Dodaj do ulubionych

Garnitur dla maturzysty

02.03.21, 22:40
Co prawda nie wiadomo kiedy, ale w końcu matura będzie, no i dzieć musi jakoś się prezentować. Czas na pierwszy garnitur smile
Polecacie jakieś firmy? Są jakieś garniturowe trendy? Syn na bank będzie stał jak wieszak z nieszczęśliwą miną , więc decyzję będę musiała podjąć ja, a nie jest to moja bajka. Pomocy! Wszystkie rady mile widziane!
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 01:21
      Złośliwie napiszę, że na tym ematki jakoś się nie znają, w odróżnieniu od technik gnębienia sąsiadów.

• engine8 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 01:49
      Nie ma wypozyczalni?
      A jak kuz... to kup mu taki z obcisla marynarka - ze ledwo guzik wytrzymuje a marynakke sie amrszczy wsedzie i z waskimi oraz za krotkimi spodniami i jeszcze do tego niech ubierze biale skarpetki i bedzie wygladal jak te pajace w polityce czy prowadzace wiadomosci w TV.
    • bcde Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 01:58
      sonix73 napisała:

Są jakieś garniturowe trendy?

Tak. Od lat jest jeden trend - rurki. Rękawy, nogawki i cała reszta muszą być jak najwęższe, żeby producent mógł zaoszczędzić na materiale i więcej zarobić. Dla osiągnięcia zysków dorabia się nadbudowę, czyli modę. Trzeba jakoś zbajerować kupujących, że ten szalenie niewygodny ciuch, w którym nie można swobodnie zgiąć ręki ani usiąść, jest MODNY. A w związku z jedyną obowiązującą modą, nie da się kupić nic, co odbiega od sztampy i byłoby wygodne dla mężczyzn.

Drugi trend to jedynie modny i jak najbezpieczniejszy do sprzedaży kolor - czyli czarny, granatowy albo szary. Spróbuj kupić garnitur w kolorze ciemnozielonym, brązowym albo bardziej ekstrawaganckim. Nie kupisz, bo nie ma. Kiedyś dawno były, ale teraz takich się już nie szyje.

Przez tą debilną modę i chciwość producentów nie kupiłem od lat garnituru, bo nie ma nic, co byłoby wygodne.
      • mia_mia Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 05:24
        Schudnij będzie ci wygodniej, a jak pójdziesz do krawca uszyje ci nawet żółty . Mój mąż bez problemu kupuje wygodne garnitury.
      • te_de_ka Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 07:38
        Ale bredzisz, są modele trendy i klasyczne, do klasycznych marynarek można dobrać spodnie, które są produkowane w kilku wariantach. Mąż już nie kupuje spodni do sylwetki A (ja to nazywam spodnie dla panów przed dziećmi) tylko tylko B (wg mojej nomenklatury spodnie dla tatuśków). Klasyczne garniaki mają stonowane kolory, na które syn nie lubi spoglądać, bo woli kolorki, których rzeczywiście jest pełno, ale to nie znaczy, że klasyków nie ma. Co do wygody, trudno mi oceniać, ja tam lubię moje damskie garnitury bardziej niż garsonki że spódnicami.
    • sonia1984 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 06:23
      Przeważają muchy, a nie krawaty. Zarówno koszule jak i garnitur są dopasowane mocno do sylwetki, takie poczynilam ostatnio obserwacje.
      • sonia1984 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 06:26
        Zwykle garnitur kupuje się na studniówkę i później służy na maturę Szkoda mi tegorocznych maturzystów, że ich to ominęło
        • sonix73 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 06:37
          Szkoda. Niby obiecują im bal po maturze, ale w to już nikt nie wierzy...
        • ginger.ale Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 15:04
          sonia1984 napisała:

> Zwykle garnitur kupuje się na studniówkę i później służy na maturę Szkoda mi
          > tegorocznych maturzystów, że ich to ominęło

Skorzysta też na egzaminach (I rok studiów) lub na rozmowie o pracę.

Autorko - przecież to dorosły człowiek.
          Serio, mama wybiera strój na egzamin dojrzałości ... strach się bać ...
          • sonia1984 Re: Garnitur dla maturzysty 04.03.21, 11:44
            Mój syn rok temu zdawal maturę, teraz jest po pierwszej sesji egz, garnituru nawet nie zabral. Większość egzaminów online, a na te pozostale, zdawane na uczelni nikt w garnitur się podobno nie wystroił
    • padum Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 06:33
      Wszystko pewnie od budżetu zależy i sylwetki. Zara ma fajne budżetowe, ale mała rozmiarówkę.. Po trochę lepsze poszłabym do van Graafa albo innego peak & coś tam, gdzie maja wybór różnych marek.
      I kupiłabym raczej granatowy. Zdecydowanie nie czarny.
      • triss_merigold6 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 07:06
        Wybacz, ale płacenie w Zarze za czysty żywy poliester to absurd, żeby jeszcze wiosenne wersje mieli atrakcyjne, ale nie mają.
        Byłam, widziałam, przeszliśmy z synem wszystkie sieciowki w ch, szukając marynarki bez poliestru. Kupiłam w Vistuli, teraz były bardzo przyzwoite promocje. Uderzałabym w Bytom/Vistulę właśnie.
        • padum Re: Garnitur dla maturzysty 04.03.21, 10:33
          Sprawdź najpierw składy Bytomia wink
          • triss_merigold6 Re: Garnitur dla maturzysty 04.03.21, 10:36
            Sprawdzałam. Wybacz, ale polecanie Zary do kupna porządnej marynarki czy garnituru dla chłopaka, kiedy wiadomo, że to nie fefnasty garnitur czy dziesiąta marynarka, to trochę żenada.
    • iberka Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 06:36
      Kupowałam w ubiegłym roku. Zamówiłam kilka modeli Vistula i Bytom - wygrał jeden z Bytomia. Pod uwagę brane były tylko modele wełniane, bez poliestru.
    • fogito Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 07:09
      Syn kupil garnitur Bossa ze 100% welny w Peeku. Za pol ceny w czasie przeceny. Wyszlo taniej niz Vistula czy Bytom. Jakosc rewelacyjna i kroj nowoczesny czyli slim. Wygladal jak model. Chodzi w nim do szkoly wiec jeat wygodny. Kolor navy blue.
      • huang_he Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 07:58
        I poszedl w nim zdawac maturę z historii?
        • fogito Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 08:05
          Mature ma w przyszlym roku. Historii nie zdaje. Chodzi w garniturze do szkoły. Ale nie w Polsce.
        • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 10:26
          Weź się uspokój.
          • fogito Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 10:56
            To do mnie? Bo ja spokojna jestem.
            • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 11:04
              Nie, do Huang. Jako polska patriotka nie powinnaś kupować Bossa.
              • fogito Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 12:22
                No wiem. Ubieral nazistow w koncu 😝
            • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 12:03
              Zaraz zapewne jacyś kretyni się odezwą w temacie.
    • te_de_ka Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 07:26
      Mąż zabrał syna do salonu i tam Młodemu doradzili, ja się wypisałam z tej akcji, bo przy mnie na pewno minę by miał nietęgą. Pamiętaj, że sam garniak to nie wszystko, trzeba jeszcze dobrać koszule, krawat, pasek. Dobrze, jeśli salon wykonuje poprawki, wtedy nie trzeba ganiać z nowym zakupem. Po latach (pierwszy garniak był na egz. gimnazjalny) Młody dokupił spodnie pod kolor marynarki w tym samym salonie. Ja się tylko wykazałam i zaciągnęłam go do sklepu kupić płaszczyk do tego garnituru, bo śmiesznie to wyglądało garnitur i kurtka narciarska, ale w czasie matur okrycie wierzchnie zbędne - jeden kłopot mniej.
      Nie nastawiaj się, że podejmiesz za niego decyzję, raczej mu nagadaj, że nie kupicie za pierwszym wyjściem do sklepu. On się powinien dobrze poczuć w nowych szmatkach, matura to przecież kilka dni, garnitur może będzie też wykorzystywał podczas studiów - nie zawsze będzie przecież do cholery zdalnie!
      Z praktycznych rad, to lepiej wziąć swoją koszulę do przymierzania marynarki, bo marynarka wkładana na T-shirt to porażka.
      • kubek0802 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 07:43
        Ostatnio kupowaliśmy dla mego maturzysty w Bytomiu. Byłam tylko towarzystwem bo sam wybierał, ale to nie pierwszy jego garnitur.
      • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 12:09
        Młody dokupił spodnie pod kolor marynarki w tym samym salonie.

I zatka Snajperowi służbę zdrowia.

On się powinien dobrze poczuć w nowych szmatkach

W tym celu należy go przygotować stosownym praniem mózgu.

garnitur może będzie też wykorzystywał podczas studiów

Będzie studiował medycynę? Na sobie?
    • paniusiapobuleczki Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 07:51
      Tak, jak było napisane, po garniaka trzeba wybrać się do sklepu z garniakami Vistula albo Bytom. Można też kupić przez internet w Suit Supply. Wiem, ze to brzmi jak herezja ale instrukcje mierzenia mają takie, że to naprawdę działa.
    • berdebul Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 08:08
      Bytom. Tylko sprawdz salon, czy jest ogarnięty sprzedawca. Jeżeli jesteś z Warszawy, to polecam Bytom w Jankach, tylko trzeba trafić na pana (jest jeden), panie (dwie) nie potrafią dobierać garnituru, ani doradzić.
      • swiezynka77 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 09:44
        na jaką cenę gajera się psychicznie nastawić w sklepach typu Vistula/Bytom/Peek?
        • paniusiapobuleczki Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 09:57
          W Bytomiu młodzieżowe są tańsze, ale i składy gorsze. W Vistuli kupiłam do 2000 z poprawkami. Ale tak jak wspominałam, kolejny garnitur syn kupił w Suit supły, tańszy niż w Vistuli.
          • triss_merigold6 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 10:12
            Widzę teraz na stronie Bytomia garnitury 100% wełny w granicach 500-600 zł, dostępne też w wersji wyszczuplonej, czyli bardziej dla młodego człowieka.
            • kubek0802 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 10:20
              W sklepie stacjonarnym, wełniany chyba 650 zł plus zwykły krawat w gratisie. Kupowaliśmy w lutym po otwarciu galerii były duże promocje.
        • iberka Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 16:01
          Płaciłam 600 PLN, garnitur przeceniony z 2499. Świetna tkanina.
    • volta2 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 10:18
      Nam polecili sklep w. Piasecznie, w outlecie, ale nie pamiętam marki, nie nasze. Kosztował 2 tysie, kupiony był na bal gimnazjalny ale syn wtedy już nie rósł i dotrwał w nim do matury. Pierwszy egzamin ustny właśnie za nami, garnitur wciąż dobry. Panowie w salonie znali się na rzeczy.
      • tinywee Re: Garnitur dla maturzysty 04.03.21, 13:45
        „Nam polecili sklep w. Piasecznie, w outlecie, ale nie pamiętam marki, nie nasze.”

Może Albione to było? Mają fajne wełny, kompetentna obsługa, poprawki na miejscu. Młody tak się zachwycił ichnim studniówkowym osprzętem, że teraz pracowo też tam kupuje.
    • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 10:38
      Ja polecam Boss. Są dobrze skrojone, miewają dobre składy. Przy zniżkach można kupić naprawdę dobry poniżej 2.000 zł.

P.S.
      Kupuję też sprzęt Siemens, lubię BMW, Volkswagena, jeździłam Fordem, nie padam przy proszkach do pieczenia Dr. Oetker, ubezpieczałam się w Allianz, dziecko kilka razy piło Fantę, łykałam Aspirynę itd. itp.
      • fogito Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 10:58
        Ja kupiłam dwa za 2 tys. Oba z welny 100% Boss ma lepsza jakosc niz Bytom. Te z Bytomia podobno szybko sie pruja. Vistula na zawyzone ceny w porownaniu do jakosci.
        • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 11:03
          Jestem tego samego zdania. Mąż od 20 lat kupuje Bossa. Ładnie się noszą. Nie niszczą się zbyt szybko.
    • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 12:05
      Przed tymi wszystkimi firmami też hajlujesz?
      Siemens, BMW, VW, Ford, IBM, Dr. Oetker, Allianz, i nigdy Fanty nie piłeś ani Aspiryny nie łykałeś.

Załóż te gacie, bo ci cała krew pompowana jest na ogrzanie jajec i na mózg nie starcza.
      • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 12:10
        Siemens, BMW, VW, Ford, IBM, Dr. Oetker, Allianz, i nigdy Fanty nie piłeś ani Aspiryny nie łykałeś.

I filmy Disneya bojkotuję. smile

Boss jest symbolem SS.
        • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 12:25
          Ta, tak jak błyskawica w strajku kobiet.
          • kubek0802 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 12:37
            Symbolem nie jest ale faktycznie projektował mundury.
            • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 12:52
              No i?
              • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:03
                No i sporo na tym zarobił oraz, podniósł prestiż marki.
                • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:05
                  No i mając tyle doświadczenia szyje dziś świetne ubrania. Warte swojej ceny.
                  • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:13
                    W porównaniu z innymi garniturami tak, niemniej jednak garnitur w porównaniu z ubraniami męskimi i tak wypada katastrofalnie.
                    • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:18
                      Fakt. Ale dobrej jakości bywa na lata.
                      • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:23
                        Donry garnitur jest jak kilt, może przeżyć swojego właściciela. Tyle tylko, że wlaściciel kiltu zyje 80 lat, a właściciel garnituru 35.
              • kubek0802 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:05
                No i nic. Fakt historyczny po prostu.
                • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:06
                  Taki sam jak i przy kilkudziesięciu innych firmach. II WŚ po prostu była, nikt temu faktowi chyba nie zaprzecza. Ale po xuja go wyciągać w temacie garniaków?
                  • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:18
                    Bo garniaki to paskudny przejaw opresji.dyskryminacji i powinien się stać symbolem raka i wszystkiego, co najgorsze.
                    • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:19
                      A ... to przepraszam.
                      • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:42
                        Tu nie ma co przepraszać, trzeba walczyć z dyskryminacją.
                  • kubek0802 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:21
                    Ja traktuję jako luźną dygresję. Ani mnie to ziębi ani grzeje.
                    • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:28
                      Aaaa.
                      Przy ciągłych wątkach o gotowaniu i wypiekach nikt nie rzuca dygresji na temat Dr. Oetker.
          • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:02
            Błyskawica jest tylko jedna. To najwyżej pół esesa.
        • fogito Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 12:34
          Ale musisz przyznać ze mundury SS piękne byly.
          • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:11
            Idealne na maturę.
            • gaskama Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:18
              Do ślubu też.
            • fogito Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:18
              Idealne na kazda okazję 😁
    • arwena_11 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 12:46
      Synowi dwa lata temu kupowałam na studniówkę. Jako że wysoki i szczupły - łatwo nie było. Ale w końcu kupiliśmy w Brandcie. Dwie godziny pani dobierała mu garnitur, bo wybredne te moje dziecię. Ale po dwóch godzinach wyszliśmy z garniturem, płaszczem, krawatem, muchą i paskiem. Niestety koszule mieli za szerokie w pasie ( kupiliśmy w Wólczance ) a butów rozmiaru 47 nie mieli - kupowałam w Deichmanie za 30% wartości - bo ostatnia para i do tego duża big_grin.
    • beataj1 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:22
      No dobra, wyjdę na smerfa marudę ale czytam ten wątek i albo ja oszalałam albo jestem skąpa jak nie wiem co (nigdy bym sama o sobie tak nie pomyślała). 2000 na garnitur dla maturzysty mi się jednak w głowie nie mieści. W sensie, mam poczucie że ten garniak nie będzie jakoś intensywnie eksploatowany, no chyba że sie mylę i od tej pory to będzie ulubiony ciuch, zostanie żelaznym punktem minimalistycznej szafy nastolatka/studenta i się doskonale zamortyzuje. Tyle kasy na ciuch założony kilka razy zanim stanie się niemodny, niepasujący czy nie na czasie. Tak wiem, klasyka na lata etc.
      Dawno nie byłam maturzystą i młodym studentem, ale z tego co pamiętam garnitur nie był ulubionym strojem takich młodych facetów i nie użytkowali go częściej niż kilka razy na rok.

Mój syn jeszcze nie wie, że jak już będzie maturzystą to matka nie kupi mu garniaka za 2000 zł. Już mi go żal.
      • triss_merigold6 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:26
        Spokojnie zmieścisz się w 600-700 zł, jeśli dziecko ma typowe wymiary. Osobiście uważam, że nastolatek powinien nauczyć się nosić marynarkę, elegancką koszulę, potem garnitur, żeby nabrać pewnego obycia.
        • beataj1 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:43
          Tego zupełnie nie neguje. Ale kwota dla maturzysty mnie trochę zdziwiła przyznam.
        • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:57
          nosić marynarkę, elegancką koszulę, potem garnitur, żeby nabrać pewnego obycia.

Obycia w czym? W durnym świecie mody?
          • triss_merigold6 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 14:05
            Na pewno nie w kręgach czubków.
            • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 14:21
              Na pewno nie w kręgach czubków.

Nie masz racji, świat mody aż roi sie od czubków.
          • magdallenac Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 14:45
            ultimate.strike napisał:

>
            > Obycia w czym? W durnym świecie mody?
            >
            Nie. W szpiatalu psychiatrycznym, czubku.
            • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 14:53
              Nie. W szpiatalu psychiatrycznym, czubku.

tam się w garniturach chodzi?
      • mesalinda [...] 03.03.21, 13:40
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • beataj1 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:44
          Znając ematkę nawet dresy nie mógłby zejść poniżej 2500 smile
      • te_de_ka Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 15:11
        To zależy też trochę od szkoły. Mój w liceum bardzo intensywnie eksploatował swoje garniaki, bo konkursy, dni galowe, niektórzy reprezentują szkołę na zewnątrz, wtedy dyrekcja prosi chłopaków o przyjście w garniakach. Do tego można było nosić swój garnitur zamiast mundurka szkolnego i to się Młodemu najbardziej podobało. Tak więc nie był to ciuch zakładany kilka razy do roku tylko co najmniej raz w tygodniu. No i gdy nas radośnie poinformował z kilkudniowym wyprzedzeniem, ze dziewczyna zaprosiła go na studniówkę, nie było wtopy ubraniowej.
        • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 15:12
          bo konkursy, dni galowe, niektórzy reprezentują szkołę na zewnątrz, wtedy dyrekcja prosi chłopaków o przyjście w garniakach. Do tego można było nosić swój garnitur zamiast mundurka szkolnego i to się Młodemu najbardziej podobało.

Klasyczne pranie mózgu, typowe deziałanie sekt.
    • mesalinda [...] 03.03.21, 13:37
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 13:58
        I biznesmenem zostanie.
    • ga-ti Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 15:33
      Jesienią kupowaliśmy spodnie i koszulę w Bytomiu. Miły i bardzo kompetentny pan doradził model, rozmiar, cierpliwie namawiał do mierzenia. Młody zadowolony.
      Także polecam.
      Obowiązująca moda jest tragiczna. Mój młody nie mieści się w sieciówkowe, uda mu nie wchodzą.
    • inprebo40 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 15:53
      Teraz na stronie By...m są obniżki -70%, garnitur można kupic za 500 zł.
      • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 04.03.21, 02:25
        Trutka na szczury w Li..u jest tańsza, a skuteczność podobna.
        • ginger.ale Re: Garnitur dla maturzysty 04.03.21, 08:49
          Może się skusisz i przestaniesz truć ma emamie.
          • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 04.03.21, 14:02
            Może się skusisz i przestaniesz truć ma emamie.

Jakby mnie zabrakło to Ematki umarłyby na Pandemię. Pozza tym z tymi spodniami to nie jest żart, wiemu już, że projektanci mody wraz z feministkami forsującymi taki strój jako smbol prawdziwego/prawdziwej maczo popełnili poważny błąd.
    • inprebo40 Re: Garnitur dla maturzysty 03.03.21, 15:54
      na stronie By..om są obniżki do 70%, garnitur można kupic za 500 zł
      • ultimate.strike Re: Garnitur dla maturzysty 04.03.21, 14:03
        A na stronie Schottish K..t Co. obniżki bywają jeszcze większe. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka