do_tablicy_wywolany Re: Łowcy pedofilów 08.05.21, 11:23 Incele uważają, że łowcy pedofilów to często przystojne, pewne siebie cwaniaki, mające satysfakcję z gnębienia odrzucanych przez kobiety i zahukanych, nieprzystosowanych społecznie facetów poniżej normy intelektualnej. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Łowcy pedofilów 08.05.21, 18:05 Jeszcze jakiś czas temu powiedziałabym "może i dobrze". Pamiętam jak koleżanka opowiedziała mi, że czuła radość i satysfakcję oglądając film, w którym niesłusznie oskarżony o pedofilie człowiek jest napiętnowany przez całą społeczność. Nie umiała zrozumieć swojej reakcji, sama była kiedyś skrzywdzona. Wiele ematek, które tak bez wahania i jednoznacznie wyrokują "o jednego śmiecia mniej" zachęcam do przeczytania lubimyczytac.pl/ksiazka/4959815/ocalic-syna Beletrystyka, ale napisana przez psycholog specjalizującą się w dziecięcych traumach. Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 08:03 No, facet musiał się liczyć z faktem, że zostanie złapany i samobójstwo to był jego wybór. Przestępcy czasem popełniają samobójstwa i niczego moralnie dwuznacznego w zachowaniu łowców nie widzę. Równie dobrze mogłaby go namierzyć policja i miałaby odstąpić od jego ścigania, bo biedulek może by sytuacji nie udźwignął i targnął się na swoje życie? Odpowiedz Link Zgłoś
nieeznaajoomaa Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 11:52 Ja też mam mieszane uczucia. To, że wyłapują tych pedofilów i oddają w ręce policji to oczywiście bardzo dobrze, ale nagrywanie z tego filmików i publikowanie ich w internecie bez zamazywania twarzy to grube przegięcie. Pedofilowi należy się uczciwy proces, a potem wyrok i odsiadka, a nie jakieś samosądy jak w średniowieczu, fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 12:16 Jeśli ten filmik i ujawnienie wizerunku uratuje choć jedno dziecko to warto to robić. Akurat pedofil zasługuje na kary rodem ze średniowiecza Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 19:08 sofia_87 napisał(a): > Jeśli ten filmik i ujawnienie wizerunku uratuje choć jedno dziecko to warto to > robić. > Akurat pedofil zasługuje na kary rodem ze średniowiecza Choć jedno dziecko uratuje? A kto uratuje rodzinę pedofila? Przed wyzywaniem czy wyśmiewaniem czy odrzuceniem przez społeczeństwo? Coś wyborczo ratujecie te dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 19:44 3-mamuska napisała: > Choć jedno dziecko uratuje? A kto uratuje rodzinę pedofila? Idź protestuj, że dane pedofili są jawne i dostępne za jednym kliknięciem rps.ms.gov.pl/pl-PL/Public#/home Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 19:46 dramatika napisał(a): > 3-mamuska napisała: > > > > Choć jedno dziecko uratuje? A kto uratuje rodzinę pedofila? > > Idź protestuj, że dane pedofili są jawne i dostępne za jednym kliknięciem > > rps.ms.gov.pl/pl-PL/Public#/home Pedofila skazanego prawomocnym wyrokiem. Wtedy jego rodzina już zdarzy się ewakuować. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 22:07 3-mamuska napisała: > Pedofila skazanego prawomocnym wyrokiem. > Wtedy jego rodzina już zdarzy się ewakuować. Cokolwiek znaczy "ewakuować", to rodzina tego samobójcy podejrzanego o pedofilię też może się "ewakuować". Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 19:54 Dzieci pedofila według wszelkiego prawdopodobieństwa także wola się pozbyć tego rodzaju ojca z domu. Niech je matka ratuje, rozwodem i zmianą nazwiska. Ogólnie, sorry, ale bardziej mnie obchodzą potencjalne ofiary pedofila niż jego rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 22:08 sofia_87 napisał(a): > Ogólnie, sorry, ale bardziej mnie obchodzą potencjalne ofiary pedofila niż jeg > o rodzina Tak też stwierdził polski ustawodawca zezwalający na publikację wizerunków i danych pedofili. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 22:46 Stąd właśnie mozliwosc umieszczania filmików w sieci Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 12:20 nieeznaajoomaa napisał(a): > Pedofilowi należy > się uczciwy proces, a potem wyrok i odsiadka, a nie jakieś samosądy jak w śred > niowieczu, fuj. Ematce zdarza się czasem napisać coś sensownego, szkoda że akurat tutaj pasuje to jak pięść do nosa. Przeciec ci łowcy pedofilów nie robią za sądy, tylko co najwyżej za "śledczych". Wyręczają policję w jej obowiązkach. Po złapaniu pedofila nie spuścili mu łomotu, tylko wezwali policję. Samosąd to jest wtedy, jak gazeta opublikuje zeznania jakiejś laski o gwałcie sugerując, że te zeznania są wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 13:00 dramatika napisał(a): > nieeznaajoomaa napisał(a): > > > Pedofilowi należy > > się uczciwy proces, a potem wyrok i odsiadka, a nie jakieś samosądy jak > w śred > > niowieczu, fuj. > > Ematce zdarza się czasem napisać coś sensownego, szkoda że akurat tutaj pasuje > to jak pięść do nosa. > Przeciec ci łowcy pedofilów nie robią za sądy, tylko co najwyżej za "śledczych" > . Wyręczają policję w jej obowiązkach. Po złapaniu pedofila nie spuścili mu łom > otu, tylko wezwali policję. > > Samosąd to jest wtedy, jak gazeta opublikuje zeznania jakiejś laski o gwałcie s > ugerując, że te zeznania są wiarygodne. Dziwne to forum i kobiety co tu piszą.Powinni go zabić na miejscu........ Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Łowcy pedofilów 09.05.21, 13:10 A co jest w dziwnego w tym, że kobiety, matki nienawidzą pedofili? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Łowcy pedofilów 04.11.21, 18:26 A takie jest zdanie zawodowca Co POLICJANCI myślą o ŁOWCACH PEDOFILÓW? Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz [...] 01.04.26, 18:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Łowcy pedofilów 01.04.26, 19:56 I o ile do tej pory pochwalalam ich działania, to teraz zaczęłam się zastanawiać, czy niektórzy z nich sa normalni. Usłyszane od jednej z matek działającej w Stowarzyszeniu Osób Niepełnosprawnych. Jej syn (niepełnosprawny, sprzężenie, niskie IQ) został wkręcony przez 'łowców pedofili'. Zdziwiła się gdy syn powiedział że idzie na spotkanie z jakąś dziewczyną. Bo ta go zaprosiła. Najciekawsze, chłopak nawet nie przyjął do wiadomości że 'dziewczyna' która go zaczepiła pisała że ma 11 lat. Na szczęście matka zobaczyła i odpisała żeby się odpieprzyli po zawiadomi policję. Odpieprzyli się. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Łowcy pedofilów 02.04.26, 08:45 maly_fiolek napisała: > I o ile do tej pory pochwalalam ich działania, to teraz zaczęłam się zastana > wiać, czy niektórzy z nich sa normalni. > Usłyszane od jednej z matek działającej w Stowarzyszeniu Osób Niepełnosprawnych > . > Jej syn (niepełnosprawny, sprzężenie, niskie IQ) został wkręcony przez 'łowców > pedofili'. > Zdziwiła się gdy syn powiedział że idzie na spotkanie z jakąś dziewczyną. Bo ta > go zaprosiła. Najciekawsze, chłopak nawet nie przyjął do wiadomości że 'dziewc > zyna' która go zaczepiła pisała że ma 11 lat. > Na szczęście matka zobaczyła i odpisała żeby się odpieprzyli po zawiadomi polic > ję. > Odpieprzyli się. Też zwróciłam uwagę na to że duża część złapanych to jednak osoby dość mocno upośledzone i one tak trochę wkręcone w to zostały Idea jest dobra ale wykonanie kiepskie prawdziwi pedofile nie nabiorą się na to . Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Łowcy pedofilów 02.04.26, 08:58 pytajacakinga napisał(a): > Też zwróciłam uwagę na to że duża część złapanych to jednak osoby dość mocno up > ośledzone i one tak trochę wkręcone w to zostały > Idea jest dobra ale wykonanie kiepskie prawdziwi pedofile nie nabiorą się na to Kto to jest "prawdziwy pedofil"? Obawiam się, że zdecydowana większość pedofili to osoby upośledzone plus niewielki odsetek wysokofunkcjonujących socjopatów i degeneratów, co też jest upośledzeniem. W USA, w wyniku powszechnej już "samobójczej empatii" dla upośledzonych, po ulicy chodzą wolno i swobodnie wielokrotnie notowani przestępcy, bo nie wolno stygmatyzować chorych psychicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Łowcy pedofilów 02.04.26, 09:34 Idea jest dobra Idea wkręcania osób upośledzonych/niepełnosprawnych w pedofilię jest dobra???? Nie. To czyste zło. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 17:21 Dlatego to sady sa od sadzenia. W USA z najwieksza pedofilska afera stulecia nie robi sie nic. Wiec ludzie sami sie sprawa zajeli i firmy zwalniaja CEO a uniwersytety profesorow. Emaile sa przerazajace. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Łowcy pedofilów 02.04.26, 08:03 Nie uważam, że cel uświęca środki, więc też mam m mieszane uczucia. W Tv to wygląda nieźle, jest klasasyczny motyw walki dobra że złem, jest bohater, jest pozytywne zakończenie, dobro zwycięża. Tyle, że życie to nie film i może się okazać, że za kamerą było tak jak z Supernianią. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Łowcy pedofilów 02.04.26, 08:40 Nie słyszałam żeby jaki kolejek pedofil przez z nich złapany został skazany.To pewnie dlatego że jednak nawet zakładając że myślał że piszę z dzieckiem nadal pisał z dorosła osoba więc jak by przestępstwa się nie dopuścił. Metoda łowców pedofili polega na zastraszaniu i zniszczeniu takiemu facetowi życia. Większość filmików które oglądałam to były osoby jednak upośledzone lub znacznie opóźnione. Czy to dobrze że niszczą takiemu człowiekowi życie ?, upubliczniając wizerunek...hmmm nie wiem...a sama w dzieciństwie byłam ofiarą pedofila ale takiego prawdziwego nie piszącego smsy w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 12:16 >Metoda łowców pedofili polega na zastraszaniu i zniszczeniu takiemu facetowi życia. A ty sie litujesz nad starymi dziadami wdajacymi sie w rozmowe z dzieciakami proszacymi o zdjecia zwlaszcza nagie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 17:18 Ale rozmowa nie jest o samosadach tylko lapaniu na goracym uczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:42 Na gorącym uczynku czego? Jaki czyn zabroniony miał tam meijsce? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:33 Na gorącym uczynku spotkania starego dziada z mloda dziewczyna i namawiania do pojscia do niego itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:49 W przypadku łowców pedofilii nie ma takiego zdarzenia. Z prostego powodu - nie istnieje dziecko które jest wymysłem prowokatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 12:16 >sama w dzieciństwie byłam ofiarą pedofila ale takiego prawdziwego nie piszącego smsy w necie. Fakt, pisanie smsow do obcego dzieciaka przez starego dziada to nic takiego. Ty kobieto idz na terapię Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 13:55 Tylko że oni nie pisali do obcego dzieciaka tylko do innego "dziada". Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 17:17 Ktory myslal ze pisze do dzieciaka i za cos takiego juz powinien byc aresztowany. Ja sobie nie zycze by stare dziady zaczepialy moje dziecko. W bibliotece bylismy niedawno i moje dziecko szukalo dla siebie ksiazek i ja przegladalam tez ale na innym regale. Obcy facet podszedl do niego i zapraszal go na kawe. Bibliotekarka podleciała i ja rowniez. Podeszlam i do ucha i syknelam mu co sie z nim stanie pokazujac na kamerke. ( W bibliotece sa kamery) Zwiewal w podskokach a ja za nim krok w krok robiac zdjecia telefonem.....az nie wyszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 17:21 > Ktory myslal ze pisze do dzieciaka i za cos takiego juz powinien byc aresztowany Na podstawie jakiego paragrafu? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:13 >Na podstawie jakiego paragrafu? Art. 200a Kodeksu karnego Dotyczy sytuacji, gdy dorosły: nawiązuje kontakt z dzieckiem poniżej 15 lat w celu doprowadzenia do czynności seksualnej lub spotkania w takim celu Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:31 W przypadku łowców pedofili dorosły NIE nawiązuje kontaktu z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:36 Myśli nie są karalne. "Osoba złowiona nie popełnia przestępstwa, ponieważ nie jest karalne nieumyślne zmierzanie na spotkanie z osobą dorosłą, błędnie sądząc, że jest to dziecko. Żadnemu dziecku nie grozi w tej sytuacji niebezpieczeństwo. Karalne jest wyłącznie udolne przygotowanie do przestępstwa, gdy sprawca nawiązuje kontakt z rzeczywistym dzieckiem (art. 200a k.k.) Pisanie z tzw. wabikiem, który jest dorosły, w błędnym przekonaniu, że jest to dziecko, nie wyczerpuje znamion groomingu z art. 200a § 2 k.k. Przepis ten głosi jednoznacznie: sprawca “małoletniemu poniżej lat 15 składa propozycję obcowania płciowego…” itd. Zatem karalne jest stworzenie zagrożenia dla rzeczywistego dziecka. Sprawca, który przybywa na spotkanie mylnie sądząc, że spotka się z dzieckiem, nie wchodzi w fazę usiłowania popełnienia przestępstwa; jest to wciąż jedynie przygotowanie do przestępstwa, a ponieważ jest ono nieudolne, pozostaje niekaralne: nie może tu znaleźć zastosowania ani art. 200a k.k., ani przepis o usiłowaniu." dogmatykarnisty.pl Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:39 Serio ja nie przychodze na forum by czytac wklejane przez lajtova epopeje. To jest spam wg zasad forum. Ja widzialam film dokumentalny w ktorym lowcy doprowadzili do spotkania na ktore przyszla corka jednego z nich i miala mikrofon. Wszystko nagrali i na koncu go cap i na policje. Lowcy roznie dzialaja Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:42 To nie jest spam. To są opinie prawnika karnisty w temacie "łowców pedofili". Ale wiadomo ty widziałaś filmik... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:34 To jest spam. Ty w ogole czytalas kiedys regulamin forum? Wklejanie takich ilosci to spam Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:45 Nie. To nie jest spam. Skompikowany problem to i długi tekst. Regulamin nic nie mówi o długości cytowanego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:55 Mowi "Cytuj tylko te fragmenty cudzych wypowiedzi lub tekstów, które są niezbędne dla zrozumienia Twojej odpowiedzi. Nie wklejaj całych artykułów, do których możesz podać link." Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 22:04 pomoc.gazeta.pl/pomoc/7,154322,30843836,regulamin-uzytkownika-serwisow-internetowych-gazeta-pl.html Tutaj nie ma takiego zapisu. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 17:50 Ale tu nie chodzi o dziecko, tym bardziej twoje, tylko o wirtualną kreację, która dzieckiem nie jest. Wiem, że świat rzeczywisty miesza się z wirtualnym, ale litości. Karać ludzi za to że skrzywdzili postać fikcyjną? Szkoda prądu, kiedy prawdziwe dzieci doświadczają krzywd a aparat sprawiedliwości wciąż za tym nie nadąża. Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 18:48 Wystarczy, że myśleli, że piszą z dzieckiem. Chyba lepiej tak niż żeby dorwali, nawet online, dziecko? Tym bardziej, że prawo nie nadąża. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 18:58 Wystarczy do czego? Bo wiesz, nierzadko sprawcy przemocy tłumaczą, że "myśleli", że ich ofiarą jest starsza, że jest dorosła. Więc co z tego wynika, że myśleli? Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 19:20 Wystarczy do uznania, że popełnilli przestępstwo jako pedofile. Myśleli, że jest dorosła jednocześnie pisząc "nie mów rodzicom"? Wynika z tego, że kłamią, nic więcej. Raczej nie jest to dobre porownanie, to oni mają się zapytać, czy Zosia jest w odpowiednim wieku. Niewiedza nie zwalnia z odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 19:50 A do uznania że nie popełnili też? Ten miecz jest obosieczny. Masz rację, niewiedza nie zwalnia z odpowiedzialności, ale też nie nakłada tej odpowiedzialności. Odpowiada się za czyn. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:32 Maksyma „nieznajomość prawa szkodzi” (ignorantia iuris nocet) ma swoje dopełnienie w rzymskiej zasadzie: Iuris ignorantia nocet, facti non nocet, co oznacza: „Nieznajomość prawa szkodzi, nieznajomość faktu nie szkodzi”. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:48 A prawo sie rozni i nie jest wszedzie takie samo. W UK kluczowa jest ustawa Sexual Offences Act 2003. Wedlug brytyjskiego prawa: Przestepstwo czyli grooming online zostaje popelnione, jesli sprawca wierzy, ze osoba, z ktora pisze, jest dzieckiem. Nie ma znaczenia, ze po drugiej stronie siedzi 40letni brodaty lowca pedofilow lub policjant. Jesli sprawca wyslal wiadomosci o charakterze seksualnym i przyjechal na miejsce spotkania z zamiarem skrzywdzenia dziecka, jest winny. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 22:06 Poland Boland Przedszkolne rozmowy Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 22:08 Może przynajmniej coś zrozumiesz. Chociaż nie. Jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 22:11 Żadne mądrzejszs argumenty nie zostaly ci bo fakty sa takie ze w tej kwestii polskie prawodawstwo jest beznadziejne Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:17 >Bo wiesz, nierzadko sprawcy przemocy tłumaczą, że "myśleli", że ich ofiarą jest starsza, że jest dorosła. Serio, w celu obrony to moga takie bzdury wymyslac Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:15 >Karać ludzi za to że skrzywdzili postać fikcyjną? Ale ow pedofil nie planowal seksu z postacia fikcyjna tylko realna wg niego. To jest zamierzanie czynu Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:30 Ze strony dogmatykarnisty.pl "Nieudolne przygotowanie Jaką rolę może odegrać art. 200a k.k. w ocenie prawnej czynu pedofila złowionego przez łowcę pedofilów? Oczywiście żadną. Sprawca co prawda złożył propozycję, by podjąć z dzieckiem intymny kontakt. Ujawnił swój zły zamiar. Sprawca faktycznie zmierzał do realizacji propozycji, bo przyszedł na miejsce spotkania, gdzie został ujęty przez łowcę. Nie ma jednak wątpliwości, że w omawianym przypadku nie jest spełnione podstawowe znamię przygotowania do przestępstwa, opisanego w art. 200a § 2 k.k.: propozycja ma być złożona “małoletniemu poniżej lat 15”. Dochodzimy więc do kluczowego momentu: jeśli w internetowej rozmowie (co oczywiste) nie bierze udziału żadne dziecko poniżej lat 15, sprawca nie może wyczerpać znamion omawianego przestępstwa. Rozmowa z dorosłym łowcą pedofilów i składanie dorosłej osobie propozycji obcowania płciowego, w mylnym wyobrażeniu, że jest to dziecko, nie wyczerpuje znamion karalnego przygotowania z art. 200a § 2 k.k. Przepis ten wymaga bezwzględnie ataku na dobro prawne dziecka, czyli rzeczywistego kontaktu sprawcy z dzieckiem. Przepis wymaga umyślnego złożenia propozycji dziecku; niczego nie mówi o nieumyślnym złożeniu propozycji osobie dorosłej… Polski Kodeks karny nie przewiduje karalności przygotowywania się do popełnienia przestępstwa pedofilskiego w żaden inny sposób, jak tylko ten opisany w art. 200a k.k. Nie ma też karalności nieudolnego przygotowania, tj. sytuacji, gdy dana osoba nie wyczerpie wszystkich znamion opisanych w art. 200a k.k., bo będzie mylnie sądziła, że nawiązała kontakt z rzeczywistym dzieckiem. Oznacza to, że łowca pedofilów nie łowi przestępców. Trzeba to rozumieć w ten sposób, że czyn “pedofila”, który rzekomo jest popełniany w momencie “złowienia”, gdy dochodzi do spotkania się pedofila i łowcy w pułapce, po ich internetowej rozmowie, nie wyczerpuje znamion żadnego czynu karalnego. Nie można usiłować przygotowania Dlaczego zatem złowionym osobom stawiane są zarzuty i podlegają odpowiedzialności karnej? Wynika to z błędnego zastosowania przepisów prawa. W myśl ten koncepcji, mimo niewypełnienia znamion przygotowania, sprawcę oskarża się o “usiłowanie przygotowania”, a więc kreuje się konstrukcję prawną nieznaną polskiemu prawu. Przyjrzyjmy się tej praktyce. W sprawie jednego z mężczyzn złowionego przez łowców pedofilów sąd rejonowy stwierdził wprost: złowiony mężczyzna nie dopuścił się czynu zabronionego. Umówienie się z dorosłym łowcą pedofilów w przekonaniu, że to dziecko, to nieudolne przygotowanie do przestępstwa, za które polski Kodeks karny nie przewiduje kary. Zobacz: nieprawomocny wyrok Sądu Rejonowego w Puławach z 16.07.2020, II K 968/18. Sprawa, która rozpatrywał Sąd Rejonowy w Puławach to klasyczny, wręcz podręcznikowy przykład efektu działalności łowców pedofilów. Mężczyźnie postawiono zarzut związany wyłącznie z pułapką, w jaką wpadł korespondując z dorosłymi łowcami. Nie ma tu więc wątków pobocznych zaciemniających obraz sytuacji, np. przesyłania pornografii. Mężczyźnie zarzucono, że kilkukrotnie próbował złożyć w Internecie małoletniej poniżej lat 15 propozycje obcowania płciowego, poddania się i wykonania innej czynności seksualnej, a następnie zmierzał do jej realizacji poprzez propozycję poznania i spotkania, uzyskanie numeru telefonu małoletniej, prowadzenie korespondencji mailowej oraz za pomocą wiadomości SMS, nie uświadamiając sobie, ze koresponduje z osoba pełnoletnią, a w konsekwencji zamierzonego celu nie osiągnął z uwagi na brak osoby nadającej się do popełnienia na niej czynu zabronionego. Kwalifikacja prawna czynu, jaki zarzucono sprawcy, to art. “13 § 2 k.k. w związku z art. 200a § 2 k.k.” (czyli właśnie usiłowanie nieudolne przygotowania). Jest to typowy zarzut, którzy stawiany jest w wielu sprawach osobom złowionym w wyniku zastawionej pułapki. Jak widać, kwalifikacja prawna czynu ewidentnie wypacza przepisy Kodeksu karnego. Kolejność form stadialnych została przestawiona: usiłowanie, które według art. 16 i 13 k.k. następuje po przygotowaniu, przeniesiono przed przygotowanie tworząc nieznaną kodeksowi konstrukcję “usiłowania przygotowania”. Jest to dewiacja semantyczna, bo przecież to swoiste “usiłowanie przygotowania” nie jest żadnym usiłowaniem, tylko wciąż przygotowaniem, tyle tylko że niedokończonym i nieudolnym, a więc w przypadku groomingu – niekaralnym. Jest to również aberracja prawna, bo usiłowanie polega na tym, że czyn ma zmierzać bezpośrednio do dokonania. A nie do przygotowania… Bezpośrednie zmierzanie do “przygotowania” po prostu nie wyczerpuje znamion usiłowania. Sąd rejonowy zatem nie pozostawił suchej nitki na takiej kwalifikacji prawnej. Pozostaje wobec tego pytanie czy można usiłować nieudolnie czyny będącego przygotowaniem (formą stadialną) innego przestępstwa. W ocenie sądu nie jest to dopuszczalne prawnie, a mimo, że w doktrynie wyrażono rozbieżne poglądy zwrócić trzeba uwagę, że karalność tego rodzaju zachowań oznaczałoby już wręcz odpowiedzialność za same zamiary popełnienia przestępstwa, czego w żaden sposób nie można aprobować. Nieprawomocny wyrok Sądu Rejonowego w Puławach z 16.07.2020, II K 968/18. Nie jest możliwe usiłowanie przygotowania. Wynika to z faktu, że kolejność form stadialnych jest następująca: przygotowanie – usiłowanie – dokonanie. Usiłowanie nie może przeskoczyć przed przygotowanie, tak samo jak nie może się zdublować (nie ma czegoś takiego jak usiłowanie usiłowania itp.). Zatem skoro art. 200a § 2 k.k. penalizuje czynności przygotowawcze, a mężczyzna złowiony przez łowcę nie wypełnił wszystkich znamion tego przygotowania (bo nie kontaktował się z dzieckiem), to nie doszło do żadnego przestępstwa. Ustawa nie penalizuje innych czynności przygotowawczych poza dokładnie tymi, które ujęto w omawianym przepisie. W tym kontekście sąd rejonowy w pełni prawidłowo odnotowuje: Wszystkie bowiem te sytuacje tak jak w niniejszej sprawie należy rozpatrywać poprzez dążenie do obcowania z małoletnim do lat 15 i tylko w takim aspekcie można rozważać usiłowanie czy przygotowanie, które ustawodawca zdecydował się penalizować jako tzw. grooming, nie można zaś doszukiwać się podrzędnie form stadialnych samego usiłowania czy przygotowania, które dokonaniem same w sobie nie są. W sposób jawny prowadziłoby to do interpretacji ad absurdum i przyjęcia odpowiedzialności za zachowania, które normą sankcjonowaną i sankcjonującą wyrażonymi w ustawie nie zostały objęte. Nieprawomocny wyrok Sądu Rejonowego w Puławach z 16.07.2020, II K 968/18. Wreszcie sąd stwierdza, że ustawa karna nie przewiduje karalności nieudolnego przygotowania, a więc sytuacji, w której mężczyzna koresponduje z dorosłym podającym się za dziecko. Jest to wykluczone zarówno definicyjnie (wiążąca definicja legalna z art. 16 k.k.), jak i na gruncie przepisu typizującego (art. 200a k.k. wymaga kontaktu z rzeczywistym dzieckiem poniżej lat 15). Nie jest karalne przecież umówienie się przez internet w celu obcowania płciowego z dorosłym prowokatorem, a odpowiedzialność za umawianie się z dzieckiem w celu obcowania z nim opiera się na umówieniu się sprawcy rzeczywiście z dzieckiem. Nie przewidziano karalności przygotowania nieudolnego, a jedynie karalne pozostaje [przygotowanie] udolne i o ile ustawa tak stanowi (art. 16 § 2 k.k.)." Polecam zajrzeć na tą stronę bo sa tam conajmniej trzy artykuły w temacie tzw "łowców pedofili". Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:37 To nie spam. To stanowisko karnisty. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:35 Spam bo zawalasz tutaj forum. To ma nazwe: spam. Wejdz w regulamin i przeczytaj ile można wklejac Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:48 SPAM to niepożądana informacja przesyłana za pośrednictwem poczty elektronicznej lub publikowana na grupach dyskusyjnych, forach itp. Moje cytaty nie spełniają tej definicji. Są merytorycznie powiązane z tematem dyskusji. Regulamin forum nic nie mówi o dopuszczalnej długości cytatu. Do tego materiał ten ma wysoką zawartość merytoryczną której nie da się zawrzeć w krótkiej wypowiedzi czy też filmiku z tiktoka. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:49 Nie wolno wklejac takich ilosci. Twoja ocena merytorycznosci ma sie nijak do zasad tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:50 Ktos moglby stwierdzic ze merytoryczns jest zacytować cala ksiazke no ale sorry to tak nie dziala. Jedna juz mi wklejala cale strony... Katechizmu kiedys 🙄🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:54 Zakaz floodingu. Wklejenie ogromnej "ściany tekstu" (tzw. wall of text) jest uznawane za utrudnianie korzystania z forum, Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 22:00 Dobra...Rozumiem że dla ciebie zapoznanie się z tekstem dłuższym niż 160 znaków to problem, ale nie dorabiaj do tego ideologii. Regulamin serwisów gazeta.pl nic o tym nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 22:03 Mowi o floodingu. Dlatego sie wkleja linka. Nie musisz mnie obrazac. Mnie denerwuje jak ktos wali cala sciane tekstu zamkast wkleic linka i powiedziec ze w nieudolnym polskim prawie do momentu az nie siedzi realne dziecko nie ma wykroczenia prawa i tam ta sprawa z Pulaw. Ale po kie licho smiecic Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 22:06 Ktory ty stosujesz zamiast napisać ze to i tamto i tu link na dowod. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:45 Jak ja sie ciesze ze nie mieszkam w Polsce gdzie macie takie durne prawo. W UK W brytyjskim prawie karnym istnieje zasada dotycząca usiłowania. Criminal Attempts Act 1981- osoba może być winna usilowania popełnienia przestępstwa, nawet jeslii jego dokonanie było fizycznie niemozliwe czyli po drugiej stronie nie bylo dziecka tylko dorosly. W Polsce karalne jest usiłowanie nieudolne np. strzelasz do kogos z zabawkowego pistoletu myslac, ze jest prawdziwy ale prawo nie przewiduje kary za przygotowanie nieudolne do groomingu. Beznadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 21:58 Też się cieszę że nie mieszkasz w Polsce. Nie interesuje mnie co jest w UK. Choć zakaz posiadania gazu pieprzowego i taktowanie fo jako brono ofensywnej jest zabawny. To duże ułatwienie dla Mohameda z palestyny który zapragnie pozbawidź Karen kilkudzisieciu funtow. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 22:05 Nie jedna niewinna osoba stracila wzrok przezngaz pieprzowy. Mozna nosic tzw Criminal Marker Spray i ja z takim chodze ale nigdy nie mialam okazji uzyc Chyba juz wole zakaz gazu pieprzowego niz ulaskawiani pedofile.. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 22:07 Ułaskawiani pedofile to twój chochoło którego własnie postawiłaś. Tak...Podczas ataku nic nie pomoże jak farba w spraju. Choć świński tłuszcz w spraju mógłby pomoc na wyznawców pewnej religii gdzie prorok obracał młode dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 22:17 Tak, na pewno gaz pieprzowy bardziej pomaga tiaaa. Farba po oczach tez zatrzymuje i to mocno. Wiesz rozmawialam z jednym polskim pedofilem . Dostal furii jak go obnazylam gdy uzasadnial ze " mlode chca" i po pokazaniu nieletnich prostytutek na ukicach Tajlandii napisal " eh chcialbym pojechac do Tajlandii kiedys" oraz ze Lolita pokazuje ze to mlode same wciagaja i po dodatku jego malzenstwa z ogromna roznica wieku i prawie nieletnia... Nazwalam go pdf. Oczywiscie ze jest. W szale mówił tez l Arabach ze arabowie jakich w UK jest wiele ( w jego glupim rasistowskim lbie na pewno) zenia sie z nieletnimi.. idiota ,tak jakby w Uk bylo na to legalne ....co wy macie z tymi Arabami ? Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:34 Realnej ofiary nie było. Umawiał się z dorosłym chłopem. I tak, wymyślać na swoją obronę mogą różne bzdury, tak np. "myślałem, że to łowca pedofili mnie wkręca i dla zabawy go podpuszczalem", "myślałem, że dorosła kobieta kłamie co do swego wieku", "myślałem, że to papież do mnie pisze albo Brad Pitt". Jak dla mnie to kiepski dowód na cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 20:40 Zazwyczaj ci "pedofile" nic nie wymyslają na swoją obronę bo to ograniczone umysłowo często będące w odmętach jakiegoś nałogu jednostki które mają nieszczęście mieć dostep do sieci. Tam trafiają na takich wabików którzy okazują im zainsteresowanie i tak się zaczyna. Dlaczego ci łowcy bezkarnie pokazują ich wizerunki? Bo wiedzą że taki typ nic im prawnie nie zrobi. Nie ma pojecia o prawie i tym jak ono fukcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki-bu-4321 Re: Łowcy pedofilów 02.04.26, 21:31 Kilka lat temu zwabili księdza z takiej wsi, zapamiętać można gdyż nazwa charakterystyczna Waplewo Wielkie do pobliskiego Malborka przed galerię handlową i tam już tego księdza aresztowała policja. Pamiętam że ten ksiądz pisał teksty piosenek o Zołnierzach Wyklętych. Jak się dla niego zakończyła ta sprawa i co się z gościem dzieje to byłoby ciekawe. www.youtube.com/watch?v=LHYPmO4kIUA Odpowiedz Link Zgłoś
wielki-bu-4321 Re: Łowcy pedofilów 02.04.26, 21:46 Jak podają inne media zatrzymany wtedy to ksiądz proboszcz Arkadiusz B. ze wsi Waplewo/Wielkie/ k.Malborka www.zawszepomorze.pl/artykul/11415,duchowny-zatrzymany-przez-policje-w-malborku-wezwali-ja-lowcy-pedofilow Odpowiedz Link Zgłoś
wielki-bu-4321 Re: Łowcy pedofilów 02.04.26, 22:11 wielki-bu-4321 napisała: > Kilka lat temu zwabili księdza z takiej wsi, zapamiętać można gdyż nazwa charak > terystyczna Waplewo Wielkie do pobliskiego Malborka przed galerię handlową i t > am już tego księdza aresztowała policja. Pamiętam że ten ksiądz pisał teksty pi > osenek o Zołnierzach Wyklętych. Jak się dla niego zakończyła ta sprawa i co się > z gościem dzieje to byłoby ciekawe. > www.youtube.com/watch?v=LHYPmO4kIUA Ciekawe czy on nadal jest księdzem i jakie jego losy po policyjnym zatrzymaniu : www.facebook.com/100064453945549/posts/ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82-jak-zwykle-jest-hipokryt%C4%85-i-udaje-empati%C4%99-ale-w-rzeczywisto%C5%9Bci-ukrywa-ko/738475348310923/?locale=pl_PL Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 08:56 Kiedyś czytałam że oni podajac się za np. 14 latki zaczepiaja na portalach starczych facetów i z nimi "flirtują" po czym się umawiają i cyk pedofil złapany, czy aby na pewno? Nie przemawia do mnie ich taktyka. Podejrzewam, że 80% ich "pedofilów" nigdy by nie zaczepiło młodszej dziewczyny tak po prostu czy w necie czy na ulicy. Dla mnie są śliscy. Ale nawet nasze służby tak działały swojego czasu, więc pewnie tak można, patrz piękny Agent Tomek ;P. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 08:57 Służby, nie że w pedofilię, tylko tak korupcję i lapówki wciskali. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 09:09 Kto normalny umawia się z zaczepiającą go czternastolatką? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 12:29 analoga_niet napisała: > Kto normalny umawia się z zaczepiającą go czternastolatką? Każdy turysta z Europy w Tajlandii. Btw to znany sposób na wyciąganie kasy, biały facet nie jest w stanie ocenić wieku takiej dziewczyny. Tak zwani "opiekunowie" wstawiają od razu szantaż, albo wołają skorumpowaną policję i trzeba płacić, płacić, płacić. Oglądałem reportaż niemieckiej tv, pojechali aby piętnować pedofilów z Europy, a na miejscu okazało się, że to wszystko nie jest takie proste jakby się wydawało i zorganizowane szajki miejscowych koszą hajs na naiwnych facetach. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 12:49 Przecież na ladyboyów z silikonowymi cyckami biali faceci też się łapią hurtowo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 12:14 Przepraszam ale nie mam litosci dla pedofilii. Zerwalam kiedys znajomosc z człowiekiem ktory powiedzial mi ze " takie mlode czasami chca i pokazuje to ksiazka Lolita". Pododawalam do tego " ah chcialbym kiedys pojechac do Tajlandii" po tym jak mi wyslal ulice pelna nieletnich prostytutek zatrzymujacych bialych facetow na ulicy. Dodalam fakt ze jego zona miala 19 lat a on 28 jak sie pobrali. Poznal ja wczesniej. Sorry ale ja nie toleruje takich ludzi nawet wsrod znajomych Odpowiedz Link Zgłoś
towariszczputin Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 12:40 Mam wątpliwości. Po pierwsze - czy oni są poczytalni? Przecież widać że nie są to najostrzejsze kredki w piórniku. Po drugie - jak są wabienia? Bo co innego zagadywać do 14 latki a co innego zagadywać do 30 latki udającej 14 łatkę udającą 30 łatkę. Po trzecie - jaki jest tego celu? Oni się strasznie podniecają tymi akcjami. Wygląda to niezdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
nosorozecwlochaty Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 13:00 Jak to już niektórzy powiedzieli ci "łowcy" w 90% przypadków nie łapią prawdziwych pedofilów tylko upośledzonych umysłowo wiejskich głupków którzy potrafią nawet nie doczytać ile rzekoma dziewczyna ma lat. To są często goście o bardzo niskiej atrakcyjności (głupi, brzydki i biedny) którymi w życiu nigdy nie zainteresowała się żadna kobieta. Gdy nagle jakaś laska, nie wiedzieć czemu, chce się z nimi umawiać na seks dostają małpiego rozumu. Często piszą też po alkoholu co też odbiera im rozsądek. A z drugiej strony mamy samozwańczych szeryfów którzy to wykorzystują dla sławy w internecie i często realnych pieniędzy (jakieś donejty od widzów itp.). A jak się na nich popatrzy to sami są jacyś tacy śliscy. Jakoś można odnieść wrażenie że te erotyczne rozmowy w których wcielają się w małą dziewczynkę a jednocześnie napaloną nimfetkę piszą jedną ręką Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Łowcy pedofilów 03.04.26, 18:44 A jednocześnie ci biedni, upośledzeni doskonale wiedzą jak instruować dziecko i manipulować nim, żeby uniknąć wykrycia. Nie mów rodzicom, to będzie nasza tajemnica itp., które normalnemu człowiekowi umawiajacemu się z kobietą, nawet po alkoholu, nie przyjdą do głowy. Rozmowy pedofila z dzieckiem są dla zwyklych ludzi śliskie. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Łowcy pedofilów 04.04.26, 10:42 vessss napisała: > A jednocześnie ci biedni, upośledzeni doskonale wiedzą jak instruować dziecko > i manipulować nim, żeby uniknąć wykrycia. Nie mów rodzicom, to będzie nasza taj > emnica itp., które normalnemu człowiekowi umawiajacemu się z kobietą, nawet po > alkoholu, nie przyjdą do głowy. > Rozmowy pedofila z dzieckiem są dla zwyklych ludzi śliskie. Oglądałaś te filmiki tych łowców? Bo ja tak i kobieta w różowej czapeczce jaracjaca się bardzo sprawa sama w rozmowie telefonicznej gdzie ona do nich dzwoni naprowadza na te tematy zapewne to samo jest w smsach.Dziecko tak się nie zachowuje . Łowcy mówią np że pedofil wysyła foto penisa ale już całej rozmowy nie pokazują co pisała ta pani w różowej czapeczce. No i niestety większość tych złapanych pedofili jest upośledzona . Większość jak nie wszyscy nie dostali żadnych wyroków bo metoda jest kiepska w sądzie bo nawet jak coś pisał to pisał do dorosłej kobiety i może się bronić że wiedział że jest dorosła. Tak że tak na prawdę to jest zastraszanie ludzi z upośledzeniem umysłowym i show w internecie.No i bardzo widać to jaranie się tych łowców tym polowaniem oni nawet jak gościu się wycofuje to robią wszystko żeby go wkręcić wydzwaniają ona proponuje spotkanie itp... Odpowiedz Link Zgłoś