Dodaj do ulubionych

Powrót z Chorwacji do Polski

02.07.21, 19:59
Kwarantanna? Rodzice zaszczepieni. Nastolatek 12+ nie. Wiem,że po przekroczeniu granicy czeka go kwarantanna. Ale jeśli zrobimy test w Polsce do 48 godzin po przekroczeniu granicy i wyjdzie negatywny to zostanie zwolniony z kwarantanny? Tak to rozumiem. Wszystko tak szybko się zmienia że nie nadążam.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Powrót z Chorwacji do Polski 02.07.21, 20:04
      Rodzice bez kwarantanny, nastolatek na kwarantannie. Może zrobić test 7 dni po powrocie i ew skróci kwarantannę.
      www.google.com/amp/s/podroze.onet.pl/aktualnosci/wakacje-2021-kwarantanna-dla-powracajacych-do-polski-wszystko-co-trzeba-wiedziec/0kszc8e.amp
      • kai_30 Re: Powrót z Chorwacji do Polski 02.07.21, 21:03
        Nie, nie musi czekać do 7 dni po powrocie, co jest wyraźnie napisane w artykule, który linkujesz. Może zrobić test od razu i kwarantanny mieć nie będzie (o ile wynik będzie negatywny, rzecz jasna).
        • ela.dzi Re: Powrót z Chorwacji do Polski 02.07.21, 21:19
          Niesłusznie założyłam, że ona wraca samolotem, wtedy jest tak jak mówię.
          • kai_30 Re: Powrót z Chorwacji do Polski 02.07.21, 21:26
            Nie, nie jest tak. Rodzaj transportu nie ma znaczenia.
            • ela.dzi Re: Powrót z Chorwacji do Polski 02.07.21, 21:27
              No ma, Chorwacja nie jest w Schengen, a wtedy obowiązuje kwarantanna niezaszczepione osoby 12+.
              • cku1 Re: Powrót z Chorwacji do Polski 02.07.21, 21:32
                Ale jest w tym drugim. A tam jest lub. Juz tlunaczylo ministerstwo.
                • cku1 Re: Powrót z Chorwacji do Polski 02.07.21, 21:34
                  Tu masz wprost powiedziane
                  www.gov.pl/web/chorwacja/zasady-podrozowania-do-polski
              • dido_dido Re: Powrót z Chorwacji do Polski 02.07.21, 21:33
                Nawet nie czytasz tego co linkujesz.
                Nie ma kwarantanny dla osób powracających z EOG

'Powyższy obowiązek nie dotyczy osób, które rozpoczęły podróż w jednym z krajów strefy Schengen lub w kraju należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, czyli podróżnych z Bułgarii, Chorwacji, Cypru, Irlandii i Rumunii.'
    • larix_decidua77 Re: Powrót z Chorwacji do Polski 02.07.21, 20:49
      Tak jak piszesz. Dziecko test do 48 h po powrocie.
    • rikitikibu Re: Powrót z Chorwacji do Polski 02.07.21, 21:11
      Dzięki. Czuję się uspokojona. Ale kto to wie co będzie za tydzień. Mam voucher z ubiegłego roku. Chcę go wykorzystać. Na słowo kwarantanna mam już alergie. Mam tylko nadzieję, że test wyjdzie negatywny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka