Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację

07.04.21, 17:02
Jadę wyrobić paszport do konsulatu. Tylko 250 km w jedną stronę, a co tam...

Przy potrzebnych dokumentach jest taki zapis

"Jeśli nie masz numeru PESEL i zawarłeś związek małżeński – odpis skrócony lub zupełny polskiego aktu małżeństwa. Dokument ten muszą złożyć kobiety i mężczyźni – bez względu na to, czy nastąpiła zmiana nazwiska w związku z zawarciem małżeństwa, czy też nazwisko nie uległo zmianie|".

Mam swój nr pesel, jestem mężatką.

Pytanie: czy ten akt małżeństwa jest mi potrzebny czy nie?

Nie mogę się dodzwonić do konsulatu, ma maila odpowiedzi nie mam. Od wczoraj szukam tego aktu małżeństwa i nie mogę go znależć.

Termin mam na piątek. I nie wiem czy jechać bez tego aktu czy nie
Obserwuj wątek
    • tri.lian Re: Prośba o interpretację 07.04.21, 17:19
      "Jeśli nie masz numeru PESEL i ..."

Oznacza to że osoby mające pesel nie muszą dalej czytać.
      • ortolann Re: Prośba o interpretację 07.04.21, 18:59
        Wcale bym takiego wniosku nie wysnuwała. To dotyczy tylko tych, którzy nie mają PESEL. O tych, którzy mają nic ten fragment nie mówi. A w urzędach należy zakładać, że po prostu nie podali jakiejś informacji i może być tak, że osoby, które mają PESEL muszą jeszcze podać numer buta prababci itd. Można założyć, ze PESELowcy nic dodatkowego nie muszą. Ale rzeczywistość może być inna - nie da się tam zadzwonić i zapytać?
        • tri.lian Re: Prośba o interpretację 07.04.21, 19:36
          jakiego wniosku? ona ma pesel a punkt mówi o tych którzy peselu nie mają.
        • mirkabella Re: Prośba o interpretację 07.04.21, 20:46
          Nie kombinuj. Ten punkt mowi o osobach, które przede wszystkim nie mają numeru PESEL. Jeśli masz pesel i nie zmienialas po drodze nazwiska, na przykład po ślubie, to niczego nie potrzebujesz.
          Pracowalam w konsulacie przy wydawaniu paszportów, więc coś tam wiem wink
    • ichi51e Re: Prośba o interpretację 07.04.21, 17:22
      Wydaje sie ze nie. Bo to co wyzej dot osob ktore pesel nie maja
    • arthwen Re: Prośba o interpretację 07.04.21, 18:56
      Nie musisz. Ten punkt jest dla obcokrajowców, którzy wzięli ślub z obywatelem/ką Polski i przez małżeństwo mają prawo do otrzymania polskiego paszportu. Tam są jakies ograniczenia, nie pamiętam dokładnie, ale to i tak ciebie nie dotyczy.
      • snajper55 Re: Prośba o interpretację 07.04.21, 18:58
        arthwen napisał(a):

> Nie musisz. Ten punkt jest dla obcokrajowców, którzy ...

Nie. Ten punkt jest dla osób niemających numeru Pesel.

S.
        • po-trafie Re: Prośba o interpretację 07.04.21, 19:47
          Dobrze wnioskuje: osoby urodzone polakami lub naturalizowane jako polski obywatel otrzymuja pesel osobnym procesem, wiec droga wykluczenia i wnioskowania: jedyne osoby, ktorym przysluguje paszport a ktore nie maja peselu, to ludzi ktorzy nabyli obywatelstwo przez malzenstwo
    • mysiulek08 Re: Prośba o interpretację 07.04.21, 19:32
      masz poprzedni paszport?
      jesli tak, to nic wiecej nie potrzebujesz, przynajmniej ode mnie konsul nic wiecej nie chcial, wniosek wypelnilam na miejscu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka