plików na Kindla - pewnie oba niewłaściwe, ale u mnie działają wink
                  Wysyłam z dowolnego urządzenia mailem - ale nie na swoją skrzynkę mailowa, tylko na adres kindlowy - możesz go znaleźć na koncie amazon, gdzieś tam pod devices, czy manage devices. Ze swojego adresu mailowego zarejestrowanego w amazon wysyłam na adres kindla.
                  Jak wysyłam z telefonu Android, to robię tak: wchodzę do Plików, klikam długo na dany plik, rozwijają mi sie opcje, m in udostępnij. Wybieram aplikacje Kindle, i gotowe.
                  • koronka2012 Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 22:43
                    Na kindla przenosiłam pliki normalnie po bożemu to znaczy po kablu - prosto i bez cudowania. Na Fire tak się nie da.

Rozumiem że masz Amazon fire i pliki przesłane w ten sposób (w formacie Mobi PDF?) się na tym urządzeniu otwierają?
                    • prezent_urodzinowy Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 22:47
                      Nie, nie mam amazon fire - jakbym miała, to być ci napisała konkretnie krok po kroku co robić wink
                      Mam zwykłego kindla, ale też aplikacje kindle na telefonie z androidem i na ipadzie, i staram się przenieść doświadczenia z nich na fire.
                      Musi się jakoś udać, bo i kindle, i fire to produkty amazona, więc na pewno że sobą grają, musisz tylko opanować sposób...
                      • koronka2012 Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 23:18
                        Wysłałam sobie pliki na adres kindlowy - i co dalej? wysłane książki powinny się same pojawić (się nie pojawiły)?
                        bo tej skrzynki mailowej kindla na tablecie nie ma, a jeśli mam z niej ściągnąć jak załączniki, to równie dobrze mogę nadal wysyłać sobie na gmail.
                        Kurczę, muzyka się normalnie po kablu przekopiowała sad
                        • prezent_urodzinowy Re: amazon fire - ma ktoś? 06.11.20, 13:55
                          Odświeżyłas? Zsynchronizowalas?
                          Tak, powinny sie pokazać... nie trzeba tej skrzynki. Idea jest taka, ze pokazują się same w aplikacji.
                        • prezent_urodzinowy Re: amazon fire - ma ktoś? 06.11.20, 14:01
                          A jeszcze spytam - z tego maila wysłałaś, który masz zarejestrowany w Amazonie? Bo z innych nie dochodzą.. (chyba ze je dodasz jako zarejestrowane adresy w Amazonie).
        • beata985 Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 22:56
          Jeżeli chodzi o kartę...te Z mu zazwyczaj wyskakuje komunikat, żeby podać dane Ale klikam pomiń i lecę dalej...próbowałaś?
    • krwawy.lolo Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 19:58
      Calibre
      • koronka2012 Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 20:24
        ...i? Amaxon fire ma dość nietypowy system operacyjny (programy z sieci się nie uruchamiają) a do konwersji mi się nie przyda
        bo nie wiem jaki format plików obsługuje to urządzenie?
        • krwawy.lolo Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 20:30
          Mam normalnego kindelka. Kindelek doskonale daje się karmić calibrą. Stąd moja rada.
          Nie sądzę, żeby kolorowy jakoś inaczej reagował.
          Co Ci szkodzi spróbować?
          • koronka2012 Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 21:03
            Dzięki za dobre chęci, ale nadal nie wiem co miałabym zrobić.
            Calibrę ściągnąć gdzie? na kompa? Jeśli miałabym wgrać Calibre na Amazon Fire, to...niedasię, tzn. ściągnięty z sieci program otwiera się w readerze jako śmietnik (tu nie ma opcji"uruchom program" jak w Windowsach). Najwidoczniej amazon fire to nie to samo co "zwykły" kindle, którego tez mam i używam od parunastu lat.

Mogę przekonwertować książki w dowolny sposób (korzystam z innego programu) ale nie wiem do do jakiego formatu, żeby móc je przesłać na urządzenie.

Stąd moje pytanie do użytkowników takiego urządzenia, nie podobnych jak to obsługiwać.
            • krwawy.lolo Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 21:08
              Pogadajmy jutro.
    • nikita1907 Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 20:35
      pobierz calibre do konwersji plików
    • alaveda Re: amazon fire - ma ktoś? 05.11.20, 20:36
      Send to Kindle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka