Dodaj do ulubionych

Nerw łokciowy

10.04.21, 21:54
Kilka lat temu złamałam rękę, dwa zabiegi, długa rehabilitacja, potem drętwiejące palce. Byłam przygotowywana na zabieg uwolnienia nerwu, brałam neurovit i problem zniknął. Potem sporadycznie wracał ale ostatnie lata był spokój (mimo kolejnego zabiegu- wyjmowali mi żelastwo z łokcia). Od kilku dni znów drętwieją mi palce. Czy rehabilitacja może tu pomoc? Neurovit spróbuję.
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Nerw łokciowy 10.04.21, 22:35
      EMG robiłaś?
      • alfa36 Re: Nerw łokciowy 10.04.21, 22:46
        Nie, wtedy ortopeda był pewien, że to ucisk związany ze złamaniem/zabiegiem. Należałoby udać się do neurologa?
        • milka_milka Re: Nerw łokciowy 11.04.21, 00:09
          Zdecydowanie. EMG to podstawa. Z tym, że dziwne, że ortopeda nie zlecił.
          • alfa36 Re: Nerw łokciowy 11.04.21, 00:13
            To szukać neurologa czy ortopeda również może wystawić skierowanie?
            • milka_milka Re: Nerw łokciowy 11.04.21, 00:15
              Na NFZ? Nie wiem, robiłam prywatnie.
    • lukrecja46 Re: Nerw łokciowy 11.04.21, 07:27
      Ja mam uszkodzony nerw łokciowy i drętwiejące palce- emg robione.
      Neurochirurg nalega na zabieg ale do tej pory nie miałam czasu, teraz pandemia a poza tym przyzwyczaiłam się i już nie zwracam na to uwagi.
      Rehabilitacji nie próbowałam.
      • milka_milka Re: Nerw łokciowy 11.04.21, 08:57
        To może doprowadzić do obumarcia nerwu.
        • alfa36 Re: Nerw łokciowy 12.04.21, 17:18
          Długo tak można nie reagować? Właśnie zapisałam się do ortopedy-termin- połowa czerwcasad
          • lukrecja46 Re: Nerw łokciowy 12.04.21, 17:21
            No u mnie to już z 7 lat trwa. Pogorszenia stanu nie zauważyłam co oczywiście nie oznacza, że każdemu zalecam olanie tematu😄
            • alfa36 Re: Nerw łokciowy 12.04.21, 19:25
              Jak coś robię, to nie czuję. Jednak zauważyłam, że większy problem mam, jak siedzę przy kompie czy dotknę łokciem czegoś (choćby włączyć światło chciałam).
              • lukrecja46 Re: Nerw łokciowy 12.04.21, 19:34
                No bo wtedy uciskasz ten nerw. Mnie neurolog powiedział, żebym unikała opierania się na łokciu.
    • aurinko Re: Nerw łokciowy 11.04.21, 09:18
      Ja mam zespół rowka nerwu łokciowego, lekarz odradził na razie operację, zlecił badanie przewodnictwa nerwowego, potem wypisał mi fizykoterapię, chodziłam przez 3 miesiące na różne zabiegi. Dodatkowo zmieniłam w pracy wysokość monitora, klawiatury, większe biurko, bo spędzam większość czasu w pracy przy komputerze i nieprawidłowe ustawienie źle wpływało i na rękę i na kręgi szyjne. Teraz jest o wiele lepiej, praktycznie nie odczuwam dolegliwości.
      • alfa36 Re: Nerw łokciowy 11.04.21, 09:44
        Jesteś pod opieką neurologa?
        • aurinko Re: Nerw łokciowy 11.04.21, 10:31
          Neurologa i neurochirurga.
      • alfa36 Re: Nerw łokciowy 12.04.21, 09:25
        A napiszesz, jaka fizykoterapia? A wysokość monitora, jak dostosować? Też dużo siedzę przy kompie.
        • aurinko Re: Nerw łokciowy 13.04.21, 00:36
          Laser, lampa, wirówka, galwanizacja (prądy), ćwiczenia automibilizacji nerwu. Z ustawieniem biurka nie pomogę bo to trzeba pod konkretną osobę zależnie od wzrostu, rodzaju krzesła, wielkości biurka, monitora. Trzeba indywidualnie dostosować tak, żeby nie opierać okolicą łokcia o rant biurka, ja w najgorszych chwilach kładłam poduszkę na poręcz fotela i rękę na poduszkę.
    • alfa36 Re: Nerw łokciowy 12.04.21, 07:56
      Czy rodzinny może skierować na badanie Emg?
      • aurinko Re: Nerw łokciowy 13.04.21, 00:40
        Nie, rodzinny nie.
        Neurolog, neurochirurg na pewno tak.
        Może jeszcze ortopeda lub chirurg - musiałabyś jeszcze dopytać.
        • milka_milka Re: Nerw łokciowy 13.04.21, 08:17
          Ale jeśli to są zrosty pooperacyjne i nerw wrasta w blizny wewnętrzne, to żadne ustawianie nic nie pomoże, nerw trzeba odbarczyć i czasem przesunąć. Ale to już lekarz powinien się wypowiedzieć.

Mam tylko pytanie do autorki. Jeśli kładziesz dłoń na kolanach, wnętrzem do góry, jak się układają palce? Jeśli nie luźno, częściowo na płasko, tylko tak „szponiasto”, to leć do lekarza. Tak zdiagnozowano u mojej córki degenerację nerwu łokciowego. Oczywiście potem badania, EMG itp., a to był moment, lekarz przypadkiem spojrzał i od razu powiedział. A jej nic nie drętwiało, tylko potem wyszło w badaniach, że mięśnie już są dużo słabsze niż w drugiej ręce właśnie z powodu degeneracji nerwu łokciowego.
          • alfa36 Re: Nerw łokciowy 13.04.21, 10:18
            Dzięki, wydaje mi się, że jest tak jak w drugiej ręce. Ale podrążę temat. Pamiętam, że kilka lat temu udzieliłaś mi sporo rad, jak złamałam rękę. Corka miała odbarczany nerw?
            • milka_milka Re: Nerw łokciowy 13.04.21, 11:51
              Tak, ma poprowadzony inaczej niż anatomicznie. Ale ma w 100% sprawną dłoń, nerw się zregenerował. Z samym łokciem też jest nieźle. (Oby nie zapeszyć.)
              • alfa36 Re: Nerw łokciowy 13.04.21, 15:52
                Napisz mi, proszę, jeszcze, czy problem z tym nerwem był od początku, czy pojawiła się ileś lat po zlamaniu?
                • milka_milka Re: Nerw łokciowy 13.04.21, 15:55
                  Jakieś dwa albo trzy lata po złamaniu na przypadkowej kontroli lekarz zauważył, jak córka układa rękę i pogonił nas na badania. A to był w ogóle orzecznik z ubezpieczenia. Stały lekarz tego nie zauważył. I potem ruszyło, EMG, badania, kontrola i dość szybko operacja.
                  • alfa36 Re: Nerw łokciowy 13.04.21, 20:50
                    Dzięki. Ortopedę mam zaplanowanego, wcześniej zorganizuje to badanie. Ja już miałam ten problem gdzieś 3 lata po złamaniu. Teraz, być może to spowodowane jest dużą ilością czasu spędzanego przy biurku i opieraniem ręki o blat. Może tam obrzęk jest?
                  • alfa36 Re: Nerw łokciowy 13.04.21, 20:51
                    Jeszcze , to jest zabieg dla ortopedy czy neurochirurga?
                    • milka_milka Re: Nerw łokciowy 13.04.21, 20:56
                      U nas była chirurgia miękka, chirurg ręki.
    • alfa36 Re: Nerw łokciowy 17.06.21, 16:14
      Jestem po wizycie u ortopedy, który kilka lat temu operował mi złamany łokieć. I stwierdził, że to nje ten problem a problem w nadgarstku, tzn zespół kanału cieśni nerwu łokciowego. Ktoś coś .....? Dostalam leki (bodajże zwiększoną dawkę Wit b12).
      • pade Re: Nerw łokciowy 17.06.21, 20:46
        Polecam fizjoterapię i ćwiczenia automobilizacyjne.
        Miałam to samo, pomogło.
        • alfa36 Re: Nerw łokciowy 17.06.21, 22:00
          A dzięki, przyszło mi do głowy, ze pewnie źle siedzę przy stole/kompie/biurku. Spróbuję zawalczyć z fizjoterapeutą.
          • pade Re: Nerw łokciowy 17.06.21, 23:23
            I dobrze Ci przyszło do głowy.
            Zwróć uwagę jak trzymasz myszkę, czy piszesz na klawiaturze. Palce są podwinięte, mięśnie napięte.
            Zobacz to:
            www.youtube.com/watch?v=1yEGFHwQ3YU
            www.youtube.com/watch?v=zXa9_k3BkiQ&t=3s
            Filmy tego ostatniego gorąco polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka