Dodaj do ulubionych

Kapusta pekińska - potraficie wyczarować

17.05.21, 17:19
Jakaś pyszną potrawę?
Obserwuj wątek
    • zuzanna_a Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:26
      Ja sie przymierzam do kimchi ale mam obawe ze to schrzanie.
      W kazdym bardz razie zglubilam sie ostatnio w internetach, naogladalam sie mukbangow i to wydalo mi sie smaczne.
      • norra.a Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:30
        Robię regularnie kim chi, na oko, bez aptekarskich przepisów, z różnych składników i zawsze pyszne wychodzi, choć różne w smaku.
      • heca7 Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 09:24
        Ja wiedziałam jak tylko zobaczyłam wątek, że pierwszą odpowiedzią będzie kimchi big_grin
      • princesswhitewolf Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 16:49
        > kimchi ale mam obawe ze to schrzanie.

nie dodawaj wiec chrzanu

lol
        • mysz1978 Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 18:16
          troche kapusty drobno kroję, trę marchewkę na dość drobnych oczkach, dodaję łyżkę majonezu, sól, pieprz i kilka kropli maggi, no i mam do obiadu smile
    • solejrolia Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:30
      Np robię farsz do baozi.
      Surówka z ananasem i kukurydzą i łyżką majonezu.
      Coś tam na ciepło też robiłam.

Ogólnie...to nie przepadam.
      • panna_lila Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:31
        Ja też nie, ale myślałam że może nie umiem jej fajnie przygotować 😕
        • kurt.wallander Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 18:30
          Ja tez nie przepadam. Najbardziej nie lubię w surówkach, sałatkach.

Zaczęłam jednak robić kimchi (jak to ematka) i wreszcie widzę zastosowanie dla tego warzywa. A kimchi mozna jeść jako dodatek do innych dań, na zimno, ale jest też pyszne w potrawach na ciepło (kimchi jjigae - coś pomiędzy zupą a potrawką, kimchi bokkeumbap - kimchi ze smazonym ryżem, kimcho jeon - placek z kimchi).
    • stephanie.plum Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:32
      zimą robiłam namiętnie, bo miałam fazę, taką sałątkę:
      kapusta pekińska dość drobno siekana,
      sok z co najmniej 1 cytryny, sól, olej,
      posiekany por i wędzony łosoś, pokrojony w paseczki.

mrozy minęły i już nie mam na to chęci.
    • mamtrzykotyidwa Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:36
      Tak.
      Kroję w cienkie paseczki + sól, + pieprz, postoi chwilę, żeby sok puściła i gotowe.
      • aqua48 Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 17.05.21, 17:41
        Pokrojona w paseczki, z mandarynkami lub pomarańczami w cząstkach dodatkowo pokrojonych na kawałki i rodzynkami. Do tego kapkę oliwy i jogurt. Taką lubię najbardziej.
    • kochamruskieileniwe Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 09:22
      Robiłam małe gołąbki. (Dla osoby na diecie bez kapustnych, gdzie pekińska jest tolerowanym wyjątkiem).
      Bardzo delikatne
    • mashcaron Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 09:25
      Robiłam kiedyś "kapustę na krótko" z pekińskiej, całkiem spoko.
    • triismegistos Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 09:27
      Gołąbki, a raczej golabeczki. Wsad do baozi. Same wnętrza przecięte na pół i smażone z imbirem i sosem sojowym.
      • kurt.wallander Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 18:31
        Podasz link do przepisu na to?
        • triismegistos Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 12:33
          Na co konkretnie?
          • kurt.wallander Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 16:43
            Na te twoje gołąbki.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 18:42
        Co to jest kurde baozi?!
        • triismegistos Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 12:34
          Bułeczki drożdżowe nadziewane gotowane na parze, chińskiej proweniencji.
    • agusiah Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 11:59
      Smakowała mi podsmażania na maśle, z curry
    • nigdynigdynigdy84 Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 18.05.21, 18:41
      Owijalam gołąbki, liczy się?
      Lubię z jogurtem i solą jako surówkę do obiadu
      Jako sałatkę z kurczakiem, kukurydza, ananasem i sosem czosnkowym
    • dorotkamaskotka Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 12:45
      Robię z niej farsz do gyoza
    • spanish_fly Re: Kapusta pekińska - potraficie wyczarować 19.05.21, 12:51
      Sałatki w sumie tylko i kimchi. Parę razy próbowałam jakieś duszone potrawy zrobić z takiej młodej kapusty pekińskiej, ale robiły się z niej ciągnące się glony trudne do pogryzienia i przełknięcia - chociaż w smaku nie było to złe. Ale może za grubo siekałam, bo nie lubię jak składniki warzywne są zbyt drobno pokrojone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka