Dodaj do ulubionych

Wakacje :)

08.04.21, 12:28
Wybrałybyscie na wakacyjny wyjazd Teneryfę czy Hiszpanię np.koło Alicante? Chodzi o wypoczynek z dziećmi podstawowkowymi i zwiedzanie. Przewiduje wynajecie auta. Apartamenty znalazlam porownywalne w tych dwoch miejscach. Lot na Teneryfe o 1,5tys droższy.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Wakacje :) 08.04.21, 12:32
      Teraz? Nie. Na wyspach jest marna opieka zdrowotna, na kontynencie kijowe obostrzenia. Wybrałabym inny kraj.
      • mag1_k Re: Wakacje :) 08.04.21, 12:33
        Tj w wakacje w lipcu
    • yenna_m Re: Wakacje :) 08.04.21, 12:40
      Nie.
      Balabym się nieprzewidzianych problemów z lotniskami itd
    • alexis1121 Re: Wakacje :) 08.04.21, 12:45
      Teneryfa, byłam i tu i tu zwiedzając samochodem i bardziej podobało mi się na kanarach.
      • nuta15 Re: Wakacje :) 08.04.21, 12:50
        Nie wiadomo jaka sytuacja będzie w lipcu w Hiszpanii, jakie ograniczenia. W najlepszym razie czeka was wypoczynek na plaży i zwiedzanie w maseczkach. To nie dla mnie.
    • sumire Re: Wakacje :) 08.04.21, 12:46
      Przy założeniu, że latem zluzują obostrzenia, wybrałabym Teneryfę. Dużo dalej niż Alicante, ale klimat lepszy, przyroda piękna, dużo do zwiedzania.
    • rozwiane_marzenie Re: Wakacje :) 08.04.21, 12:49
      Tenaryfa. Jest przepiękna i nie da się porównać do wysp na morzu Śródziemnym.
      Nie żałuj te 1,5 tys. Zobaczysz, że będziesz zachwycona.
      • mag1_k Re: Wakacje :) 08.04.21, 13:13
        Bylam na Fuertawenturze i Grancanarii, na Teneryfie jeszcze nie. A Hiszpanii kontynentalnej w ogile nie znam, stad pytaniesmile
        • simply_z Re: Wakacje :) 08.04.21, 13:17
          Alicante jest ok ale bez szalu, jak juz to wybralabym Andaluzje, costa del sol.
          • mag1_k Re: Wakacje :) 08.04.21, 13:22
            Chodzi o przyrodę czy zwiedzanie?
            Na poczatku myslalam o Barcelonie, ale ceny apartamentow z basenami sa spore..
            • kalafiorowa.es Re: Wakacje :) 08.04.21, 13:28
              Katalonie odpusc, maja lockdownowego pier**lca i co raz robia lokalne lockdowny (nie mozna opuscic gminy, w najlepszym wypadku nieco wiekszej strefy.). Niby nalezy sie spodziewac, ze w wakacje zluzuja ale kto ich tam wie.

Wspolnota Walencji sie najbardziej ze wszystkich burzy na centralnie nakladane, antyturystyczne restrykcje, wiec Alicante wydaje sie dosc bezpieczne pod tym kątem.
            • simply_z Re: Wakacje :) 09.04.21, 00:09
              przyroda, zabytki, jedzenie, klimat flamenco-polecam moją ukochaną Cordobę, Granada, Sevillę, Rondę itd.
              • mag1_k Re: Wakacje :) 09.04.21, 10:33
                Dzieki
    • ewcia.1980 Re: Wakacje :) 08.04.21, 13:29
      NIE.
      Ponieważ w przypadku mojego męża jakakolwiek kwarantanna w okresie wakacyjnym będzie dramatycznym problemem.
      Dlatego w tym roku wyjazd za granicę nie jest przez nas brany pod uwagę.
      • leosia-wspaniala Re: Wakacje :) 08.04.21, 18:31
        Ale ona pyta o walory miejsca, a nie o sytuację twojego męża i wasze plany wakacyjne.
        • ewcia.1980 Re: Wakacje :) 09.04.21, 12:05
          Trochę żałosne i równocześnie śmieszne, że masz z tym aż taki problem, że spłodziłaś/eś post dłuższy niż post z odpowiedzią autorce.
    • chococaffe Re: Wakacje :) 08.04.21, 13:35
      Boże..wakacje.. w ogóle na nic się nie nastawiam jeszcze.

Nie wiadomo na 100% jak ze szczepieniami (ogólnie i zainteresowanych) , zasadami wjazdu (sorry, ale nie będę płacić 1000-2000 euro za ewentualną przymusową 14 dniową kwarantannę w wyznaczonym hotelu)

Gdybym uznała, że podstawowe warunki bezpieczenstwa są spełnione, to chyba mimo wszystko wybrałabym ląd.

• mag1_k Re: Wakacje :) 08.04.21, 13:49
        Ja do ostatnich dni tez sie nie nastawiałam, ale zaczyna mnie meczyc brak planu wakacyjnegobig_grin
        normalnie to mam zawsze wplacona zaliczke wakacyjną najpóźniej do grudnia. Do tej pory covid nasza rodzine omija, zaszczepieni z mężem z racji zawodów jesteśmy.
        • chococaffe Re: Wakacje :) 08.04.21, 14:00
          Jeżeli warunki bezpieczenstwa, nie tylko osobistego, spełnione to super.

Natomiast ja byłam dwukrotną ofiarą pyłów wulkanicznych w 2010 r i od tego czasu wierzę, że w sytuacjach kryzysowych bycie na kontynencie pomaga - podróż na wyspy może się okazać bardziej problematyczna
          • mag1_k Re: Wakacje :) 08.04.21, 14:18
            Moglabys rozwinac z tymi pyłami?
            • berber_rock Re: Wakacje :) 08.04.21, 14:29
              Islandia na przykład, kiedy to cała Europa wstrzymała ruch lotniczy.
            • chococaffe Re: Wakacje :) 08.04.21, 14:36
              Nie pamiętasz? Loty na Europą praktycznie zawieszone (zawieszane i odwieszane co parę dni/tygodni) - o ile (z trudnoscią) dało się podróżować po kontynencie, to miejsce na promie / w autobusie korzystającym z promu graniczyło z cudem. Ludzie koczowali na lotniskach, walczyli o miejsca w autobusach, wisieli bez skutku na infoliniach.
            • kanna Re: Wakacje :) 08.04.21, 16:28
              To wtedy, jak Barac Obama miał do nas przylecieć i nie przyleciał...
              Przez pył wulkaniczny.
    • kanna Re: Wakacje :) 08.04.21, 15:05
      Samolotem nie będę ryzykować, rząd kochany zablokuje loty i znów będzie "powrót do domu" w cenie x 10...

Samochodem zjeździłam cała Andaluzję (choć dolecieliśmy do Sewilli) - to była super objazdówka.
      Za to całkiem samochodem dojechałam pod Rzym (choć z drugiej strony półwyspu), gdzie mieszkaliśmy przez tydzień nad morzem.
      Wcześniej objechaliśmy Toskanie, stając w różnych miejscach dzień-dwa.
      Mam dzieci, które lubią przyrodę, wiec bardziej na tym się skupialiśmy przy zwiedzaniu.
    • milka_milka Re: Wakacje :) 08.04.21, 16:53
      Zdecydowanie Alicante. Byłam tu i tu i owszem, Teneryfa ciekawa, ale okolice Alicante bardziej.
    • alba27 Re: Wakacje :) 08.04.21, 17:27
      Ja wykupiłam dla nas Albanię na sierpień. Ceny fajne, na razie testu na covid robić nie trzeba. Do tego czasu może już się zadzczepie.
    • redwineiswhatilike Re: Wakacje :) 08.04.21, 17:31
      Chyba nie. Obawiam się ciągłych zmian, odwołania lotów, kwarantanny i innych problemów. Poczekałabym do połowy czerwca, żeby mieć więcej informacji na temat sytuacji w lipcu.
    • leosia-wspaniala Re: Wakacje :) 08.04.21, 18:48
      Brałabym Teneryfę.
    • leanne_paul_piper Re: Wakacje :) 08.04.21, 19:38
      Wybrałabym Teneryfę, chociaż z bólem serca, bo droższa. Ale imho dobrze się nadaje na wyjazd wakacyjny i dla dorosłych i dla dzieciaków.

A my planujemy Paryż na lato na rocznicę ślubu. Zobaczymy jak będzie wygladać sytuacja latem. Chociaż teraz to podobno już slumsy sawink.
      • chococaffe Re: Wakacje :) 08.04.21, 20:44
        Też rozważam, ale to zalezy od kilku czynników, m.in ryzyka obowiązkowej kwarantanny (np w wyznaczonym hotelu)
      • sumire Re: Wakacje :) 09.04.21, 13:10
        Slumsy to może jeszcze nie, ale Paryż w sercu lata to masakra. W dużej mierze dzięki wzmacnianym przez upały doznaniom węchowym w centrum miasta smile
        • chococaffe Re: Wakacje :) 09.04.21, 13:26
          Nie wiem jaki jest Paryż w sercu lata Covidowego, ale gdyby nie upały, to kto wie, może opustoszałe miasto byłoby ciekawie. Sama normalnie lipca i sierpnia staram się unikać, ale w 2019 trafiłam tam w lipcu, ba , 14 lipca. I było fajnie (ale poza ścieżkami turystycznymi)
    • przepio Re: Wakacje :) 08.04.21, 20:59
      Nie. Nie zaryzykowałabym lotu samolotem. Jeśli uda się wyjechać za granicę, to tylko samochodem, by można było ew się od razu ewakuować
      • leanne_paul_piper Re: Wakacje :) 08.04.21, 21:06
        Bez histerii. Samoloty cały czas lataja, a do wakacji to już znaczna część chętnych zostanie zaszczepiona.

Btw. byłam w szoku, kiedy zobaczyłam ile teraz przechodzi dziennie przez Etiopię lotów na cały świat. I bardzo skrupulatnie i sprawnie sprawdzaja, czy pasażerowie maja testy pcr. Można? Ano można. imho nie będzie już wstrzymywanego na wiele tygodni ruchu lotniczego. No chyba, że znowu jakiś wulkan zadymi.
        • przepio Re: Wakacje :) 08.04.21, 23:49
          leanne_paul_piper napisała:

> Bez histerii. Samoloty cały czas lataja, a do wakacji to już znaczna część chęt
          > nych zostanie zaszczepiona.
          >
          Inni niech latają. Pytanie bylo, co czy ja wybrałabym się w taką podróż.
    • taje Re: Wakacje :) 08.04.21, 21:10
      Do lipca sytuacja ma szansę się poprawić - wyższe temperatury i szczepienia. Jeżeli i tak zamierzasz lecieć a samochód wynająć na miejscu, nie ma większego znaczenia czy Hiszpania kontynentalna czy wyspy. Tak czy siak jak odwołają loty masz problem bo pewnie trudno będzie wynająć samochód w Hiszpanii ze zwrotem w Polsce... Wyspy Kanaryjskie są bardzo ciekawe ale koniecznie z samochodem, możesz zwiedzić wnętrze wyspy. Moja ulubiona to Lanzarote i Gran Canaria.
    • mikams75 Re: Wakacje :) 08.04.21, 21:28
      pomijajac obecna sytucje, wybralabym Teneryfe. Natomiast teraz bralabym dodatkowo pod uwage obostrzenia, ew. opieke zdrowotna, statystyki covidowe, apartamenty bardziej na zadupiu.
    • 71tosia Re: Wakacje :) 08.04.21, 23:58
      na pewno nie planowałabym lotów, linie lotnicze sa mniej skoro do zwrotów niz na początku pandemii, zakładają, pewnie słusznie ze znasz ryzyko.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Wakacje :) 09.04.21, 17:26
      Ja bym wybrała Alicante.
    • romet2 [...] 01.01.22, 17:49
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • panna.nasturcja Re: Wakacje :) 01.01.22, 18:23
        Musi być fatalnie, skoro się reklamują za pomocą forumowych spamerów, którzy nie potrafią pisać po polsku.
    • janja11 Re: Wakacje :) 01.01.22, 18:02
      Alicante. Hiszpania lądowa jest duuuużo atrakcyjniejsza.
    • zurekgirl Re: Wakacje :) 01.01.22, 23:09
      W czasie pandemii moj niemaz byl w Hiszpanii i na Kanarach 4 razy. Latal w czasach spadkow zachorowan i wracal zdziwiony. Ludzie tam nosza maski non stop. Facet jadacy sam rowerem w masce. Ludzie w kawiarniach w maskach, zdejmuja tylko w czasie jedzenia. Byl na spacerze po lesie, ludzie w maskach. Na plazy w maskach. Ja dziekuje za takie wakacje, bo nie zapowiada sie nie koniec szopki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka