Dodaj do ulubionych

nauka zdalna a nowe programy

18.04.21, 20:58
w nawiązaniu do wątku o nauce zdalnej. Wiele osób pisało ze dziecko nauczyło się korzystać z wielu nowych programów. Tam z ciekawosci, bez złośliwości chciałabym dopytać konkretnie jakich?
Obserwuj wątek
    • sol_13 Re: nauka zdalna a nowe programy 18.04.21, 21:41
      Z Teamsa i Zooma😆
      • marinette.wue Re: nauka zdalna a nowe programy 18.04.21, 21:48
        Akurat zbieglo sue to i wymusilo z zalozenie poczty email. smile
    • kochamruskieileniwe Re: nauka zdalna a nowe programy 18.04.21, 22:04
      Mój czwartoklasista:
      google meets, zoom, teamsy i skype. Ogromny postęp w Wordzie (sam rysował diagramy w tymże). O Power Poincie nie wspomnę.
      Nauka skanowania/drukowania, wysyłania zdjęć, zakładania kont itp itd.
      Generalnie - niebo a ziemia w ciągu roku. Spokojnie mogę zostawić w domu samego podczas tygodnia, gdy pracuję stacjonarnie.

Tak - był zacofany informatycznie do 9, 5 roku życia ;P
      • kochamruskieileniwe Re: nauka zdalna a nowe programy 18.04.21, 22:10
        aha - dokładnie rok temu byłam na etapie gryzienia ścian - nie było lekcji zdalnych (3 klasa), nauczycielka wysyłała materiały- niby przygotowane, ale "rodzicu naucz sam, jeżeli chcesz, by dziecko się czegoś nauczyło", a w pracy miałam urwanie głowy.
        I komunikaty:ze szkoły "w tym trudnym czasie wspomóż dziecko, poświęć mu czas"
        z pracy" w tym trudnym czasie przyłóż się szczególnie do roboty, bo od tego zależy nasza przyszłość....."

Porównując zeszły rok z tym - luzik.....
    • arthwen Re: nauka zdalna a nowe programy 18.04.21, 22:04
      Większość programów do komunikacji - mój np wcześniej nie korzystał, nawet jak z dziadkami na Skype rozmawiał, to przychodził na gotowe, pogadał i tyle. Teraz korzysta sam i ze Skype, i z Teams, i z Google Classroom, i z Zooma.
      Do tego robią dużo wiecej różnych multimedialnych rzeczy - prezentacje, filmiki, projekty. Siłą rzeczy wiecej korzystają z Worda, Excela, Powerpointa, jak również odpowiadających im programów na darmowej licencji. Tworzą i edytują krótkie filmy. Zamiast gazetki szkolnej robią wydanie internetowe - tutaj nad całością też czuwa nauczyciel, ale jednak sporo się przy tym uczą.
      • rosie Re: nauka zdalna a nowe programy 19.04.21, 06:47
        to macie lekcje na różnych platformach? teams, clasroom, zoom? U mnie tylko teams i ewentualnie zrobienie zdjecia lub zrzutu ekranu sporadycznie i wyslanie na czacie prywatnym. Wszystkie sprawdziany i kartkowki w formsach.
        • kochamruskieileniwe Re: nauka zdalna a nowe programy 19.04.21, 07:21
          Może być i tak, jak u mojego syna:
          Szkoła - najpierw google meets, dopiero od tego roku, semestru letniego przeszli na teams.

Szkoła językowa - zoom

Zajęcia muzyczne - najpierw skype, potem przeszli na zoom....
        • arthwen Re: nauka zdalna a nowe programy 19.04.21, 10:23
          W zeszlym roku korzystali ze Skype i Classroom, z kolegami i dziadkami nadal gada na Skype.
          W tym roku szkolnym w szkole jest Teams, ale na zajęciach dodatkowych ma część przez Zooma, część Skype, a część Teams.
          Sprawdziany baaaardzo różnie, od wypełniania ręcznie na wydrukowanym arkuszu i wysłania zdjęcia/skanu, po testy na kilku różnych platformach. Bardzo dużo robią filmów i prezentacji.
    • slonko1335 Re: nauka zdalna a nowe programy 18.04.21, 22:54
      Nie program ale świetnie ogarnęli Brainlywink obchodzą też wiekszosc zabezpieczen i kontroli rodzicielskich....
    • mamtrzykotyidwa Re: nauka zdalna a nowe programy 18.04.21, 23:09
      Word, PowerPoint, Photoshop, Excel.
    • mia_mia Re: nauka zdalna a nowe programy 19.04.21, 00:29
      Keynote, bo przygotowują dużo prezentacji, wyszukiwanie informacji i nauka szybkiego pisania na klawiaturze, samodzielność w rozwiązywaniu problemów, zamiast maaaamoooo, nie działa mi, 2 klasa SP.
      O obsłudze programów do nauki nawet nie wspominam, bo to oczywiste.
    • swinka-morska Re: nauka zdalna a nowe programy 19.04.21, 10:27
      teams
      kahoot
      genially
      jakis program do animacji poklatkowych (nazwy nie pamiętam)
      a oprócz tego klasowe granie po sieci w Among Us wink
    • julita165 Re: nauka zdalna a nowe programy 19.04.21, 10:28
      Moj jest w 3 kl. Niewatpliwie wielki postep informatyczny. Nie chodzi tylko o obsluge teamsa i zooma ale tez pobieranie, zapisywanie plikow, odszukiwanie zapisanych dokumentow, odbieranie wysylanie wiadomosci itd itp. Pisze tez znacznie szybciej choc nie ma wielu zadan w wordzie. Ale zaznacze-tego wszystkiego nauczylam go ja. Szkola nie ma z tym nic wspolnego, stamtad tylko komunikat "wez i rob".
    • hanusinamama Re: nauka zdalna a nowe programy 19.04.21, 16:00
      MOja 2goklasistka w zeszłym roku ( w 1 klasie) nauczyła sie załączania plików zarówno do teamsa, librusa jak i do poczty elektronicznej. odbieranie poczty, odpisywanie. Na poczatku jej pokazywałam, potem sprawdzałam teraz sama odpisuje i wysyła pliki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka