Dodaj do ulubionych

Strój do sądu

11.06.21, 19:40
Czy wypada do sądu iść w dżinsach? Na sprawę jako świadek
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Strój do sądu 11.06.21, 19:44
      W porównaniu z różnymi pomysłami na stylizację świadków, stron i pełnomocników dżinsy to "pikuś". Wypada
      • thea19 Re: Strój do sądu 11.06.21, 19:46
        opowiedz o ciekawszych
        • daniela34 Re: Strój do sądu 11.06.21, 19:52
          Kabaretki u pani mecenas, kabaretki u protokolantki, protokolantka w szpileczkach z licznymi brylancikami (w sam raz na Sylwestra), pani pokrzywdzona w kostiumiku (bardzo stosownie) I toczku z woalką (nie, rozprawa to jednak nie jest ślub w angielskim stylu), pani protokolant w legginsach i stosunkowo krótkim topie, pan świadek w dżinsach z ogromnymi dziurami (nie z biedy 😀-moda taka) - kilku oskarżonych w szortach i podkoszulkach (sąd odesłał do domu i kazał wrócić w długich spodniach-opoeisfalam parę dni temu w innym wątku) I last but not least- oskarżony w gustownym t-shircie z napisem HWDP. To tak na szybko
          • mid.week Re: Strój do sądu 11.06.21, 20:00
            Ostatni u mnie wygrywa 😆
          • lalkaika Re: Strój do sądu 11.06.21, 20:02
            Cywilna. Mialam sliczna bluzeczke z dziurka Na ssanie, 3 miesiecznego bebè.
          • taniarada Re: Strój do sądu 11.06.21, 20:16
            daniela34 napisała:

> Kabaretki u pani mecenas, kabaretki u protokolantki, protokolantka w szpileczka
            > ch z licznymi brylancikami (w sam raz na Sylwestra), pani pokrzywdzona w kostiu
            > miku (bardzo stosownie) I toczku z woalką (nie, rozprawa to jednak nie jest ślu
            > b w angielskim stylu), pani protokolant w legginsach i stosunkowo krótkim topie
            > , pan świadek w dżinsach z ogromnymi dziurami (nie z biedy 😀-moda taka) - kilk
            > u oskarżonych w szortach i podkoszulkach (sąd odesłał do domu i kazał wrócić w
            > długich spodniach-opoeisfalam parę dni temu w innym wątku) I last but not least
            > - oskarżony w gustownym t-shircie z napisem HWDP. To tak na szybko
            To mnie dzisiaj rozbawilaś Daniele.Kiedyś kalafiorowa o bachorach teraz Ty z tym napisem .I co sędzia nie wyprosił.Mój zięciu adwokat już dawno przyjechał z Częstochowy do Wroclawia bez togi.Rozprawa się trochę opóźniła ale pożyyczyli mu.Pozdrówka nie obrazaj się nie mam zlych intencji.
          • hanusinamama Re: Strój do sądu 11.06.21, 20:59
            Ostatni z poczuciem humoru smile A ta pokrzywdzona w toczku napatrzyła się na angielskie kryminały. Tam panie lekko uchylajać woalkę przecierały łzę jedwabną chusteczka...chciała może zrobic wrażenie.
            • daniela34 Re: Strój do sądu 11.06.21, 21:03
              Wrażenie niewątpliwie chciała zrobić. I zrobiła. Niezatarte, że tak powiem 😃
          • marta.graca Re: Strój do sądu 11.06.21, 22:50
            Ja miałam panią sekretarkę w KRS w jaskrawozielonej bluzeczce na ramiączkach i aplikantkę na rozprawie w t-shircie z kolorową papugą zrobioną z cekinów 🙂
          • ludzikmichelin4245 Re: Strój do sądu 11.06.21, 23:07
            A propos protokolantek, odczuwam pewne zażenowanie na myśl o miejscach pracy, które płacą ludziom dwa tysie z hakiem, ale wymagają określonego dress codu (nie zapewniając jednocześnie odzieży roboczej).
            • daniela34 Re: Strój do sądu 11.06.21, 23:30
              No właśnie nie wymagają dress code'u jak widać, więc zażenowanie jest zbyteczne. Protokolantki pod wieloma względami podziwiam, bo to ciężka praca za słabe pieniądze, nie wymagam od nich kostiumów, koszul ani spodni w kancik. Był tu wątek na ten temat po zarządzeniu prezesa jednego z sądów, który taki dress code próbował wprowadzić. I wtedy owszem, komentowalam, że jak wymagamy dress code'u to zapłaćmy za to stosowniem

Natomiast skąpe bluzki na ramiączkach, legginsy i krotki top ani szpilki z brylancikami i kabaretki to raczej nie efekt niskich zarobków. Wiec nie przesadzajmy. Przyczyna jest taka sama jak u pani od toczka z woalką za spore pieniądze.
              • ludzikmichelin4245 Re: Strój do sądu 12.06.21, 08:10
                Zatem jeśli określony strój nie jest zapisany w regulaminie pracy, to dlaczego te brylanciki to takie kuriozum?
                • ludzikmichelin4245 Re: Strój do sądu 12.06.21, 08:11
                  ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Zatem jeśli określony strój nie jest zapisany w regulaminie pracy, to dlaczego
                  > te brylanciki to takie kuriozum?

Nieważne zresztą.
                  Miłej soboty smile
                  • daniela34 Re: Strój do sądu 12.06.21, 09:46
                    Bo to strój wieczorowy, podobnie jak legginsy to strój do ćwiczeń. Są to stroje naruszające powagę sądu. Dla stron też nie mamy regulaminu strój sądowych a jednak podkoszulek z HWDP nie okazał się strojem pozwalającym wziąć udział w rozprawie. Nie mamy podstaw, by wymagać cudów od protokolantów niemniej między dzinsami i podkoszulkiem a kabaretkami jest przepaść. I niestety nie dam się przekonać, że kabaretki i brylancikami to z powodu niskich zarobków oraz, że jest to strój najwygodniejszy do noszenia ciężkich tomów akt i stąd taki wybór.
                    Miłej soboty
                    • ludzikmichelin4245 Re: Strój do sądu 12.06.21, 11:09
                      Zatem być może jakimś rozwiązaniem w instytucjach, których powaga lub wizerunek jest potencjalnie kalany przez nieodpowiedni strój, powinno się wprowadzić dla pracowników (zapewnianą przez pracodawcę) jednolitą odzież i obuwie robocze.
                      Wzorem lotniczego personelu pokładowego albo pracowników Zary.
                      • ludzikmichelin4245 Re: Strój do sądu 12.06.21, 11:10
                        *byłoby wprowadzenie dla pracowników (zapewnianych przez pracodawcę) jednolitej odzieży i obuwia roboczego.
                      • daniela34 Re: Strój do sądu 12.06.21, 11:17
                        Nie miałabym nic przeciwko, niektóre sądy wprowadziły togi dla protokolantów (nie do końca rozwiązuje problem) a krakowski-"mundurki" dla pań z biura obsługi i dzienników podawczych. Niemniej obawiam się, że właśnie frakcja kabaretkowo-brylancikowa nie będzie zachwycona.
                        Bo to nie jest tak, że większość pracowników ma problem z doborem odpowiedniego stroju (przez "odpowiedni" mam na myśli bardzo niewiele: długie spodnie, brak głębokich dekoltów, brak ubran wieczorowych i strojów do ćwiczeń fizycznych). Protokolantki noszą dżinsy, swetry, bluzki, t-shirty. I ok. Natomiast pojawiają się osoby z własną koncepcją i przekonaniem, że to jest ładne i jakoś dziwnie podejrzewam, że to właśnie im mundurki będą przeszkadzać.
                        • ludzikmichelin4245 Re: Strój do sądu 12.06.21, 11:30
                          Togi, owszem, nie rozwiązują problemu kabaretek i nieodpowiedniego obuwia protokolantki czy pani mecenas, zatem być może obuwie i rajstopy pracowników sądu i pełnomocników procesowych również powinny zostać ujednolicone.
                          • ludzikmichelin4245 Re: Strój do sądu 12.06.21, 11:33
                            Pozostaje jeszcze kwestia niestosownych fryzur - to akurat, o ile się orientuję, dość sprytnie załatwiły sądy brytyjskie wink
                            • daniela34 Re: Strój do sądu 12.06.21, 12:04
                              Za kabaretki jedna pani mecenas miała dyscyplinarkę -o szczegóły nie pytaj, nie wiem jak się skończyło, ale "wszczli" (błąd zamierzony).
                              Nie bardzo spotykam się z nieodpowiednimi fryzurami, ale owszem, jak sobie ktoś wygoli HWDP to pewnie jest niestosowne. Natomiast akurat angielskie peruki to dobry przykład: my tu się rozżalamy nad opresyjnym polskim wymiarem sprawiedliwości, który gnębi uczestników procesów absurdalnymi wymaganiami, żeby nie nosili szortów podczas gdy tam oprócz tóg obowiązują peruki. Ponoć niewygodne jak twierdzili przyjeżdżający do nas w odwiedziny angielscy adwokaci.
                              • ludzikmichelin4245 Re: Strój do sądu 12.06.21, 12:16
                                W moim odczuciu obowiązkowy strój roboczy, za który płaci pracodawca, jest benefitem, a nie opresją, bo zdejmuje część kosztów z pracownika.
                                Oszczędzanie na ciuchach zawsze na propsie.

• marta.graca Re: Strój do sądu 12.06.21, 08:46
                  Serio? Mycie naczyń po sobie i użycie szczotki do kibla też musisz mieć zapisane w regulaminie, bo inaczej nie ogarniesz? Btw brylanciki są tańsze od stonowanych ubrań?
            • kornelia_sowa1 Re: Strój do sądu 12.06.21, 07:35
              To nie ma nic wspólnego z kasą. Raczej z klasą.

Ludzie chodzący do pracy biurowej w legginsach 🤦‍♀️
              W dżinsach do teatru 🤦‍♀️
              Jako strój galowy dziecka do szkoły, granatowy dres 🤦‍♀️
              Itd, itd
              • ludzikmichelin4245 Re: Strój do sądu 12.06.21, 08:06
                kornelia_sowa1 napisała:

> W dżinsach do teatru 🤦‍♀️

Znowu zaczynacie? big_grin
                • memphis90 Re: Strój do sądu 12.06.21, 09:52
                  To dobrze, przypomniałam sobie, że mam przecież bilety na przyszły tydzień! Idę rurki w kant prasować...
                  • kura17 Re: Strój do sądu 12.06.21, 10:07
                    Memphis, ale koniecznie rurki biodrowki! (uwielbiam rurki biodrowki, jest to jeden z lepiej na mnie lezacy fason spodni)
      • taniarada Re: Strój do sądu 11.06.21, 22:56
        Niekiedy kara stawarza poczucie winy.
    • januszekxxl Re: Strój do sądu 11.06.21, 19:46
      izabela1976 napisała:
      > Czy wypada do sądu iść w dżinsach? Na sprawę jako świadek

Wypada.
      Ale jeśli chcesz żeby osoba za przyczyną której jesteś świadkiem wygrała, to lepiej ubrać się elegancko. Może nie jak stróż w boże ciało, ale też nie jak na zakupy do warzywniaka.
      • izabela1976 Re: Strój do sądu 11.06.21, 19:56
        Będę musiała na zakupy więc się wybrać, a tych nienawidzę. Obecnie nie mam żadnego eleganckiego stroju, bo po pierwsze nie potrzebuję na co dzień. A po drugie właśnie się odchudzam i to co mam jest ciutkę za duże. Przymierzałam dziś czy od biedy mogłoby ujść. I nie, nie może. A nie doszłam jeszcze do rozmiaru na którym chcę zakończyć zrzucanie kilogramów.
        • borsuczyca.klusek Re: Strój do sądu 11.06.21, 19:59
          Jak masz ciemne, proste dżinsy bez dziur czy przetarć to jak najbardziej ujdą.
        • 35wcieniu Re: Strój do sądu 11.06.21, 20:08
          Możesz iść w dżinsach. Jesteś świadkiem, nie walczysz o mniejszy wyrok usiłując udawać grzeczniejsza niż jesteś ani nic w tym rodzaju big_grin więc dżinsy będą ok. Ja kiedyś byłam jako świadek w dżinsach i koszuli.
        • jasnoklarowna Re: Strój do sądu 11.06.21, 21:07
          Jak jeansy nie są obszarpane i dasz do tego jakąś lepszą bluzkę, koszulę czy koszulkę i zakiet i np baleriny zamiast adidasów to spokojnie.
        • lumeria Re: Strój do sądu 11.06.21, 21:14
          >to co mam jest ciutkę za duże

No i co z tego? Przecież nie idziesz na rewie mody - ciało ma być przyzwoicie zakryte i tyle. Dlaczego wieksze ciuchy nie ujdą? Paskiem ściągniesz całość w pasie, na bluzkę zarzusz apaszkę i co wiecej potrzeba?
          • nuta15 Re: Strój do sądu 11.06.21, 21:32
            Lepiej ciut za duże niż za małe i ciasne.
      • taniarada Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 20:20
        januszekxxl napisał:

> izabela1976 napisała:
        > > Czy wypada do sądu iść w dżinsach? Na sprawę jako świadek
        >
        > Wypada.
        > Ale jeśli chcesz żeby osoba za przyczyną której jesteś świadkiem wygrała, to le
        > piej ubrać się elegancko. Może nie jak stróż w boże ciało, ale też nie jak na
        > zakupy do warzywniaka.
        Bo w każdym wątku coś durnego piszesz.Ostatnio o ministrantach.Miałeś zly dotyk księdza w dzieciństwie ?
        • januszekxxl Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 20:49
          taniarada napisał:
          > Bo w każdym wątku coś durnego piszesz.Ostatnio o ministrantach.Miałeś zly dotyk
          > księdza w dzieciństwie ?

Czy tu była moja odpowiedź na ten post, czy nie?
          Trzeba by zapytać dyżurnej moderatorki.
          • taniarada Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 23:00
            januszekxxl napisał:

> taniarada napisał:
            > > Bo w każdym wątku coś durnego piszesz.Ostatnio o ministrantach.Miałeś zly
            > dotyk
            > > księdza w dzieciństwie ?
            >
            >
            > Czy tu była moja odpowiedź na ten post, czy nie?
            > Trzeba by zapytać dyżurnej moderatorki.
            Masz w genach kablowanie?Czy komuna cię do tego zmusiła ,Nie musisz odpisywać.Wystarczy jak wyżej go Iwony .
            • taki-sobie-nick Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 23:15
              Tak się zastanawiam, co robisz na tym forum.

• taki-sobie-nick Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 23:15
                A zachęcania do strzelania do chorych psychicznie ci nie daruję.

Osiemnastowieczne poglądy.
                • taniarada Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 23:25
                  taki-sobie-nick napisała:

> A zachęcania do strzelania do chorych psychicznie ci nie daruję.
                  >
                  > Osiemnastowieczne poglądy.
                  Do mnie to puszesz.Bo zaraz się zabiję.
                  • taniarada Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 23:26
                    Ale błędy robię .Jak zwykle pod wpływę .
                  • taki-sobie-nick Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 23:27
                    Ty tak na trzeźwo?
                    • taniarada Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 23:43

> Ty tak na trzeźwo?
                      Już Ci napisałem .Zależy Ci na opinii januszka? Piję sobie do lustra .Długi weekend .Telewizor z niemieckimi stacjami włączony ,tablet i komp włączony i telefon.Piję sobie gina i zabijam nudę .
                      • taki-sobie-nick Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 23:52
                        Prezentowanie się w taki sposób na tym forum daje gwarancję, że dalej będziesz pił do lustra.

Z Januszkiem nie gadam zupełnie niezależnie od ciebie.

• taniarada Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 23:59

> Prezentowanie się w taki sposób na tym forum daje gwarancję, że dalej będziesz
                          > pił do lustra.
                          >
                          > Z Januszkiem nie gadam zupełnie niezależnie od ciebie.
                          Nie jest to sposób na życie.I raczej prowadzę zdrowy tryb .Ale czasami warto się napić.Jeśli......
                          • taki-sobie-nick Re: Januszek masz schizę z kościołem? 12.06.21, 00:00
                            Nie miałam na myśli picia, tylko światopogląd i wady.

Więc mówisz, że zachęcasz do zabijania chorych psychicznie?
                            • taniarada Re: Januszek masz schizę z kościołem? 12.06.21, 00:15

> Nie miałam na myśli picia, tylko światopogląd i wady.
                              >
                              > Więc mówisz, że zachęcasz do zabijania chorych psychicznie?
                              Gdzie tak napisałem .Mój Boże .Coś Ci się pochrzaniło.Wklej mi linka.
                              • taki-sobie-nick Re: Januszek masz schizę z kościołem? 12.06.21, 00:19
                                W wątku o policji, która zastrzeliła faceta ze schizofrenią.
                                • taniarada Jesteś okrutna 12.06.21, 00:31

> W wątku o policji, która zastrzeliła faceta ze schizofrenią.
                                  Nie myl pojęć.To byla inna sprawa.Policja nie wiedziała kto to jest.Jestem zszokowany że ktoś mnie tu czyta.Wcześniej myślałem że to męski nick.Z tą kobietą co rozmawiałem ponad pół roku To ją zauważylem po paru tygodniach .Taki jestem rozgarnięty .Śpij sokojnie nie jestem łotrem .Staram się zmieniać, ale nie zawsze to wychodzi.Slodkich snów.
                    • 7katipo Re: Januszek masz schizę z kościołem? 12.06.21, 00:26
                      O tej porze???? Toż toto już pijane w sztok!
                      • taki-sobie-nick Re: Januszek masz schizę z kościołem? 12.06.21, 00:53
                        Ja się nie znam, ja tylko herbatę na przemian z soczkami i skrzypem. tongue_out
                      • taki-sobie-nick Re: Januszek masz schizę z kościołem? 12.06.21, 00:56
                        Gin - alkohol o mocy nie mniejszej niż 37,5%.

No cóż, jeśli pije czysty...
                  • cosmetic.wipes Re: Januszek masz schizę z kościołem? 12.06.21, 12:25
                    taniarada napisał:

> Bo zaraz się zabiję.

Nie mogę się doczekać.
              • taniarada Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 23:53

> Tak się zastanawiam, co robisz na tym forum.
                >
                Co ja tu robię.Ocieram się o kobiety.Te bardziej wrażliwe i inteligentne. Te co mają kłopoty dnia codziennego . Tym bym pomagał najbardziej .Taką mam schizę z dzieciństwa .
                • taki-sobie-nick Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 23:56
                  Ach, i to jest ta pomoc kobiecie, wrażliwej czy nie?

forum.gazeta.pl/forum/w,567,171875417,171875417,Stroj_do_sadu.html?p=171876486
                  • taniarada Re: Januszek masz schizę z kościołem? 12.06.21, 00:11

> Ach, i to jest ta pomoc kobiecie, wrażliwej czy nie?
                    >
                    > forum.gazeta.pl/forum/w,567,171875417,171875417,Stroj_do_sadu.html?p=171876486
                    Jeśli kooieta ma kłopoty rodzinne i piszesz z nią ponad pół roku .Oddajesz jej serce ,dajesz pomoc finansową .Numer telefonu ,fejsa.Ona nic .Gdy propnuję o spotkanie .Do widzenia panu.
                    • taki-sobie-nick Re: Januszek masz schizę z kościołem? 12.06.21, 00:13
                      Nie na temat. Potraktowałeś mnie chamsko, a teraz opowiadasz o swoim życiu.

• taniarada Re: Januszek masz schizę z kościołem? 12.06.21, 00:34

> Nie na temat. Potraktowałeś mnie chamsko, a teraz opowiadasz o swoim życiu.
                        >
                        Masz pistolet.Kiedy ?
                        • taniarada Re: Januszek masz schizę z kościołem? 12.06.21, 00:35
                          Idę po drugą szklankę
                      • taniarada Zamieniam się w słuch 12.06.21, 00:39

> Nie na temat. Potraktowałeś mnie chamsko, a teraz opowiadasz o swoim życiu.
                        >
                        Kiedy i idę skoczyć z okna.
                • taki-sobie-nick Re: Januszek masz schizę z kościołem? 11.06.21, 23:57
                  Ocieram się o kobiety.

To brzmi dwuznacznie i obleśnie.

A jak byś pomagał? Za pomocą arogancji i czepialstwa?
                  • taniarada Re: Januszek masz schizę z kościołem? 12.06.21, 00:05

> Ocieram się o kobiety.
                    >
                    > To brzmi dwuznacznie i obleśnie.
                    >
                    > A jak byś pomagał? Za pomocą arogancji i czepialstwa?
                    Wskoczylem na inną wyszukiwarkę.Może tak wygląda.Ale moja matka zmarla jak mialem pięć lat.I wychowywaly mnie cocie i kuzynki .Wszystkie mi matkowały .Dlatego lubię kobiety.
                  • taniarada Na FR nie byłaś mi dlużna 12.06.21, 00:51

> Ocieram się o kobiety.
                    >
                    > To brzmi dwuznacznie i obleśnie.
                    >
                    > A jak byś pomagał? Za pomocą arogancji i czepialstwa?
                    Ale teraz jesteś bardziej milosierna .Zresztą biorę wszystko na klatę.Jestem cham.
    • mid.week Re: Strój do sądu 11.06.21, 19:58
      Do sądu to tylko w todze!
      • gama2003 Re: Strój do sądu 11.06.21, 20:04
        Albo w więziennym gieźle !
        • mid.week Re: Strój do sądu 11.06.21, 20:09
          Z kulą u nogi?
          • magdallenac Re: Strój do sądu 11.06.21, 20:12
            😂
    • mgla_jedwabna Re: Strój do sądu 11.06.21, 20:08
      Jeśli są to normalne dżinsy, nie szorty, nie rurki, nie dziurawe modnie, to ok. Tylko na górę raczej żakiet lub bluzka koszulowa, nie T-shirt.
    • profes79 Re: Strój do sądu 11.06.21, 20:55
      Jako uczestnik postępowania spadkowego byłem w dżinsach i t-shircie i zero problemów. Strój ma być prosty i stonowany a latem naprawdę sędziowie nie powinni robić problemów; swego czasu nawet na uczelni profesorowie niektórzy zwracali uwagę, że nie wymagają masochizmu i garnituru z krawatem przy temperaturach 30+ stopni.
    • kaki11 Re: Strój do sądu 11.06.21, 20:59
      Moim zdaniem oczywiście że tak. Jeansy to bardzo popularny strój na większość okazji, i o ile nie są to szorty zwłaszcza ultrakrótkie to nie ma w nich nic niestosownego.
    • abecadlowa1 Re: Strój do sądu 11.06.21, 21:13
      Ubierz się po prostu tak, jak na co dzień. Nikt Cię z sądu nie wyrzuci, no chyba że przegniesz totalnie.
    • taki-sobie-nick Re: Strój do sądu 11.06.21, 22:26
      Jeśli są ciemne i CAŁE, a najlepiej nie przecierane, to marynarkę do nich i leć.
    • kkalipso Re: Strój do sądu 11.06.21, 23:36
      Najważniejsze żebyś szła w słusznej sprawie( była prawdomówna itd.) , reszta to pikuś, tak przynajmniej powinno być, nie szata zdobi człowieka; co nie?!
    • taniarada Re: Strój do sądu 12.06.21, 00:57
      13 czerwca wybory samorządowe .Będzie głupia cisza wyborcza.
    • kosmos_pierzasty Re: Strój do sądu 12.06.21, 09:58
      Sąd jest akurat jednym z tych coraz mniej licznych miejsc, gdzie strój ma znaczenie. Wrażenie, jakie wywrzesz może w jakimś stopniu, wpływać na to, jak zostaną potraktowane twoje zeznania. Niby prawnicy są tego świadomi, ale to nadal tylko ludzie...
      Jak dziewczyny piszą - ciemne, gładkie z eleganckimi dodatkami i sensowną górą imo są w miarę ok. Ale już w wersji wygodnej i na luzie to nie, nie poszłabym tak.
    • tanebo001 Re: Strój do sądu 12.06.21, 11:34
      Byle nie w paski...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka