Dodaj do ulubionych

Jaki to problem kupować online

09.11.20, 11:19
Jak jeszcze raz przeczytam coś takiego, to przysięgam, że zacznę gryźć. Zamówiłam łóżeczko dla niemowlaka z materacem, dostawa firmą kurierską DPD. Przyjechał kurier i odmówił wniesienia (!!!), bo raz że paczka za ciężka, a dwa że oni mają zasady bezpieczeństwa i przesyłki należy odebrać na zewnątrz. Może łaskawie zrobić wyjątek i POMÓC mi we wnoszeniu. K.źwa w zaawansowanej ciąży mam tachać mebel na ostatnie piętro. Rada kuriera - proszę poprosić sąsiada o pomoc. Tylko, że moi sąsiedzi to sami emeryci, nie pójdę przecież do człowieka po 70-ce z prośbą o pomoc w dźwiganiu. Skończyło się tak, że łożeczko stoi sobie na dole na klatce schodowej i mam nadzieję, że nikt mi go nie zwinie do powrotu męża z pracy.
Aha, jakbym nie odebrała, to przekierowaliby do punktu odbioru DPD, który ma godziny otwarcia identyczne, jak godziny pracy mojego męża, a w soboty jest nieczynny.

Post kieruję głównie do tych, które w innych wątkach nie rozumieją, dlaczego ludzie wolą kupować meble i agd stacjonarnie.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:21
      A stacjonarnie jak kupisz to sie teleportuje?
      • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:27
        A stacjonarnie muszę jechać akurat w poniedziałek o 10:30?
        • ichi51e Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:30
          A skad przyjechalo teoje lozeczko? Bo jak z Grudziadza albo Holandii to raczej byscie w sobote nie skoczyli...
          • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:33
            Ale ona nie chciala łóżeczka ani z Grudziądza ani z Holandii. Gdyby sklepy stacjonarne były otwarte to by sobie kupiła to łóżeczko na miejscu. O wybranej przez siebie godzinie.
            Następnie sami by przewieźli i mąż by je wniósł. Uprzedzajac zarzut- tak, teraz też wniesie, ale łóżeczko najpierw musi swoje odstac na klatce.
            • ichi51e Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:44
              A skad to wiadomo? A mozliwosc zakupu z calej polski jest jednym z plusow zakupu online
              • alicia033 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:47
                ichi51e napisała:

> A skad to wiadomo?

a gdybyś tak ciutkę spróbowała pomyśleć, ichi?
              • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:51
                ichi51e napisała:

> A skad to wiadomo?

Bo autorka napisała, że pojechałaby z mężem do meblowego. No to raczej nie do Holandii
                • mid.week Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:00
                  a nawet jesli miałaby taką zachciankę ( wolno jej, a co) pojechac do Grudziądz czy Holandii, to nadal zrobiłaby to w czasie wolnym, kiedy jej i mężowi pasuje
                • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:00
                  Ale te niedogodności dotyczą wszystkich. Też zamówiłam łóżeczko z materacem online, przywiózł mi gls, postawił pod drzwiami, ale ja mieszkam na parterze.
                  Można się rzucać i denerwować, tylko po co? I gwarantuję Ci, że jak zamówisz łóżeczko stacjonarnie o 10.30 to nie teleportują ci go do domu o tej 10.30.
                  • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:03
                    Ale sami by przywieźli to łóżeczko. Nue misialby im nikt teleportować go ze sklepu.
                    • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:14
                      Ale ogarniasz, że jest specyficzna sytuacja i wszyscy są w podobnej sytuacji?
                      To niech siedzi i gryzie ze złości, że nie żyje w idealnym świecie, skoro to lubi, bo zakupy online nie są idealne, a stacjonarne są niemożliwe bo coś tam,meza nie ma, pandemia, cokolwiek. Ja wszystko kupuję online, problemy są jakimś promilem wszystkich zakupów, więc mam zupełnie inne doświadczenia i w sumie co mnie to obchodzi.
                      • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:18
                        m_incubo napisała:

> Ale ogarniasz, że jest specyficzna sytuacja i wszyscy są w podobnej sytuacji?

Ogarniam. Wiadomo, że teraz nie ma wyjścia.
                        Po prostu polemizuję z twierdzeniem, że wszystkim, wszystko i zawsze wygodniej jest kupować online
                    • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:24
                      Skoro łóżeczko jest za duże do wniesienia przez jedną osobę (kurier zaproponował wnoszenie w dwie osoby) , to mąż sam też by nie wniósł...
                      • ichi51e Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:25
                        Zawsze mozna rozpakowac na dole i wniesc po kawalku jak ktos sugerowal
                        • dyzurny_troll_forum Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:50
                          ichi51e napisała:

> Zawsze mozna rozpakowac na dole i wniesc po kawalku jak ktos sugerowal

Można też mieć w domu wózek to transportowania ciężkich przedmiotów
                          • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:06
                            Można zamówić podręczną windę albo specjalny wózek. Online 😆😆😆
                      • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:27
                        Autorce się prawdopodobnie ulało, bez większego związku z faktyczną wygodą czy niewygodą zakupów.
                        Ja sobie z kolei nie wyobrażam jeżdżenia po sklepach o 21.00 i tracenia czasu na łażenie i jeżdżenie, wolę to zrobić z kawą na kanapie.
                        Tylko trzeba myśleć i zamawiać z taką dostawą i w takim czasie, kiedy ci pasuje, a nie dziwić się raptem, że kurier przyjeżdża kiedy chce i robi co chce.
                        • szmytka1 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:28
                          m_incubo ja też jestem fanką zakupów online, toteż ogarniam, że nie zawsze jest opcja wyboru godziny dostawy i firmy transportowej. A jak już pisałam w jakimś wątku, nie zawsze wykupienie dodatkowej usługi wniesienia, spowoduje ze ta usługa zostanie zrealizowana. Kupiłam tak sobie zmywarkę, dodatkowo opłaciłam chyba ze 20 czy 40 zł za wniesienie, dodatkowa usługa, osobna pozycja na rachunku. Przyjechał emeryt ledwo nogami powłóczący i mówi - jak poani sobie wyobraża, że to wniosę? Zmywarka, ciężka pioruńsko, ostatnie piętro. Kazał pisać reklamację czy tam na infolinię dzwonić, nie pamiętam już. Oddali mi te parę zł za niezrealizowaną usługę, ale wkurw pozostał.
                      • przystanek_tramwajowy Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:29
                        Bo kurier był nie tylko uj, ale i mięczak. Pewnie zgrzewki z piwem wnosi za niego żona. Pan ze sklepu z artykułami dla dzieci bez problemu wniósł mi sam paczkę z łóżeczkiem. Dodam, że wcześniej zrobił to mąż. Ale ponieważ jednak część okazała się uszkodzona, to przyjechał pan ze sklepu - nową paczkę wniósł, starą sobie zabrał. I nie, nie był to Mariusz Pudzianowski.
                    • ichi51e Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:31
                      Ciekawe czy maz ktory musialby z nia jechac do sklepu ogladac lozeczka byc moze wrocic z niczym potem jechac do kolejnego sklepu (bo takie jak zona chce to tylko w Grudziadzu albo trzeba dalej szukac) tez jest zdania ze wniesienie po drodze jak bedzie wracal z pracy jest bardziej klopotliwe...
                      • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:43
                        ichi51e napisała:

> Ciekawe czy maz ktory musialby z nia jechac do sklepu ogladac lozeczka byc moze
                        > wrocic z niczym potem jechac do kolejnego sklepu (bo takie jak zona chce to ty
                        > lko w Grudziadzu albo trzeba dalej szukac)

A może autorka chciała najprostsze łóżeczko, które miala już upatrzone i nie potrzebuje takiego z Grudziądza.
            • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:51
              No ale jest pandemia i sklepy są zamknięte. Można tupac nóżką ze złości, ale jak świat światem nikt nigdy nie rozdeptal wirusa i nie podtrzymał żadnej epidemii swoim fochem na świat.
              • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:57
                Nie chodzi o tupanie nogą (choć tak nawiasem mówiąc-czy sklepy meblowe w przeciwieństwie do remontowo-budowlanych sa jakimś wyjątkowym źródłem zarazy? bo wiesz, do Agata Meble nie można, a do Castoramy-owszem. Nie przeszkadza mi ani jedno ani drugie, tylko to jest absurd.). Ale o to, ze opowiadanie jaka to wygoda te zakupy online to są czasem opowieści z mchu i paproci.
                • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:17
                  Nie, nie są. Zakupy online to jest wygoda - generalnie, a nie żadne opowieści z mchu.
                  Podobne niewygody cię spotykają podczas normalnych zakupów, bo a to ekspozycyjny towar, a to będzie za 2 dni, a to transport się spóźni, bo kierowca błądzi lub jeszcze coś innego. Normalni ludzie zdają sobie z tego sprawę.
                  • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:20
                    Ostatnio się pofatygowałam stacjonarnie do rossmana bo mieli promocję 2+2 na rzeczy, które mnie interesowały i oszczędzałam na tym 150 zł.
                    Niestety na miejscu okazało się, że mimo, że online i w systemie produkt jest, to fizycznie go jednak nie ma i mogę sobie zamienić na coś za dychę, co mi jest do niczego niepotrzebne smile
                    Bardzo mi to pomogło, że byłam osobiście i osobiście traciłam czas, no wygoda jak cholera.
                    • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:31
                      m_incubo napisała:

> Ostatnio się pofatygowałam stacjonarnie do rossmana bo mieli promocję 2+2 na rz
                      > eczy, które mnie interesowały i oszczędzałam na tym 150 zł.

A tu ci akurat napiszę, że to normalne w przypadku Rossmanna, że nie ma stacjonarnie i to się akurat kupuje online 😃😃😃
                      • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:56
                        No nie wszystko kupuje się online, bo czasami konkretna promocja jest tylko stacjonarnie.
                        Chyba, że jej z jakiegoś powodu nie ma i pani w Rossmannie radzi "to pani se kupi coś innego" 😀
                  • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:27
                    m_incubo napisała:

> Podobne niewygody cię spotykają podczas normalnych zakupów, bo a to ekspozycyjn
                    > y towar, a to będzie za 2 dni, a to transport się spóźni, bo kierowca błądzi lu
                    > b jeszcze coś innego.

A jak kupuję towar nie ekspozycyjny tylko z magazynu a transport organizuję sobie sama?
                    • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:29
                      A jak kupuję online i wybieram konkretne godziny dostawy, żeby nie musiało stać na klatce, albo opcję wniesienia?
                      No właśnie. Więc o czym ten temat, że ktoś nie umie w zakupy online?
                      • przystanek_tramwajowy Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:31
                        Za to ty Lala nie umiesz w język polski. Ani pisać, ani czytać. Autorka wyraźnie napisała, że nie było opcji wyboru godziny.
                        • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:54
                          Umiem, umiem. To się kupuje tam, gdzie jest taka opcja, lala, albo się nie narzeka.
                      • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:32
                        m_incubo napisała:

> A jak kupuję online i wybieram konkretne godziny dostawy, żeby nie musiało stać
                        > na klatce, albo opcję wniesienia?

O ile się da. W tym przypadku (autorki) się nie dało.
                        • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:57
                          No ale to do kogo pretensje?
                          • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:58
                            Do ludzi, którzy twierdzą, że zakupy online są wygodne.
                            No niestety dla autorki, ale zazwyczaj właśnie są.
                • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:26
                  Ależ ja nigdzie nie piszę, że zamknięcie Agata Meble to sensowny pomysl, tak im akurat wypadło w losowaniu, to tak zrobili. No ale jest jak jest, trzeba się dostosować. Złorzecząc i strojąc fochy na rzeczywistość szkodzimy samym sobie.
                  • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:29
                    memphis90 napisała:

Złorzecząc i strojąc fochy na rzeczywistość szkodzimy samym sobie.

Nie doradzam nikomu ani złorzeczenia ani fochów.
                  • droch Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:37
                    No ale jest jak jest, trzeba się dostosować.

Przecież to hasło PRL...
                    • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:08
                      Spoko, tup sobie nogą, a nuż rozdepczesz kilka wirusów i pandemia się skończy.... 😜
                      • droch Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:40
                        Siedź sobie w domu/ piwnicy, socjalizm inni obalą. Ale potem nie ustawiaj się pierwsza w kolejce po order.
                        • chococaffe Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 18:38
                          socjalizm inni obalą

Konfederacja z Kają Godek ? wink big_grin
                          • droch Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 16:00
                            Nie, obalą konsumenci, którzy nie będą mieli ochoty słuchać dobrych rad i nie zamkną się, gdy sprzedawca pokazuje im wała.
            • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:37
              Taaa, jesteś pewna?
              Byłam kupić materace dla córki do nowego łóżka. I co? Stacjonarnie mogłam sobie poleżeć, zobaczyć jaki chcę - ale na stanie nie mieli tego rozmiaru. Czas oczekiwania 2 tygodnie. Tak samo jak przez internet. Za dostawę i tak musiałabym płacić - bo nie wpakuję ich do samochodu. Z wniesieniem 150 zł za dwa materace.

Kurierzy pod drzwi dostarczają paczki do 30 kg ( jak jest winda ). Dużo zamawiam przez internet i nie miałam nigdy problemu. A nie, przepraszam - fochy strzelał kurier GLS - bo musi targać ciężkie rzeczy, a wózek musiałby sobie sam kupić. Jakoś ci z DHL-u problemów nie mają i latają z wózkami.

Dałabyś mu 40 zł i by ci wniósł. No chyba, że to 5 piętro bez windy. Kiedyś czytałam że liczą 15-20 zł od piętra
              • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:53
                Jestem pewna, że łóżeczko niemowlęce to nie jest materac do dorosłego łóżka, którego faktycznie nie można przewieźć samochodem. Co do czasu oczekiwania- wiadomo, że to zależy od tego, czy się kupuje towar z magazynu, czy towar, który w sklepie jest tylko na ekspozycji.
                Nie twierdzę, że wszystkie zakupy stacjonarne są szybsze i wygodniejsze, ale niektóre owszem, są.
                Ty masz przykład z materacami. Ja z kolei mam przykład z kuchenką elektryczną: w samą Wielkanoc zepsuła mi się kuchenka. Wieczorem przejrzałam ofertę sklepów online, wybrałam wstępnie jakieś modele, a we wtorek po Wielkanocy udałam się do małego sklepu stacjonarnego, który był otwarty, wybrałam ostatecznie model, wsadziliśmy do auta i w ciągu godziny miałam kuchenkę w domu. Żelazko kupiłam w mniej więcej tym samym czasie online- czas oczekiwania 3 dni- ale z tym mi nie zależało na czasie.
                • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:03
                  Jak z ekspozycji - to pewnie tak. Ale sklepy meblowe najczęściej nie mają magazynów na miejscu.
                  W większości przypadków czekałam na transport ok tygodnia. Kosztował dodatkowo ( z wniesieniem ), podobnie ze sklepami budowlanymi - za transport i wniesienie dodatkowe opłaty.
      • sundace46 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:26
        ichi51e napisała:

> A stacjonarnie jak kupisz to sie teleportuje?
        >
        Nie inteligentko. Stacjonarnie kupowane meble, duże agd można zamówić z wniesieniem do domu. Są takie usługi, wyobraż sobie.
        • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:30
          A online można sobie wybrać godziny dostawy, wniesienie również. Inteligentko.
          • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:32
            Nie wszędzie jest taka opcja.
            • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:01
              No ale jak nie ma, to skąd zdziwienie?
              Mam wrażenie, że autorka pierwszy raz coś zamówiła przez internet i dziwi się jak Marceli Szpak.
              • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:05
                Meble pierwszy raz. W innym wątku pisano, że kupowanie mebli online jest taaaakie bezproblemowe i w ogóle o co chodzi ludziom, którzy wolą kupić stacjonarnie. A tu się okazuje, że ta "bezproblemowość" polega na czytaniu regulaminów wszystkich firm kurierskich, szukaniu sklepu, który oferuje wysyłkę akurat taką firmą, która wniosi, jak nie ma informacji to dzwonić i "się dopytywać". Jakie to proste.
                • triismegistos Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:04
                  Meble też kupuję przez internet i chwalę sobie.
                  Ps. Sklepy stacjonarne też nie zawsze wnoszą, serio serio
        • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:50
          Płatne dodatkowo.

Ikea - za transport z wniesieniem biorą coś ok 10% zamówienia
          Agata Meble - transport z wniesieniem 150 zł ( koszt zamówienia ok 2000 )
    • gryzelda71 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:22
      A stacjonarnie gdybyś kupiła, to kto by wniósł?
      • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:25
        Serio nie widzisz różnicy? Sklep stacjonarny czynny jest do 21:00. Jedziemy po pracy męża. A tu nie miałam ani opcji wyboru dnia dostawy, ani tym bardziej godziny, mail z informacją, że przesyłka "będzie dzisiaj" przyszedł o 9:00 rano.
        • gryzelda71 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:28
          Czyli wnosi mąż.
          • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:31
            Tak mąż, którego teraz nie ma w domu. Dlatego niech nikt mi nie wmawia, że zakupy online to taka super wygoda i w ogóle żaden problem kupić lodówkę czy mebel w sklepie internetowym. Chyba, że ktoś lubi kiblować w domu dwa dni pod rząd, bo akurat może kurier przyjechać.
            • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:39
              No to wniesie jak wróci.
              • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:42
                No wniesie. A póki co mebel stoi w ogólnodostępnej klatce schodowej, zastawia drzwi do piwnicy i ciąg ewakuacyjny. Wcale to nie jest problem.
              • alicia033 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:42
                memphis90 napisała:

> No to wniesie jak wróci.

chyba, że ktoś inny w tym czasie "zaopiekuje" się przesyłką...
                • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:53
                  No coz - jak się mieszka na wysokim piętrze bez windy, w otoczeniu samych emerytów, bez domofonu czy zamykanej klatki, za to w otoczeniu zlodziei- to się jednak czyta warunki dostawy, dopłaca do wniesienia itd.
                  • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:22
                    Dokładnie.
            • mirkabella Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:48
              Hm, lodówkę i inne duże sprzęty to akurat zawsze wnoszą mi panowie ze sklepu. Zamawiam po prostu dostawę nie przez kuriera, a z wniesieniem. Kosztuje to dodatkowo kilkadziesiąt złotych, a zdrowie moje i mojego męża tez jest dla mnie cenne. Panowie ze sklepu maja takie fajne wózeczki, które nawet same chodza po schodach, my nie mamy.
              Wiec tak, ja rozumiem, ze czasem łatwiej kupić stacjonarnie, ale online tez można, po prostu trzeba sobie przemyśleć, skąd i na jakich zasadach sie kupuje.
            • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:22
              Ja kupuję online łóżeczka, lodówki i wszystko inne, więc może ty mi nie wmawiaj, że to jakaś wielka niewygoda, bo dostaję co chcę i kiedy chcę.
              I tak się można przerzucać argumentami bez końca.
        • hanusinamama Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:26
          Ale przeciez masz info ze oni nie wnoszą...
    • kosmos_pierzasty Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:24
      Ale dlaczego oczekujesz, że człowiek wykona pracę przekraczającą jego obowiązki i dodatkowo wbrew sobie (może on z tych bojących się covidu, ma prawo zachowywać zasady bezpieczeństwa ustalone przez jego pracodawcę). Ludzie mają nierealistyczne oczekiwania, a potem złorzeczą.
      • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:26
        To po co przyjmują zlecenie dostarczenia przesyłki gabarytowej? Jakoś Ikea wnosi bez problemu.
        • gryzelda71 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:29
          Nie ma opcji wniesienie? Za dopłatą?
        • kosmos_pierzasty Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:29
          A czytałaś regulamin przed zamówieniem? Jednak większość firm nie wnosi, szczególnie na piętro i to jest normą, nie że Ikea wnosi. Czasem się zgodzą prywatnie, ale to trzeba grzecznie i może zaproponować opłatę.
          • kosmos_pierzasty Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:29
            No i z Ikei jeżdżą po dwóch, to też różnica. Kurierzy pracują sami.
          • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:33
            Nie miałam możiwości przeczytania regulaminu, bo to nie ja jestem nadawcą paczki, tylko sklep. Nie było do wyboru żadnej innej formy dostawy niż kurier DPD. Oczywiście zamierzam napisać do sklepu, żeby zrezygnowali z usług akurat tej firmy.
            • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:41
              Sklep zazwyczaj pisze, z jakiej firmy korzysta, często można też znaleźć informacje o warunkach dostawy, w tym o opcji wnoszenia.
              • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:45
                Tak mają wyglądać te "bezproblemowe" zakupy przez internet? Mam wchodzić na strony firm kurierskich, czytać regulaminy i szukać akurat takiego sklepu, w którym mi bez problemu wniosą? Nie twierdzę, że się nie da, ale k.źwa to jest megaupierdliwość.

Powtrzam - post kieruję głównie do tych, które w innych wątkach piszą, że meble i agd można przecież zamówić online. No można. Wygląda to tak, jak opisałam.
                • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:47
                  Tak, na tym to polega. Tak, wiem, znacznie wygodniej jest jechać o 21 do marketu...
                • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:49
                  A, duże AGD zamawialam online (lodówka, pralka), za każdym razem sprawdzając opcję wniesienia/utylizacji zepsutego sprzętu. Nie było to trudne...
                • mirkabella Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:01
                  Chcesz powiedzieć, że gdybyście kupowali lodówkę albo meble, to wnosiłyby je twój mąż, sam? uncertain to ja kurde wymiękam... Mój mąż jest silny, ale lodówke akurat trudno nieść samemu. Tak samo jak i sofę albo stół czy inna szafę. Więc nawet jeśli mielibyśmy możliwość zakupu stacjonarnie, to i tak wybrałaby m online. Z usługa wniesienia.
                • mamtrzykotyidwa Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:16
                  Bzdury piszesz. To, że ty nie umiesz bez awantury kupić przez internet, to jeszcze nie znaczy, że tak wyglądają zakupy.
                  Wszystko można kupić przez internet i na takich warunkach, jakie komu pasują.
                  Są firmy, które nie tylko wniosą, ale nawet ci na miejscu poskładają i ustawią.
                  Jest tylko jeden mały myk - trzeba za to zapłacić.
                  Ale ty byś chciała, żeby było DARMO.
                  • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:19
                    Dociera do ciebie, że zapłąciłam za przesyłkę i nie było opcji dodatkowej opłaty za wniesienie? Jakby była, to oczywiście, że bym dopłaciła.
                  • runny.babbit Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:21
                    No niesamowite, że ludzie nie chcą niepotrzebnie wydawać pieniędzy.
                    • amast Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:50
                      Jak widać po tym wątku, zapłacenie za to, żeby ktoś wniósł (a może i ustawił i podłączył) to są bardzo dobrze i potrzebnie wydane pieniądze.
                • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:33
                  Nie, nie zawsze wygląda to tak, jak opisałaś. Wygląda to tak w twoim konkretnym przypadku i tyle.
        • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:56
          Ikea ma dwie opcje do wyboru - kurier lub dostawa z wnieisniem. Dla druga jest odpowiednio droższa.
        • mamtrzykotyidwa Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:10
          laura.palmer napisała:

> To po co przyjmują zlecenie dostarczenia przesyłki gabarytowej? Jakoś Ikea wnos
          > i bez problemu.

Ale w Ikei płacisz dodatkowo za dostawę.
          A zaproponowałaś kurierowi, że mu za to zapłacisz?
          Z pewnością nie, tylko miałaś pretensje, że nie chce wnieść.
        • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:52
          W ikei za transport i wniesienie płacisz ok 10% wartości zamówienia.
          • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:55
            I od razu informują, że jak nie zapłacisz więcej, to nie wniosą. Tu takiej informacji nie było, była tylko jedna cena - 30zł. Dopłaciłabym, gdyby była taka opcja.
            • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:05
              Kurier normalnie wnosi jak jest winda. Bez windy nie wnosi - z tego co mówili - to kwestia przepisów bhp
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 11:58
          Ikea wnosi ale za opłatą.
      • przystanek_tramwajowy Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:30
        Gdyby ten kurier nie był zwykłym ujem, to widząc kobietę w zaawansowanej ciąży wniósłby sam z siebie to pudło. Ale ujostwo pleni się ostatnio bardzo intensywnie. Żonie tego uja mam nadzieję też nikt paczki nie wniesie. Ale to autorki postu akurat nie pocieszy.
        • 1matka-polka Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:35
          To nie ujostwo tylko rownouprawnienie.
          • kosmos_pierzasty Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:39
            Jako żona takiego kuriera wcale bym nie chciała, żeby ruinował sobie kręgosłup (jemu pewnie podobne sytuacje przytrafiają się częściej) w imię bycia dżentelmenem.
            • gryzelda71 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:01
              Zawsze można pracować za biurkiem, czyli zmienić robotę. Kurier nosi wnosi jednak.
          • kora.bez.loginu Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:07
            A kurier też w ciąży był?
        • srubokretka Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:41
          Laura nastepnym razem zadzwon do przystanka. On chetny za darmo rozwalic sobie kregoslup.
        • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:46
          Pan zaproponował pomoc we wnoszeniu...
          "Może łaskawie zrobić wyjątek i POMÓC mi we wnoszeniu."
        • mamtrzykotyidwa Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:19
          przystanek_tramwajowy napisał:

> Gdyby ten kurier nie był zwykłym ujem, to widząc kobietę w zaawansowanej ciąży
          > wniósłby sam z siebie to pudło. Ale ujostwo pleni się ostatnio bardzo intensywn
          > ie. Żonie tego uja mam nadzieję też nikt paczki nie wniesie. Ale to autorki pos
          > tu akurat nie pocieszy.
          >

Byłby głupcem, gdyby wniósł, po tym, jak autorka na niego z pretensjami się rzuciła.
        • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:35
          Same z siebie to wąsy rosną, a kurier nie ma takiego obowiązku. Sam wnoś, jak lubisz.
        • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:57
          Taaaa, a jakby mu się coś stało - to by nie dostał odszkodowania, bo złamał przepisy bhp.
          • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:01
            To dlaczego firma przyjmuje zlecenie dostarczenia paczki gabarytowej pod wskazany adres? Niech się zajmą doręczaniem drobnicy.
            • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:08
              A w którym miejscu masz napisane, że gabaryty dostarczają pod drzwi?

Zamawiam dużo - co najmniej raz w miesiącu paczka z zooplus na ok 30 kg - zawsze mam pod drzwi. Ale mam windę. No i paczki "za pobraniem"
              • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:10
                Jeśli zamawiam pod wskazany adres, to przesyłka ma być dostarczona pod drzwi mieszkania, a nie na chodnik pod blokiem.
                • snakelilith Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:23
                  laura.palmer napisała:

> Jeśli zamawiam pod wskazany adres, to przesyłka ma być dostarczona pod drzwi mi
                  > eszkania, a nie na chodnik pod blokiem.

Regulaminy w sklepie mówią coś innego. Zwykle ograniczają dostawę do mieszkania na podstawie wagi albo rozmiaru przesyłki. Regulaminy należy czytać, to nie jest głupie bla, bla, które można pominąć, bo ty masz inne wyobrażenia o serwisie.
                  • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:31
                    Wyobraź sobie, że czytam regulaminy przed zakupem. Nie było tam informacji. Proszę, tu masz link do sklepu: Tekst linku
                    • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:56
                      ale to regulamin sklepu a nie firmy kurierskiej
                • zlota.ptaszyna Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:43
                  A jak sobie dasz radę z wózkiem i dzieckiem skoro zamieszkałas gdzieś w niedostępnej wysokiej wieży ?
                  Chyba jak się zakłada rodzine to trzeba trochę pomyśleć
            • bywalec.hoteli Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:39
              tak jak mówię: nie mogłaś mu dać 4-5 dysek? by Ci wniósł.
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 11:59
              No to pisz z pretensjami do firmy, a nie wylewaj wiadro pomyj na kuriera. To nie on zarządza firmą.
    • malia Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:24
      Może by kupiła w sobotę, a może późnym popołudniem
    • sandrasj Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:29
      Pomijając to że jak kupiłabyś w sklepie też ktoś musiałby wnieść albo to że kupując mogliście pomyśleć że jesteś w ciąży a nie każdy kurier jest skłonny dźwigać po schodach paczki, to kiedyś mi się wydawało że są rzeczy których nie da się kupić online, a teraz jak ludzie umierają na wirusa i chorują myślę że marudzenie jest nie na miejscu.
      Dziecko mam z trudną stopą, buty kupiłam, 2 razy odsyłałam, w końcu pasują.
      Nawet gdyby wszystkie sklepy były otwarte to trzeba do tego sklepu pójść, pojechać, kupić, a potem jak coś nie pasuje jechać znów i zwrócić. A tak można kupić siedząc z herbatą pod kocem, a jak nie pasuje spakować i kurier zabierze.

• little_fish Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:50
        "kupując mogliście pomyśleć że jesteś w ciąży"
        Mogli pomyśleć, że w ciąży będzie jej trudno wnosić łóżeczko i kupić je, zanim zajdzie w ciążę. Że też ludzie nie wpadają na takie proste rozwiązania.... 🙈🙈🙈
        • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:58
          Na upartego - widząc, co się dzieje i że zanosi się na lockdow - mogli jechać do tego sklepu dwa tygodnie temu... Tak, tak, wiem, nikt nie będzie nikomu dyktował kiedy ma robić zakupy 😜
          • little_fish Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:21
            Przypomnę tylko, że sklepy meblowe zostały jednak zamknięte znienacka, wbrew zapowiedziom. I może chcieli kupić to łóżeczko w tym tygodniu, żeby zdążyć przed ewentualnym lockdownem
            • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:30
              No tak, ale można z dużym prawdopodobieństwem przewidziec, że ten rząd zrobi coś kompletnie bez sensu i znienacka... 😜
              • little_fish Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:10
                No tak jak mówię. Trzeba było przewidzieć i kupić łóżeczko przed poczęciem.
                Rozumiem, że wszystkie zapobiegliwe mają już karpia i choinkę , wszak przecieki mówią o lockdownie od soboty do świąt. A może przecież nastąpić wcześniej, wszak rząd robi kupę rzeczy znienacka
                • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 17:44
                  Śmiej sie, śmiej - ja mam już większość prezentów 😜
                  • little_fish Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 18:39
                    Brawo Ty!
                  • czekoladazkremem Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 11:49
                    A ja mam karpia i choinkę .
                • morekac Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 11:30
                  >Rozumiem, że wszystkie zapobiegliwe mają już karpia i choinkę , wszak przecieki mówią o lockdownie od soboty do świąt

Koleżanka z pracy zaraportowała, że jej sąsiad ubrał już choinkę.😁
      • ichi51e Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:01
        Kurierzy sa w scislej czolowce jesli chodzi o narazanie sie na cv
    • triismegistos Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:31
      95% zakupów niespożywczych robię przez internet.
      • sandrasj Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:49
        Ja też. Zaczęłam chwilę przed urodzeniem dziecka a jego posiadanie sprawiło że procent ten poszybował z jakichś 60 do 90 paru. Spożywki codziennej nie robię tylko dlatego że mieszkam na wsi. Ale już taką typu produkty kuchni świata, słodycze, produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego też przez internet.
        • triismegistos Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:53
          Spożywkę kupiję online tylko w jakiś 40%, ale to tylko dlatego, ze mam naprawdę swietne sklepiki osiedlowe pod domem. Gdybym po wszystko jeździła do marketu pewnie przeszłabymm na online w jakiś 80% co najmniej.
          • raohszana Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:32
            W sumie wszelkie produkty długoterminowe - kasze, ryże, makarony, puszkowane, etc. można spokojnie kupować przez net, zwłaszcza, że niektóre firmy tylko internetowo (ewentualnie w Selgrosach czy innych molochach) sprzedają np. większe opakowania. Za to małe sklepiki czasem mają takie rzeczy, że w necie nie uświadczysz.
            Ważne też, że problemu z wniesieniem zakupów spożywczych/kosmetycznych/sprzątaniowych nie ma, nawet do mojej wieży wnoszą.
            • little_fish Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:14
              Jeszcze trzeba mieć miejsce na przechowywanie tych puszek i większych opakowań.
              • raohszana Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:18
                To prawda - każde rozwiązanie ma plusy i minusy i nie dla każdego się nada; to akurat było ogólne stwierdzenie.
                • little_fish Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:58
                  Oczywiście, że nie ma rozwiązań uniwersalnych. Dlatego dziwi mnie, że komuś trudno zrozumieć, że dla niektórych ludzi zakupy internetowe są utrudnieniem. Oni (ci zwolennicy kupowania online) też pewnie nie byliby zachwyceni, gdyby kolejną zamkniętą gałęzią okazała się branża kurierska. I musiałyby kupować wszystko stacjonarnie
                  • raohszana Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:08
                    Tak naprawdę tutaj to chyba nie o samo kupowanie on-line idzie, a o niejasności i nieścisłości, które też się i w stacjonarnych trafiają i równie wkurzają. Bo Laurę nie samo kupowanie, a brak informacji na dobry ład rozeźlił i związane z nim późniejsze niedogodności, a tak uogólniając ulała, bo zła.
                    • little_fish Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:10
                      Jeżeli ktoś czegoś nie robi codziennie to nie zwracamy uwagi, na pewne rzeczy, które dla innych są oczywiste. I to wkurza i komplikuje życie. Gdybym osobę, która od lat robi zakupy w internecie, wpuściła do "mojego" marketu, to pewnie motałaby się od regału do regału z listą zakupów, które ja zrobiłabym w pół godziny.
                  • sandrasj Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:10
                    Celna uwaga
                  • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 12:40
                    Tu raczej chodzi o to, że to autorce w głowie się nie mieści, że zakupy internetowe nie muszą być wyboistą drogą przez piekło.
                    Ciekawe jak poradzi sobie z wynoszeniem wózka z dzieckiem z tego niedostępnego wieżowca z emerytami, w którym mieszka. Zapewne okaże się, że wózek będzie zagracał parter albo mąż będzie musiał rzucić pracę.
                    • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 12:48
                      Już ty się o mój wózek nie martw. Wybraliśmy najlżejszy model na rynku, stelaż będę trzymać w samochodzie, a wnosić na górę samą gondolę.
                      • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 14:15
                        To super, bo po tym kuriozalnym wątku NAPRAWDĘ się strasznie martwiłam, że dziecko też będzie czekać w wózku na klatce aż wróci mąż.
    • lot_w_kosmos Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:33
      Akurat tutaj średnio Ci współczuję, bo miałaś jasne zasady.

Ale kupowanie wszystkiego online jest też pewnym problemem dla mnie - po pierwsze nie znoszę odsyłania.
      To pakowanie, robienie zwrotu, drukowanie dokumentów mnie okropnie zniechęca.
      Dodatkowo - o ile sobie kupię wszystko przez internet, to córka i mąż nie chcą absolutnie nic.
      Oni muszą pochodzic, popatrzeć, złąpać inspirację, przymierzyć, pomyśleć.

Dlatego w zwiazku z tym, że u nas w mieście jedna galeria jest otwarta jeszcze, bojest mała, to pędzę dzisiaj z moim dziecięciem po potrzebne ciepłe kapoty, bo potem będzie chodzićz głymi plecami.
    • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:33
      A kto wniósłby łóżeczko kupione stacjonarnie...?
      • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:34
        Jezu, ile razy mam jeszcze napisać, że na zakupy stacjonarne jadę z mężem wtedy, kiedy mamy czas, a nie jestem zaskakiwana koniecznością wniesienia gabarytu w poniedziałek o 10:30 rano.
        • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:37
          To nie daj się "zaskakiwać" i czytaj warunki, zanim coś kupisz.
      • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:35
        Zapewne mąż. Tak jak i to. Tyle, że nie musiałoby stać na klatce (co wiąże się z ryzykiem, ze je ktoś ukradnie, zniszczy, albo będzie miał pretensje, że tarasuje klatkę).
      • droch Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:36
        Pomyśl, odpowiedź jest w inicjalnym poście...
    • 1matka-polka Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:34
      W jwesti praktycznej, to mozesz rozebrac te paczke i wnosic po pare elementów na raz.
      • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:35
        Myślę, że zemdleję najpóźniej po trzecim wejściu po schodach.
        • kitty4 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:10
          Ale to Twój problem, a nie kuriera. Jak zemdlejesz, to w końcu się ocucisz i będziesz mogła wnosić dalej.
        • hanusinamama Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:28
          NO to trza było zamówić z wersja wnoszenia...serio kurier ma robic cos za co nie ma płacone bo ty jestres w ciązy?
          • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:32
            A to ja mam się domyślać, że jak napiszę adres "Rumiankowa 45/12" to kurier dostarczy pod Rumiankową 45? Adres podałam, przesyłkę opłaciłam. Jak ktokolwiek miał problem z jej realizacją, to należało mnie poinformować wcześniej.
            • z_pokladu_idy Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 16:22
              Warto przed wciśnięciem 'kup' zapoznać się z opcjami dostawy. Jak jest tylko kurier bez wyboru opcji godzinowej czy wniesienia, szukam innego sklepu lub kontaktuję się bezpośrednio i dopytuję. Nawet, jakby ci chłop wniósł na piętro, to by zostawił na klatce, a nie wniósł do mieszkania. Kurierzy naprawdę mają, co teraz robić i ledwo się wyrabiają.
            • hanusinamama Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 20:14
              Przez zakupem gabarytu warto pomyleć jak trafi na piętro. Tez zamawiałam agd online, tez byłam wtedy w ciązy...sama odbierałam w domu. Zamawiałam tam gdzie była możlwiosć wniesienia, ustawienia i podłączenia...jedna rzecz z innego sklepu- panowie przyjechali, do ręki dostali po 30 zł i wniesli. Nie uwazałam ani w pierwszej ani w drugiej ciązy ze świat ma przede mną klękać...bo w ciązy jestem
    • mirka.kurka Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:35
      gdybyś zaproponowała kurierowi 10-20 zł do kieszeni za wniesienie to by ci pomógł
      • magata.d Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:36
        mirka.kurka napisała:

> gdybyś zaproponowała kurierowi 10-20 zł do kieszeni za wniesienie to by ci pomó
        > gł
        Dokładnie.
        • runny.babbit Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:41
          Wiedziałam że za chwilę ktoś napisze w duchu, zakupy online to nie problem dopłacanie do nich za dowóz, zwroty itp też nie problemsmile
        • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:52
          I to ma być ta wygoda zakupów online? Płacisz za dostawę, a potem jeszcze musisz dopłacać i szykować wcześniej drobne. Ja mam całą stówę, nawet jakbym chciała, to nie rozmienię w sklepie pod domem, bo o 10:30 są te debilne godziny seniora.
          • welcome_back Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:56
            Całkiem niedawno kupowałam suszarkę, ciężkie w cholerę, więc specjalnie szukałam sklepu, gdzie będzie możliwość dopłacenia (i to nie drobniaków) nie tylko za transport, ale też i za wniesienie. Zamawiałam pod koniec ciąży, więc oczywiste było, że ja to mogę drzwi przytrzymać, ale i tak tylko do mieszkania. Przyjechali dwaj panowie, sfochowani jak książęta, że im każę 100kg targać na 3 piętro. Nie zawsze nawet zapłacenie za usługę daje efekty.
            • mikams75 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:19
              racja, jak zamawialam plytki, ktore miala odebrac starsza osoba, to absolutnie nie bylo opcji doplaty do wniesienia (winda, ale trzeba wwiezc i pozniej do mieszkania). No moze jak panowie beda mieli czas i checi. Na szczescie panowie byli chetni, zeby sobie dorobic.
              Ale to wkurzajace takie zastanawianie sie - wniosa/nie wnosa a jak nie wniosa, to co dalej. Podobna sytuacje mialam z lozkiem - nie ma opcji doplaty do wniesienia. Bo to nie kurier a spedycja. I tym sposobem bedzie z ikei, choc wolalabym cos innego, ale nie moge wymagac zeby emerytka z bolami kregoslupa szarpala sie z ciezkimi paczkami.
              Bardzo cenie sobie firmy posiadajace cennik dostawy - bez wniesienia, z wniesieniem, winda, bez windy za pietro itp. To jest uczciwe i jasne dla obu stron. Niestety to rzadkie rozwiazanie.
              • raohszana Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:47
                To najgorzej - jak nie wiadomo czy wniosą, czy nie. Jak wiadomo, że nie to chociaż można się przygotować, a tak to niespodzianka. Raz meble tak zostawili u babci, bo oni nie wnoszą i już, a na stronie nic nie było.
                Z kolei AGD zamawiane i w formularzu godziny takie a śmakie do wyboru, nawet chyba o drzwi i schody dopytywali, ale dopłaty nie było i wydawało mi się, że no trudno, trza będzie samemu wnieść [ bo też spedycja do tego ], a tu nie - panowie z jeździdełkiem, podnośnikiem, praktycznie maszyny same wniosły do domu, tam gdzie mi się podobało postawili. Sklep sklepowi nierówny.
                • mikams75 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:45
                  firmy czesto ukrywaja te informacje, ze bez wniesienia (po prostu nie pisza nic), zeby nie odstraszac klientow. Ja sie juz nauczylam i dopytuje, wprost pisze, ze poprosze o cene z wniesieniem. Nie-da-sie uncertain Wkurzajace przy duzych gabarytach.
                  • turzyca Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:10
                    >dopytuje, wprost pisze, ze poprosze o cene z wniesieniem. Nie-da-sie uncertain Wkurzajace przy duzych gabarytach.

No dokładnie. Bo że nie ma w standardzie to jedna sprawa, a że nie ma w ogóle opcji, to już naprawdę wkurzające. Nie każdy ma trzech budrysów na stanie, którzy szafę wniosą między zupą a kotletem.
                    • raohszana Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:17
                      I najgorzej, że BOK sklepu też nie wie i co nam pani zrobi?
                    • aniani7 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:20
                      Dlatego tak lubie Ikee, chlopaki wpadaja jak burza, piec minut i juz wszystko mam.
                • turzyca Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:09
                  >Z kolei AGD zamawiane i w formularzu godziny takie a śmakie do wyboru, nawet chyba o drzwi i schody dopytywali, ale dopłaty nie było i wydawało mi się, że no trudno, trza będzie samemu wnieść [ bo też spedycja do tego ], a tu nie - panowie z jeździdełkiem, podnośnikiem, praktycznie maszyny same wniosły do domu, tam gdzie mi się podobało postawili. Sklep sklepowi nierówny.

To napisz, gdzie tak fajnie, dobre praktyki trzeba promować.
                  • raohszana Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:19
                    To było NEO24. W dodatku panów było sztuk dwa, zadzwonili rano, umówili się.
                    • mirkabella Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:44
                      W Rtv euro agd tez tak jest, wielokrotnie zamawialam duze sprzęty i zawsze bezproblemowo. Panowie dzwonią przed przyjazdem (mimo ze nie musza), przyjeżdzają, podłączają, zabierają stary sprzęt i opakowanie po nowym. Elegancko i nikogo nie bolą plecy.
                      • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 17:48
                        A do mnie dziś podjechał kurier z telewizorem i bardzo chciał mi go dostarczyc. Z tym, że ja nie zamawialam żadnego telewizora 😆
            • kurt.wallander Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 19:46
              welcome_back napisała:

> Nie zawsze nawet zapłacenie za usługę daje efekty.

To prawda, zamówiłam kiedyś lodówkę, dopłaciłam za wniesienie. Przyjechał jeden człowiek, wiadomo, że nie wniesie sam lodówki. Na szczęście mąż był w domu i wnieśli razem, no, ale nie tak rozumiem usługę wniesienia. I ciekawe, co by facet zaproponował, gdybym była sama?
    • magata.d Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:35
      Od ładnych paru, parunastu lat kupuję online. I jeszcze nie zdarzyło mi się odbierać paczki przekierowanej do punktu odbioru. Ileż to razy rano dostawałam smsa od kuriera, ze dostarczy paczkę o godzinie, kiedy mnie nie ma w domu. Ustala sie wtedy nowy termin dostarczenia. Albo sie umawia bezposrednio z kurierem albo przez odpowiedni formularz. Dziwna ta twoja sytuacja. I przez DPD czesto zamawiam. Z tego co piszesz by wynikało, że wszyscy zamawiajacy online siedzą caly dzień w domu i na kuriera czekają.
      • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:38
        Wiesz, ja sama jestem zdziwiona, bo myślałam, że można bez problemu umówić inny termin. Okazało się, że nie można. Kurier powiedział, że albo odbieram albo wiezie do punktu odbioru.
        • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:41
          Od czasu lockdown'u się mocno pozmieniało. Ale mam wrażenie, że to też zależy od kuriera.
          Choć z drugiej strony kiedyś umówiłam się z kurierem telefonicznie na odbiór następnego dnia, a okazało się, że następnego dnia się nie pokazał, a paczka wróciła do nadawcy. Byłam mocno zaskoczona
        • snakelilith Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:52
          U mnie w Niemczech prawie każdy sklep od raz uczciwie ostrzega, że sytuacja jest teraz bardzo napięta i dostarczenie przesyłki może się przeciągać, nastąpić w innych godzinach, albo mogą wystąpić inne nieprzewidziane okoliczności. To, że twój kurier nie miał czasu umówić się na dogodniejszą godzinę, nie wynika więc z jego złej woli. Nie są w stanie stworzyć teraz planu, by zadowolić wszystkich. Amazon już dwa razy zwrócił mi forsę za towar, bo przesyłka gdzieś na starcie zniknęła i nikomu nie chciało w tym zamieszaniu wnikać, czy znajdzie się jutro, albo pojutrze. W takiej sytuacji albo nie kupuje się niczego, albo odpowiednio przygotowuje czytając dokładnie regulamin. I kupuje w sklepie, gdzie proponują jeszcze lepszy service, np wniosą ci produkt do mieszkania. Kosztuje pewnie więcej, ale nie jesteś jedyna na tej planecie, która w czasie pandemi musi liczyć się z niedogodnościami.
          • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:02
            Oo dokładnie, do moich rodziców po 4 miesiącach dotarła przesyłka, za którą już dostali zwrot kasy od sprzedawcy zarówno za towar jak i przesyłkę ( przesyłka z USA ). Jako że opłacona, po prostu zostawili na wycieraczce. Rodzice napisali do tej firmy że paczka się znalazła i co dalej - dostali odpowiedź, że mają sobie zatrzymać, bo więcej kłopotów z odsyłaniem i odwracaniem reklamacji niż to warte big_grin
        • hanusinamama Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:29
          Serio wątpie. Oni nie mają premii jak nie dostarczą. Raczej liczyłaś ze jeleń ci to wniesie...zeby mąz nie musiał.
          • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:33
            Weź może przeczytaj cały wątek i nie klep komentarzy z doopy.
            • afro.ninja Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:50
              Tak to wygląda niestety. Szanuj kregoslupy obcych ludzi.
              • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:57
                A tobie lodówkę, pralkę i łóżko wniósł robot bez kręgosłupa?
                • raohszana Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:01
                  Mi na ten przykład tak - z samochodu na wózeczku i podnośnikiem, po schodach sobie wózeczek wjechał i tylko go pan nakierowywał. Fascynujące to było.
                  Ale zwykły kurier to wózeczka takiego raczej nie ma.
                  • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:05
                    A powinien.
                    • raohszana Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:13
                      Obstawiam, że firmom się nie pyli takie rozwiązanie, bo ten wózeczek jednak dość wolno wjeżdża - schodek po schodku, a przecież ilość dostarczeń dziennych się liczy.
                    • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:04
                      biorąc pod uwagę to, że w większości musiałby sam z własnej kasy na niego wyłożyć - to mu się nie opłaca.
      • kosmos_pierzasty Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:41
        Faktem jest, że kurierzy też są różni. Zdarzają się tacy, z którymi trudno cokolwiek ustalić, ale mam wrażenie, że oni zwykle długo nie pracują.
      • cytrynowacytryna Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:59
        U mnie można się umówić na inny termin praktycznie z każdym kurierem, tylko że zawsze proponują ta samą godzinę, zazwyczaj ok 12-13 bo akurat tak im trasa wypada. Inaczej się nie da. A o 12 to ja jestem w pracy. Codziennie.
    • mikams75 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:45
      mialam podobna sytuacje z drewniana kolyska, choc problem byl inny - kurier przyjechal w dzien, kiedy bylam w pracy, nikogo nie bylo w domu, zostawil karteczke, zeby zadzwonic i umowic sie na dostawe. Umowilam sie za 3 dni, bo wtedy mialam wolne. Ale nie, kurier przyjechal na drugi dzien ponownie i ponownie nikogo nie bylo. Przy kolejnej nieudanej dostawie przekierowuja gdzies do magazynu na zadupie, skad nie mialabym jak odebrac. Wiec znowu dzwonie i sie uzeram, ze bylo umowione na konkretny dzien. Tym razem kurier sie upiera, ze on tak nie chce, kolejna proba dostarczenia bedzie kolejnego dnia, a u nas znowu nie bedzie nikogo w domu. Wiec sie uparl, ze on mi dostarczy do pracy. Nie docieralo zupelnie, ze nie ma opcji, zebym ja przez pol miasta tramwajem z kolyska jechala.
    • bei Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:46
      Współczuję tych stresów. Ja w takich przypadkach proszę o wniesienie i dodaję, ze za nie zapłacę. Prawie zawsze daję napiwek, kurier, który był wcześniej nigdy nie powie, ze nie wniesie. Są bardzo mili, No i za ro dostają napiwki i tak się to toczy.
      Kolejne zakupy- sprawdzaj na stronie sklepu, czy opłata za przesyłkę jest z wniesieniem, lub czy można ustalać godzinę odbioru u kuriera. Zazwyczaj przychodzi e-mail lub SMS z numerem kuriera, tez można spróbować przesunąć godzinę, lub przekierować przesyłkę do pracy męża (gdy sprzęt zmiesci się do Waszego auta. Ja wolę kupować w sieci....
    • ga-ti Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:46
      Współczuję Ci nerwów.
      Moja znajoma całą wyprawkę kupiła online (covid), śmiała się, że z panem kurierem to już mogła na ty przejść, problemów nigdy nie miała. Może Ty źle trafiłaś albo ona miała wyjątkowe szczęście.
      Osobiście zakupów jako takich nie lubię, ale jak już to wolę dotknąć, pomacać, powąchać, przymierzyć, poczuć wink Zamawiam rzadko i głównie książki i zabawki.
    • andaba Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:48
      Nie no, ja doskonale rozumiem. Przez internet mogę kupować książki i tusz do drukarki, ale inne rzeczy to jednak wolę obejrzeć na żywo, nie na obrazku. Nawet jak kupuję pasmanterię, to po uprzednim pomacaniu w stacjonarnej.
    • lauren6 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:56
      Ja już się nauczyłam, że jak kupować meble online to tylko w Ikei. Oni nie robią problemu z dostawą pod drzwi. Inne firmy często dziadują na dostawie i np zamiast wysłać meble jako gabaryty wysyłają zwykłą paczką. Potem kurier odmawia dostarczenia takiej paczki, bo przekracza rozmiar dopuszczalny i trzeba samemu odbierać paczkę z punktu. A punkt jest oczywiście otwarty w takich godzinach, że trzeba się urywać z pracy.

Druga opcja to jest olx. Umawiasz się z kimś na odbiór o takiej godzinie, która Wam odpowiada.

Generalnie bardzo Ci współczuję. Sama miałam taką sytuację w ciąży.
      • hanusinamama Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:30
        Alesz nie dziadują...to klient dziaduje i woli dostawe za 12,99 niz za 49 zł...
        • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:33
          Tam była jedna opcja dostawy. Jedna cena, a nie zakres do wyboru. Rozumiesz, czy trzeba ci to rozpisać?
          • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:39
            To o co się pieklisz, skoro wiedziałaś, że będzie losowo, bez opcji wyboru? Tobie też trzeba rozpisać?
            Kupuj tam, gdzie jest opcja albo tup ze złości, jak wolisz.
            • lauren6 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:58
              Rozumiesz, że wysyłanie mebli zwykłą przesyłką kurierską po to by zarobić te dodatkowe 30 zł na przesyłce to jest dziadostwo sklepów meblowych, a nie wina klienta, który nie ma żadnego wpływu na to jak sklep wysyła towar? Czy nie ogarnęłaś w jakim drzewku się wpisujesz?
              • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:08
                Ale, że sklep zarabia na tej przesyłce? Przecież muszą zapłacić firmie kurierskiej.
              • yennefer.00 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 22:18
                Trochę chyba tak. Klient zamawia meble czy agd za spore pieniądze, więc w tym wypadku to trochę dziadowanie ze strony sklepu, że nie zorganizuje już w swoim zakresie profesjonalnej dostawy
        • lauren6 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:56
          Rozumiesz, że w większości przypadków klient nie ma żadnego wpływu na rodzaj wysyłki?
        • mikams75 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:04
          klient powinien miec wybor - z dziadowaniem i bez. Nikt nie wymaga, zeby dostawcy targali za darmo na 10-te pietro bez windy. Problem w tym, ze zazwyczaj tego wyboru nie ma. Rzuca pod blok i radz sobie.
      • berdebul Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:39
        Gorzej, jeżeli Ikea nie dostarczy wszystkich paczek. Miesiąc toczyłam boje o nogę od stołu. Panie z BOK z mojej ikei rozpoznawały mnie po głosie. tongue_out Nigdy więcej dostawy od ikei.
        • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:45
          No tak, noga od stołu jest jakby niezbędna 😃

Mnie lata temu zapomnieli przywieźć płyty elektrycznej, co było o tyle istotne, że następnego dnia mieli przyjść montażyści (też z Ikei) złożyć meble i podłączyć sprzęty.
          • berdebul Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 23:31
            Najpierw próbowali mi udowodnić, że chcę wyłudzić dodatkową. Koszmar.
    • malia Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 11:56
      A gdybyż jeszcze sklepy meblowe zamknęli bo pandemia. A tu się okazuje, że g... prawda, po prostu się pomylili. Już dzisiaj Gowin prowadzi pertraktację ( he he he) z branżą meblową i zapewnia, że może jeszcze w tym tygodniu otworzą. To jak tam? wirus zniknie ? nie, tak im się bardziej opłaci. I to wkurza najbardziej
      • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:01
        Nie zaczynajmy na ten temat, bo dostanę napadu agresji. Nie chodzi mi o sklepy meblowe jako takie, bo się w ciągu najbliższych miesięcy do żadnego nie wybieram, ale o pisanie rozporządzeń na kolanie. I bzdurne tłumaczenia Szafernakera, że taka sytuacja,, ze się wszystko zmienia. Co się kurna zmienia, ognisko epidemii wybuchło w Ikei w piątek o 14.00???
        Te rozporządzenia moglu być napisane od maja (projekty) i wchodzić w życie przy odpowiednim wskazniku zachorowań.
    • mamtrzykotyidwa Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:03
      Jakbyś kupiła w sklepie, który oferuje transport, to by ci za odpowiednią opłatą wnieśli.
      Kurier nie ma obowiązku nosić mebli na ostatnie piętro, ale jak byś mu 50 zł dała to pewnie chętnie by wniósł.
      Jak się umie mieć tylko pretensje, i nie pomyśli się najpierw o tym, kto będzie wnosił, to tak się wychodzi.
    • dido_dido Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:03
      Tak z ciekawości, dlaczego nie zamówiłaś dostawy do pracy męża?
      Skoro chcieliście sami jechać i kupić to macie samochód, do którego pakunek się zmieści
      • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:12
        Mąż pracuje w dużym korpo, mają tam zakaz zamawiania prywatnych przesyłek.
    • te_de_ka Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:05
      Problem to by był, gdybyś mieszkała w wysokiej wieży na środku pustyni a mąż marynarz wraca za pół roku na chatę. To nie jest prawda, że w całym bloku mieszkają tylko emeryci, w pandemii w mieszkaniach kiblują również studenci na zdalnym, uczniowie na zdalnym, ludzie na ho a dodatkowo do tych emerytów wpadają podrzucić jedzenie młodsi ludzie, kurierzy dostarczają żarło pod drzwi, dużo osiedli zatrudnia ochroniarzy a jeśli nie ma ochroniarzy, to każdy blok ma jakiegoś administratora i jaki problem zadzwonić do niego z prośbą: u mnie na klatce stoi paczka do wniesienia pod drzwi lokalu tegoitego, proszę o zorganizowanie kogoś do wniesienia. Albo naklej na tej swojej paczce stojącej na klatce kartkę z taką prośbą, jestem pewna, że co druga osoba mijająca twoją paczkę, wniesie ją i zanim mąż wróci złość cię opuścismile
      • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:15
        Wystarczy, że ma mieszkanie z drugiej ręki na tzw."starym" osiedlu - wtedy owszem, jakiś tam uczeń jest trzy bloki dalej. Student niekoniecznie jesli miasto nie jest akademickie. Ochroniarza nie uświadczy. Administrator pojawia sie raz w tygodniu. Pomysł z karteczką już lepszy
      • mikams75 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:08
        ale przyznajesz, ze to bezsensowne jest rozwiazanie, szczegolnie jak sie mebluje i sporo ciezkich paczek zamawia, zeby szukac jeleni w bloku do noszenia. O wiele prosciej jest zaplacic za usluge podczas zamowienia i miec z glowy.
        • amast Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 23:40
          O wiele prościej to jest mieszkać w bloku z windą wink
          Mnie się już kilka razy zdarzyło na pytanie "czy możliwy jest transport z wniesieniem?" dostać odpowiedź "a jest winda?". I jak jest to nie ma problemu, a jak nie ma to tu jest telefon do kierowcy i pani się dopyta, czy wniesie. A ponieważ nawet z windą, wniesienie nie zawsze jest możliwe, to mam w domu składany wózek, który się na takie okazje przydaje (z samochodu na wózek to jeszcze żaden kierowca/kurier się nie zaparł, że mam sobie sama wsadzać). Albo jest elementem przetargowym "mam wózek, to może jednak pod drzwi?" wink
      • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 09:43
        Ochrona osiedli, to w większości emeryci. Administrator - kogo niby ma zorganizować i za co? To nie należy do jego obowiązków. Pomijam, że najczęściej bywa raz na tydzień na osiedlu.
        • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 10:20
          Ja mieszkam w bloku z płyty. Nie ma tu na miejscu administratora.
        • georgia.guidestones Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 13:23
          paczkę można zwykle zostawić na ochronie, tyle, że nie gabaryt typu mebel. te pomieszczenia dla ochronarzy nie są az takie duże, a blok może mieć np 100 mieszkan
    • kitty4 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:06
      Zastanawia mnie dlaczego oczekujesz że akurat dla Ciebie kurier będzie nadwyrężał swój kręgosłup i tachał Ci meble po schodach jeśli nie wykupiłaś opcji wniesienia. Trzeba było mu dac ze 20-30 pln to by Ci wniósł, albo opłacić usługę to by musiał to zrobić. A tak to sama jesteś sobie winna, że oczekujesz uprzejmości za darmo, od kogoś kto zarabia na takich usługach. Dziwne to...
      • daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:10
        Wiesz, gdby sklep oferował opcję wniesienia to zapewne by wykupiła.
        • kitty4 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:14
          Nie wiadomo, może uważała że nie musi lub chciała przycebulić, licząc na naiwnego i głupiego kuriera, który by to zrobił jej to za darmo. Tego nie wiemy, wie to autorka postu.
          • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:22
            K.źwa sklep oferował jeden rodzaj wysyłki - kurier DPD. Ani słowa o dopłatach za wnoszenie. Nigdy wcześniej nie zamawiałam mebla przez internet ze sklepu innego niż Ikea, skąd mam do cholery ja, jako klient, wiedzieć jakie są zasady działania firm kurierskich. Jakby mnie ktokolwiek z wyprzedzeniem poinformował, że dostawa oznacza pozostawienie towaru pod blokiem, to kupiłabym w innym sklepie. Jakby mi z wyprzedzeniem kazano dopłacić, dopłaciłabym bez problemu. Kłopot w tym, że takiej informacji NIE BYŁO.
            • kitty4 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:56
              Dlaczego myślisz że sklep wie, że ty nie wiesz że kurier nie wnosi paczek powyżej jakiegoś tam gabarytu ? Skąd sklep ma wiedzieć, ze akurat ciebie trzeba poinformować specjalnie, bo najwyraźniej nie doczytałaś ?
            • mikams75 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:11
              niestety to czeste i trzeba specjalnie dopytywac, bo sprzedawcy ukrywaja te informacje, ze jest bez wniesienia. Obawiam sie, ze musialabys kupic w Ikei, bo ja po wymianie ilus maili z innymi sklepami dowiedzialam sie, ze opcji wniesienia nie ma nigdzie, gdzie bylo to, co ja chcialam kupic.
      • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:14
        Jak zamawiam przesyłkę z dostawą, to oczekuję dostarczenia do mieszkania, a nie podrzucenia pod drzwi klatki schodowej. Nie było opcji wykupienia wniesienia, nawet mi nie przyszło do głowy, że to będzie problem.
        • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:34
          Od pierwszego lockdownu, czyli od dobrych 8 miesięcy, kurierzy nie wnoszą paczek do domu... To nie jest nowość od wczoraj. A jeśli nigdy w życiu nie zamawiałaś niczego przez kuriera - no, to z reguły przebiega to tak, że najpierw się człowiek uczy na bledach i przeklina...
          • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:39
            Moje zawsze wnoszą, pierwszy raz zdarzyła się taka historia.
          • pyza-wedrowniczka Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:42
            U mnie wnoszą do mieszkania. Co prawda zamawiałam tylko rzeczy lekkie i małe, ale od marca tylko raz na samym początku poproszono mnie, żebym zeszła na dół pod klatkę. Potem już nie było z tym problemu.
          • kora.bez.loginu Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:17
            Zamawiam przez internet dużo, zamawiam pod adres mieszkania i pod adresem mieszkania odbieram. Czasem z wycieraczki 🙂 ale fakt, ostatnimi czasy najcięższa paczka coś około 10 kg ważyła
        • mirkabella Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:48
          No wiec teraz już wiesz, że trzeba na to zwracać uwagę.
          Jeśli zamawiasz dostawę kurierem, to kurier nie wnosi rzeczy cięższych niż chyba 30 kilo. To jest logiczne - facet jeździ sam i ma tylko jeden kręgosłup na całe życie...
          Jeśli chcesz kupić coś ciężkiego, kup to ze sklepu, który oferuje dostawę z wniesieniem, najczęściej jest to usługa własna sklepu. Płacisz wtedy dodatkowo, ale ktoś ci wniesie sprzęt, a nawet podłączy i zabierze opakowanie. W rtv euro agd masz np do wyboru, czy chcesz tylko kuriera, który Ci lodówkę postawi pod blokiem, czy 2 miłych panów, którzy wniosą i ustawią. Za dodatkowe 20 zł chyba możesz sobie wybrać nawet przedział czasowy smile
          Następnym razem będziesz wiedziala, każdy kiedyś się naciął.
    • pitupitt Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:13
      Wszystko zależy od kuriera i jego dobrej woli. Mój (też z dpd) wnosi wszystko, co tylko przyjdzie. Zdarzyło się nawet, że pomagał rozpakowywać, gdy chcieliśmy sprawdzić zawartość paczki w jego obecności. To że tobie trafił się xujowy buc, nie znaczy, że wszyscy tacy dą. Tak, nadal uważam, że zakupy online są o niebo lepsze.
      • memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:22
        U nas ostatnio dostawca zażyczył sobie, żebyśmy sami sobie znieśli towar z naczepy jego samochodu 😆😆😆
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:19
      Należy się uspokoić.
      Zawsze przesyłka gabarytów wiąże się z ryzykiem.
      Chyba wiedziałaś, że nie dasz rady jej sama wnieść, trzeba było zadzwonić do sklepu internetowego i zapytać jakie są zasady dostawy. To nic nadzwyczajnego ze kurierzy nie latają frajersko z ciężkimi paczkami na któreś tam piętro.
      • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:23
        To za co biorą pieniądze? Jak nie chcą dostarczać pod wskazany adres (moim adresem jest moje mieszkanie, a nie cały blok), to trzeba było nie przyjmować zlecenia.
        • hanusinamama Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:31
          Za dowiezienie. Napisz ile kosztował trabnsport...
          • moze_sprobowac_inaczej Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:50
            hanusinamama napisała:

> Za dowiezienie. Napisz ile kosztował trabnsport...
            >
            Obstawiam, że 20-30 zł.
            • hanusinamama Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 20:16
              NO wiec czego sie spodziewać. Jak zamawiałam duze agd (pralka, suszarka) to wybrałam wersje droższą z wniesiem i podłączeniem. Jak w przypadku duzej lodówki nie było takiej mozliwosci, to zadzwoniłam zapytałam. Pan powiedział "da pani chłopakom po 20 zł to wniosą". Dałam, wniesli
        • snakelilith Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:52
          Adresem dostawy ciężkich produktów są prawie zawsze pierwsze drzwi, czyli drzwi klatki schodowej. Jeżeli jakaś firma ma inny, bardziej przyjazny service, to o tym informuje na stronie, albo posiada dodatkową płatną opcję takiej dostawy. Niewiedza nie daje nikomu jeszcze racji.
          • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:58
            Mogli to wyraźnie napisać przy składaniu zamówienia. Nie napisali.
            • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:18
              Bo to wiedza ogólnie dostępna? Wnoszą pod drzwi ciężkie paczki jak jest winda. Kurierowi nie płacą aż takich kokosów, żeby mógł sobie opłacić maksymalny ZUS - żeby w razie zwolnienia na kręgosłup, przepuklinę mieć z czego żyć. Większość kurierów jest na DG
              • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:22
                I to ja, będąc klientem, mam wiedzieć jaką formę zatrudnienia ma kurier? Litości.
                • snakelilith Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:26
                  laura.palmer napisała:

> I to ja, będąc klientem, mam wiedzieć jaką formę zatrudnienia ma kurier? Litośc
                  > i.

Jeszcze raz. Nazwa sklepu i regulamin. Z dużym prawdopodobieństwem masz tam informację o pracy kuriera.
                • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:35
                  Mając podaną na stronie sklepu tylko firmę kurierską - zadzwoniłabym do nich i dopytała. A jakby nie wiedzieli, to weszłabym na stronę firmy i pogrzebała w regulaminie. A jakbym nie umiała tam znaleźć - zadzwoniłabym na ich infolinię. Po prostu zadbałabym o SWÓJ interes.
                  • kitty4 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:59
                    dokładnie - zadbałabym o SWOJ interes. Ty jak widać tego nie zrobiłaś . Kurier zadbał o swój, a ty płacisz gapowe. I tyle.
                • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 09:51
                  Nie, masz myśleć składając zamowuenie, a nawet w tym wątku masz z tym problem.
                  Jednym słowem nie wiesz, nie ogarniasz, wylazlas teraz w ciąży pierwszy raz spod kamienia i zamówiłaś produkt, dziwią cię oczywiste dla wszystkich rzeczy, robisz gwnoburzę.
                  W sumie ok, będziesz od dziś mądrzejsza, ale nie masz kompletnie racji piekląc się i upierając przy swoim braku racji, więc może to po prostu przemyśl i wyciągnij jakiś wniosek, zamiast zakładać wątki "zamówienia online są głupie!!! 111".
                  Nie, nie są, problem w tobie, nie w zamówieniach online.
                  • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 10:08
                    Nie wymądrzaj się, bo nie masz racji. W regulaminie dpd jest napisane, że wnoszą do 31,5kg, a moja ważyła mniej.
    • pyza-wedrowniczka Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:21
      Mnie to zawsze zastanawiało, że kurier może dla osoby mieszkającej w bloku zostawić pod drzwiami budynku. Dostawa chyba powinna być pod wskazany adres, a mój adres to mieszkanie numer 30, a nie klatka schodowa. Jeszcze rozumiem np. że w przypadku lodówki się powinno zaznaczać przy dostawie czy parter czy 4 piętro bez windy. Ale tutaj potrzeba dwóch osób do dźwigania po prostu.
      Jak kupuję coś mniejszego na Allegro to zaznaczam tam tylko kuriera i nigdy nie było wyboru z wniesieniem czy bez (a mniejsze mam na myśli odkurzacz czy zestaw mebli ogrodowych).
      • hanusinamama Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:32
        Jest pod pierwsze zadaszenie...zobacz jak otaniały przesylki. Ludzie chcą aby kurier za psią kase nosił im cięzkie rzeczy po schodach
        • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:39
          Nie wolno myśląca istoto, ludzie nie chcą, żeby kurier "za psią kasę" wnosił przesyłki, tylko chcą RZETELNYCH INFORMACJI. Zapłaciłam 30zł, nie było innej opcji. Jakby mi napisali, że dostawa realizowana jest nie pod adres zamieszkania, tylko pod drzwi bloku, a za wniesienie należy się ekstra np. 30zł to dopłaciłabym bez mrudnięcia okiem. Tylko, że takiej informacji nie było.
          • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:40
            Normalnie niedasię. No to jak niedasię, to co zrobić...
            • pyza-wedrowniczka Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:46
              No właśnie często jak kupujesz online to wszystko jest z automatu. I niestety mogę zamówić opcję "dostawa kurierem", która jest dostępna w systemie i nie mam do wyboru "dostawa z wniesieniem.
          • snakelilith Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:57
            Nie było innej opcji, więc założyłaś pełny service? Normalny człowiek by zadzwonił i dopytał, albo po prostu liczył się z tym, że bliżej nieopisany service to do pierwszych drzwi/pierwszego zadaszenia i zamówił tam, gdzie jest więcej opcji. Rzetelna informacja więc była, tylko tylko pozwoliłaś sobie na fantazyjną interpretację.
            • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:00
              Nie, nie było informacji. Mój adres to "45/12", a nie samo 45. Numer klatki schodowej nawet nie jest adresem.
              • snakelilith Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:14
                laura.palmer napisała:

> Nie, nie było informacji. Mój adres to "45/12", a nie samo 45. Numer klatki sch
                > odowej nawet nie jest adresem.

Nie ma znaczenia, co ty rozumiesz jako adres docelowy, a to co jest w regulaminie sklepu. Ale pewnie nawet go nie przeczytałaś, a teraz wykłócasz się, że nie napisali tego wielkimi literami przy płaceniu towaru. Jeżeli jednak w regulaminie sklepu nie ma na ten temat żadnych informacji, to w takich sklepach się z zasady nie kupuje, bo to tak jakbyś kupowała u kogoś z bramy, może być dobrze, a może cię oszukają.
              • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:37
                ty się ciesz, że nie musiałaś jechać na ich punkt odbioru. Bo DPD ma w swoim regulaminie piękny punkt - że wcale nie muszą próbować dostarczać dwa razy ( jak jest w innym punkcie regulaminu ). Mogą od razu zostawić w punkcie odbioru big_grin.
                Można powiedzieć, że miałaś farta big_grin
                • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:41
                  Zajebiście się cieszę. Będę każdemu polecać te, jakże proste, zakupy online.
                  • m_incubo Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 09:54
                    Możesz spokojnie polecać, bo nie wiem czy znajdziesz drugą taką osobę, która obudziła się po 100 latach w 2020 roku i nie wie, jak zamawiać przez internet...
            • raohszana Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:05
              E, już bez przesady, ze "normalny". Nie każdy musi od razu o tym wiedzieć jeśli nie kupował gabarytu przez net. Gdyby nie sytuacja z dostawą mebli u babci to też by mi do łba nie przyszło, że nie pod drzwi dostarczą - bo całe życie w chałupiu jednorodzinnym i tam problem nie istniał.
          • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:32
            Regulamin firmy kurierskiej nie gryzie i jest dostępny na stronie. Infolinia też jest dostępna.
            • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:34
              Zakupy mebli i agd przez net są rzekomo proste i bezproblemowe.
              • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:49
                Bo są. Kupuję od wielu lat właściwie wszystko co się da przez internet. No poza warzywami i mięsem.
                • laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:52
                  A czy ty czasem nie mieszkasz w domu jednorodzinnym?
                  • arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:55
                    Nie - w budynku. Teraz mam windę, wcześniej nie miałam i priorytetem było to aby mi pod drzwi wnosili.
              • hanusinamama Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 20:18
                Regulaminu mozna nie czytać...tylko nie nalezy płakać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka