Dodaj do ulubionych

Zakupy spożywcze posła PiS

26.03.21, 08:13
Poseł Mosiński z PiSu pochwalił się, że za zakupy spożywcze na miesiąc wydaje 350zł.

www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ile-kosztuja-miesieczne-wydatki-spozywcze-oburzenie-po-wpisie-posla-pis/1e7fykj,79cfc278
Najbardziej podoba mi się komentarz: poseł Mosiński kupuje jedzenie w tym samym sklepie, w którym Obajtek kupuje mieszkania.
Obserwuj wątek
    • huang_he Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 08:20
      Polska jest najtańszym krajem w Europie i można się tu wyżywić za około 100zł miesiecznie.

Właśnie kończe taki miesiąc za 100zł. Musze powiedzieć, że ani razu nie byłem głodny-ba!-momentami byłem nawet przejedzeony, zapchany.

Nie zaliczam do jedzenia pica, co chyba oczywiste, bo jedzenie to jedzenia a picie to picie i na samą Cole wydałem koło 200zł(2 litry dziennie, czsami jescze wieczorem dokupowałem litrowa Colę).

A więc przechodząc do jadłospisu za 100 zł.
      Aby przezyć miesiąc za 100 zł potrzeba:

1kg ryżu ok.3zł
      1kg makaronu ok.2,5 zł
      1kg kaszy jęczmiennej około 2 zł
      6kg ziemniaków ok.8zł
      2kg margarany ok 5 zł
      150 bułek około 50zł
      10 paczek Chochoszoków ok. 20
      15 sosów do potraw jeden po około 50 groszy-około 7 zł, lub kilka sosów gotowych po ok.3 zł.

Razem około 100zł.
      Zostało mi jescze 7 złotych z tej stówy. Nieźle.

Jak to jemy?
      Rano zagtować gar sosu-mamy na 2 dni.
      Pierwszy tydzień-makaron. 5 bułek dziennie, pół paczki Chocoszoków.
      Drugi tydzień-ryż. 5 bułek dziennei, pół paczki Chocoszokw.
      Trzeci tyedzień-kasza jęczmienna, 5 bułek, pół paczki Chocoszokwó.
      Czwarty tydzień-6 kilo ziemniaków, 5 bułek , pół, paczki Chocoszoków.

Zamiast Chocoszoków można kupować krem czekoladowy-400 gr za 2,5zł albo zwykle kulki czekoladowe, można nabyć za 1-2 zł 300 gramów.

Także jadłsopsis jest sprawdzony i bardzo sycący-nawet zostało mi jeszcze trochę rużu i kaszy, bo kilogram na tydzień to naprawdę jest aż nadto.

Brakowało mi jedynie serków, jogurtów i rybek.
      Ale bez problemu mogę taki miesiąc powtórzyć-mówię to jako osoba która lubi jeść, objadać się, czy nawet obżerać.

Jeden Władysław JAgiełło i masz jedzenie na cały miesiąc.
      Pozdrawiam. (www.wykop.pl/link/6023857/#comment-89791469)
      • profes79 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 08:42
        I po kilku miesiącach takiego żywienia kończymy z rozregulowanym z powodu braku witamin organizmem.
        • triss_merigold6 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 08:46
          Przecież to był żart.
      • tanebo001 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 11:58
        Dożuć kilo cytryn żeby szkorbut nie wszedł...
        • hipinka Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 12:13
          tylko DOŻUJ je do końca smile
        • odnawialna Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 12:53
          kapusty kiszonej 2 kg! a nie cytryn się zachciało
          • sumire Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 13:02
            Otóż to. Według ojczulka taniarada kapusta podobno chroni dodatkowo przed Covidem. Win-win.
            • profes79 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 18:41
              Jak to kiedyś ponoć szła rozmowa z Gierkiem...
              - po co ludziom cytryny?
              - no towarzyszu, zdrowe są, dużo witaminy C
              - kiszona kapusta też ma dużo witaminy C
              - no tak, towarzyszu, tylko do herbaty nie bardzo dodać
              • olena.s Re: Zakupy spożywcze posła PiS 27.03.21, 13:15
                Nie z Gierkiem, ale z drugim na G.
        • nickbezznaczenia Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 22:00
          Wystarczy cebula
      • fitfood1664 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 19:43
        my mamy normalne potrzeby, nie dzielimy genów ze świnią
      • arthwen Re: Zakupy spożywcze posła PiS 27.03.21, 02:23
        Co to są te Chocoszoki?
        • iwles Re: Zakupy spożywcze posła PiS 27.03.21, 08:07

płatki
          • arthwen Re: Zakupy spożywcze posła PiS 27.03.21, 13:39
            A, ok, ja takich rzeczy nie jadam.
      • mid.week Re: Zakupy spożywcze posła PiS 27.03.21, 08:52
        Ale te chocoszoki jesz na sucho czy z sosem do potraw?
        • jowita771 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 27.03.21, 13:26
          Ja bym je zestawiła z ketchupową zupą z forum dla oszczędnych, i tak niewiele mogło jej zaszkodzić.
    • triss_merigold6 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 08:44
      Zupełnie jak żona Gomułki - jak szła zrobić zakupy to wszystko było, twierdził towarzysz Wiesław.
      • daniela34 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 11:24
        Nie trzeba nawet żony Gomułki. Mam w rodzinie żonę górnika, która też twierdzi, że "wszystko było" w sklepach, bo miała słynną książeczkę G
    • molik28 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 09:04
      Jestem w takim razie mega rozrzutna. Mąż powinien zacząć kontrolować moje zakupy. Jedzenie, które kupuję jest chyba pokryte złotem, bo miesięcznie wydajmy na nie 3,5- 4 tyś na 4 osoby i zwracamy uwagę na ceny robiąc zakupy.
      • araceli Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 09:08
        molik28 napisała:
        > Jedzenie, które kupuję jest chyba pokryte złotem, bo miesięcznie wydajmy na
        > nie 3,5- 4 tyś na 4 osoby i zwracamy uwagę na ceny robiąc zakupy.

3,5-4 to akurat naprawdę bardzo dużo. Można pilnować cen ale jak się kupuje łososia i krewetki to i tak wychodzi sporo.
        • molik28 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 09:21
          Fakt, kupuję łososia. I polędwiczki wieprzowe, steki, pstrąga. Może jak poczytam ile wy wydajecie, to zmuszę się do dokładniejszej analizy wydatków. Jest to myśl. Od jutra zbieram paragony.
          • arwena_11 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 09:27
            Ja też i łososia czy pstrąga ( jadamy raz w tygodniu ryby ) i polędwiczki, pstrąga czy wołowinę. No steków nie jadamy, chyba że w knajpie tongue_out.

• lodomeria Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 11:30
            A może zacznij od tego, ile wyrzucacie?
            • edelstein Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 12:57
              Ja nic nie wyrzucam,a na 3 osoby wychodzi mi 2,5 tysia
        • allijja Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 11:18
          >ale jak się kupuje łososia i krewetki to i tak wychodzi sporo.

ale na pewno kupuje najtańszego łososia w sklepie..
      • arwena_11 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 09:14
        To sporo. Ja - nie oszczędzając - średnio ok 600 tygodniowo ( jedzenie i soki ), ale jemy dużo warzyw, owoców, nabiał, dobre mięso. Nie kupuję wędlin - bo kupnych się u nas nie je, odkąd tata sobie kupił wędzarnie i sam wędzi - więc raz w miesiącu dodatkowo idzie ok 250-300 na mięso na wędliny.
    • chococaffe Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 09:17
      A napisał ile wydaje jego żona?wink

A za ile płacimy my (służbowe obiadki)?
    • sumire Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 11:24
      On to może i robi za tyle. Ciekawe, co na to jego żona, która zapewne ogarnia zawartość lodówki, w końcu to poseł PiS, więc podział ról zapewne tradycyjny.
      Niesamowite, jakie to są oderwane od rzeczywistości buce.
      • arwena_11 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 11:45
        Ale dlaczego buce? Bo że oderwany od rzeczywistości - to możliwe.

Moja mama też jest oderwana od rzeczywistości, bo nie robi zakupów. Tym zajmuje się mój ojciec. Jak byś się jej zapytała ile kosztuje masło - to nie miałaby pojęcia. Bo po prostu nie chodzi po sklepach z żarciem. Nie ma takiej potrzeby.
        Od roku w ogóle nie była w sklepie stacjonarnym, jak jeszcze mieszkali w Warszawie - to czasem poszła z ojcem. Jak się przenieśli na działkę - to tylko ojciec jeździ do sklepu.
        • sumire Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 11:52
          Dlatego, że komentowanie narzekania własnego wyborcy na ceny w sklepach tekstem "ja to za tyle na miesiąc kupuję" jest bucowate na maksa.
        • black.emma Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 12:11
          Ja również nie robię zakupów i nie znam cen produktów spożywczych dlatego nie komentuję takich postów i nie daję ludziom dobrych rad w tym zakresie, co pisowskim bucom również polecam. Przypuszczam, że twoja mama też nie obnosi się wszem i wobec z tym, jak można tanio wyżywić rodzinę.
        • leosia-wspaniala Re: Zakupy spożywcze posła PiS 27.03.21, 13:52
          >ak byś się jej zapytała ile kosztuje masło - to nie miałaby pojęcia. Bo po prostu nie chodzi po sklepach z żarciem. Nie ma takiej potrzeby.

A twoja mama jest politykiem żyjącym jak pączek w maśle i należącym do partii, na którą głosują raczej ubodzy niż bogaci? Wypowiada się na temat cen jedzenia, poucza innych, że wcale nie jest drogo?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 11:56
      Wierze mu, że tyle wydaje, jak jada w poselskiej restauracji śniadania, obiady i kolacje, pija kawkę, herbatę i wode, to przekąski mogą go tyle wynieść.
      A może jest na forum oszczędzanie i gotuje zupę z keczupu z makaronem z "darów".
    • asia-loi Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 12:07
      Ale się porobiło. Lepszy sort wreszcie łączy skutek z przyczyną. 😀
    • mgla_jedwabna Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 12:08
      Ja proponuję posła Mosińskiego zamknąć na miesiąc z zawartością tego wózka, ciekawe, jak się będzie czuł po miesiącu. Albo lepiej - zamknąć na trzy miesiące z trzema takimi wózkami.
      • black.emma Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 12:12
        Świetna myśl. Co najmniej 3 miesiące, bo miesiąc to o chlebie i wodzie bez problemu wytrzymasz.
    • hipinka Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 12:15
      bo on mysli jak jego prezio w Uchu prezesa, który jadąc przez miasto widział ceny w pralni chemicznej i mówił, że wcale nie drogo, bo spodnie 16 zł kosztują
    • fitfood1664 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 19:42
      jak się ktoś nażre na stołówce sejmowej za półdarmo / za nasze pieniądze to jasne ze już niewiele potrzebuje dokupić, jakąś flachę, paluszki, gazowankę...
    • tanebo001 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 20:48
      innpoland.pl/167163,koszyk-zakupowy-jana-mosinskiego-sprawdzamy-jak-moze-wygladac i co lewaki? Da się? Da!
      • komorka25 Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 21:57
        No, nie da się. Pan autor niestety źle policzył, a co gorsza źle przeczytał. Cena szynki wiejskiej 2,99 jest za 100g, a nie za kilogram, więc w sumie za koszyk pana posła wychodzi ponad 430 zł, a i tak wyliczenie bazuje na promocjach - normalnie byłoby ok. 700.
    • znowu.to.samo Re: Zakupy spożywcze posła PiS 26.03.21, 22:15
      Po prostu mają ludzi za idiotów, ot co.
    • woman_in_love Re: Zakupy spożywcze posła PiS 27.03.21, 08:54
      Ci ludzie żywią się w stołówce sejmowej gdzie płacą po 12 zł za extra wypasiony obiad.
      A wódę dostają od lobbystów.
      Do tego żrą "u wyborców" czyli jadą w teren i dostają tam żarcie u samorządowców, którzy im włażą w doopę.

Bez wątpienia ten koleś jest zatem w stanie wydawać 350 zł na zakupy spożywcze / miesiąc (tyle że oczywiście nie podliczył swoich dofinansowanych obiadków i śniadań i kolacji).
    • bywalec.hoteli Re: Zakupy spożywcze posła PiS 27.03.21, 13:04
      hehe
    • morekac Re: Zakupy spożywcze posła PiS 27.03.21, 13:24
      Jest po prostu na diecie poselskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka