Dodaj do ulubionych

Mąż chory - czy robić test?

08.12.20, 18:24
Dziewczyny, mój mąż od kilku dni czuł się niewyraźnie ale wczoraj padł.
Jego objawy:
- brak gorączki
- duże osłabienie jak po intensywnej pracy fizycznej, dużo śpi
- suchy kaszel sporadycznie w ostatnich dniach mniej
- apetyt całkiem ok, ma węch i smak
- brak wysypki, biegunki itp tylko palce mu spuchły u rąk tak, że musiał zdjąć obrączkę
- brak problemów z oddychaniem ale momentami czuł ucisk w klatce piersiowej

Oboje pracujemy zdalnie i izolujemy się ale dziecko chodzi do przedszkola, w którym w zeszłym tygodniu pojawił się covid u wychowawczyni. Grupa chwilowo zamknięta, dziecko wczoraj było trochę niewyraźne ale dziś szczygiełek. Potwierdzone jedno zachowanie w grupie przedszkolnej.

Czy uważacie, że biorąc pod uwagę objawy i obecną sytuację sensownie byłoby zrobić mężowi test?
Obserwuj wątek
    • wapaha Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 18:30
      Biorąc pod uwagę sytuację i jego samopoczucie zadzwoń do lekarza zamiast szukać rad na forum
    • leni6 Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 18:33
      Zdecydowanie podejrzewalabym covid.
      • pierwszykot Re: Mąż chory - czy robić test? 09.12.20, 01:26
        Dziecka nie dawaj do przedszkola bo może to faktycznie byc covid
    • swiezynka77 Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 18:33
      Niech mąż zadzwoni do lekarza. Ja przy podobnych objawach dostałam skierowanie na test ale był negatywny.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 18:37
      Jak chcesz bulić ileś tam set złotych to zrób. Ale skoro i tak dziecko nie chodzi do przedszkola, wy się nim możecie zająć w domu, to po prostu bym się izolowała całą rodziną. Poprosiła kogoś, żeby dostarczał zakupy i tyle.
      • panna.w.paski Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 18:43
        No właśnie grupa wraca od piątku. Gdyby mąż miał zwykłą infekcję to syn bez problemu by wrócił do przedszkola. No ale gdyby to był covid to oczywiście zmieniłoby to wszystko...
      • joanna05 Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 18:47
        mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Jak chcesz bulić ileś tam set złotych to zrób. Ale skoro i tak dziecko nie chod
        > zi do przedszkola, wy się nim możecie zająć w domu, to po prostu bym się izolow
        > ała całą rodziną. Poprosiła kogoś, żeby dostarczał zakupy i tyle.
        Czemu bulić? Dostanie pewnie skierowanie na darmowy test. Jeśli nie wiedza, czy posyłać dziecko do przedszkola czy nie, to wynik testu przesadzi sprawę.
        Ja bym nie robiła i traktowała rodzinę jak zarażona, 14 dni w izolacji. Jednak watkodajka może poczuć się bezpieczniej z wynikiem testu w kieszeni.
        • kubek0802 Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 18:59
          Jeżeli przyjmujesz na klatę, że w przypadku pozytywnego testu mąż ma10 dni izolacji a reszta i 17 dni kwarantanny to rób test. Dla przebiegu choroby i ewentualnego leczenia to jest bez różnicy. Po prostu jeżeli i tak pracujecie zdalnie to zostawiłabym dziecko w domu i tyle.
          • joanna05 Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:02
            kubek0802 napisała:

> Jeżeli przyjmujesz na klatę, że w przypadku pozytywnego testu mąż ma10 dni izol
            > acji a reszta i 17 dni kwarantanny to rób test. Dla przebiegu choroby i ewentua
            > lnego leczenia to jest bez różnicy. Po prostu jeżeli i tak pracujecie zdalnie
            > to zostawiłabym dziecko w domu i tyle.
            Oni chcą pracować, nie zajmować się dzieckiem, toż to przedszkolak wink
            Koniecznie powinien iść do placówki, żeby tata mógł spokojnie chorować, mama pracować, o ile to nie covid. smile Więc jednak jest różnica, to nie jest samodzielnie zajmujacy się soba domownik tylko maluch kilkuletni, wymagajacy non stop uwagi.
            • kubek0802 Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:15
              Bez względu na fakt czy to Covid czy inne przeziębienie mąż może wziąć zwolnienie i przy leciutkich objawach zająć się dzieckiem. Nawet bez zwolnienia sprężyłabym się i przy zdalnej obojga zorganizowałabym się z opieką.
              • joanna05 Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:24
                kubek0802 napisała:

> Bez względu na fakt czy to Covid czy inne przeziębienie mąż może wziąć zwolnien
                > ie i przy leciutkich objawach zająć się dzieckiem. Nawet bez zwolnienia sprężył
                > abym się i przy zdalnej obojga zorganizowałabym się z opieką.
                Leciutkich? Śpi, nie ma na nic siły, doczytałaś? Niestety, może mu się lada dzień pogorszyć, covid czy nie. Może być i grypa. Dałabym mu się jednak wychorować spokojnie, po co ma się sprężać? Lekarz, zwolnienie, jasne, do tego test i prosta sprawa - jeśli to nie covid może chorować bez nudzacego się malucha w domu i wyrzutów sumienia, że dziecko w przedszkolu kogoś zarazi.
                • kubek0802 Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:37
                  Jest osłabiony i senny to moim zdaniem raczej lekkie objawy. Miałam w domu covidovców z objawami i mąż owszem był mega osłabiony, ale domowo normalnie funkcjonował, syn cały czas uczestniczył w lekcjach online. Z kilkulatkiem można zalegać na kanapie i np. oglądać tv.
                  No to pogadałyśmy o małżonku panny w paski, a oni niech robią zgodnie z ich priorytetami. Przyznaje że moim był brak kwarantanny.
                  • mashcaron Re: Mąż chory - czy robić test? 09.12.20, 10:13
                    kubek0802 napisała:

> Z kilkulatkiem można zaleg
                    > ać na kanapie i np. oglądać tv.

To chyba zależy od dziecka, z moim się nie da. 5 minut i koniec leżenia :p
                    • cku Re: Mąż chory - czy robić test? 10.12.20, 09:23
                      Z moim też by się nie wyleżało ani chwili. Bajki też działają na parę chwil i już leci dalej.
              • panna.w.paski Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:27
                No właśnie łączenie pracy z opieką nad dzieckiem jest wymagające i w naszym przypadku możliwe tylko gdy możemy się wymieniać. Dziś mąż budził się tylko na posiłki i spędził obok nas może kwadrans. Nie ma szans żeby w tym stanie miał pracować i zajmować się żywym czterolatkiem..
                • joanna05 Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:36
                  panna.w.paski napisała:

> No właśnie łączenie pracy z opieką nad dzieckiem jest wymagające i w naszym prz
                  > ypadku możliwe tylko gdy możemy się wymieniać. Dziś mąż budził się tylko na pos
                  > iłki i spędził obok nas może kwadrans. Nie ma szans żeby w tym stanie miał prac
                  > ować i zajmować się żywym czterolatkiem..
                  >
                  No to chyba bez testu się nie obejdzie... Zdrówka i oby to było coś mniej paskudnego niż covid! smile
                • stephanie.plum Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:42
                  nienotokoniecznie
                  dziecko do przedszkola.

w moim przedszkolu rodzice mieli taką strategię: żadnych testów, chorzy ukrywani, dzieci siłą do ludzi.

w efekcie zakaziła się jedna przedszkolanka i sprezentowała kowid matce będącej świeżo po chemii.
                  no ale co to kogo obchodzi, kwarantanna przeszkadza, a obca starucha niech zdycha na "choroby współistniejące".
                  • stephanie.plum Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:43
                    i żeby nie było, że piszę złośliwie i wyolbrzymiam,
                    rodzice przyjaciela mojego syna głoszą wciąż, że kowid to jakiś "międzynarodowy spiseg".
                    pewnie żydowski...
          • konsta-is-me Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:32
            13 dni izolacji.
            Albo więcej.
            Rodzina ma chyba 10 kwarantanny.
            • stephanie.plum Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:39
              10 dni izolacji, a rodzinie dokładają jeszcze 7 kwarantanny.

to jest najgorszy ból, ale można się zorganizować i przeżyć.
              • konsta-is-me Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 22:11

U objawowych 13...(lub więcej )

W przypadku uzyskania dodatniego wyniku testu, kwarantanna przekształca się w izolację, która kończy się:

- u osób objawowych – 3 dni od ustąpienia objawów, ale nie krócej niż 13 dni od wystąpienia objawów,

- u osób bezobjawowych – 10 dni liczone od uzyskania wyniku dodatniego (poprzedzającej kwarantanny się w te 10 dni nie wlicza).

osoby zamieszkujące z osobą zakażoną (izolowaną) – od dnia uzyskania pozytywnego wyniku testu przez osobę zakażoną (poddaną izolacji) do upływu 7 dni po zakończeniu izolacji osoby zakażonej,

Obowiązkowej kwarantannie nie podlegają:
                osoby zamieszkujące lub prowadzące wspólne gospodarstwo domowe z osobą przebywającą na kwarantannie,

www.gov.pl/web/koronawirus/wszystko-co-powinienes-wiedziec-o-kwarantannie
                • stephanie.plum Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 22:22
                  ok, ja jeszcze nie wtajemniczona, bo na razie w 8 dniu izolacji.
            • trilllian Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 20:54
              konsta-is-me napisała:

> 13 dni izolacji.
              > Albo więcej.
              > Rodzina ma chyba 10 kwarantanny.

10 dni izolacji. Testy najlepiej zrobić wszystkim, może też złapali i odsiedzą tylko izolację bez tego dodatkowego tygodnia
          • trilllian Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 20:51
            kubek0802 napisała:

> Jeżeli przyjmujesz na klatę, że w przypadku pozytywnego testu mąż ma10 dni izol
            > acji a reszta i 17 dni kwarantanny to rób test. Dla przebiegu choroby i ewentua
            > lnego leczenia to jest bez różnicy.

Leczenie domowe bez różnicy, w razie zaostrzenia robi się znaczna różnica.

Ja bym zrobiła żeby mieć potwierdzenie, na wypadek pogorszenia się czyjegoś stanu oraz później, żeby w systemie figurować jako ozdrowieniec.
      • asia-loi Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:04
        mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Jak chcesz bulić ileś tam set złotych to zrób. Ale skoro i tak dziecko nie chod
        > zi do przedszkola, wy się nim możecie zająć w domu, to po prostu bym się izolow
        > ała całą rodziną. Poprosiła kogoś, żeby dostarczał zakupy i tyle.

Na NFZ test jest za darmo.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 21:38
          O ile dostanie skierowanie, a z tym to tak różnie.
    • stephanie.plum Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:13
      to zależy od lekarza.
      ja uważam, że warto zrobić test, żeby wiedzieć, że się to już ma, i nie roznosić niepotrzebnie.
    • kaka-llina Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:21
      Oczywiscie zrobic test... Nie wiem co tutaj taka niecheć do robienia testów...
      • panna.w.paski Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:32
        Nie odczuwam niechęci ale właśnie się wahałam czy nie jestem przewrażliwiona. Mąż oczywiście covida się wypiera ale przekonam go do kontaktu z lekarzem 😉
        • kaka-llina Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:39
          Tak was czytam i nie rozumiem w ogóle obiekcji, u nas normalne, ze sa jakiekolwiek objawy kontaktujesz sie z lekarzem i albo kieruja na test albo nie. Ostatnio najcześciej kieruja od razu, żeby na wszelki wypadek wykluczyć. Po prostu szybkie działanie, zeby potem sie nie zastanawiać, czy to czy tamto można itd...
        • mus_tang1 Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:43
          Oczywiście, że robić. Mam w rodzinie taką sytuację. Młodzież przeszła COVID - utrata smaku itd, testu nie robili. Teraz zachorował ojciec, test zrobił, bo źle się czuł - kaszel, duszności. I młodzież, gdyby zrobiła test, byłaby już po izolacji lub końcówka. A teraz będą siedzieć 17 dni.. Głupota
          • nimaletko Re: Mąż chory - czy robić test? 10.12.20, 15:22
            Głupotą to był w tym przypadku brak spójności w podejściu młodzieży i ich ojca, a nie brak testu.
            Jak już jedna osoba z rodziny nie robi testu, reszta też nie powinna, bo inaczej jest właśnie taki absurd.
    • konsta-is-me Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:34
      Pytanie po co ?
      Samo leczenie nie będzie jakoś znacząco inne niż przy zwykłym przeziębieniu.
      • stephanie.plum Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:38
        a Ty robiłaś?
        już Cię pytałam, bo wydaje mi się, że pisałaś coś o przechodzeniu tego choróbska.
        • mus_tang1 Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:45
          Ja zrobiłam i się cieszę, przynajmniej wiem, że przeszłam i nie myślę już o tym. Kwarantanna też już mnie nie zaskoczy. Bezcenne.
          • stephanie.plum Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:47
            mam tak samo (to znaczy będę miała, jak się to cholerstwo skończy)
          • konsta-is-me Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 22:01
            Niestety, tego nie wiesz na pewno...
        • konsta-is-me Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 22:00
          Tak, mam wciąż zapalenie płuc (powoli mija).
          Robiłam , teraz 2 raz (i drugi wynik jest negatywny).
          • stephanie.plum Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 22:10
            oj, to słabo...
            ale dobrze, że mija.

co za cholerstwo.
          • mus_tang1 Re: Mąż chory - czy robić test? 10.12.20, 08:49
            Współczuję. Covid u mnie lekko dość przeszedł, podobnie jak u syna. Ale on się szybciej zregenerował. Ja po miesiącu czułam się ok. A bałam się, bo kilka lat temu miałam zapalenie płuc atypowe, półtora miesiąca w plecy. Nieprzewidywidywalne toto jest.
            Jako ozdrowieniec pojadę na święta do świeżych ozdrowieńcow.. Cieszę się. Pozdrawiam.
      • kaka-llina Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:42
        konsta-is-me napisała:

> Pytanie po co ?
        > Samo leczenie nie będzie jakoś znacząco inne niż przy zwykłym przeziębieniu.
        Leczenie niekoniecznie ale juz izolacja, kwarntanna itd... Poza tym jeśli masz test pozytywny i mimo, ze przechodzisz lekko jak przeziebienie to nagle zaczniesz sie dusić i potrzebujesz tlenu (historia mojej kolezanki), znacznie szybciej znajdziesz sie w szpitalu pod odpowiednia opieką.
        • stephanie.plum Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 19:46
          właśnie.

ja dzięki Bogu przechodzę w miarę spoko, ale cieszę się jak głupia, że mój dziadek ma test z wynikiem pozytywnym, w razie czego, wiadomo jaka karetka, i wiadomo, dokąd.
          • kaka-llina Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 20:39
            Pisałam juz tu gdzieś, że moja babcia (92 lata) złapała... Przeszła łagodnie... Ale po tej diagnozie jak juz jej sie kwarantanna skończyła, miała natychmiast robione wszystkie badania, zeby sprawdzić jak jej to zaszkodziło (bogu dzięki nie ma wiekszych strat ot widać, na płucach i sercu, ze przeszła infekcje, ale nic powaznego) bez tego testu nie wiem czy ktokolwiek by sie zainteresował...
          • trilllian Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 20:58
            Ja znam przypadek wezwania karetki do silnych duszności i niestety dyspozytorka szczerze oznajmiła że wobec braku potwierdzenia covid pogotowie będzie ją woziło do skutku w poszukiwaniu wolnej izolatki niecovidowej.
            Nie rozumiem wzbraniania się przed testem.
            • stephanie.plum Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 21:44
              no więc dokładnie.
            • mus_tang1 Re: Mąż chory - czy robić test? 10.12.20, 08:52
              To prawda, mało miejsc jest dla niecovidowych pacjentów. Dopóki nie spadnie, tak będzie.
    • myelegans Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 20:27
      zapytaj lekarza nie forum...
    • jehanette Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 20:50
      Zróbcie test, jeśli negatywny to bez wyrzutów sumienia ślijcie do przedszkola, a jak pozytywny to cóż, przechorujcie.
      Moim zdaniem zawsze warto wiedzieć.
      • beata985 Re: Mąż chory - czy robić test? 09.12.20, 10:05
        Gdyby mój ojciec zaufał pierwszemu testowi to by sobie hasał...No może nie on o leżał słaby Ale mama bez problemu mogłaby, drugi test wykonany w tym samym dniu wyszedł pozytywny i wzięli do do szpitala....Także na dwoje babka wróży z tymi testami...
    • panna.w.paski Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 20:56
      Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi i za wsparcie. Pytanie czy sobie zrobić test też czy jeszcze odczekać?
      Nie mam żadnych objawów ale jestem w ciąży i nie wiem czy to ma wpływ na inne podejście do testowania.. Do lekarza umówię nas na pewno, na razie pytam o Wasze doświadczenia.
      • trilllian Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 21:13
        Jeśli ma objawy od kilku dni to pewnie możesz już zrobić. Zresztą jeśli złapał od dziecka to ty mogłaś złapać równocześnie a nawet przed nim.
      • joanna05 Re: Mąż chory - czy robić test? 08.12.20, 21:15
        panna.w.paski napisała:

> Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi i za wsparcie. Pytanie czy sobie zrobić test te
        > ż czy jeszcze odczekać?
        > Nie mam żadnych objawów ale jestem w ciąży i nie wiem czy to ma wpływ na inne p
        > odejście do testowania.. Do lekarza umówię nas na pewno, na razie pytam o Wasze
        > doświadczenia.
        No jak jesteś w ciaży to koniecznie zrób. Będzie Ci potrzebny później, np. jeśli przechorujesz może pozwola Ci rodzić bez maseczki? I nie zabiora malucha po porodzie, co się zdarzało już.
    • pierwszykot Re: Mąż chory - czy robić test? 09.12.20, 01:25
      Ja uważam że o ile nie pracujecie na infoliniach to przedszkolak nie powinien chodzic do placówki. Za duże ryzyko. Warto poświęcić swoją wygodę dla braku ryzyka przyniesienia przez przedszkolaka coviad. Inna sytuacja jest jeśli ktoś pracuje poza domem to po prostu nie ma wyjscia
    • monique_alt Re: Mąż chory - czy robić test? 09.12.20, 09:39
      Ja bym skontaktowała się z lekarzem i poprosiła o test. Teraz można to zrobić telefonicznie.
      Po co?
      Dla pewności że moje dziecko przedszkolne nikomu tego świństwa nie zaniesie.
      Równiez po to żeby oddać potem osocze jeśli okaże się że to jednak Covid. Można w ten sposób uratowac komuś życie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka