24.03.21, 19:04
Czy udalo sie wan go pokonac. Specjalista z kliniki przy UM nie mial nic do zaproponowania poza szyna uncertain. Czy szyna rzeczywiscie pomaga?
Obserwuj wątek
    • adriana.la.cerva Re: Bruksizm 24.03.21, 19:15
      Nie wiem ale też cierpię na to. Od bruksizmu dostałam pernamentnych szumów usznych. Też mi proponowali szynę Ale nie usnę z czymś w paszczy. Osobiście zastanawiam się nad botoxem czy innym środkiem wsrrzykiwanym w okolice żuchwy.

Kiedyś 0rzyjechalam do rodziców I matka wpadła do mojego pokoju koło 2 w nocy myśląc, że im meble przesuwam. A to po prostu moje zgrzytanie zębami.
      • lumeria Re: Bruksizm 17.04.21, 15:04
        >Też mi proponowali szynę Ale nie usnę z czymś w paszczy.

A spróbowałaś?

Z nieodpowiednią szyną miałam takie problemy. Od kiedy mam dobrze dobraną szynę (na cały górny luk) to mam tak, ze nie mogę zasnąć bez niej bo po prostu jest wygodna i przyzwyczaiłam się.

Bardzo, ale to bardzo żałuje, ze wiele wcześniej szyny nie były dostępne/dentysta mi nie zaproponował. Ulga niesamowita. Ale zniszczenia na zębach są nieodwracalne.
    • qwirkle Re: Bruksizm 24.03.21, 19:33
      Pójdź do fizjoterapeuty na masaż mięśni głowy.
      Mnie kiedyś dentystka próbowała naciągnąć na szynę, gdyż wg niej 'przerosły mi mięśnie' (przytyłam tylko)... Akurat miałam kilka sesji u fizjoterapeuty. Stwierdził, że, owszem, spięte, ale nie przerosnięte są moje mięśnie!
    • conena Re: Bruksizm 24.03.21, 20:00
      ja akurat jestem przekonana do szyny, bo zapobiega ścieraniu się zębów, nie chcę mieć takich spiłowanych, bleee. ale ja mimo szyny często budzę się z bólem głowy, takim specyficznym, wiem, że to od tego cholerstwa.
      na ból pomaga masaż - można samemu robić, kiedyś w hotelu trafiłam na jakiś program typu galileo i koleś pokazywał jak i co masować, spróbowałam i zadziałało.
      no ale jak są tygodnie wypełnione stresem to nie ma hooya we wsi, szczęka sama się zaciska, nawet w ciągu dnia i muszę się bardzo pilnować.
      przypadłość oceniam jako bardzo upierdliwą i wolałabym aby u mnie stres inaczej wyłaził.
    • spirit_of_africa Re: Bruksizm 24.03.21, 20:05
      Szyna plus Fizjoterapia
      • szeptucha.z.malucha Re: Bruksizm 16.04.21, 09:26
        Potwierdzam. Korzystam z szyny, bez niej już nie zasnę (wcześniej zgrzytanie mnie wybudzało) i masuję.
    • ida_listopadowa Re: Bruksizm 24.03.21, 20:10
      Nie deprecjonuj szynysmile Szyna to zbawienie, naprawde pomaga.
      Poza tym botox, fizjoterapia, terapia stresu, tzw. praca z ciałem (np technika Alexandra) i psychoterapia. Ale szyna pomaga od razu.
      • gwiazdazaranna Re: Bruksizm 25.03.21, 08:19
        Moja córka ma ten problem. Zęby już trochę starte. Na razie ortodonta pokazał jej kilka ćwiczeń, jeżeli nie przyniosą rezultatu skontaktuje nas z fizjoterapeutą. Pytałam go o szynę ale mówi że to nie jest dobre rozwiązanie bo coś w ustach dodatkowo prowokuje mięśnie do zaciskania szczęki. Co sadzisz? Może mieś rację? Młoda ma już trochę powiększone mięśnie od ciągłego zaciskania. Ortodonta zaleca wyeliminmować stres ale to przecież nierealne.
        • ida_listopadowa Re: Bruksizm 25.03.21, 20:07
          Mysle, ze warto sprobowac, to nie jest kolosalny wydatek. Poprawe czulam juz po kilku dniach, a po 2 tygodniach ulge. Czasem jeszcze w tym spalam, bo idzie sie przyzwyczaic. Moze warto zasiegnac opinii drugiego lekarza?
          Potem poszlam na warsztat techniki Alexandra, cale 100 zl wydalam, a korzysci mam do dzis, nie tylko w twarzy, ale tak ogolnie.
      • 1matka-polka Re: Bruksizm 25.03.21, 20:17
        www.infodent24.pl/techdentpost/czy-leczenie-bruksizmu-botoksem-jest-bezpieczne,105204.html

"Jednak wyniki badań wskazują, że leczenie neurotoksyną może spowodować bardzo duży ubytek kości w żuchwie, nawet do 40 proc. po jednokrotnym zastosowaniu zastrzyku."
        • czerwonylucjan Re: Bruksizm 16.04.21, 07:58
          Badania na ludziach tego nie potwierdzily.
        • memphis90 Re: Bruksizm 16.04.21, 08:51
          Czy ostrzykiwanie czoła botoksem powoduje analogicznie rozpuszczenie kości czaszki czy efekt dziala wybiórczo wyłącznie na żuchwę...?
    • asia-loi Re: Bruksizm 24.03.21, 20:19
      czerwonylucjan napisał(a):

> Czy udalo sie wan go pokonac. Specjalista z kliniki przy UM nie mial nic do zap
      > roponowania poza szyna uncertain. Czy szyna rzeczywiscie pomaga?

Moja siostrzenica miała botoks. Pomógł na kilka tygodni. Teraz nosi aparat na zębach, coć ma ładne zęby. Mówi że pomaga. Powiem jej o tych masażach.
      • czerwonylucjan Re: Bruksizm 24.03.21, 23:10
        A potem puscil? To 900 pln za jede zabieg uncertain
      • gwiazdazaranna Re: Bruksizm 25.03.21, 08:21
        Gdzie miała robiony botoks?
        • asia-loi Re: Bruksizm 25.03.21, 08:33
          gwiazdazaranna napisała:

> Gdzie miała robiony botoks?

Kosmetolog z rodziny jej to robił, więc zrobiony porządnie. Te tygodnie to może być kilka miesięcy, ale nie można tego robić ciągle, dlatego teraz ma aparat na zębach. Szyny nie jest w stanie nosić.
    • jeszcze_blizniaki Re: Bruksizm 25.03.21, 08:36
      Mój mąż ma szyny na noc od lat. Dopiero teraz zrobił z dużo lepszego twardszego materiału i jest mega różnica. Nie podam szczegółów technicznych, ale zrób z lepszej półki.
      • czerwonylucjan Re: Bruksizm 16.04.21, 07:59
        Na cale zwby ta szyna?
    • z_pokladu_idy Re: Bruksizm 25.03.21, 08:37
      Mnie szyna bardzo pomogła, właściwie już po dwóch nocach widziałam poprawę. Dentystka mówiła, że średnio po miesiącu mięśnie się oduczają zaciskać w nocy.
      • czerwonylucjan Re: Bruksizm 25.03.21, 08:49
        Ile kosztowala? Miekka czy twarda?
    • molik28 Re: Bruksizm 25.03.21, 09:00
      Mam szynę twardą. Nie mam problemów w spaniu z nią. Trochę upierdliwe czyszczenie, bo to zawsze dodatkowe zajęcie higieniczne, ale bez przesady. Już po kilku nocach czułam, że nawet w dzień szczęka jakoś tak inaczej mi się układa i się rozluźnia. Moim zdaniem warto.
      • czerwonylucjan Re: Bruksizm 16.04.21, 08:00
        Jaki jest koszt tej twardej szyny? Obejmuje caly luk?
    • yenna_m Re: Bruksizm 16.04.21, 08:57
      Szyna bardzobpomaga. Ale zrobiona przez technika stomatologii.
      Mnie się bardzo poprawiło po aparacie stałym i po zrobieniu porządku z wysrającym ponad wszystkie zębem. Jest równo, ja nie zgrzytam.
      Ale jak się mocno wkurzam to potrafię zaciskać zęby z nerwów. I potem boli.
      Staram się unikać sytuacji mocno stresowych i wrednych ludzi.
    • babsee Re: Bruksizm 16.04.21, 09:28
      Ja nosilam szyne pol roku. Pomogla ale nie wspominam jej dobrze. Bolaly mnie policzki i uszy. Natomiast moja corka na szyne stanowczo sie nie godziła i poszlam z nią do polecanej fizjoterapeutki i bylam w szoku. Pierwsze dwa zabiegi byly bardzo bolesne, corka plakala ale zaczelo pomagac, na trzecim zabiegu babeczka jej oficjalnie nastawiła szczęke i z dnia na dzien corka odczula ogormną ulge. Pokazala cwieczenia, ktore corka wykonywala dwa trzy razy dziennie i problem sie skonczyl.
      • czerwonylucjan Re: Bruksizm 16.04.21, 10:03
        A twoja corki miala jakies objawy ze strony stawow zanim zaczela leczenie? Podasz nazwisko fizjoterapeuty?
    • b-b1 Re: Bruksizm 16.04.21, 12:48
      Nie potrafię spać w szynie, więc załadowałam dwa tygodnie temu botoks, ale efekty zerowe( 3 wkłucia z jednej , 3 z drugiej strony). Zabieg robiła moja pani dermatolog-robię u niej botoks i kwas hialuronowy- wiec sprawdzona od lat - nie ma opcji, aby nie trafiła.
      Czyli botoks nie dla każdego - wracam do szyny.... jak mi się uda w niej zasnącć.
      • czerwonylucjan Re: Bruksizm 17.04.21, 13:27
        No ale po 2 tyg to on ma dopiero zaczac dzialac
        • b-b1 Re: Bruksizm 17.04.21, 14:55
          czerwonylucjan napisał(a):

> No ale po 2 tyg to on ma dopiero zaczac dzialac

Po 10 dniach - wg mojej lekarki. Jakby nie zadziałał mam przyjść na poprawkę i chyba tak zrobię - nie potrafię /nie umiem/ nie dam rady / nie da się- to odnośnie nakładek😑.
    • tarkatarka Re: Bruksizm 17.04.21, 14:57
      SZyna nie leczy bruksizmu, ale zęby się nie ścierają, więc ma sens jak najbardziej.
      • b-b1 Re: Bruksizm 17.04.21, 15:04
        tarkatarka napisał(a):

> SZyna nie leczy bruksizmu, ale zęby się nie ścierają, więc ma sens jak najbardz
        > iej.
        Wiem, ale nie potrafię...
        • lumeria Re: Bruksizm 17.04.21, 15:06
          Co to znaczy "nie potrafię"? Co się dzieje?
          • b-b1 Re: Bruksizm 17.04.21, 15:43
            lumeria napisała:

> Co to znaczy "nie potrafię"? Co się dzieje?

Nie potrafię zasnąć w nakladkach- tak- mam dobrze dopasowane mój dentysta robil- nic nie ociera, a ja nie śpię.
            Po kilku dniach jestem jak zombi, nieprzytomna, wściekła i zmęczona i .....
            muszę sobie ulzyc i spać- zdejmuje i...znowu mam 4 zęby zmasakrowane , więc sens nakładek znika ( dla mnie oczywiście) i znowu odbuduję i naprawie i znowu będę próbowała.
            Mam wizytę na 10. 05. więc stwierdziłam że teraz zaporami botoks, problem się rozwiąże i naprawie zęby , ale chyba nic z tego.
            • b-b1 Re: Bruksizm 17.04.21, 15:44
              *zapodam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka