Dodaj do ulubionych

Ceny - centra ogrodnicze

16.04.21, 15:37
Słabo mi się dzisiaj zrobiło. 9zł mała sadzonka poziomki ( to samo centrum w zeszłym roku 3.5), żurawka 18 zł ( w zeszłym roku za takie same sadzonki tam płaciłam 9 zł). Mały krzaczek peonii krzewiastej za 90 zł. Upatrzyłam sobie bo sąsiadka w zeszłym roku sadziła (tez tam kupowała) wiekszy za 45 zł.
Pisze do koleżanki, ze chyba muszę kupić w centrum koło niej a ta mi pisze ze niej to samo 10 zł poziomka, reszta tez 100% wzrost ceny. Potrzebuje 25 sadzonek, biore się za sianie
Obi czy Castoramy zamkniete to centra korzystają?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 15:42
      Chyba tak. Ja w sobotę byłam w mojej kwiaciarni, która co roku sprzedaje też sadzonki. Ceny bez zmian. A potem pojechałam do centrum ogrodniczego i szczęka mi opadła.
    • solejrolia Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 15:42
      Leroy- możesz sobie zamówić co tylko chcesz, i odebrać przy drzwiach.
      Chyba, że masz kartę PRO, to na taką kartę można wejść do sklepu. (1karta=wchodzi 1 osoba!).
      Ale ciebie interesuje ogród- część ogrodowa, i rośliny, jest wystawiona na zewnątrz.
      (piszę o porcie).
      • hanusinamama Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 16:14
        Dzieki. Zawsze kupowałam z centrum - małym rodzinnym. Roslinki mieli w dobrym stanie, mała rodzinna firma. Wolałam tam ale teraz chyba zaczne kupować w Castoramie
        • solejrolia Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 16:21
          Jeśli kupowałaś w małym, rodzinnym punkcie, które bazowało na własnej produkcji, plus uzupełniali o asortyment potrzebny na dany moment, to sądzę, że może być tu wpływ pogody. I to znacząco.
    • thea19 Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 15:44
      poziomki bardzo dobrze się rozmnażają przez podział, napisz na lokalnej grupie czy ktoś nie ma nadmiaru. 2 lata temu kupowałam 10pak za 20zł w najdroższym stołecznym centrum ogrodniczym dla klienta i teraz sama mam zupełnie za darmo. Piwonie krzewiaste bywają mega drogie - zależnie od odmiany (żółte i nowości najdroższe oraz hybrydy ITOH - te zawsze kosztowały powyżej 100zł). Żurawki to różnie - jednego roku wymarzły limonkowe i tam, gdzie się uchowały, były 2x droższe niż normalnie. Ogrody w marketach typu Auchan działają normalnie.
    • alicia033 Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 15:44
      www.leroymerlin.pl/rosliny-nasiona-cebule/rosliny-balkonowe-i-ogrodowe/krzewy-i-drzewka-owocowe/poziomka-10-20-cm,p408824,l1890.html
      www.obi.pl/rosliny-kwitnace/piwonia-drzewiasta-paeonia-suffruticosa-/p/2599777

pora pogodzić się z tym, że "tanio" umarło z głodu, poszło do nieba i zwinęło za sobą drabinkę.
      • hanusinamama Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 16:15
        Ja rozumiem ze wszystko drożeje ale 100% względem zeszłego roku?
    • solejrolia Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 16:07
      Jeśli ceny za rośliny poszły w górę, to zdecydowanie ma to związek z lockdawnem, ale nie dlatego, że w tej chwili w Obi i Castroma utrudnione są zakupy...
      Brakuje towaru , nie tylko u nas, ogólnie brakuje, w Europie.
      Tzn towar ogólnie jest, ale jak sie szuka czegoś konkretnego, to ciężko zamówić konkretne rośliny, które dotąd były odstępne w asortymencie. To odbija się na asortymencie i w marketach, i w centrach ogrodniczych (centra kupują za granicą)
      A teraz zima przeciagająca się, a wiosna nieprzychylna...
      I brakuje też ludzi do pracy (i sezonowych pracowników, i tak ogólnie), również przez lockdawn i kwarantanny.

Tak było w ubiegłym roku, że były pewne problemy z zakupami. Najwyraźniej tendencja z zeszłego roku powtarza się i w tym roku. I niestety- tanio to już było.

A wysiać zawsze warto!
      Bo to jest duża satysfakcja uprawiać włąsne roślinki od nasionka.
      Ja od lutego wszystkie parapety pozastawiałam, a teraz poprzenosiłam do piwnicy, mąż zrobił doswietlanie- pomidory, ogórki, mnóstwo różnych innych warzyw, ba nawet bawimy się w szczepienie na dyni figolistnej wink
      gdyby aura sprzyjała, to już bym wszystko powysadzała na miejsca docelowe....
    • andaba Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 16:11
      Sklepy ogrodnicze mają ogromne straty, przynajmniej miały w zeszłym roku. Ja poprzedniej wiosny pytałam o róże, pani mi powiedziała, że chyba w ogóle nie będą zamawiać, bo w ogóle ruchu nie ma. Normalnie w tym czasie (to był jakoś koniec marca) były tłumy.
      W zeszłym roku wszystkich zastraszyli, w tym już się nikt nie boi, no ale muszą sobie odbić.
      Dodatkowo gospodarstwa ogrodnicze miały ogromne straty na chryzantemach.
      • thea19 Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 16:19
        w zeszłym roku to towar schodził w takim tempie, że nie nadążyli wykładać na półki - wszystkie mi znane centra i szkółki miały rekordową sprzedaż
        • solejrolia Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 16:28
          Dokładnie. Towar się rozchodził szybko, a nie było komu rozstawiać towaru, i obsługiwać.
          • andaba Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 16:33
            Ja piszę o tym co widziałam u nas w marcu zeszłego roku. Potem nie miałam potrzeby jeździć po sklepach ogrodniczych, wszystko wysiewam sama, te kilka pelargonii i werben kupiłam na placu, tak jak zwykle.

• alicia033 Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 21:39
              andaba napisała:

> Ja piszę o tym co widziałam u nas w marcu zeszłego roku.

w marcu owszem, bo wszyscy się bali ale potem to sobie odbili.
              Rodzinnym szkółkarzom ubiegły rok tak wyczyścił zagony i szklarnie, że w tym roku mają dużo mniejszą ofertę, bo w ubiegłym roku chętni byli nawet na sadzonki, które normalnie rosną u nich co najmniej jeszcze jeden sezon.
      • hanusinamama Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 16:32
        No nie wiem w zeszłym roku sasiadka dzwoniła czy brać mi kwiaty bo sie tak rozchodzą ze zaraz tego co chce nie bedzie. Ja w samochdów a ona mi pilnowała upolowanych sadzonek. Gdzie jak gdzie ale tam cały rok mieli ruch jak w ulu.
        • andaba Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 16:36
          No bo ludzie mieli więcej czasu.

Ja jedynie w tym roku bratki kupowałam, kilka, bo większość miałam posianą, sadzonki były po 1,50, czyli chyba normalnie, nie wiem po ile były w zeszłym roku, czy tyle samo, czy po 1 zł, czy po 1,20 zł.
          • solejrolia Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 16:47
            U nas ceny bratków są dokładnie takie same jak w ubiegłym roku,
            ALE
            ze względu na aurę nie sprzedały się wszystkie.
            I ja też kupiłam znacznie mniej, niż dotąd kupowałam, i w sumie na ostatnią chwilę przed samą wielkanocą obsadzałam.
            Tymczasem o tej porze rok, dwa, czy trzy lata temu , od początku do połowy kwietnia sadziłam bez obaw pozostałą rabatówkę, pelargonie i inne.
            No niestety, ale pogody są takie, że szkoda gadać.
            (Od 2 tygodni, mamy deszcz ,lub śniegodeszcz, różne mżawki, i tak na zmianę. )
            • andaba Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 16:54
              Ja za cholerę nie pamiętam po ile w zeszłym roku płaciłam.

Na razie mam wszystko co mi potrzeba, tylko rozsada nie zrobiona, bo jest tak szpetnie, że mi się nie chce. I tak nie będzie rosło, szklarnia nieogrzewana.

• solejrolia Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 18:11
                Ja sobie notuję- ile kupuję, i po ile. Nie tak co do sztuki, tylko tak bardziej sumarycznie, ale i tak mam orientację, jak mi się zmienia sezon do sezonu.

Szklarnie mam od tego roku. Posadzone czosnki, podkiełkowuję w niej ziemniaki, i dziś wynieśliśmy dalie, bo nakupiłam, myślałam, ze od razu będę sadzić na miejsce stałe, a tu klops z pogodą, i są w doniczkach. Resztę rozsady niezaleznie od pogody będę sadzić we wtorek, bo potem nie będę miała kiedy, a już mi się wyciąga.
          • szmytka1 Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 18:18
            taniocha, u mnie od lat bratki wahają się od 1,80 (to już raczej ze 4 lata tmeu tyle) do 2,20. W Gdańsku na Łostowicach przy cmentarzu też po 2 i 2,20 widuję.
            • solejrolia Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 19:24
              W tym roku bratki u nas-
              u producenta oraz na giełdzie były od 1,20zł (w dużym hurcie!). Bo tak to kilka-kilkanaście sztuk to 1,50zł.
              W kwiaciarni i punktach sprzedażowych 2,50 zł. Taniej nie widziałam.
    • asia-loi Castorama - ogród otwarte 16.04.21, 16:17
      hanusinamama napisała:

> Obi czy Castoramy zamkniete to centra korzystają?

Castorama ma otwarty dział ogród. Inne rzeczy też tam można kupić, tylko trzeba powiedzieć co się chce i pracownicy przyniosą. Po sklepie nie można chodzić i sobie wybierać.
      W innych marketach nie wiem, ale też działy ogrodowe mogą być czynne. Mają dużo kwiatów i gdyby było całkiem zamknięte, wszystko by im się zmarnowało. Można też zamówić przez net i odebrać w sklepie.
      • motyllica Re: Castorama - ogród otwarte 16.04.21, 16:21
        u nas obi i castorama otwarte, chyba mniejsze są otwarte?
        • solejrolia Re: Castorama - ogród otwarte 16.04.21, 16:30
          Tak. Małe są otwarte, u nas Brico działa normalnie.
        • szmytka1 Re: Castorama - ogród otwarte 16.04.21, 17:15
          brico działa i ma normalne ceny w tym roku, ceny sprzed miesiąca: np 10pak truskawek 9,90 niby w promo (jak rok temu), a regularna po jakichś dwóch tygodniach podniesiona na 14,99. Róże w balotach od 7,99, bratki w 10paku 6,99 to też identycznie jak rok temu, bratki na sztuki od 2,20 do 2,90 to trochę drożej. To ceny tego co kupowałam, teraz sezonowe nie wiem po ile, bo jestem bez auta, a mam daleko.
          • szmytka1 Re: Castorama - ogród otwarte 16.04.21, 17:21
            ale weszłam w gazetkę i np z balkonowych to komarzyca taniej niż rok temu, pelargonie bez zmian, piwonie doniczki też cena bez zmian, pamiętam, bo rok temu kupiłam kilka.
    • szmytka1 Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 17:11
      Jak poziomki teraz zasiejesz, to zaowocują późną jesienią, a prawdopodobniej to dopiero za rok. Jak chcesz dzieci ucieszyć w tym sezonie, to poziomki jednak musisz kupić
      • hanusinamama Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 17:26
        Jak siałam w marcu to miałam w sierpniu pierwsze. Wysieje i eda na jesien. Na rabacie mam jeszcze 15 krzaków. Jakbym miała kupić 3-4 sztuki bym nie kombinowała. Ale chce dokupić minimum 15 jak nie 20 krzaczków.
        • sjanna Re: Ceny - centra ogrodnicze 17.04.21, 00:05
          Hanusinamamo, poziomki mi się rozsiewają tak, że co roku z bólem muszę wyrzucać mnóstwo ładnych krzaczków. Jeśli chciałabyś, mogę wykopać i wysłać Tobie, przynajmniej będą sobie żyłysmile
    • bei Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 17:23
      Wat zmienili. Kiedys worek ładnej kory (80 l) 9 zł, teraz 32 złsad
      • bei Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 17:24
        Vat
        • solejrolia Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 18:16
          Oj, drogo coś....Bei, poszukaj, znajdziesz taniej, jestem przekonana. Zwłaszcza, ze do ogrodu nie kupuje się 1 worka a więcej, i wtedy robi to różnicę.

Co do kory, to jeszcze od ubiegłego roku doszedł koszt samego worka, bo dostawców obciążyli opłatą śmieciową (i wzrósł koszt opakowania)
    • trampki-w-kwiatki Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 19:16
      Uparłam się na zakupy kwiatów na taras w tym tygodniu. Weź, weź. Wydałam kupę kasy a wróciłam z małym koszykiem sądzonek.
      Ale żurawkę widziałam na stoisku na skrzyżowaniu ulic za 6 zł. Więc może szukaj takich stoisk w swoim mieście?
    • berdebul Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 22:27
      Znalazłam inne, dalej ode mnie, ale z dobrymi cenami i pięknymi roślinami. Bo tez mnie szlag trafił. Magnolia, dosłownie patyczek - 400 pln, drzewko oliwne (zaden wypas, były w lidlu podobne) 250. Pojechałam i wróciłam zapakowana po dach.
      • lidkazmlyna Re: Ceny - centra ogrodnicze 16.04.21, 23:45
        ja kupowałąm przez net. nastepnego dnia kurier przywozil super zapakowane. cena 1/4 sklepowej
    • bananananas Re: Ceny - centra ogrodnicze 17.04.21, 12:44
      hanusinamama napisała:

> Obi czy Castoramy zamkniete to centra korzystają?

Oprócz tu wymienionych, powód podwyżek może być też taki, że w zeszłym roku w całej Europie wprowadzono paszporty roślin. Teraz żeby wywieźć rosliny z Polski wystarczy spakować samochód.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka