Dodaj do ulubionych

Kontrola telefonu dziecka

31.03.21, 10:44
Co o tym myślicie? W jakim stopniu? Moim zdaniem czytanie smsów dziecka, przeglądanie historii wyszukiwania .itd jest dużym naruszeniem prywatności. Sama bym się czuła niekomfortowo, jeśli wiedziałabym o tym,że moją konwersację z kimkolwiek może przeczytać osoba trzecia. A wy jak kontrolujecie telefony dzieci? Może tą kontrolę opieracie na zaufaniu?
Obserwuj wątek
    • tereso Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 10:54
      No, ja mam 16 latka (bo dorosłych dziewczyn nie liczę). Musiałabym chyba obawiać się uzależnienia, przestępstwa czy czegoś takiego, aby przyszło mi to do głowy. Na szczęście mnie to nie dotyczy zupełnie, oby nie na razie, ale dlatego jest to dla mnie kosmos. Gdybym natomiast obawiała się tego co powyżej to prawdopodobnie zrobiłabym wszystko, żeby poznać prawdę.
    • ritual2019 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 10:54
      Nie kontroluje.
      • naszastruga Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 10:57
        Nie kontrolowałam, ale dzieci nie mogły szyfrować telefonu.
    • dziennikaktywnosci Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 11:09
      Oczywiscie, że tak. Dziecko ma 11 lat i jako rodzic mam prawo wiedzieć, jak korzysta z sieci .

Śmieszą mnie te teksty o prywatności. A potem rodzice zdziwieni, jak pokaże im się screeny hejtow ich bombelka.

Jedna mamuśka na zebraniu (w czasach nauki stacjonarnej) to prawie zawału dostała, jak zobaczyła kim jest jej dziecko.
      "Widzi pani, człowiek nie wie, kogo wychowuje" - chociaż tyle z jej refleksji.

• ritual2019 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 11:19
        Alez wie sie kogo sie wychowuje. Kontrola nie spowoduje ze dziecko nie bedzie bully.
        • naszastruga Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 11:25
          Bully co?
          • ritual2019 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 11:28
            Nie co a kogo. Sa dzieci ktore dokuczaja innym, dlatego wazne zeby te ktore sa obiektem takich zachowan to zglaszaly jak najszybciej a dorosli zeby reagowali, w domu, w szkole, w klubach poza szkolnych itd.
            • stavros2002 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 11:38
              Pisz po polsku.
          • szmytka1 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 16:07
            bałwanek Buli, nie pamietasz takiej bajki?
    • maja0026 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 11:12
      Zależy od wieku, ja 11 kontroluje
    • zuzanna_a Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 11:31
      dziecko same przychodzi i pokazuje jakie debilizmy wysyłają koledzy.
      ja nie kontroluję bo dzieci mi ufają.
      ale czasem myślę, że inni powinni to robić. np. 8 letni kolega syna który wysyła mu zdjęcia gołych piersi. znam jego matkę i jestem pewna że nie jest świadoma co robi dziecko, myślę że dużo za wcześnie na tak intensywne zainteresowanie seksem.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 11:34
      Z dzieciństwa pamiętam jak miałam grzebane w telefonie, każdy sms byl czytany. Nigdy w życiu nie zrobię takiego piekla swoim dzieciom.
      • majenkir Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 15:54
        nigdynigdynigdy84 napisała:
        > Z dzieciństwa pamiętam jak miałam grzebane w telefonie, każdy sms byl czytany.

Ech, poczułam sie staro tongue_out
        Za mojego dzieciństwa wiele koleżanek nie mialo nawet telefonu stacjonarnego big_grin
        • trampki-w-kwiatki Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 20:32
          Ani bidetów!
          • ulka13.13 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 23:04
            I szczotki do WC nie mogły wyprać w zmywarce.
            • majenkir Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 23:21
              Bo zmywarki nie miały, dziady
    • pitupitt Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 11:57
      Z grubsza wiem, co młoda robi w necie, bo sama mi pokazuje i opowiada.
    • kermicia Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 12:02
      Trudny temat. Syn ma 13 lat, gdyby mógł, nie odchodziłby od komputera i telefonu. W sumie mniej gra, więcej klepie w sieci społecznościowej graczy. Nie spotyka się z tymi ludźmi osobiście, w zasadzie z nikim się nie spotyka prywatnie, nie ma takiej potrzeby, woli interakcje zdalne (jest ASem, tak mu łatwej). Zabronić mu tego, to całkiem odciąć go od świata. Ale teraz przez pandemię zaczął zawalać naukę - każda zdalna lekcja to przełączanie nauczyciela na jego ulubione forum + właśnie telefon w ręce. Najpierw zabierałam mu telefon na czas e-lekcji, ale męczyłam się z tym okropnie, bo trzeba było pamiętać, chować to gdzieś fizycznie (podkradał, gdy wychodziłam z psem lub miałam pilną pracę), pamiętać, gdzie schowałam (milion razy zgubiłam jego telefon w domu big_grin) więc zabawa w ciuciu-babkę jak z przedszkolakiem. Do tego zauważyłam, że przez telefon zasypia nawet 2 godziny później niż się kładzie, często grubo po północy. Zaczęłam więc zabierać telefon też na noc, a on przynajmniej się wysypiał.
      Ostatecznie zabrałam mu telefon całkiem i zamieniłam na stary model bez netu indifferent Wreszcie ulga, nie trzeba chować, szukać, łapać go na oszukiwaniu. On w sumie nawet jakoś bardzo nie protestował, bo i tak siedzi w domu i ma dostęp do kompa (też ograniczanego, ale to kolejny długi temat). No i nie wiem co dalej. Póki jest pandemia i siedzą na tyłkach w domach, pewnie zostanie na tym dziadkowym telefonie. Jak pójdą do szkół i znów zaczną się treningi, zrobi przesiadkę na smartfona.
      Zabawny fakt - terapeuci nie mają bladego pojęcia, co robić z ASem uzależnionym od elektroniki. Nie uczyli ich tego na studiach, za ich czasów nie było takich problemów. Niby ograniczać lub zakazywać, ale jednak nie, bo zablokuje się aspergerowcowi jedyne interakcje społeczne. Pozwalać się realizować elektronicznie, skoro to pasja i fiksacja, tych się u Asów nie blokuje, ale jednak nie, bo szkoda wzroku i biednych neuronów w mózgu, a poza tym uzależnienia są szkodliwe. I tak się bawimy, co psycholog to inne teorie, z których i tak sami się zaraz wycofują. A teraz w pandemii dochodzi jeszcze elektronika=szkoła, więc już całkiem wszystko na głowie postawione.
      Najłatwiej by było móc ustalić z młodym jasne zasady, czyli w czasie nauki jest nauka, a nie telefon, w łózku się śpi, a telefon leży na szafce. No ale nie u nas takie luksusy. Ani prośbą, ani groźbą, ani rozsądnymi argumentami.
      • mikams75 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 14:42
        dla takich sa apki kontroli rodzicielskiej - ustalasz limit czasu i sie nie uzerasz, bo telefon automatycznie sie blokuje o konkretnej godzinie.
        • kermicia Re: Kontrola telefonu dziecka 01.04.21, 19:02
          Mój syn hakuje każdą apkę. Jedną załatwił w taki sposób, że zablokował zarówno swój telefon, jak i mój (na swoim miałam apkę-matkę kontrolującą jego telefon). Ledwo je odratowałam hard resetem z utratą danych.
          • mikams75 Re: Kontrola telefonu dziecka 01.04.21, 21:19
            nie wiem jak mozna zhakowac bez dostepu do telefonu rodzica
            • kermicia Re: Kontrola telefonu dziecka 02.04.21, 01:09
              Też nie wiem, znalazł instrukcję w googlu. Dzieciory teraz wiedzą o technologii więcej niż my i lepiej szukają. Każdą apkę blokującą obchodzi właśnie szukając po forach młodzieżowych, ze wszystkim sobie radzą. Ogarniają też tryby incognito i darkweby, mają programiki do wybiórczego usuwania historii przeglądania oraz takie, które pod jednym kliknięciem myszki pokazują na ekranie to, co mają tam ustawone. Czyli siedzi na forum albo w grze, słyszy moje kroki, klika raz prawym myszy i cyk, pani od biologii. Nie mam już do niego siły, nawet mi się nie chce z nim walczyć, bo siły są nierówne.
    • 18lipcowa3 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 12:05
      Dziecko nie ma czegoś takiego jak prywatność. Od tego są rodzice by kontrolować, bez skrupułów.
      • naszastruga Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 12:11
        Tobie też przeszukiwali ubrania i kazali chuchać?
        • 18lipcowa3 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 12:43
          Jesli mieli podejrzenia to owszem.
          • naszastruga Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 12:48
            Czyli mieli podejrzenia, skoro to robili. Nie trzeba było im dawać podstaw big_grin
          • ritual2019 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 12:48
            18lipcowa3 napisała:

> Jesli mieli podejrzenia to owszem.
            >

A skad podejrzenia? Masz je?
            Kontrola powoduje ze osoby ktore chca zrobic cos niewlasciwego lepiej sie z tym kryja.
      • dziennikaktywnosci Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 12:12
        18lipcowa3 napisała:

> Dziecko nie ma czegoś takiego jak prywatność. Od tego są rodzice by kontrolować
        > , bez skrupułów.
        >
        >
        I tu się z Tobą w pełni zgadzam.

Co wyrabiają dzieciaki na grupach, to się w głowie nie mieści.
        A potem: ależ mój Jasio to nigdy....tiaaa
        • gryzelda71 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 12:49
          I jak co dnia czy raz w tygodniu przetrzepiesz tel to dziecko cacy?
          • 3-mamuska Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 23:20
            gryzelda71 napisała:

> I jak co dnia czy raz w tygodniu przetrzepiesz tel to dziecko cacy?

Głupia mamusia nawet nie wie ,ze dziecko może na bierząco kasować swoje głupie teksty i zdjęcia czy filmiki.
            Jak wie ze mamusia zajrzy. I jest cacy a inne beee.
            To dopiero naiwność. 🤣🤣🤣
        • 3-mamuska Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 23:19
          dziennikaktywnosci napisał(a):

> 18lipcowa3 napisała:
          >
          > > Dziecko nie ma czegoś takiego jak prywatność. Od tego są rodzice by kontr
          > olować
          > > , bez skrupułów.
          > >
          > >
          > I tu się z Tobą w pełni zgadzam.
          >
          > Co wyrabiają dzieciaki na grupach, to się w głowie nie mieści.
          > A potem: ależ mój Jasio to nigdy....tiaaa

Moje nie maja szkolnych grup. Na szczęście.
          Zreszta maja już swoje lata, teraz córka ma grupę z przyjaciółmi , nie sadź wszystkich według własnych.
        • m_incubo Re: Kontrola telefonu dziecka 02.04.21, 07:07
          Oczywiście, cudze dzieciaki? Bo twój, to nigdy? 😀
      • milupaa Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 23:32
        Współczuję takiego podejścia. To świadczy tylko o tym że traktujesz dziecko jak swoją własność a nie odrębnego człowieka.
    • mikams75 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 12:59
      w zaleznosci od wieku, im mlodsze tym wieksza kontrola, co nie oznacza czytania wszystkiego jak leci, mnie wystarczyla wiedza z kim dziecko koresponduje i od czasu do czasu zerknelam na hasla wpisywane w googlu czy na youtubie. Z czasem zredukowalam az do zaufania, dziecko starsze no i nie wyszukiwalo nigdy czegos da mnie nieakceptowalnego.
    • gaskama Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 13:09
      Mam fajnego, mądrego syna. Nigdy go nie kontrolowałam. Ani telefonu, ani komputera. Teraz ma 18 lat. Nieraz zostawiał włączony komputer i słychać było, że spływają wiadomości na messengerze. Nigdy nas nie kusiło sprawdzić, co to.
    • gaskama Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 13:11
      W sumie to bardzo współczuje rodzicom, którzy muszą kontrolować. Najwyraźniej wychowują dzieci, którym nie należy ufać. Trochę smutne, trochę straszne.
      • tereso Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 14:40
        Ja raczej myślę, że to cechy rodziców, a nie że "dziecko takie jest" (to w sytuacji zagrożenia, rodzic potrafi w większości sytuacji odróżnić). Więc , owszem, rodzicom współczuję, ale bardziej dzieciom. Jedyna nadzieja, że te hasła "nie ma prywatności, bo moje i już " to takie chojrakowanie w Internecie.
        • tereso Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 14:45
          Przy okazji- sama siebie postanowiłam trochę skontrolować, za dużo tu siedzę ostatnio, emama wciąga jak lawa. Skasowałam sobie konto, więc już raczej nie napiszę, chyba, że za kilka tygodni, to się przedstawię. smile Dzięki
          • gryzelda71 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 14:49
            ty siebie ograniczyłaś. Gdyby to ktoś z bliskich przeleciał posty i ci zakazał to by była kontrola.
            • tereso Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 14:56
              smile Chyba, że są we mnie (lekko licząc) dwie teresy; i ta bardziej rządzalska zakazała tej drugiej tu się produkować.
          • gaskama Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 15:06
            Weź się nie wygłupiaj. To bywaj krócej.
            Ja też się zastanawiam, czy nie zamknąć konta. Siedzę tu i siedzę. Czas zaoszczędzony na dojazdach i na tym, że mam mniej roboty spędzam na forum. A miałam szlifować angielski, dbać o ciało i włosy, czytać.
            • tereso Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 17:08
              😁 ja jestem impulsywna, jak mi przyszło do głowy to już wykasowałam konto, ale chyba jutro zniknie albo wieczorem.
      • mikams75 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 14:55
        a malo to glupot robi mlodziez? i nie mowie tu tylko o necie. Zaraz trzeba wszystkim wspolczuc?
        • tereso Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 14:56
          Nie trzeba. A można?
    • ciszej.tam Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 13:37
      Komentarze o tym że dziecko nie powinno mieć prywatności etc są śmieszne.
      Dziecko przeciętnie inteligentne błyskawicznie nauczy się korzystać z trybu incognito i usuwania konwersacji na social media w odpowiedzi na permanentną inwigilację.

Tak samo jak w dawnych czasach przed internetem to dzieciaki z najbardziej konserwatywnych, restrykcyjnych domów umiały robić niesłychane rzeczy i jednocześnie ukrywać to najlepiej. To właśnie dzieci z takich rodzin potrafiły być nawalone aż do wymiotów tuż po lekcjach i wracać czyściutkie i święte do domu, dzieci z przeciętnych rodzin nie miały aż takiej determinacji i nie kłamały aż tyle. Bo nie było powodu
      • 3-mamuska Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 23:23
        Zgadzam się w 100%.
    • mama-ola Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 14:44
      Ograniczam czas aplikacją Family Link. Treści nie kontroluję.
    • przepio Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 14:52
      Nie kontrolowałam telefonów synów, ale też nigdy nie miałam z nimi problemów.
    • magdallenac Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 14:54
      Mam bardzo fajną córkę, więc kiedy zauważyłam, że potrafi się rozsądnie posługiwać telefonem i zdaje sobie sprawę z konsekwencji zamieszczania treści w internecie, od jakiegoś czasu nie sprawdzam już telefonu. Sama przychodzi i pokazuje mi tik toki, snapchaty i szczerze mówiąc szokuje mnie, to co niektóre małolaty zamieszczają w sieci. Zresztą wygląda na to, że inni rodzice i szkoła monitorują to na bieżąco, bo mieliśmy kilka soczystych aferek w naszej szkole smile
      • majenkir Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 15:56
        magdallenac napisała:
        > Sama przychodzi i pokazuje mi tik toki,

Tiktoki to ja moim dzieciom wysyłam! big_grin
        • magdallenac Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 16:19
          majenkir napisała:

> magdallenac napisała:
          > > Sama przychodzi i pokazuje mi tik toki,

>
          > Tiktoki to ja moim dzieciom wysyłam! big_grin
          >
          Mam nadzieje, a w zasadzie pewnosc, ze nie takie, jakie mi pokazywala corka w wykonaniu dziewczyn z jej szkoly. Musialabym o Tobie zmienic zdanie😂
          • savignonblanc Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 18:13
            From the top! 😂
            • majenkir Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 19:47
              💀

No nie, u mnie same zwierzaki, wypadki i ufo 🤪
    • princesswhitewolf Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 14:56
      KOntroluje przy pomocy Norton Parental Control
    • kaki11 Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 15:07
      Ja uważam, że jeżeli rodzic ma uzasadnione podejrzenia, że dzieje się coś złego (np. dziecko popada w uzależnienie albo wpadło w jakieś sektowe/przestępcze towarzystwo) to można a nawet powinno się sprawdzić, właściwie po to aby móc pomóc. Natomiast sprawdzania "bo ja lubię mieć kontrolę" sobie nie wyobrażam. Przy czym, kto wie może zmienię zdanie kiedy będę miała starsze dziecko? na dzień dzisiejszy to mnie aż cholera bierze na samą myśl o takiej kontroli.
    • asia_i_p Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 15:12
      Nie kontroluję, uważam, że gdybym kontrolowała, znalazłaby sposoby, żeby przede mną ukryć to, co by chciała ukryć. Czyli kontrolując niszczę zaufanie, a nie zyskuję w zamian żadnego bezpieczeństwa.
      Natomiast w sytuacji skrajnej (czyli np. dziecko znika z domu, a telefon zostaje), przeszukałabym.
      • majenkir Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 15:57
        asia_i_p napisała:
        > Natomiast w sytuacji skrajnej (czyli np. dziecko znika z domu, a telefon zostaje), przeszukałabym.

Taka sytuacja jest niemożliwa big_grinwink.
    • novembre Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 19:42
      Młody jak miał 14 lat, sam się kiedyś wysypał: poprosił, żeby go z czegoś przepytać, materiał miał w telefonie w przeglądarce, więc dał mi ją do ręki. W przeglądarce było otwartych kilkanaście stron, w tym jakieś gołe baby smile)).
      Do szesnastego roku życia miał na komputerze Family Safety, potem sobie daliśmy spokój. Jako 16latek mógł sobie kupić legalnie piwo i wino w sklepie, więc odpuściliśmy kontrolę.
      Natomiast Family Safety nie obejmowała telefonu, więc o ile się sam nie wydał, to nie wiedzieliśmy.
      • majenkir Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 19:49
        novembre napisała:
        >W przeglądarce było otwartych kilkanaście stron, w tym jakieś gołe baby smile)).

😅
    • 3-mamuska Re: Kontrola telefonu dziecka 31.03.21, 23:15
      Nie kontroluje.
      Nigdy tego nie robiłam na domowym necie mam blokady na nieodpowiednie strony. Z mobilnego nie wejdą.
      Rozmawiałam z dziećmi i uczyłam ostrożności w sieci.
    • saszanasza Re: Kontrola telefonu dziecka 01.04.21, 21:23
      Mam 13 latkę. Nie kontroluję zawartości telefonu, natomiast mam apkę do śledzenia. Córka wie, zgodziła się, zresztą ona mnie też „śledzi”😅

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka