Dodaj do ulubionych

Zmiana zapachu potu

19.01.21, 22:44
Od niedawna zauważyłam że mój pot zaczął dosłownie śmierdzieć , całe życie pociłam sie niemal bezwonnie i tak sie zastanawiam czy to objaw jakieś choroby czy po prostu sie starzeje ? Biore tabletki antykoncepcyjne już pare lat , fakt troche zmienił sie zapach ale od jakiegoś czasu to jakaś masakra , dosłownie 15 min temu umyłam pachy mydłem antybakteryjnym i znowu śmierdze sad ten zapach jest taki jak u mojego nastoletniego syna , co jest nie tak ?
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Zmiana zapachu potu 19.01.21, 22:50
      Wygląda na coś z hormonami.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 16:18
        No wygląda, ale bierze tabletki, więc chyba nie powinno?
        • chatgris01 Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 18:32
          Hormony są nie tylko płciowe przecież (można mieć problem np. z hormonami tarczycy czy nadnercza, czy innymi).
          • chatgris01 Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 18:33
            nadnerczy
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 20:21
              Fakt.
    • sol_13 Re: Zmiana zapachu potu 19.01.21, 22:58
      Może zacznij używać dezodorantu?
      • danka88 Re: Zmiana zapachu potu 19.01.21, 23:32
        Używam rano , na noc chciałam żeby skóra odpoczęła w
        • 3-mamuska Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 00:00
          danka88 napisał(a):

> Używam rano , na noc chciałam żeby skóra odpoczęła w

Używa się na umyte wysuszone ciało.
          • mirkabella Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 10:18
            Można też umyć się rano, wyobraź sobie..
            • 3-mamuska Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 13:03
              mirkabella napisała:

> Można też umyć się rano, wyobraź sobie..
              >

Wow serio💡💡💡💡
            • rosa-fira Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 17:06
              Zdradzę Ci sekret - można też umyć się rano i wieczorem a można jeszcze częściej.
              • yadaxad Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 17:39
                A może się właśnie zaczęła myć czymś, co paskudnie wpływa na naturalne bakterie i jakaś nienaturalna, grzybowa flora zaczęła czuć się dobrze. Ludzie nie myli się codziennie przez wieki i wcale tak strasznie, jak sobie wyobrażamy nie cuchnęli. Zdrowy człowiek stworzy naturalną "florę" bakterii. które niwelują zapach. Smród powstawał przy komplikacjach zdrowotnych i był ostrzeżeniem. Czytałam jak ktoś to sprawdzał na sobie, trzy miesiące nie mógł siebie wytrzymać, a potem nagle przeszło, zaczął być zapachowo neutralny. Po wysiłku ludzie się myli, bo pot "drapał"
    • joyce_byers Re: Zmiana zapachu potu 19.01.21, 23:12
      U mnie jeden z objawów Hashimoto i niedoczynności tarczycy. Nie smród bo nigdy sie tak nie pociłam. Ale zmiana zapachu. Nie na gorszy, po prostu na inny. Z tym, ze to czulam tylko ja osobiście. Ostatni raz taka zmiana byla tuz po porodzie i trwalo to ok miesiąca wtedy.
    • snakelilith Re: Zmiana zapachu potu 19.01.21, 23:33
      Używanie mydła antybakteryjnego jest poważnym błędem, bo takie mydło niszczy nie tylko szkodliwe bakterie, ale także te, które są odpowiedzialne za zdrową florę bakteryjną na ciele. Często właśnie jest tak, że zaburzona flora baktryjna powoduje, że człowiek zaczyna szybko śmierdzieć. To może zdarzyć się ludziom, którzy myją się zbyt agreswnymi środkami i/albo za często, albo w inny sposób zniszczyli swoje własne bakterie, np. przez kurację antybiotykową.
      Jeżeli nie znajdziesz więc medycznej przyczyny nieprzyjemnego zapachu potu, to wyrzuć z łazienki mydło antybakteryjne, a najlepiej mydło w ogóle, bo jest zasadowe, a zdrowe bakterie wolą kwaśne środowisko, unikaj długich gorących kąpieli, płynów z SLS i może zacznij stosować jakiś balsam do ciała z lekkim kwasem mlekowym. Probiotyki oralnie też nie zaszkodzą.
      Brzydki zapach potu może mieć też psychiczną przyczynę, np. przy długotrwałym stresie.
      • yadaxad Re: Zmiana zapachu potu 19.01.21, 23:43
        Sprawdzić to co filtruje. Może z wątrobą coś nie tak.
    • backup_lady Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 13:08
      Ja tak miałam niedawno, potem okazało się że to ciąża i pewnie zmiany hormonalne. smile
    • pani_tau Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 13:09
      Zmieniłaś coś w diecie?
      Zaczęłaś pić jakieś zioła?
      Zielona herbata u niektórych osób intensyfikuje zapach potu.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 16:20
      A stresujesz się czymś? Ja mam śmierdzący pot, jak jestem w stresującej sytuacji, przy czym dla mnie wystarczy, żeby to była np. wizyta u lekarza, czy załatwienie sprawy w urzędzie smile
    • chicarica Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 18:08
      Nie zmieniłaś czasem dezodorantu/antyperspirantu na inny? Ja tak miałam przy używaniu antyperspirantu jednej znanej marki, po zmianie z powrotem na używany od lat problem zniknął.
    • fitfood1664 Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 18:12
      zastanów się co nowego wprowadziłaś do diety, szparagi? zioła, herbaty, przyprawy???
      ja np nie mogę pić zielonej herbaty bo śmierdzę jak stara mysz, sama z sobą wysiedzieć nie mogę surprised
      • fitfood1664 Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 18:12
        może suplementy jakieś?
    • irma223 Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 18:13
      Zmiana diety (cukier, słodycze, wieprzowina, cebula, czosnek), stres?
    • asfiksja Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 19:27
      Nie myj antybakteryjnym, umyj sobie na przykład żelem do higieny intymnej. To może być wiele rzeczy, przychodzą mi do głowy hormony, omamy węchowe po covidzie, stres. Peseloza raczej nie, jeśli 88 to rok urodzenia.
      • danka88 Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 20:59
        Przed 40 stka jestem , mama miała tarczyce , może faktycznie to już czas sie zbadać , stres też miałam ostatnio . Od około pół roku , mam też problemy ze snem , budze sie w środku nocy i nie moge zasnąć . kiedyś słyszałam o czymś takim jak zagłodzenie witaminowe , może to to? Bo dieta średnia sad
        • lena.113 Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 22:42
          Nerwica i stres
    • stara-a-naiwna Re: Zmiana zapachu potu 20.01.21, 21:13
      ja od jakiegoś czasu się dużo pocę a przed okresem mój pot smierdzi (niezależnie od zużytych dezodorantów - jeśli się podmyję rano jest odrobinę lepiej, jeśli nie umyję pach i dam tylko antyperspirant jest słabo)

Jakiś czas temu miałam jeszcze inny problem - strasznie śmierdzący pot. Ona to zdiagnozowałą jako maczugowce.
      Dermatolog mi na to dała: borasol (do przemywania wacikiem) - podobno nie powinno się dłużej stosować niż 2 tygodnie. Drugi środek którego nazwy nie pamiętam nie podam sad (był na eceptę)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka