czerwonylucjan 24.03.21, 19:04 Czy udalo sie wan go pokonac. Specjalista z kliniki przy UM nie mial nic do zaproponowania poza szyna . Czy szyna rzeczywiscie pomaga? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adriana.la.cerva Re: Bruksizm 24.03.21, 19:15 Nie wiem ale też cierpię na to. Od bruksizmu dostałam pernamentnych szumów usznych. Też mi proponowali szynę Ale nie usnę z czymś w paszczy. Osobiście zastanawiam się nad botoxem czy innym środkiem wsrrzykiwanym w okolice żuchwy. Kiedyś 0rzyjechalam do rodziców I matka wpadła do mojego pokoju koło 2 w nocy myśląc, że im meble przesuwam. A to po prostu moje zgrzytanie zębami. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Bruksizm 17.04.21, 15:04 >Też mi proponowali szynę Ale nie usnę z czymś w paszczy. A spróbowałaś? Z nieodpowiednią szyną miałam takie problemy. Od kiedy mam dobrze dobraną szynę (na cały górny luk) to mam tak, ze nie mogę zasnąć bez niej bo po prostu jest wygodna i przyzwyczaiłam się. Bardzo, ale to bardzo żałuje, ze wiele wcześniej szyny nie były dostępne/dentysta mi nie zaproponował. Ulga niesamowita. Ale zniszczenia na zębach są nieodwracalne. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Bruksizm 24.03.21, 19:33 Pójdź do fizjoterapeuty na masaż mięśni głowy. Mnie kiedyś dentystka próbowała naciągnąć na szynę, gdyż wg niej 'przerosły mi mięśnie' (przytyłam tylko)... Akurat miałam kilka sesji u fizjoterapeuty. Stwierdził, że, owszem, spięte, ale nie przerosnięte są moje mięśnie! Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Bruksizm 24.03.21, 20:00 ja akurat jestem przekonana do szyny, bo zapobiega ścieraniu się zębów, nie chcę mieć takich spiłowanych, bleee. ale ja mimo szyny często budzę się z bólem głowy, takim specyficznym, wiem, że to od tego cholerstwa. na ból pomaga masaż - można samemu robić, kiedyś w hotelu trafiłam na jakiś program typu galileo i koleś pokazywał jak i co masować, spróbowałam i zadziałało. no ale jak są tygodnie wypełnione stresem to nie ma hooya we wsi, szczęka sama się zaciska, nawet w ciągu dnia i muszę się bardzo pilnować. przypadłość oceniam jako bardzo upierdliwą i wolałabym aby u mnie stres inaczej wyłaził. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Bruksizm 16.04.21, 09:26 Potwierdzam. Korzystam z szyny, bez niej już nie zasnę (wcześniej zgrzytanie mnie wybudzało) i masuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Bruksizm 24.03.21, 20:10 Nie deprecjonuj szyny Szyna to zbawienie, naprawde pomaga. Poza tym botox, fizjoterapia, terapia stresu, tzw. praca z ciałem (np technika Alexandra) i psychoterapia. Ale szyna pomaga od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdazaranna Re: Bruksizm 25.03.21, 08:19 Moja córka ma ten problem. Zęby już trochę starte. Na razie ortodonta pokazał jej kilka ćwiczeń, jeżeli nie przyniosą rezultatu skontaktuje nas z fizjoterapeutą. Pytałam go o szynę ale mówi że to nie jest dobre rozwiązanie bo coś w ustach dodatkowo prowokuje mięśnie do zaciskania szczęki. Co sadzisz? Może mieś rację? Młoda ma już trochę powiększone mięśnie od ciągłego zaciskania. Ortodonta zaleca wyeliminmować stres ale to przecież nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Bruksizm 25.03.21, 20:07 Mysle, ze warto sprobowac, to nie jest kolosalny wydatek. Poprawe czulam juz po kilku dniach, a po 2 tygodniach ulge. Czasem jeszcze w tym spalam, bo idzie sie przyzwyczaic. Moze warto zasiegnac opinii drugiego lekarza? Potem poszlam na warsztat techniki Alexandra, cale 100 zl wydalam, a korzysci mam do dzis, nie tylko w twarzy, ale tak ogolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Bruksizm 25.03.21, 20:17 www.infodent24.pl/techdentpost/czy-leczenie-bruksizmu-botoksem-jest-bezpieczne,105204.html "Jednak wyniki badań wskazują, że leczenie neurotoksyną może spowodować bardzo duży ubytek kości w żuchwie, nawet do 40 proc. po jednokrotnym zastosowaniu zastrzyku." Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Bruksizm 16.04.21, 07:58 Badania na ludziach tego nie potwierdzily. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Bruksizm 16.04.21, 08:51 Czy ostrzykiwanie czoła botoksem powoduje analogicznie rozpuszczenie kości czaszki czy efekt dziala wybiórczo wyłącznie na żuchwę...? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Bruksizm 24.03.21, 20:19 czerwonylucjan napisał(a): > Czy udalo sie wan go pokonac. Specjalista z kliniki przy UM nie mial nic do zap > roponowania poza szyna . Czy szyna rzeczywiscie pomaga? Moja siostrzenica miała botoks. Pomógł na kilka tygodni. Teraz nosi aparat na zębach, coć ma ładne zęby. Mówi że pomaga. Powiem jej o tych masażach. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Bruksizm 24.03.21, 23:10 A potem puscil? To 900 pln za jede zabieg Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Bruksizm 25.03.21, 08:33 gwiazdazaranna napisała: > Gdzie miała robiony botoks? Kosmetolog z rodziny jej to robił, więc zrobiony porządnie. Te tygodnie to może być kilka miesięcy, ale nie można tego robić ciągle, dlatego teraz ma aparat na zębach. Szyny nie jest w stanie nosić. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszcze_blizniaki Re: Bruksizm 25.03.21, 08:36 Mój mąż ma szyny na noc od lat. Dopiero teraz zrobił z dużo lepszego twardszego materiału i jest mega różnica. Nie podam szczegółów technicznych, ale zrób z lepszej półki. Odpowiedz Link Zgłoś
z_pokladu_idy Re: Bruksizm 25.03.21, 08:37 Mnie szyna bardzo pomogła, właściwie już po dwóch nocach widziałam poprawę. Dentystka mówiła, że średnio po miesiącu mięśnie się oduczają zaciskać w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Bruksizm 25.03.21, 09:00 Mam szynę twardą. Nie mam problemów w spaniu z nią. Trochę upierdliwe czyszczenie, bo to zawsze dodatkowe zajęcie higieniczne, ale bez przesady. Już po kilku nocach czułam, że nawet w dzień szczęka jakoś tak inaczej mi się układa i się rozluźnia. Moim zdaniem warto. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Bruksizm 16.04.21, 08:00 Jaki jest koszt tej twardej szyny? Obejmuje caly luk? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Bruksizm 16.04.21, 08:57 Szyna bardzobpomaga. Ale zrobiona przez technika stomatologii. Mnie się bardzo poprawiło po aparacie stałym i po zrobieniu porządku z wysrającym ponad wszystkie zębem. Jest równo, ja nie zgrzytam. Ale jak się mocno wkurzam to potrafię zaciskać zęby z nerwów. I potem boli. Staram się unikać sytuacji mocno stresowych i wrednych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Bruksizm 16.04.21, 09:28 Ja nosilam szyne pol roku. Pomogla ale nie wspominam jej dobrze. Bolaly mnie policzki i uszy. Natomiast moja corka na szyne stanowczo sie nie godziła i poszlam z nią do polecanej fizjoterapeutki i bylam w szoku. Pierwsze dwa zabiegi byly bardzo bolesne, corka plakala ale zaczelo pomagac, na trzecim zabiegu babeczka jej oficjalnie nastawiła szczęke i z dnia na dzien corka odczula ogormną ulge. Pokazala cwieczenia, ktore corka wykonywala dwa trzy razy dziennie i problem sie skonczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Bruksizm 16.04.21, 10:03 A twoja corki miala jakies objawy ze strony stawow zanim zaczela leczenie? Podasz nazwisko fizjoterapeuty? Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Bruksizm 16.04.21, 12:48 Nie potrafię spać w szynie, więc załadowałam dwa tygodnie temu botoks, ale efekty zerowe( 3 wkłucia z jednej , 3 z drugiej strony). Zabieg robiła moja pani dermatolog-robię u niej botoks i kwas hialuronowy- wiec sprawdzona od lat - nie ma opcji, aby nie trafiła. Czyli botoks nie dla każdego - wracam do szyny.... jak mi się uda w niej zasnącć. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Bruksizm 17.04.21, 13:27 No ale po 2 tyg to on ma dopiero zaczac dzialac Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Bruksizm 17.04.21, 14:55 czerwonylucjan napisał(a): > No ale po 2 tyg to on ma dopiero zaczac dzialac Po 10 dniach - wg mojej lekarki. Jakby nie zadziałał mam przyjść na poprawkę i chyba tak zrobię - nie potrafię /nie umiem/ nie dam rady / nie da się- to odnośnie nakładek😑. Odpowiedz Link Zgłoś
tarkatarka Re: Bruksizm 17.04.21, 14:57 SZyna nie leczy bruksizmu, ale zęby się nie ścierają, więc ma sens jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Bruksizm 17.04.21, 15:04 tarkatarka napisał(a): > SZyna nie leczy bruksizmu, ale zęby się nie ścierają, więc ma sens jak najbardz > iej. Wiem, ale nie potrafię... Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Bruksizm 17.04.21, 15:06 Co to znaczy "nie potrafię"? Co się dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Bruksizm 17.04.21, 15:43 lumeria napisała: > Co to znaczy "nie potrafię"? Co się dzieje? Nie potrafię zasnąć w nakladkach- tak- mam dobrze dopasowane mój dentysta robil- nic nie ociera, a ja nie śpię. Po kilku dniach jestem jak zombi, nieprzytomna, wściekła i zmęczona i ..... muszę sobie ulzyc i spać- zdejmuje i...znowu mam 4 zęby zmasakrowane , więc sens nakładek znika ( dla mnie oczywiście) i znowu odbuduję i naprawie i znowu będę próbowała. Mam wizytę na 10. 05. więc stwierdziłam że teraz zaporami botoks, problem się rozwiąże i naprawie zęby , ale chyba nic z tego. Odpowiedz Link Zgłoś