Dodaj do ulubionych

Sałatka jarzynowa

30.04.21, 11:53

Jeśli robicie to jakie składniki?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:00
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,170970832,170970832,Najzwyklejsza_aalatka_jarzynowa_mi_nie_wychodzi.html
    • aqua48 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:02
      Sparzony brokuł, ogórek małosolny, lub kiszony, zielony groszek, czarne oliwki, ugotowane ziemniaki i duużo natki z pietruszki.
      Sos dowolny, może być winegret, może być majonez, a może być po prostu oliwa i cytryna.
      • primula.alpicola Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:05
        Myślę, że chodziło o tę tradycyjną warzywną.
      • hedna Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:19
        Fajnie to wygląda
    • kornelia_sowa1 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:02
      U mnie jest :
      Marchew
      Pietruszka
      Ogórek kiszony (wyłącznie własnej roboty)
      groszek konserwowy
      jajka na twardo
      cebula
      sól, pieprz, majonez
      • gryzelda71 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:07
        Dodaje jeszcze ziemniaki i por.
        • kornelia_sowa1 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:10
          Wersji jest bez liku. Wiem, że dają też seler.

To jest ulubiona sałatka mojej rodziny- ale tylko robiona przeze mnie. "W gościach" nie chcą jeśc- właśnie przez ekstrasy typu seler, czy ziemniaki.

• hedna Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:20
            Pierwszy raz widzę przepis, gdzie jest ogórek taki i taki. Dajesz w równych proporcjach? ja tylko kiszone
            • kornelia_sowa1 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 13:35
              hedno, źle popatrzyłas chyba- ogórek kiszony i GROSZEK konserwowy (nie ogórek konserwowy) smile
          • dominika9933 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 13:04
            Ja robię taka jak Ty, tylko właśnie z dodatkiem selera. Choć teraz już bardzo rzadko robię.
            kornelia_sowa1 napisała:

> Wersji jest bez liku. Wiem, że dają też seler.
            >
            > To jest ulubiona sałatka mojej rodziny- ale tylko robiona przeze mnie. "W gości
            > ach" nie chcą jeśc- właśnie przez ekstrasy typu seler, czy ziemniaki.
            >
        • shmu Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 13:40
          Ja też i jeszcze seler i jabłko.
          • majenkir Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 14:14
            Moja mama tak robila. Nie cierpiałam tego jablka wink.
            • odnawialna Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 15:09
              Ha! Bez jabłka nie ma sałatki 😀
            • shmu Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 21:15
              Jako dziecko nie przepadałam za owocami w wytrawnych potrawach. Moja mama na przykład smażyła ósemki jabłek z cebulką i podawała to jako ,,warzywo" do obiadu i tego raczej nie lubiłam. Teraz nie dość, że sama czesto wrzucam jabłko do różnych sałatek (np: awokado, jabłko, cebulka), to chętnie bym zjadła tych smażonych jabłek.

Przełomem chyba była kanapka z chleba pełnoziarnistego z serem gruyère, rzeżuchą, i gruszką, żebym się przekonała do owoców w słonych potrawach.
        • elenelda Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 15:23
          I grzybki marynowane
    • szmytka1 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:08
      Ziemniaki, marchewka, jajka, groszek, ogórek kiszony, por, jabłko, majonez, sól, pieprz. Chyba o niczym nie zapomniałam
    • mondaymorning1987 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:10
      Marchew, seler, najlepiej z rosołu, ziemniaki gotowane w mundurkach, kukurydza, groszek, por, ogórek kiszony, jabłka oraz jajka na twardo w proporcjach jakie lubisz. Ja lubię dużo marchewki. Sos: majonez z jogurtem naturalnym w proporcjach 1:1 plus łyżka musztardy sarepskiej. ( Warzywa z rosołu i musztardę podejrzałam u Gesslerowej, super się sprawdza )
      • mikams75 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:27
        salatka na warzywach z rosolu jest bez smaku, zeby zachowac smak warzyw trzeba je ugotowac ze skorka. W obu wersjach robilam nie raz, mam porownanie.
        • eliszka25 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 13:11
          Tak i do tego warzywa z rosołu, przynajmniej u mnie, są ugotowane na miękko, bo rosół się przecież długo gotuje. Warzywa na sałatkę muszą być jędrne, inaczej robi się bura breja.
          • dominika9933 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 13:16
            I jeszcze, do tego co napisalyscie, według mnie, te warzywa mają charakterystyczny posmak mięsny, a dla mnie sałatka ma smakować sałatka. Raz wykorzystałam tak warzywa i nam nie podeszła.
            eliszka25 napisała:

> Tak i do tego warzywa z rosołu, przynajmniej u mnie, są ugotowane na miękko, bo
            > rosół się przecież długo gotuje. Warzywa na sałatkę muszą być jędrne, inaczej
            > robi się bura breja.
            • eliszka25 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 13:20
              dominika9933 napisała:

> I jeszcze, do tego co napisalyscie, według mnie, te warzywa mają charakterystyc
              > zny posmak mięsny, a dla mnie sałatka ma smakować sałatka.

Bo warzywa z rosołu smakują tym rosołem i dla mnie taka sałatka „smakuje za niczym”, jak mawiała moja babcia.
              • mikams75 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 13:26
                dokladnie, taka nieokreslona w smaku i konsystencji mamalyga wychodzi.
                Czasem robilam, bo mi szkoda bylo warzyw ale to jednak nie to.
    • mja-15 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:17
      Ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, jajka, jabłka, groszek konserwowy, ogórki konserwowe, majonez, jogurt naturalny, musztarda ostra. W drugiej wersji dodaję kiełbasę podwawelską.
      Nigdy nie dodaję cebuli czy pora. Sałatka za szybko kwaśnieje i się psuje.
      • hedna Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:21
        O tym kwaśnieniu od cebuli to nie wiedziałam
        • chicarica Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:27
          Święta prawda. Ja też nie daję cebuli, jak dodawałam to psuła się szybciej.
      • eliszka25 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 13:36
        Zawsze dodaję cebulę i/lub por. Nigdy mi sałatka nie skwaśniała ani się nie zepsuła.
        • karme-lowa Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 15:34
          eliszka25 napisała:

> Zawsze dodaję cebulę i/lub por. Nigdy mi sałatka nie skwaśniała ani się nie zep
          > suła.
          Dokładnie. U mnie też się nigdy nie zepsuła.
          • mikams75 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 16:36
            mnie tez sie nie zepsula ale ja sie zawsze dziwie z jak duzym wyprzedzeniem robia niektorzy zarcie na swieta. Moze jak ktos salatke tydzien trzyma, to sie psuje.
            • mja-15 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 17:25
              Niestety ma kwaskowaty smak od cebuli. Ale jak kto lubi.
              • mikams75 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 18:15
                w ciagu 3 dni nie ma, akurat na kwasny smak to ja jestem bardzo wyczulona. Starszej salatki to ja bym nie chciala jesc.
            • tairo Re: Sałatka jarzynowa 01.05.21, 00:02
              Z cebulą wystarczy na drugi dzień zostawić i zaczyna być czuć, że podkwaśnięta. Dwudniowa lub starsza jest dla mnie już kompletnie niejadalna.
              • eliszka25 Re: Sałatka jarzynowa 01.05.21, 03:45
                Zawsze robię z cebulą, praktycznie zawsze wieczorem czy po południu poprzedniego dnia, żeby się dobrze „przegryzła” przez noc i nigdy na drugi dzień nie jest kwaśna. Na trzeci też nie. Dłużej niż 3-4 dni sałatka u nas nie stoi.
                • mikams75 Re: Sałatka jarzynowa 01.05.21, 13:13
                  mnie tez nie kwasnieje na drugi czy trzeci dzien. Dluzej staram sie nie trzymac zadnego gotowego jedzenia. Dobrze pamietam watki i gadanie niektorych kolezanek - gotowanie na swieta uskutecznialy w przedswiateczny weekend, czyli w swieta to bylo tygodniowe jedzenie, dla mnie po prostu stare i niejadalne. Moze to jedyny sposob, zeby uchowac zjadliwa salatke, choc pamietam, ze babcia jak robila wczesniej i mialo sie dluzej przechowac to nie dodawala ani cebuli ani majonezu, to byly same pokrojone warzywa.
                • volta2 Re: Sałatka jarzynowa 01.05.21, 14:26
                  moja mam z tego co pamiętam, też zawsze dawała cebulę, mega drobno posiekaną i nigdy nic się z sałatką nie działo
                  za to nigdy nie daje majonezu tylko przed podaniem jest nakładana do salaterki i majonezowana.

taka sałatka świąteczna na BN to do 4-5 dni mogła być wykorzystana
                • tairo Re: Sałatka jarzynowa 01.05.21, 21:15
                  Może nie czujesz, ja tak.
    • sasha_m Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:32
      W każdym domu rosół inaczej smakuje i tak też jest z sałatką jarzynową 🙂 Składniki na moją:
      marchew
      pietruszka
      seler
      por
      jabłko
      ogórki kiszone
      grzybki marynowane
      jajka
      groszek (opcjonalnie)
      majonez Winiary, musztarda, pieprz i sól.
      Wodę do gotowania warzyw solę wegetą. Ogórki i grzybki z własnych zapasów.
    • ga-ti Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:37
      Pisałam już w jakimś wątku. Na dwie salaterki: 10 ziemniaków, 4-5 marchwi, 2 pietruszki, mały seler lub połowa większego - gotuję nieobrane w osolonej wodzie, słoik ogórków kiszonych, 2 puszki groszku, por, jabłko, 5 jajek, sól, pieprz, majonez Winiary smile
      Są kombinacje z musztardą, kukurydzą, fasolą, grzybkami z octu, ale ja najbardziej lubię moją smile
    • kolibeer2 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 12:53
      marchew, ziemniaki, pietruszka, mały kawałek selera - gotowane w mundurkach
      ogórki konserwowe
      groszek konserwowy
      jajka w kostkę
      mały kawałek pora w ćwiećplasterki
      majonez dekoracyjny winiary, sól, pieprz
    • eliszka25 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 13:17
      Robię chyba dość tradycyjnie. Ziemniaki, marchew, pietruszka ugotowane w mundurkach, gotowane jajka. To wszystko pokrojone w kostkę. Do tego ogórki kiszone, groszek konserwowy, mała cebula, biała część pora (czasem robię tylko z porem) - to oczywiście na surowo. Na tarce jarzynowej trę kwaśne jabłko i surowy seler. Mieszam z solą, pieprzem, musztardą i majonezem.
      • mikams75 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 13:28
        ten surowy seler to mi sie malo tradycyjny wydaje, u mnie zawsze byl gotowany.
        • eliszka25 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 13:33
          Hmm, ja ten „przepis” mam od mamy, a moja mama odkąd tylko pamiętam, dodawała właśnie starty surowy seler. Nie cały wielki korzeń, tylko pół lub nawet 1/4, zależy od ilości sałatki i wielkości selera.
          • hedna Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 14:11
            U mnie gotowany .
            Wszystkie przepisy ciekawe dziewczyny, każda robi inaczej smile
            • eliszka25 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 15:03
              No sałatka, to takie danie, że ile gospodyń, tyle przepisów. Każda ma swój wypróbowany i najlepszy🙂
              • dominika9933 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 16:39
                To prawda, choć to raczej rodzinnie idziesmile. U nas wszyscy robią tak samo, choć nie, nikt poza mną nie daje cebuli, to nie wiem skąd ja wzięłamsmile. Sałatka z cebulą nigdy mi się nie zepsuła. Majonez kielecki, seler gotowany. A jeszcze co do warzyw z rosołu to, pomijając dziwny smak, to jak kilka osób w rodzinie nie je mięsa, to byłoby bez sensu. Właśnie gotuję jarzyny na jutrzejsze rodzinne urodziny Synasmile. Pozdrawiam i miłego przedłużonego weekendu życzę Wam wszystkimsmile
    • allijja Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 16:29
      w tradycyjnej daję tradycyjnie wszystko poza ziemniakami - jakis czas temu przestałam dodawać i jest zdecydowanie "lzejsza" i mniej zapychająca.
    • mika.wika Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 16:43
      Marchew, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jajka, cebula, majonez kielecki ( dużo), mała łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, pieprz.
      • mja-15 Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 17:26
        mika.wika napisał(a):

> Marchew, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jajka, cebula, majonez
        > kielecki ( dużo), mała łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, pieprz.

U nas odwrotnie, mało majonezu kieleckiego, a dużo musztardy sarepskiej.
        • hedna Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 19:49
          Wychodzi bardzo ostra?
          • mja-15 Re: Sałatka jarzynowa 07.05.21, 09:31
            hedna napisała:

> Wychodzi bardzo ostra?
            >
            >

Trochę, ale my tak lubimy z mężem.
      • mannazmango Re: Sałatka jarzynowa 01.05.21, 21:45
        Robię tak samo. Jarzynowa musi być z kieleckim + ciut musztardy.
    • la_felicja Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 20:56
      Jajka w aałatce jarzynowej - bleeee...
      Raz tak jadłam u koleżanki - ohyda.

U nas w domu sałatka jarzynowa to były jarzyny: ugotowane ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler. Do tego groszek z puszki (lub kukurydza) i kwaśne czyly kiszone ogórki i grzybki w occie. Majonez, sól i pieprz.
      Babcia dodawała jeszcze jabłko, ale ja nie lubię.
      • volta2 Re: Sałatka jarzynowa 01.05.21, 14:29
        dla mnie jajko dodaje najwięcej smaku
        • la_felicja Re: Sałatka jarzynowa 01.05.21, 19:36
          A dla mnie grzybki i ogórki kiszone. I pieprz.
    • paszaran Re: Sałatka jarzynowa 30.04.21, 23:47
      Spróbujcie z pieczonych warzyw, robiłam wg przepisu Bosackiej w Wysokich Obcasach. Inny wymiar smaku i koniecznie groszek mrożony, nie z puszki.
    • mashcaron Re: Sałatka jarzynowa 01.05.21, 00:17
      Marchewka, ziemniaki, groszek konserwowy, kukurydza, ogórek kiszony, jabłko cebula, jajko - taka wersja była u mnie w domu rodzinnym. Ja nie robię bo nie lubię :p
    • hedna Re: Sałatka jarzynowa 01.05.21, 13:31
      Zrobiłam dziś jarzynową, ale troszkę zmodyfikowałam wg kilku przepisów stąd. wyszła super smile
    • ziazia17 Re: Sałatka jarzynowa 01.05.21, 21:37
      A ja znalazłam super sposób na gotowanie rosołu i warzyw do sałatki: do zimnej wody wrzucam: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, obrane warzywa, gotuję je do miękkości, wyjmuję część (te, z których robię sałatkę), dopiero wrzucam mięso ( kurczaka), opaloną cebulę i dalej gotuję na mniejszym ogniu. Dzięki temu nic mi się nie marnuje- dwie marchwie, które zostawiam w wywarze i tak kroję do talerzy, gdy wlewam rosół. Rosół jest przezroczysty, pyszny. Sałatka ma warzywa jędrne i bez mięsnego posmaku (nie cierpię sałatek jarzynowych z warzyw z rosołu).
    • chayah Re: Sałatka jarzynowa 07.05.21, 09:00
      Ziemniaki
      Marchewka
      Jabłka
      Jajka
      Cebula
      Ogórek kiszony
      Groszek z puszki
      Majonez
      Sól, pieprz 🙂

W podstawówce robiliśmy z selerem i kukurydzą. Majonez pół na pół z jogurtem naturalnym 🙂
    • laura.palmer Re: Sałatka jarzynowa 07.05.21, 09:22
      Ugotowana włoszczyzna, jajko (sporo) i coś konserwowego, np. ogórek lub kukurydza w minikolbach, dużo pieprzu oraz majonez. Nie lubię dodatku ziemniaka, groszku, jabłka ani kiszonych ogórków. Jak w sałatce jest któryś z tych dodatków to nie ruszę.
      • naszastruga Re: Sałatka jarzynowa 07.05.21, 09:51
        Bez kukurydzy i jabłka, bo nie pasują mi do klasycznego "pawia" wink Oprócz zielonego groszku dodaję trochę czerwonej fasolki, a oprócz majonezu także śmietanę, wtedy nie jest taka zbita po pewnym czasie.
    • miodowa2 Re: Sałatka jarzynowa 07.05.21, 11:45
      Ale dlaczego groszek konserwowy???
      Nie kupuję od lat. Dla mnie niejadalny. O wiele lepszy mrożony ugotowany w małej ilości wody ok.5 min. Jest zielony, a nie szarobury i ma zupełnie inny smak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka