18.01.21, 12:50
Bbkę drożdżową. Mam małą formę, 20 cm. Proporcje jakoś sobie przeliczyłam, ale nie mam pojęcia ile toto piec. I w jakiej temp. w sumie. W przepisie jest 170*, czy na małą foremkę nie powinno być więcej lub mniej? Korzystałam z tego przepisu.
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Ile piec? 18.01.21, 13:00
      Po dwudziestu minutach sprawdziłabym patyczkiem czy już upieczona.
    • aqua48 Re: Ile piec? 18.01.21, 13:36
      Na małą foremkę to proporcje warto zmniejszyć, bo ciasto może wyrosnąć za bardzo.
      Dałabym dwie szklanki mąki, 4 żółtka, JEDNO opakowanie suchych drożdży, szklankę mleka, plus 15 dag masła i pół szklanki cukru.
      Roztapiam masło, gaszę palnik, wlewam do rondelka z masłem zimne mleko, nie podgrzewam. Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję mąkę i tłuszcz z mlekiem, dosypuję drożdże i ubijam, dodaję bakalie/aromaty/wanilię i zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość przebijam (mieszam, aż nieco opadnie) drewnianą długą łyżką, wkładam do foremki i zostawiam na pół godziny by znowu wyrosło, Piekę ok 30 minut w 170 stopniach. Sprawdzam patyczkiem czy się upiekło. Zawsze wychodzi.
      • triismegistos Re: Ile piec? 18.01.21, 17:50
        Następnym razem spróbuję Twoje proporcje, bo zrrobiłam za mało ciasta, i wyszło brzydkie i plaskate smile Zasmaskowałam lukrem jego wątpliwą urodę.
        Zaraz się pocwalę, czy wyszło zjadliwe smile
        • aqua48 Re: Ile piec? 18.01.21, 17:58
          triismegistos napisała:

> Następnym razem spróbuję Twoje proporcje, bo zrrobiłam za mało ciasta, i wyszło
          > brzydkie i plaskate smile Zasmaskowałam lukrem jego wątpliwą urodę.
          > Zaraz się pocwalę, czy wyszło zjadliwe smile

To nie za mało ciasta było, tylko za dużą foremkę wzięłaś smile

• daniela34 Re: Ile piec? 18.01.21, 13:42
      Temperatura jak w przepisie. Czas-sprawdziłabym po 20 minutach, obstawiam że będzie gotowa.
    • ga-ti Re: Ile piec? 18.01.21, 17:37
      W przepisie na drożdżowe mam 45 minut w 170*. Ale to przepis na kilogram mąki i 10 dag drożdży, wychodzi duża blacha, a i tak po 40 minutach jest lekko przypieczona.
      20 minut i sprawdzaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka