panna_lila 17.05.21, 17:19 Jakaś pyszną potrawę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzanna_a Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:26 Ja sie przymierzam do kimchi ale mam obawe ze to schrzanie. W kazdym bardz razie zglubilam sie ostatnio w internetach, naogladalam sie mukbangow i to wydalo mi sie smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:30 Robię regularnie kim chi, na oko, bez aptekarskich przepisów, z różnych składników i zawsze pyszne wychodzi, choć różne w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 09:24 Ja wiedziałam jak tylko zobaczyłam wątek, że pierwszą odpowiedzią będzie kimchi Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 16:49 > kimchi ale mam obawe ze to schrzanie. nie dodawaj wiec chrzanu lol Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 18:16 troche kapusty drobno kroję, trę marchewkę na dość drobnych oczkach, dodaję łyżkę majonezu, sól, pieprz i kilka kropli maggi, no i mam do obiadu Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:30 Np robię farsz do baozi. Surówka z ananasem i kukurydzą i łyżką majonezu. Coś tam na ciepło też robiłam. Ogólnie...to nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:31 Ja też nie, ale myślałam że może nie umiem jej fajnie przygotować 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 18:30 Ja tez nie przepadam. Najbardziej nie lubię w surówkach, sałatkach. Zaczęłam jednak robić kimchi (jak to ematka) i wreszcie widzę zastosowanie dla tego warzywa. A kimchi mozna jeść jako dodatek do innych dań, na zimno, ale jest też pyszne w potrawach na ciepło (kimchi jjigae - coś pomiędzy zupą a potrawką, kimchi bokkeumbap - kimchi ze smazonym ryżem, kimcho jeon - placek z kimchi). Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:32 zimą robiłam namiętnie, bo miałam fazę, taką sałątkę: kapusta pekińska dość drobno siekana, sok z co najmniej 1 cytryny, sól, olej, posiekany por i wędzony łosoś, pokrojony w paseczki. mrozy minęły i już nie mam na to chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:36 Tak. Kroję w cienkie paseczki + sól, + pieprz, postoi chwilę, żeby sok puściła i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:41 Pokrojona w paseczki, z mandarynkami lub pomarańczami w cząstkach dodatkowo pokrojonych na kawałki i rodzynkami. Do tego kapkę oliwy i jogurt. Taką lubię najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 09:22 Robiłam małe gołąbki. (Dla osoby na diecie bez kapustnych, gdzie pekińska jest tolerowanym wyjątkiem). Bardzo delikatne Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 09:25 Robiłam kiedyś "kapustę na krótko" z pekińskiej, całkiem spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 09:27 Gołąbki, a raczej golabeczki. Wsad do baozi. Same wnętrza przecięte na pół i smażone z imbirem i sosem sojowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 18:31 Podasz link do przepisu na to? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 12:33 Na co konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 16:43 Na te twoje gołąbki. Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 18:42 Co to jest kurde baozi?! Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 12:34 Bułeczki drożdżowe nadziewane gotowane na parze, chińskiej proweniencji. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiah Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 11:59 Smakowała mi podsmażania na maśle, z curry Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 18:41 Owijalam gołąbki, liczy się? Lubię z jogurtem i solą jako surówkę do obiadu Jako sałatkę z kurczakiem, kukurydza, ananasem i sosem czosnkowym Odpowiedz Link Zgłoś
dorotkamaskotka Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 12:45 Robię z niej farsz do gyoza Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 12:51 Sałatki w sumie tylko i kimchi. Parę razy próbowałam jakieś duszone potrawy zrobić z takiej młodej kapusty pekińskiej, ale robiły się z niej ciągnące się glony trudne do pogryzienia i przełknięcia - chociaż w smaku nie było to złe. Ale może za grubo siekałam, bo nie lubię jak składniki warzywne są zbyt drobno pokrojone. Odpowiedz Link Zgłoś