Dodaj do ulubionych

dieta nastolatków - znacie ten problem?

30.04.21, 12:59
www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,176064,26993521,dieta-nastolatkow-co-fast-foody-i-energetyki-robia-z-cialem.html?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&fbclid=IwAR0yQbHUjZesWz8r5T-ebtLJo3o5E1y9AluxYUfBkKKEFSouJrEsFw36j14
czy to aby na pewno zaczyna sie od nastolatka?
nie szybciej aby?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 13:03
      Pewnie u niektórych szybciej, chociaż kilkulatki chyba jednak rzadziej mają nawyk łażenia i podżerania, to już częściej odwrotnie - są niejadkami. No i potrzebę ruchu też mają sporą, zwłaszcza zanim odkryją gry i internety.
      • kotejka Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 15:31
        Ale niejadztwo to też problem i niewłaściwy kierunek na drodze do złych nawykow później
        • 35wcieniu Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 15:32
          Ale rzadko do tych o które pytałaś.
          • kotejka Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 15:34
            IMHO często
            Nie znam niejadka, który nie jada chipsów
            Niejadztwo małych dzieci to często niechęć don zdrowych posiłków, a apetyt na śmiecie
            • 35wcieniu Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 15:43
              Jak je to jaki z niego niejadek?
            • szara.myszka.555 Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 15:47
              Mój niejadek nie je chipsów, twierdzi że nie lubi. Ze słodyczy okazjonalnie skubnie czekoladę.

Ma głównie apetyt na ryby, jajka i mięso... wiem, dziwny typ.
              • wapaha Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 17:54
                szara.myszka.555 napisał(a):

> Mój niejadek nie je chipsów, twierdzi że nie lubi. Ze słodyczy okazjonalnie sku
                > bnie czekoladę.
                >
                > Ma głównie apetyt na ryby, jajka i mięso... wiem, dziwny typ.

Mój nie lubi słodyczy - łakocie haloweenowe leżą do następnego święta ( i tak otrzymuje pomoc w wyjadaniu tongue_out) Nie przepada też za pomidorową, rosołem, nie zje krupniku ani kapuśniaki. Ale grochowa, fasolowa, barszcz czerwony owszem
                Lubi bardzo miód, wszelki nabiał, z mięsa tylko kabanosy i kotlet mielony ( ale pod postacią burgera). Kanapki jesli juz to zmiodem albo masłem a obok ułożone warzywa ( ogórek kiszony,papryka, pomidor) Lubi ciecierzycę, ostatnio posmakowało mu "mięso"wegańskie ,ciecierzyce i kilka innych potraw które nie cieszą sie powodzeniem u dzieci.
                Chipsy lubi
        • kamin Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 15:36
          Niejadztwo to często normalny etap rozwojowy uwarunkowany przez tysiące lat ewolucji. Szczerze mówiąc nie znam niejadka, który by nie wyrósł do 13-16 roku życia z niejedzenia.
          • kotejka Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 15:39
            Jednak źle nawyki żywieniowe ukształtowane w dzieciństwie idą z dzieckiem dalej
            • kamin Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 15:48
              Niejadztwo to nie są złe nawyki żywieniowe.
              Byłam niejadkiem. Nie jadłam chipsów i czekolady.
              Jadałam za to dwie zupy na zmianę: ogórkową i rosół. Nie lubiłam żadnych surówek. Żadnych. Zmieniło mi się w wieku 15 lat kiedy za swoje kieszonkowe w lokalnym barze kupowałam sobie frytki z mega wielkim zestawem surówek. Do tej pory surówki uwielbiam. Nawyki żywieniowe zmieniłam kilkakrotnie w życiu. Niestety teraz za bardzo poszłam w słodycze. Moje nawyki żywieniowe są teraz dużo gorsze niż w fazie bycia niejadkiem.
              Moi synowie też są niejadkami. Do 3 roku życia mieli super nawyki żywieniowe, kasze, warzywa na parze, duszone mięso. Teraz tym plują i domagają się kotletów z kurczaka. Przestali akceptować różne smaki i konsystencje i tyle. Trzeba przeczekać.
          • leni6 Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 15:40
            To mało widziałaś, jak najbardziej są tacy dorośli.
          • kura17 Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 15:59
            > Niejadztwo to często normalny etap rozwojowy uwarunkowany przez tysiące lat
            > ewolucji.

a mozesz napisac, jak to jest uwarunkowane ewolucyjnie?
            • 35wcieniu Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 16:24
              No na logikę, jeżeli chodzi o odniesienie do praprzodków, to pewnie przez długie okresy niejedzenia plus słusznie pielęgnowaną niechęć do nowości, z których część była jadalna tylko raz.
            • kamin Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 16:41
              Większość dzieci staje się wybiórcza pokarmowo w wieku poniemowlęcym lub wczesnoprzedszkolnym. Często to jest około 3-4 roku życia. To wiek, w którym w pierwotnych grupach dzieci coraz bardziej oddalają się od matki (która nieraz ma już kolejne dziecko), same mają możliwość znalezienia czegoś do jedzenia. Dzieci, które nie były nieufne wobec nieznanych pokarmów (np. jadły wszystkie napotkane owoce), które nie były wyczulone na przykład na gorycz w potrawach (częstą w zespsutym jedzeniu) częściej ulegały zatruciu i nie przekazywały swoich genów. W pierwotnych społecznościach przywiązanie do jedzenia kilku dobrze znanych produktów, najlepiej słodkawych sprzyjało przetrwaniu.
              Dotyczy to w szczególności młodszych dzieci. Zupełne maluchy zwykle były noszone przez matkę, więc jadły to co ona (i często takie maluchy poniżej roku są pozbawione rezerwy wobec nowych potraw). Młodzież i dorośli ma już większy zasób wiedzy o świecie i jadalnych i trujących roślinach, owadach. U 3-4 latka głównym mechanizmem uniknięcia przypadkowego zatrucia było jedzenie wyłącznie kilku bardzo dobrze znanych produktów.
              • kotejka Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 18:28
                Pierdulety bliskościowych mam zapewne
                Moje w procesie socjalizacji wiele atawizmow okielznaly
                I rozumialy w wieku lat 2, że jak matka daje to trzeba ufnie zjeść, bo raczej nie otruje
                Przed jedzeniem umyć ręce, a do rąk wziąć nóż i widelec
            • mikams75 Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 17:06
              w wieku ok. 2 lat dziecko zaczynalo sie oddalac od matki i to mniej wiecej jest czas, kiedy dziecko staje sie niejadkiem, a to dlatego, zeby sie siegalo po trujace owoce/rosliny, bezpieczniej jest jadac tylko znane rzeczy o dokladnie takim samym wygladzie. Dlatego dzieci potrafia odmowic jedzenia makaronu, bo jest inaczej podany niz zazwyczaj. Musi byc na tym konketnym talerzu i w tym konkretnym ksztalcie.
    • asfiksja Re: dieta nastolatków - znacie ten problem? 30.04.21, 16:13
      Nie czytam dalej artykułów, w których w pierwszym akapicie padają wyrazy "jarmuż", "chia", "chipsy" i "chińskie zupki".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka