Dodaj do ulubionych

Starzy ludzi na FB

02.12.20, 14:26
Dziś kolejny raz miałam nieprzyjemną rozmowę z mamą na temat jej aktywności na FB. Udostępniania foliarskich bzdur, politycznych na poziomie "Soku z buraka", wrzucanie zdjęć wnuków z widocznością dla każdego. Nie sprawdza prawdziwości tego co wrzuca.
Najmniej szkodliwe są te wszystkie kotki, smaczne kawusie i bezdomne psy.
Na uwagi reaguje agresją. Że jest dorosła, skończyła studia i nikt jej nie będzie mówił co ma robić.

Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 14:32
      https://i1.kwejk.pl/k/obrazki/2019/10/CkoBSi2YqA9a8dh9.jpg
      • slodka.niczym.liczi Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 14:43
        Tak to mniej więcej wygląda.
    • konsta-is-me Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 14:33
      Oprócz może zdjęć wnuków, to w sumie ma rację -może robić co chce, jak publikuje bzdury to jej problem.
    • triss_merigold6 Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 14:40
      Czy jesteś w stanie dac jej bana na zdjęcia wnuków? Przy tym bym się bezwzględnie upierała.
      • slodka.niczym.liczi Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 14:42
        Publikuje fotki które dostaje mailem. Na FB nie ma fotek syna.
        Teraz po trzech! ostrzeżeniach przestałam jej wysyłać.
        • lauren6 Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:00
          Zgłoś zdjęcia do moderacji fb, że jest to kradzież wizerunku twoich dzieci.

Dostanie bana to jej się odechce grażynacore.
        • cisco1800 Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 18:30
          No to problem się rozwiąże. Nie dostarczasz nowych zdjęć, nie będzie publikowania zdjęć wnuków. Pieski, kotki, polityka... Ma rację. Jest dorosła. A jeśli to są bzdury to jej bzdury. W życiu by mi nie przyszło do głowy ingerować w to co wrzuca moja mama czy teściowa na fejsa (nie dotyczy zdjęć dzieci na które nie wyraziłam zgody)
    • lily_evans11 Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 14:41
      Masz rację jedynie w kwestii zdjęć twoich dzieci, co do reszty zajmij się swoim fejsbuczkiem.
      • slodka.niczym.liczi Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 14:46
        To moja matka i mam prawo interweniować/zajmować jej fejsbuczkiem kiedy tam się wydurnia.
        Tak samo jakbym się interesowała tym, że farbuje włosy na różowo, nosi top do pępka i podarte jeansy.
        • grrruuuu Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 14:55
          Co Cię obchodzi nam ubiera się i jaki kolor włosów ma dorosła osoba? Szlag by mnie trafił jakby matka mi się do takich rzeczy wtrącała więc i ja się jej nie wtrącam
        • atenette Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:01
          Ale to nie Twoja sprawa jakie włosy nosi Twoja mama i jak się ubiera czy Ci się to podoba czy nie. Tak samo nie wtrącaj się w to co publikuje, za wyjątkiem zdjęć wnuków - tutaj interweniowałabym, a jakby to nic nie dało przestałabym wysyłać zdjęcia.
        • lellapolella Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:07
          Nie, nie masz prawa do niczego, oprócz zakazu upubliczniania zdjęć twoich dzieci.
        • lily_evans11 Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:19
          Jest dorosła i że 2 razy starsza od ciebie. Albo cię pogięło albo trollujesz.
        • alina460 Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 16:06
          Ty tak na serio?
        • asiairma Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 16:07
          Nie masz.
        • livia.kalina Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 18:14
          >Tak samo jakbym się interesowała tym, że farbuje włosy na różowo, nosi top do pępka i podarte jeansy.

Ale w jakim sensie by się interesowała? Zabraniałabyś?? A niby pod jakim rygorem?
        • nangaparbat3 Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 18:20
          Chyba zwariowałaś.
    • grrruuuu Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 14:44
      Zdjęcia dzieci - stanowcze weto, o ile wnuki niepełnoletnie. Reszta? Jej sprawa
      • magdallenac Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:08
        O ile Cię nie oznacza. Matka mojego szwagra namiętnie oznaczała swoich znajomych w postach typu Śpiewamy Rotę dla Pana Prezydenta, albo brońmy Polski- Apel wicepremiera Kaczyńskiego, Polska jest najważniejsza- grupa zwolenników Patryka Jakiego i ministra Ziobro, #murem za Morawieckim, Pieśń o Czarnej Madonnie w tych trudnych czasach. Szwagier na swoim Facebooku miał ludzi z pracy, klientów itd. prosił matkę, żeby przestała go oznaczać jak grochem o ścianę- w końcu ją wyrzucił ze znajomych. Ja obudziłam się pewnego pięknego dnia (w Polsce było już po południe) i zobaczyłam się oznaczoną w poście- Mała Armia Janosika Czarna Madonna dla pana premiera- mało zawału nie dostałam- znajomi mieli używanie przez kilka dni. Pani została natychmiastowo odfriendowana big_grin
        • grrruuuu Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:11
          Szwagier nie umie ustawić że widoczne są tylko znaczniki które zaakceptuje? Ja mam tak ustawione
          • magdallenac Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:13
            Pewnie nie wiedział, widzisz ja nawet nie wiedziałam, że jest taka funkcja.
            • grrruuuu Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:15
              Polecam smile przydatna bo blokuje też znaczniki automatyczne jak ktoś kliknie na jakieś g... i oznacza wszystkich znajomych np. do zakupu podrabianych butów
              • magdallenac Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:17
                Juz zrobione, dziękismile
          • anna_miau Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 19:04
            Tez musiałam to ustawić, bo nieznośna koleżanka z podstawówki do każdego publikowanego przez siebie gów.na, oznaczała wszystkich znajomych. Bez zgody publikowała nasze zdjęcia z podstawówki wink
        • daniela34 Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 16:00
          magdallenac napisała:

> i zobaczyłam się oznaczoną w poście- Mała Armia Janosika Czarna M
          > adonna dla pana premiera-

Yyyy??? 😆😆😆
          • magdallenac Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 16:11
            daniela34 napisała:

> Yyyy??? 😆😆😆

No serio, grupa małych Górali i Góralek śpiewała pieśni kościelne, w intencji miłościwie nam panujących. Mama szwagra jest najmilszą starszą panią ever, ale to co wykopuje z czeluści internetów przyprawia o zawrót głowy big_grin
            • daniela34 Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 16:25
              Mam w znajomych polonistkę z LO i jednocześnie znajomą moich rodziców, która takie rzeczy wykopuje, ale szczęśliwie albo zna moje poglądy albo nie ma zwyczaju oznaczać nikogo.
    • em_em71 Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:07
      Wszystkie znane mi starsze osoby, ktore korzystaja z fb, komunikatorow reprezentują zblizony poziom. Wyluzuj.
    • ichi51e Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:12
      Wygas
    • ichi51e Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:16
      A postowanie zdjec doroslego dziecka w jego urodziny w oczekiwaniu zyczen i komplementow ? Co na to poradzic? Corke szlag trafia matka jak z mena wyzej...
    • asia_i_p Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 15:16
      Trochę racji ma.
      Zdjęcia wnuków - niedopuszczalne, tu masz pełną rację, że nie ma prawa tego robić.
      Cała reszta - jej wizerunek, jej sprawa.

Dlatego odpuściłabym resztę i skupiła się na zdjęciach, będziesz też miała wtedy większą siłę przebicia, bo to ewidentnie jest twoja sprawa, nie próbujesz kontrolować matki, tylko bronisz dzieci.
    • chococaffe Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 16:12
      troll ..ziew
    • paola.brunetti Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 16:25
      O rany, moja matka ma dokładnie to samo, w domu mamy już powiedzenie - smacznego wtorku i miłej kawusi 🙂 Na szczęście nie wrzuca zdjęć dzieci, ale kiedyś jak była u nas podczas naszego wyjazdu pilnując zwierzaków, nawrzucała pełno zdjęć naszego domu, oznaczając miejscowość i dodając opisy w stylu "u mojej córki w salonie". Mój mąż lekko się wściekł, po powrocie była trudna rozmowa i więcej nic się takiego nie wydarzyło. Mój brat z kolei wiecznie usiłuje wytłumaczyć matce, czym może grozić publikowanie zdjęć randomowo ściągniętych z netu.
      Poza tym odkąd matka nauczyła się używać messengera, to ciężko z nią przebywać, bo ciągle jej ten telefon pindoli i ona zaraz leci patrzeć, kto pisze, a odpisać musi, bo się udusi, więc nieraz bywa, że 3/4 czasu wizyty u niej spędza z nosem w telefonie.
      Z drugiej strony, myślę sobie, że dobrze w obecnej sytuacji, że ma jakieś życie i coś do roboty, więc pozmieniałam ustawienia na fb, ograniczyłam widoczność jej postów i niech sobie robi, co chce.
      • simply_z Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 18:18
        zasmialam sie I..nagle przypomnialam sobie, ze jak moj ojciec na naszej klasie wrzucal moje zdjecia (be zmojej zgody) i reszty rodziny. zrobilam awanture i usunal ale...
      • taki-sobie-nick Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 22:44
        ona zaraz leci patrzeć, kto pisze, a odpisać musi, bo się udusi

Wypisz wymaluj jak 95% młodych ludzi.
    • ortolann Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 19:08
      slodka.niczym.liczi napisał(a):

> Że jest dorosła, skończyła studia i nikt jej nie będzie mówił co ma robić.
      No bo yo wszystko prawda. Wyraźnie i dobitnie zakaż jej publikowania zdjęć dzieci. Tyle możesz, masz prawo (a nawet obowiązek) zrobić. Fb to jednak nie jest realne życie i naprawdę nie ma sensu włosów rwać z głowy nad tym co ktoś tam udostępnia.
    • trut_u Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 19:16
      Ja mam w rodzinie takiego miłośnika wysyłania bzdur komunikatorem, bywa że kilkanaście razy dziennie. Długo myślałam, czy zwrócić uwagę, ale uznałam, że nadszarpnięcie stosunków nie jest tego warte. Wygasiłam powiadomienia i co jakiś czas czyszczę telefon z tego szajsu... To, co łączy te historie, to żenujący poziom. To mnie zadziwia. Człowiek z wykształceniem, jakimś obyciem w świecie i towarzystwie, miłośnik dobrej literatury i ambitnej muzyki. A jak widzę, co przesyła, to nie wiem, gdzie oczy podziać.
    • ruscello Re: Starzy ludzi na FB 02.12.20, 21:33
      Na szczęście rodzice i teściowie ograniczają się do wysyłania głupich memów i łańcuszków. Ale mam 2 koleżanki, które na FB zachowują się jak seniorki. Żal patrzeć, bo są lekko po 30-tce.
      • apallosa Re: Starzy ludzi na FB 03.12.20, 01:02
        Pół biedy memy i łańcuszki...
        Znam taka, która jak leci na wakacje, to na Facebooku, naszej-klasie i cholera wie gdzie jeszcze musi odtrabic, ze leci do np.Egiptu, wraca za dwa tygodnie i ze chata wolna...
        A ze z małej miejscowości jestesmy, gdzie wiele osób się zna, to jest to informacja dla pt. włamywaczy.Szkoda, ze kodu do bramy nie poda...
        Lat temu trzydzieści parę w wakacje wyczyszczono do czysta mieszkanie ludzi z naprzeciwka. Raczyli byli powiadomić sąsiadów, ze jada na wywczas, po czym wrócą i wyprowadzają się do świeżo wybudowanego domu.Przyjechał Żuk, paru gości w kombinezonach roboczych i ...wyczyscili im mieszkanie ze wszystkiego.
        Najgorsze jest to, ze tlumokom nie idzie przetłumaczyć, ze tak się nie robi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka