edka12 20.06.21, 08:45 Czyli woskowane ściereczki do owijania żywności. Macie? Jak się sprawdzają? Jakie wymiary są najpraktyczniejsze? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajtova Re: Woskowijki 20.06.21, 08:49 Nie. Nawet nie wiem że takie coś istnieje. Skoro tyle lat się bez tego obywałam znaczy że jest niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Woskowijki 20.06.21, 08:49 Nie mam, nie rozumiem idei, MSZ jest to marketingowy shit i nic poza tym. Pudełka są najlepsze. I termosik z Ikea. Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: Woskowijki 20.06.21, 08:54 Z założenia ma to zastąpić papier śniadaniowy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Woskowijki 20.06.21, 08:56 Ja nie wierzę, że takie coś po kilku użyciach w ciepłe dni jest higieniczne. Jak napisała solejrolia- preferuję pudełko, które da się umyć. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Woskowijki 20.06.21, 08:59 No właśnie, moim zdaniem tego nie da się dobrze umyć. Dlatego właśnie nie mam i mieć nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Woskowijki 20.06.21, 11:16 solejrolia napisała: > Nie mam, nie rozumiem idei, MSZ jest to marketingowy shit i nic poza tym. > > Pudełka są najlepsze. I termosik z Ikea. > > Otóż to. A jesli ktoś chce zawijać kanapki i nie użwać papieru śniadaniowego, to może sobie starodawną modą sprawić komplet serwetek. Płóciennych. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Woskowijki 20.06.21, 11:20 Dokładnie. Przynajmniej można je wyprać w wysokiej temperaturze i wyprasować. O wiele higieniczniej niż te całe woskowijki, których porządnie umyć się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Woskowijki 20.06.21, 09:51 I papier toaletowy wielokrotnego uzytku🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Woskowijki 20.06.21, 12:35 1matka-polka napisała: > I papier toaletowy wielokrotnego uzytku🤭 > Mówisz-masz allegro.pl/oferta/wielorazowy-papier-toaletowy-len-naturalny-dziob-10470011305?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_supermarket_utrzymanie_czysto%C5%9Bci_supermarket_cleaning&ev_adgr=Akcesoria+do+prania+i+sprz%C4%85tania&gclid=CjwKCAjwzruGBhBAEiwAUqMR8GNR269hgqOObpB-FhM5vjcoumWs-iyM_VhBlWqbzvxQ6vNJ4QdcqRoCZrgQAvD_BwE Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Woskowijki 20.06.21, 09:58 Nie wiem, ale nazwa jest paskudna. Kojarz mi się z robakami. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Woskowijki 20.06.21, 10:03 Nie, nie widzę sensu, śniadanie do pracy pakuję w pudełka, do lodówki mam pojemniki z pokrywkami, pudełka normalnie myję, nie wiem jak czyścić to coś. Nazwę ma też jakoś mało zachęcającą Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Woskowijki 20.06.21, 10:05 Oj, nie... Już sama nazwa mnie zniechęca. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Woskowijki 20.06.21, 11:22 Nazwa pasuje do robaków mieszkających w uchu. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Woskowijki 20.06.21, 12:02 To też, mnie się za to kojarzy ze świeczkami z woskowiny usznej robionymi przez Shreka Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Woskowijki 20.06.21, 11:27 Omg, myślałam, że to jakieś paskudne robale. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Woskowijki 20.06.21, 11:49 A ja z kolei, że to jakiś nowy trend włosingowy, jakieś okłady z parafiny na włosy Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Woskowijki 20.06.21, 12:37 Mnie z wijami a.allegroimg.com/s1024/0c84d9/d7cb4bc749028446c1c475ecc504 Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Woskowijki 20.06.21, 14:11 To jest insekt w wydaniu słoniowym Mnie raczej kojarzą się szczypawki... brrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Woskowijki 20.06.21, 11:39 Oj po prostu tworzy się modę. Dopisuje vegan-free albo gluten-free i już się parę osób podnieci Jak dla mnie mycie tego, suszenie, pilnowanie aby woda nie była za gorąca podczas spłukiwania i żeby to potem rozprostować odpowiednio to przerost formy nad treścią. Równie dobrze mogę używać wielokrotnego , plastikowego pudełka. I ono mi wytrzyma i 10 lat (mam takie). A nie kilka miesięcy, wow! Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Woskowijki 20.06.21, 11:47 Miałam okazje wypróbować te woskowijki będąc gościem u kogoś, kto je używał. Paskudztwo niehigieniczne. Nie da się tego porządnie wymyć, tylko spłukać chłodną wodą by nie rozpuścić wosku. Używane np. w lodowce wilgotnieje i staje się śliskie jednocześnie twarde. Poza tym sa głupio drogie. To samo można uzyskać za grosze wylewając naturalny wosk pszczeli na bawełnianą serwetkę. Zresztą papier woskowany działa tak samo tylko jest tańszy i eko. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Woskowijki 20.06.21, 12:26 Moim zdaniem one są pomocne dla tych, którzy sobie nie wyobrażają życia bez folii spożywczej. Ja się szczęśliwie wychowałam w domu, gdzie się zwracało uwagę na to, żeby nie produkować śmieci i nigdy nie mieliśmy folii w użytku. Na swoim kontynuowałam i dopiero jak dostałam w prezencie woskowijki, to zaczęłam używać. Bardzo mi się spodobał pomysł zalewania woskiem vintageowyh haftowanych serwetek - zwykle takie leżą pozapominane po szufladach a tak, znajdują nowy cel w życiu Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Woskowijki 20.06.21, 12:58 Też właśnie je tak używam. Tymi ściereczkam przykrywam np. salaterki zamiast używać folii. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Woskowijki 20.06.21, 13:59 Właśnie dałaś mi do myślenia, że nie mam w domu folii aluminiowej i nie pamiętam, kiedy miałam ostatnio. I nie, żebyśmy jakoś świadomie rezygnowali, tylko w ogóle nie mieliśmy potrzeby jej użyć i kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Woskowijki 20.06.21, 12:28 Pierwsze słyszę. Nazwa też dla mnie egzotyczna, pewnie jakiś marketingowy produkt "musisz to mieć" albo odkopane sprzed lat metody na siłę wskrzeszane. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Woskowijki 20.06.21, 12:30 Chociaż jestem eko freakiem i staram się żyć zero waste bardzo, to mnie zupełnie nie przekonują. Kanapki zabieram ze sobą gdzie rzadko, wtedy pakuje przeważnie w jakieś torebki z odzysku albo w pudełko jakieś. Innego zastosowania niż kanapki nie widzę za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Woskowijki 20.06.21, 12:49 Ja używam do przykrywania różnych pojemników z jedzeniem, które lądują w lodówce (głównie są to jakieś miseczki, zanim dostałam woskowijki po prostu kładłam na nie talerzyki) albo do owinięcia połówki papryki/awokado/kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Woskowijki 20.06.21, 14:45 mam, dziecko w szkole zrobilo, uzywam np. do przykrywania miseczek, glownie z czyms bez mocnego zapachu. Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Woskowijki 20.06.21, 15:45 U nas kosztuje kilkanascie zl...wg mnie bez sensu lepsze pudelka Odpowiedz Link Zgłoś