Dodaj do ulubionych

Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebki

08.08.21, 23:19
Czy zauważyłyście, że ostatnio panuje w Polsce ogromna moda na torebusie drogich marek? Panie, nazwijmy to, z większą klasą, noszą Coccinelle, Chylak, Furla, Tous. Panie bardziej "na dorobku", z pieniądzem, ale niekoniecznie z gustem, uwielbiają Guess, Pinko. Podobny szał obowiązuje na paski.
Dodatki no name są praktycznie niezauważalne na ulicy. Podobnie okropne torbiszcza ze złotym, dyndającym MK, odeszły, gumowe O Bagi też (na szczęście).
Zastanawiam się, na jakiej zasadzie tzw. ulica zaczyna nosić tego typu dodatki, bo rzeba się nieźle wykosztować, żeby za torebkę wielkości portfela zapłacić tysiaka. Torebki symbolem statusu? Czy wyznacznikiem gustu?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 08.08.21, 23:24
      Nie, wcale nie zauważyłam. A może po prostu nie znam tych wszystkich marek i nie zwracam uwagi?
      • livia.kalina Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 08.08.21, 23:30
        To jak ja.
    • leanne_paul_piper Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 08.08.21, 23:30
      Nie zauważyłam, a może przestałam zwracać uwagę, bo pracuję teraz w większości z facetami. Ale kiedyś stałam w Złotych przy schodach ruchomych i liczyłam dla zabawy MK. Doliczyłam się ich kilkudziesięciu w krótkim czasie.
      Sama nie wiem, czemu ten MK był taki modny, bo imho jakość słaba.

Osobiście chodzę z Ralphem Laurenem, którego dostałam od mamy. Bardzo porzadna torba, prędzej się znudzi, niż zniszczy. A imho dobre marki to się zaczynaja od Longchamp, Prady, RLL czy Trussardi. To co wymieniłaś, to jakaś drobnica.
      • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 08.08.21, 23:44
        To jest Polska, kraj, w którym przedmiot codziennego użytku za 350 Euro jest wyszukaną elegancją.
        MK zniknęły czarodziejsko z ulic, zastąpione przez bardziej wyszukane modele.
        • waleria_s Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 01:13
          Skąd bierzesz takie ceny? Furla czy Coccinelle to na promocji wydatek ok. 500-800 zł. A promocji pełno. To nie jest zabójcza kwota nawet dla finansowego przeciętniaka, gdy weźmie się pod uwagę żywotność takiej torebki.
          Nie widzę na ulicach mojego miasta tej mody. Króluje tandeta i skaj.
          • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 01:19
            waleria_s napisał(a):

> Skąd bierzesz takie ceny? Furla czy Coccinelle to na promocji wydatek ok. 500-8
            > 00 zł. A promocji pełno. To nie jest zabójcza kwota nawet dla finansowego przec
            > iętniaka, gdy weźmie się pod uwagę żywotność takiej torebki.
            > Nie widzę na ulicach mojego miasta tej mody. Króluje tandeta i skaj.

Albo i mniej. Pierwsza z brzegu - fakt, że przecenka sroga, poza tym - nie podoba mi się ta torebka. Ale gdybym miała dwadzieścia lat mniej, to pewnie chętnie bym nosiła smile www.zalando.pl/furla-metropolis-micro-bag-torba-na-ramie-nerorubytalco-fu151h0eu-t11.html?sizeshockne%20Size&allophones=0
            • memphis90 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 08:36
              To nie jets torebka, to jest portfel na sznurku. Modele "do noszenia" kosztują na zalando 1800zl.
              • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 11:13
                memphis90 napisała:

> To nie jets torebka, to jest portfel na sznurku. Modele "do noszenia" kosztują
                > na zalando 1800zl.
                >
                Co to jest "model do noszenia"? big_grin Zwyczajna torebka, niezbyt ładna, owszem, po prostu niedroga.
          • kautokeino Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 01:26
            Furla, ktora mi sie podobala, to na promocji kosztowala 500€, nie wiedzialam, ze az tak potanialy! Chyba, ze jakies inne modele na tych promocjach za 500zl sa.
            • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 01:50
              kautokeino napisał(a):

> Furla, ktora mi sie podobala, to na promocji kosztowala 500€, nie wiedzialam, z
              > e az tak potanialy! Chyba, ze jakies inne modele na tych promocjach za 500zl sa
              > .

Furli trzeba przyznać, że wachlarz cen ma szeroki smile
          • kochanka_proboszcza Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 12:06
            Ladna torebkę Furli kupiłam uzywana za stówkę, nie był to bolesny wydatek, noszę ją dwa lata, nie nosi oznak zużycia.

waleria_s napisał(a):

> Skąd bierzesz takie ceny? Furla czy Coccinelle to na promocji wydatek ok. 500-8
            > 00 zł. A promocji pełno. To nie jest zabójcza kwota nawet dla finansowego przec
            > iętniaka, gdy weźmie się pod uwagę żywotność takiej torebki.
            > Nie widzę na ulicach mojego miasta tej mody. Króluje tandeta i skaj.
            • kosmos_pierzasty Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 14:18
              Przebijam, coccinelle wylicytowałam za 50 zł. Ale to kilka lat temu było. Duża, skórzana, z drugiej ręki oczywiście, taka vintage 🙃 choć w idealnym stanie.
      • iberka Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 06:58
        Bo MK jest banalnie prosty do kupienia na Ali 😂
        • georgia.guidestones Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 17.08.21, 19:07
          iberka napisała:

> Bo MK jest banalnie prosty do kupienia na Ali 😂
          Na ali oryginaly sa praktycznie w takiej samej cenie, jak na Zalando w promocji. A takiego bazarowego koszmaru jak na screenie raczej nikt nie kupi
    • madame_edith Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 08.08.21, 23:42
      Ja słabo zauważam takie rzeczy, bo i w markach się słabo orientuję i nie stać mnie na torebkę za kilka tysięcy. Natomiast jest taka jedna chyba droga, która mi się podoba, ale często ją widzę więc jest szansa, że niebawem przestanie 😂.
    • tenjedennick Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 08.08.21, 23:48
      Nie zwracam uwagi na marki. Połowy z nich zresztą nie znam Kupuję co mi się podoba i na co mnie stać.

Ty zwracasz uwagę na marki?
      • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 08.08.21, 23:54
        Zwracam uwagę na trendy, fascynuje mnie marketing szeptany i takie klimaty. Po torebkach od razu widać, że są markowe, a logo znanych firm rozpoznaję bez trudu.
        • tenjedennick Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 08.08.21, 23:57
          Ja do pracy noszę wojskową torbę 25 litrów.. Nie rozpoznaję czy torebki markowe czy nie. Nie interesują mnie loga.
          • kropkaa Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 02:16
            Sama właśnie uprawiasz marketing szeptany. Szczerze mi wisi, co kto nosi. Czy LV czy MK. To tylko torebka.
          • m_incubo Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 11:58
            Nie interesują cię logo chyba, a nie "loga".
            • angazetka Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 12:22
              Loga, jak radia. I dilda.
      • kautokeino Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 08.08.21, 23:59
        Podziwiam, ze ogarniasz polowe tego rynku, ja z wymienionych znam 3 nazwy, na ulicy rozpoznalabym gumowy O-Bag z odleglosci nie mniejszej niz 1,5m (ale oryginalu od podrobki to nawet z 0,5m nie odroznie), pozostalych wcale.
    • sophia.87 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 08.08.21, 23:53
      Żadna z tych marek nie jest ekskluzywna ☺
      Choć sama lubię Furle i Coccinelle
      • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 00:02
        sophia.87 napisała:

> Żadna z tych marek nie jest ekskluzywna ☺
        > Choć sama lubię Furle i Coccinelle

Też się zdziwiłam, Furla w ogóle nie wydaje mi się ekskluzywna. Spora rozpiętość cenowa, bardzo popularna, można ją tanio kupić. Ale jednocześnie bardzo lubię ich torebki i portfele, używam z przyjemnościa i nie od wielkiego dzwonu - może dlatego nie kojarzy mi się z luksusem, raczej z fajnym, klasycznym wyglądem i porządnym wykonaniemsmile
      • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 09:43
        >Żadna z tych marek nie jest ekskluzywna ☺

No właśnie - średnia półkasmile
        Ekskluzywna to może być Bottega Venetawink
      • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:24
        Jak na polskie płacę to są drogie marki.
        • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 09:27
          >Jak na polskie płacę to są drogie marki.
          To czy marka jest premium nie zależy od tego ile w danym kraju się zarabiawink
    • gaskama Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 00:07
      Nie, nie zauważyłam. Ale ja - poza tous - nie znam żadnej z wymienionych marek. I myślałam, że tous robi tylko biżuterię. Sama nie nosze nigdy żadnych... torebusiek.
    • ludzikmichelin4245 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 00:17
      Parę lat temu może.
      Teraz dostrzegam raczej popularność luźnego stylu urban i wydaje mi się, że zamiast torebek dominują minimalistyczne plecaki, coś takiego:
      • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 01:10
        ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Parę lat temu może.
        > Teraz dostrzegam raczej popularność luźnego stylu urban i wydaje mi się, że zam
        > iast torebek dominują minimalistyczne plecaki, coś takiego:

Bardzo to fajnie wygląda, ale niestety - pasuje do tego określona stylówka, a z sukienką, szpilkami - będzie wyglądało dziwnie.
        • purchawka2020 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 07:45
          A ktoś jeszcze nosi szpilki poza pogodynkami?
          • ludzikmichelin4245 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 09:06
            purchawka2020 napisał(a):

> A ktoś jeszcze nosi szpilki poza pogodynkami?

big_grin

Też mam wrażenie, że na co dzień noszą już tylko te osoby, które muszą (z uwagi na dresskod w pracy itp.)
            • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 11:10

> purchawka2020 napisał(a):
              >
              > > A ktoś jeszcze nosi szpilki poza pogodynkami?
              >
              > big_grin
              >
              > Też mam wrażenie, że na co dzień noszą już tylko te osoby, które muszą (z uwagi
              > na dresskod w pracy itp.)

Masz mylne wrażenie wink z drugiej strony - owszem, nie każdy może ubrać się do pracy w kombinezon roboczy i walonki, to inna sprawa smile
              • triismegistos Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 11:50
                To między walonkami a szpilkami nie ma nic?
                • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 11:54
                  triismegistos napisała:

> To między walonkami a szpilkami nie ma nic?
                  >
                  Ależ absolutnie - jest, tylko ja tak reaguję na równie przesadne stwierdzenie: "tylko pogodynki noszą szpilki do pracy". W ogóle kto ogląda jeszcze pogodynki? wink)
          • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 11:09
            purchawka2020 napisał(a):

> A ktoś jeszcze nosi szpilki poza pogodynkami?

big_grin nie, skąd, tylko pogodynki 🤦‍♀️
      • sophia.87 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 11:07
        Przypomina worek na śmieci albo torbę kuriera.
        Chyba tylko ktoś kto jest zmuszony nosić ze sobą cały dobytek ma na codzień plecak tej wielkości
        • ludzikmichelin4245 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 11:28
          Na zdjęciu jest wypchany do maksimum - przy mniejszej ilości rzeczy tę górę się bardziej roluje i plecak robi się mniejszy.
          Nie musi być "cały dobytek" - jeżeli ktoś pracuje poza domem, wystarczy że jest portfel, kosmetyczka, do tego jakieś rzeczy sportowe, lunchbox i laptop i robi się sporo fantów.
          • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:22
            Te plecaki na żywo wyglądają bardzo dobrze. Pasują do naturalnego looku na poziomie.
    • hrabina_niczyja Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 01:06
      Akurat tysiak za porządną torbę to nie jest dużo. Tym bardziej jak to torba do pracy. Ile takich toreb potrzeba? Ja mam po 1 sztuce na lato, zimę i wiosna/jesień, czyli całe 3 sztuki eleganckich i praktycznych torebek, które służą mi więcej niż pół roku czy rok. Plus 3 mniejsze, które kupiłam już jakiś czas temu. Portfel mi służy już 10 rok. Tak samo mam z butami, dobre, skórzane buty kosztują, a moje stopy zwyczajnie zasługują na wygodę. Nie widzę siebie w pracy w Lidlowych butach. Akurat ja jestem z tych co kiecki na codzień za tysiaka nie kupią, ale dodatki muszą być dobre, eleganckie i porządne. Nie rozumiem natomiast dlaczego z takim przekąsem odnosisz się do tych kobiet co to ich stać i kupują, bo to nawet nie są drogie i ekskluzywne przedmioty porzadania 😄
      • waleria_s Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 01:18
        Prawda. Osobiście uważam też, że jest mało innych opcji niż zakup torebki wymienionych marek (i w tym segmencie), jeśli chce się mieć jakość i fajny design. Polskie torebki Fabiola wydawały mi się krótko dobrą opcją, niedrogie, szyte na zamówienie, można wybrać kolor, rodzaj skóry, fajne wzornictwo. Tylko co z tego, jak jakość kiepska. Torebkę mam od jesieni 2020 i już podniszczona, a była używana może z 2-3 razy w tygodniu i pięlegnowana. Chętnie bym kupiła torebkę za 300 zł, ale w tej cenie zwyczajnie ciężko o jakość, co pokazała mi ta Fabiola.
        • hrabina_niczyja Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 01:31
          Kupiłam kiedyś Kazara na przecenie, wyszło 350 zł, cena regularna 700 zł. Po sezonie oddałam do reklamacji, bo naderwało się ucho. Po kolejnym sezonie na rogach zrobiły się przetarcia. No i mam teraz elegancką skórzana siatkę na zakupy 😄
          • waleria_s Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 07:08
            To u mnie odwrotnie, z Kazara byłam całkiem zadowolona.
          • heca7 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 07:31
            Mam czarną kazara. I brązową. O ile czarna do dziś się w miarę trzyma o tyle brązowa to była porażka. Uszy przecieraly się dwa razy. I do tego w podszewce zaszyta była zapalniczka 😉
            • hrabina_niczyja Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 12:10
              No właśnie nie wiem co z tym Kazarem jest nie tak, bo jest to loteria. Mnie za to w tym roku miło zaskoczył Lasocki.
          • escott Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:24
            Kupiłam Kazara mężowi, bo była bardzo ładna, a dla mężczyzn słaby wybór - jakość TRAGICZNA niestety.
      • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 20:22
        >Nie rozumiem natomiast dlaczego z takim przekąsem odnosisz się do tych kobiet co to ich stać i kupują,

W stosunku do mnie poniżej zrobiłaś to samo?big_grin No jak to w płaszczu chodzić 20 latbig_grin A tu mowa o 10 letnim portfelubig_grin No jak to z tym samym portfelem chodzić 10 latwink
        • hrabina_niczyja Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 20:35
          Nie, ja tylko delikatnie dałam Ci do zrozumienia, że wyżej srasz niż dupe masz. Naprawdę wątek nie jest o twoich swetrach z kóz pasących się na rajskich łąkach nawozonycb kupą wielbłąda.
      • czyscicka Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 11:43
        >Akurat tysiak za porządną torbę to nie jest dużo.

Rozbawiałaś mnie! W Polsce nie dużo?big_grin
        Dla przeciętnej Polki torebka za tysiaka to marzenie ściętej głowy. Wiesz że ponad 52 % kobiet w Polsce jest nieaktywna zawodowo a średnia pensja to nieco ponad 3,5 tys PLN netto! Pensje kobiet są jeszcze niższe a koszty utrzymania bardzo wysokie.

>które służą mi więcej niż pół roku czy rok.

Myślałam, że porządna to nawet na całe życie?

>Nie rozumiem natomiast dlaczego z takim przekąsem odnosisz się do tych kobiet co to ich stać i kupują,

To samo robisz z innymi ematkami. To jakiś kompleks?

>bo to nawet nie są drogie i ekskluzywne przedmioty porzadania 😄

Pożądania a nie porządaniabig_grin

• hrabina_niczyja Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 12:01
          To niech się zrobi aktywna zawodowo. Nikt nikomu nie broni iść do pracy. I już nie przesadzajmy, to że jednej nie stać, nie znaczy, że reszta też musi z workiem na śmieci chodzić. A nosić torbę całe życie? Hmmm, no może jak trrzba było na nią wziąć kredyt to może i tak.
          • czyscicka Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 12:16
            >To niech się zrobi aktywna zawodowo.

No tak bo to jak splunięcie przez ramię. I od razu po 20 latach braku aktywności zawodowej kupi sobie torebkę za tysiakabig_grin

>I już nie przesadzajmy, to że jednej nie stać, nie znaczy, że reszta też musi z workiem na śmieci chodzić.

A kto tak twierdzi? To ty odbierasz kobietom prawo do noszenia marek ekskluzywnych. Wyśmiewasz, że spłacają za produkty ekskluzywne kredyt, że o tym mówią, piszą!

I tak torbę można nosić całe życie, nawet taką tanią skoro się podoba. Jest to też ekologiczne czego ty już absolutnie nie zauważasz.
            • hrabina_niczyja Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 12:29
              Nie moja wina, że ktoś miał fantazje 20 lat siedzieć w domu. I chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz. Dokładnie tak, śmieszne jest dla mnie to, że ktoś bierze kredyt na torebkę, ale jak chce to proszę bardzo. I nie wycieraj sobie gęby hasłem ekologia skoro w 1 swoim poście wyraziłaś oburzenie torba za 1000 zł. Rozumiem, że skaj, który po roku się rozpadnie jest bardziej ekologiczny?
    • kosmos_pierzasty Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 06:42
      Torebka symbolem statusu jest od lat kilkudziesięciu pewnie. Stąd przecież podróbki... Być może teraz to dociera do Polski na szerszą skalę. Te droższe jednak zwykle nie dają po oczach logo, choć są pewnie wyjątki.
      BTW nie dopatrzylabym się, jakie marki torby mają panie na ulicy...
      • konsta-is-me Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 18.08.21, 17:22
        Ach, ta zacofana Polska, ktoś dopiero co się dowiedziała co się dzieje na świecie...😂
    • nena20 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 06:50
      Nie wiem co z tymi torebkami, nie interesuje się tym specjalnie, kompletnie nie widzę powodu do zakupu torebki za kilka tys.
      • bene_gesserit Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 17.08.21, 19:24
        Dobra, wygodna i trwała torebka to jest coś takiego, jak dobre, wygodne i trwałe buty. IMO ważne.

Nie rozumiem natomiast posiadania portmonetki. Po co komu w dzisiejszych czasach portmonetka?
        • leanne_paul_piper Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 17.08.21, 22:54
          bene_gesserit napisała:

>
          > Nie rozumiem natomiast posiadania portmonetki. Po co komu w dzisiejszych czasac
          > h portmonetka?
          >

W sensie portfela? Chyba, że portmonetka to jakiś inny twór jeszcze.
          Ale gdzie miałabym upychać banknoty i bilon z kilku krajów? Do tego karty kredytowe, lojalnościowe, wejściówka do metrawink. Ty to wszystko po kieszeniach upychasz?
          Btw. kocham mój portfel od Teda Bakera, chyba z dobry rok na niego polowałam i w końcu się doczekałam obniżki o 60%.
          • bene_gesserit Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 17.08.21, 23:59
            Bilon kilku krajów w jednej portmonetce? Brzmi świetnie big_grin
            Karty trzymam w etui, ostentacyjnie niefirmowym, w jednorożce.
            • leanne_paul_piper Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 18.08.21, 07:19
              Miałam nawet szefa, który miał dwa portfele do różnych walut. To normalne, kiedy się kursuje między kilkoma krajami. Ja jakoś mieszczę się w jednym, mimo posiadania euro, dolarów i szylingow. Trudno, żebym ciagle je wypakowywala i pakowała na nowo. Z brakiem portfela to imho jak z tym brakiem wanny. Niby można, ale po co sobie tak utrudniać życie? A korzyść żadna.
              • chococaffe Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 18.08.21, 07:21
                też mam dwa. Co prawda nie portfele, ale saszetki, bo w saszetkach łatwiej mi utrzymać porządek.
        • chococaffe Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 18.08.21, 06:56
          np bilon. (np kiedy chcesz dać napiwek dostawcy jedzenia)
    • kotejka Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 07:01
      Ja widzę smile
      Fakt, że trochę się jednak moda i trendami interesuje, sledzę ulubione stylistki na insta
      Jeden rzut oka i wiem, z jakiej półki są buty, torba, czy okulary
      Nie żeby to na mnie robilo jakieś wrażenie, czy wpływało na ocenę danej osoby czy stylizacji
      Ale po prostu to widzę
      Komentarze - nie zauważam nie widzę dziwią mnie, troszkę
      Mieszkam w niewielkim mieście, choć tu ludziom się raczej powodzi nieźle
      I tak - dodatki z wyższych półek nie są niczym rzadkim smile
      • aqua48 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:48
        kotejka napisała:

> Jeden rzut oka i wiem, z jakiej półki są buty, torba, czy okulary
        > Ale po prostu to widzę
        > Komentarze - nie zauważam nie widzę dziwią mnie, troszkę

No ja nie widzę, ale też kompletnie mnie cudza półka nie obchodzi. Zauważam jak ktoś ma coś fajnego, pasującego lub nie, ale żebym miała się zastanawiać ile to coś kosztuje? Po co?
      • alicjak-2 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 15:44
        A ja lubię drogie dodatki , uważam że torebka i buty powinny być porządne, reszte może być zwykle i proste
    • huang_he Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 07:07
      Nie kupuję, bo nie szanuję. Nie widzę siebie jako osoby pielęgnującej torebkę. Zresztą coraz częściej wolę plecak.
      Za to w uszach, na szyi i na palcu mam czasem biżuterię bardzo dużo wartą. Spadek po babci. Sprzedac nie chcę, podoba mi się na co dzien i tak sobie noszę. Wątpię, żeby ktokolwiek się domyślał, ile to warte
      • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:20
        Kto się zna, ten doceni, spokojnie. Akurat po biżuterii bardzo widać wartość.
        • kosmos_pierzasty Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 06:56
          Konia z rzędem temu, kto w moich licznych bransoletkach, w tym takich że straganu kupowanych w wakacje, dopatrzy się brylantów 🤓
          • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 13:25
            W takim razie robisz niezły biżuteryjny fusion😀
            • kosmos_pierzasty Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 11.08.21, 14:13
              Bo mnie nie interesuje, co ktoś sobie pomyśli. Jak pomyśli źle, to jego problem 😉
    • kadfael Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 07:22
      Nie, nie zauważyłam. Sama w tej chwili noszę Tatuuma za jakieś grosze, przecenioną w zeszłym roku. W życiu nie kupiłabym torby za tysiące, chociaż byłoby mnie stać. Po co?
      Dla mnie cena zaporowa to parę stówek, ale place nie za wymienione marki, tylko estetykę i porządne wykonanie.
      Ale muszę sobie poobserwować, co nosi Poznań, tak z ciekawości.
    • riskylea Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 07:25
      Marki które wymieniłaś nie są ekskluzywne, to raczej średnia półka. Mam jedną torebkę Coccinelle i jedną Marca Jacobsa, obie bardzo dobre gatunkowo - kupiłam bo mi się podobały, a nie dlatego ze to taka czy inna marka. Guess to dla mnie tandetna stylistyka z rynku.
    • primula.alpicola Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 07:26
      Część "ulicy" po prostu zorientowała się, jak bardzo dobra torebka może zrobić cały look.
      1000 zł to nie jest jakiś majątek i wiele pań może sobie taką kwotę odłożyć.
      • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:18
        Tak, chyba najlepiej to podsumowałaś. Zapanował trend: minimalizm w ubiorze plus wytworne dodatki. Mnie się to nawet podoba, jest stylowe.
      • araceli Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 09:53
        primula.alpicola napisała:

> Część "ulicy" po prostu zorientowała się, jak bardzo dobra torebka może zrobić
        > cały look.

Rili? Dla mnie komiczna jest ta droga torebka do reszty stroju typowo sieciówkowego a jeszcze ta torebka średnio dopasowana do czegokolwiek bo przecież właścicielki nie stać na kilka sztuk do różnych stylówek.
        • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 10:41
          Tylko sęk w tym, ze jak ktoś potrafi, to za wuja Wacława nie rozróżnisz ciucha z sieciówki od ciucha z wyższej półki. Torebkę zauważysz prędzej. I w 90% założysz, ze reszta to tez premium.
          Nie mówimy tu o lambadziarach, które choćby założyły od góry do dołu high fashion to plastik byłby po oczach.
          Styl albo się ma, albo nie i nie cena nie ma tu pierwszorzędnego znaczenia.
          • araceli Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 10:46
            savignonblanc napisał:
            > Tylko sęk w tym, ze jak ktoś potrafi, to za wuja Wacława nie rozróżnisz ciucha
            (...)
            > Styl albo się ma, albo nie i nie cena nie ma tu pierwszorzędnego znaczenia.

Ale właśnie o to mi chodzi - nie o pochodzenie ciucha tylko o styl. Droga torebka nie uratuje kiepskiej stylizacji.
            • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 11:00
              Tania tez nie. Wiec to jednak nie kwestia torebki po prostu.
              • primula.alpicola Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 13:58
                Zgadzam się z shell.
              • araceli Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:13
                savignonblanc napisał:
                > Tania tez nie. Wiec to jednak nie kwestia torebki po prostu.

Droga torebka do kiepskiej stylizacji pogarsza.
                • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:27
                  Nie. Choojowa torebka pogarsza i z cena nie ma to nic wspólnego.
                  • araceli Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:30
                    savignonblanc napisał:
                    > Nie. Choojowa torebka pogarsza i z cena nie ma to nic wspólnego.

Nie - epatowanie markowym akcesorium bo 'zrobi stylizację' jest choojowe. Rozumiem, że ty z tej frakcji więc nie widzisz krindzu.
                    • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:24
                      Coś co dla ciebie jest epatowaniem dla innych będzie czymś zwyczajnym.
                      Jak nosisz bluzę adidasa czy innego nike z widocznym logo, to epatujesz? Seriously?
                      Ps. Ta torba mi się absolutnie nie podoba.
                • primula.alpicola Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:42
                  Ale kto powiedział, że do kiepskiej. Dośpiewałaś to sobie.
                  Prosty, minimalistyczny strój (niechby nawet T- shirt i te dżinsy, tylko nie rurkiwink), do tego porządna torebka, buty, pasek i okulary. Co tu można zepsuć? Wiadomo, że akcesoriami robisz te dżinsy z t-shirtem, jak chcesz.
          • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 11:14
            >Tylko sęk w tym, ze jak ktoś potrafi, to za wuja Wacława nie rozróżnisz ciucha z sieciówki od ciucha z >wyższej półki

Rozróżniszsmile Po jakości materiału. Naprawdę sweterek z akrylu da się odróżnić od sweterka z kaszmiru, lub sukienkę z wiskozy od tej z jedwabiuwink
            Jednak są takie marki premium, w których rządzi poliester i tu nie ma różnicy z sieciówkąsmile
            Jakość ubrań w wielu sieciówkach się mocno poprawiła!
            • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:11
              No wiec sama sobie napisałaś, ze nie rozróżnisz 💁‍♀️
              Premium rzadko już oznacza jakość. A sieciówka nie zawsze oznacza plastikowy badziew. Kwestia umiejętnego wyboru.
              • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 15:07
                Na co sobie odpowiedziałam?smile

Sieciówka to w większości plastikowy badziew, bo ma być tanio!
                W 99 % kolekcji nie uświadczysz swetrów z kaszmiru, trenczy z gabardyny, kurtek wypełnionych gęsim puchem, jedwabi.Tego nie rozróżnię? Tego się nie da nie rozróżnić. Wystarczy wziąć dany ciuch do ręki... Za to ubrania z tych materiałów kupisz bez problemu w salonie mojej ulubionej marki. Także w ich outlecie. Premium w większości dalej oznacza jakość także w usługach, bo nawet po nastu latach płaszcz lub torebkę, możesz zwyczajnie oddać do renowacji za darmo. Spróbuj to zrobić w Zarzewink
                To że w sieciówkach pojawiły się ubrania z wiskozy, że pojawiły się dobre bawełny o odpowiednim splocie nie oznacza, że to jest reguławink
                I myślę że jako premium postrzegamy zupełnie inne markismile
                • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 15:16
                  Odpowiedziałaś sobie. Półka premium - kupując ubranie marki premium nie masz dziś żadnej pewności, ze otrzymasz ubranie ze szlachetnego materiału. Nie są wyjątkami kiecki za kilka- kilkanaście tysięcy złotych uszyte z poliestru.
                  Nie, te czasy renowacji za darmo odeszły w sina dal i nie zrobi Ci tego ani Chanel ani LV ani ani Gucci.
                  W LV gwarancja obowiązuje 2 lata i wtedy owszem wymienia, naprawia bez szemrania. Po tym czasie płacisz.
                  • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 15:17
                    W guccim to samo. Chanel chyba 5 lat.
                    • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:12
                      W Chanel naprawa biżuterii podlega wycenie a to dlatego, że mogą zdarzyć się przypadki, gdy ktoś wyjmie drogi kamień i powie że wypadł...
                      • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:14
                        Chodzi o torebki i ogólnie galanterię skórzana.
                        • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:18
                          No to ci napisałam jak to wyglądawink
                          • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:22
                            Nie, napisałaś jak wyglada ło
                  • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:08
                    >W LV gwarancja obowiązuje 2 lata i wtedy owszem wymienia, naprawia bez szemrania. Po >tym czasie płacisz.

No co ty nie powieszsmile Za darmo oddałam do renowacji torebkę z lat 50 tych. Nic nie płaciłam. Podobnie działa Chanel. Musisz mieć tylko w zależności od numeru "date code" lub numer seryjny. W trenczu z Burberry po 20 latach odpadła mi sprzączka od paska - wymiana za darmo. Widzisz ty piszesz chyba tak to działa ja to testuję.

>Półka premium - kupując ubranie marki premium nie masz dziś żadnej pewności, ze >otrzymasz ubranie ze szlachetnego materiału.

Nie absolutnie żadnej, nie mam oczu i nie potrafię czytać oraz wybrać. Kupując sweter kaszmirowy z Burberry kupuję w rzeczywistości z akrylubig_grin
                    • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:15
                      Tak, pewnie 10 lat temu. LV i Chanel zrezygnowały z tego kilka lat temu.
                      • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:22
                        Ja naprawiałam niedawno...Na pewno nie ponad 10 lat temusmile Jeszcze dostałam od nich info gdzie Babcia torebkę kupiławink
                        • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:37
                          Jesteś pewna, ze to było bezpłatne?
                          www.purseblog.com/news/chanel-stopped-refurbishing-bags/
                          • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 19:56
                            Czy mam ci przesłać całą korespondencję?big_grin
                            Wtedy uwierzysz? Przeczytałaś ze zrozumieniem cały zacytowany artykuł? Chyba nie bardzo...
                    • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:48
                      🙄 i jesteś w stanie (nie patrząc na metkę) odróżnić kardigan z kaszmiru z Burberry od kaszmirowego kardigana za 600 zł mniej znanej marki?…
                      Powyżej pewnej kwoty płacisz za markę. I o to mi chodzi.
                      Jeśli ktoś umie docenić tkaninę, jej jakość, dobry krój i kupuje klasyczne, nieoczo.ebne ubrania oraz potrafi je dobrze zestawiać to nie jesteś w stanie powiedzieć czy to kosztowało kilka czy kilkanaście / kilkadziesiąt stówek.
                      • savignonblanc Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:53
                        I nie mam nic do drogich ubrań. Po prostu teza jakoby zbrodnia było noszenie 2.55 do dżinsów z Zary i tshirta i marynarki z Tatuum czy innej sieciówki jest dla mnie niedorzeczne i świadczy o zaawansowanym snobizmie i kiju w tyłku.
                      • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 20:12
                        Kaszmir, kaszmirowi jest nierówny. Porządny kaszmir kosztuje ogromne pieniądze i większość dostępnych kaszmirów niestety podrabianasad
                        Producenci, którzy pozyskują kaszmir od kozy kaszmirskiej na metce to po prostu piszą, bo to jest dobro luksusowe ograniczone populacją tego zwierzaka i etycznością pozyskiwania surowca. Swetry kaszmirowe od kozy kaszmirskiej możesz kupić czasami w dobrej cenie w outletach marek premium.Dziewczyna pisze niżej, że rzeczy Brunello Cucinelli , który też ma fantastyczne kaszmiry, kupowała w TK Maxx. Naprawdę nie trzeba wydawać niewiadomo jakich pieniędzy.

>Jeśli ktoś umie docenić tkaninę, jej jakość, dobry krój

I właśnie to doceniambig_grin
                    • hrabina_niczyja Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 18:11
                      Żeby 20 lat chodzić w jednym płaszczu tylko dlatego, że mi wymienia sprzączkę za darmo 😄😄😄 Dobry żarcik 😄
                      • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 20:13
                        A kto powiedział, że w jednym?wink
    • str8.up Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 07:49
      Nie, raczej mam odczucie, że te czasy mijają i widzę teraz więcej kobiet z plecakami. Niekoniecznie kanken. Sama też chodzę z plecakiem, nawet do sukienek. Bardzo mi się ta moda podoba.
    • conena Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 08:10
      Furla czy Tous to są drogie marki? no cóż, mam Furlę z tk maxxa, kupioną kilka lat temu za 350 złotych. Tousa lubię, ale torebki ma zwyczajnie brzydkie.
      na cudze paski zupełnie nie zwracam uwagi, kupiłam pleciony pasek polskiej marki i jestem z niego bardzo zadowolona.
    • palacinka2020 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 08:23
      Wiele osob jest w stanie odlozyc 1-2 tys zl- z prezentow, z oszczednosci, z premii. Zawsze ludzie wydawali pieniadze na jakies rzeczy, ktore im sie wydawaly tego warte. Moja babcia uwazala, ze trzeba miec futro, i spokojnie zaplacilalaby tysiaka. Moja mama dalaby tyle za bizuterie. Sama nie mam drozszej torebki, kupowalam takie za 300-400zl, a teraz nie potrzebuje w ogole. Ale gdybym nagle potrzebowala, to pewnie celowalabym w taka za tysiac.

Szczerze "droga" torebka to jest za 20tys i wyzej....
    • lot_w_kosmos Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 08:25
      Ekskluzywne?
      Bez przesady, żadna z tych marek które wymieniłaś nie jest ekskluzywna.
      Trochę wyższe sieciowki i tyle.
      Ja noszę smile
      Uwielbiam Tous, Guess, CK, Liu Jo, Dedigual.
      Za wzornictwo. Mają fajne, ładne.
      Nie widzę w tym żadnej ideologii.
      No, może jestem lekką dresiarą, ale nikomu nie szkodzę.
      Nigdy się tylko nie dorobiłam Michaela Korsa. A to dlatego że te torebki są okropnie często podrabiane i zawsze jak je widzę u kobiet to się zastanawiam, czy kupiły w salonie, czy w Turcji big_grin

A roztrząsanie tegona ematce nawet mnie nie dziwi.
      Noszenie tu jednych butów przrz 6 lat, albo smażenie na obdartej patelni przez 8 to norma. Jak również chodzenie na pogrzeb w starych dżinsach, bo posiadanie w szafie eleganckich czarnych spodni jest tu niemal obciachem. Cool jest być obdartusem najlepiej w nieśmiertelnych trzewikach.
      Ale każdemu jego porno, co nie?
      • marta.graca Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:54
        Nie zauważyłam, by ktoś pisał tu o noszeniu jednych butów przez 6 lat, nie widzę natomiast nic nadzwyczajnego w noszeniu pary kupionej 6 lat temu i nie zniszczonej.
        • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:15
          Ale trend na obdartą ogrodniczkę jest tu mocny. Wątek "co masz teraz na nogach" boleśnie mi to uświadomił.
          • krypteia Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 10:15
            ajr27 napisała:

> Ale trend na obdartą ogrodniczkę jest tu mocny. Wątek "co masz teraz na nogach"
            > boleśnie mi to uświadomił.

Na szczęście pandemia uswiadomila ludziom że minimalizm i antykonsumpcjonizm to trendy w stronę których warto podążać
          • marta.graca Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 20:16
            Boleśnie? Boli cię, że ludzie po domu chodzą w klapkach no name, a nie w blahnikach?
            • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 23:40
              Nie generalizuj. Oczywiście, że po domu nie w Blachnikach, ale z tego, co pamiętam zdjęcia przedstawiały wg popularności gumowce a la Crocsy, rozdeptane kapcie z tkaniny, klapki a la Birkenstock, żarówiaste sandały, w tym zadbane stopy na palcach 1 ręki.
              • hrabina_niczyja Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 23:42
                A ty chodzisz w papciach na obcasiku z piórkami? Aha
                • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 23:48
                  Chyba Ty! 😉
                  W dniu, w którym ukazał się ten wątek siedziałam u swojej mamy w góralskich skórzanych klapkach, takich że stoiska z kierpcami, a w nich podziwiałam swój piękny manicure na opalonych stopach. Mam stopy wyjątkowej urody i świra na punkcie dbania o nie. Dumałam nad wrzuceniem zdjęcia, ale zrezygnowałam
                  • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 23:48
                    Cóż, pedicure miałam ofc😀
    • bye-bye Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 08:32
      Raczej wyznacznikiem gustu. Za 100-200 zł można wyglądać w porzadku a mozna i średnio😉

Symbolem statusu to już raczej coś z naprawdę wyższej półki, coś czego nie uświadczysz w outletach. Hermes na ten przykład 😎
      • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:14
        Zdaje się, że w Polsce nie ma nikogo z Birkin Hermesa. Chyba, że Lewa, nie jestem pewna.
        • quilte Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 06:04
          Zaintrygowałaś mnie smile Skąd wiesz?
          • bye-bye Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 07:12
            No właśnie🙂 tego chyba nie możesz wiedzieć.

Nie musi być birkin. Podałam tę markę jako coś czego nie ma w outletach i ceny są wyraźnie "odczuwalne".

Ja jestem przykładem człowieka, który ma torebki z wyższej półki, których pierwotne ceny by mnie odstraszyły. Ale czasem udaje się upolować i jestem wówczas super happy🙂 dla mnie to żaden wyznacznik statusu, lubię ładne i dobrE wykonane rzeczy.
            Innych nie oceniam pod tym kątem. Naprawdę nie każdy musi do tego przywiązywać wagę.
            • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 09:56
              >Ja jestem przykładem człowieka, który ma torebki z wyższej półki, których pierwotne ceny by mnie >odstraszyły. Ale czasem udaje się upolować i jestem wówczas super happy

Nie wszystkie marki premium udaje się upolowaćsmile Chanel, LV, Hermes, Dior, nie mają outletów ani przecenwink
              Jednak już Bottegę Venetę, Chloe, Pradę, Brunello Cuccinelli, Burberry można dostać w przyzwoitej cenie np. w outletachwink
              • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 10:04
                Dodatkowo, te torebki, uzywane (marki premium), czesto sa drozsze niz nowki w salonach. Niektore modele nie sa juz produkowane, a w dalszym ciagu pozadane.
                • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 11:19
                  >Dodatkowo, te torebki, uzywane (marki premium), czesto sa drozsze niz nowki w salonach.

Generalnie marki premium w większości są ponadczasowe. Ja mam jedną z torebek LV po mojej Babci. - model z lat 50 tych! Firma bezpłatnie ją "odświeżyła"wink I pewnie przekaże ją kolejnemu pokoleniusmile
                  • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 13:35
                    Ja mam dwie Chanel od tesciowej, nie zlicze ile razy oferowano mi za nie gory zlota😀Powtarzam chlopu- takie torebki to swietna inwestycja!
                    • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 13:43
                      Ja się nie muszę z moich zakupów tłumaczyćwink Kupuję, bo pracujęwink
                      • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:02
                        Cudownie, ciesze sie Twoim szczesciem, ale Twoj komentarz jest bez sensu w kontekscie tego co napisalam. 🤷‍♀️
                        • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:03
                          * w kontekscie do tego…
                        • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 15:08
                          A po co był w twoim komentarzu ten chłop?smile
                        • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 15:31
                          Powtarzam chlopu/matce/siostrze/przyjaciolce. Rozmawiam i obgaduje z bliskimi nie tylko dynamike rozwoju problemow na Bliskim Wschodzie, ale takze zakupy.
                          • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 20:17
                            No widzisz ja nie rozmawiam o zakupach, one po prostu się dziejąsmile Stąd moje niezrozumienie tematusmile
                            • triismegistos Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 20:20
                              Rozumiem że skoro teraz rozmawiasz to subtelny sygnał, że ktoś cię porwał i zmusza do tej pisaniny?
                              Jeśli potrzebujesz pomocy przemyć w dyskusji hasło "kogucik"
                              • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 20:25
                                Halo czy triismegistos to mój chłop?big_grin
                                • triismegistos Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 20:30
                                  Nie sądzę, a czemu pytasz?
                            • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 23:27
                              nikki30 napisała:

> No widzisz ja nie rozmawiam o zakupach, one po prostu się dziejąsmile
                              >
                              Wspaniale. My mamy wspolnote i zarowno ja (niepracujaca) jak i chlop (pracujacy) informujemy sie i uzgadniamy chanele/invisaligny/cartiery/inne luksusy.
              • bye-bye Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 11:01
                Dokładnie.
                Ja mam sporo brunello z tkmaxxa🎉
          • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 15:36
            Czytałam kiedyś. Trzeba je zamawiać, długo się czeka, a zamówienia są realizowane tylko dla wybranych.
            Jakaś wszystkowiedzącą napisała niżej, że Kwaśniewska ma, co akurat jest możliwe, bo jako prezydentowej mogli jej zrobić.
            • quilte Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:07
              Zamawianie i czekanie - ok. Ale że zamówienia realizowane tylko dla wybranych? Weź smile Pecunia non olet, nawet Hermesowi.
            • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 16:18
              To nie czytajsmile
              Podstawowe kolory torebki Birkin Hermesa można normalnie kupić w wybranych butikach np. przy Wall Street w NY. Liczy się tak naprawdę ilośc dokonanych przez Ciebie zakupów w sklepie Hermes. Jeśli będzie to twój pierwszy zakup raczej torebki od ręki nie dostanieszwink
              Modele limitowane z krokodylej skóry są dostępne dla wybranych.
        • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 09:38
          >Zdaje się, że w Polsce nie ma nikogo z Birkin Hermesa

Oj zdziwiłabyś sięsmile Przejdź się kiedyś na kolację do NOBUsmile
        • ms.piggy Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 14:29
          twoja wiedza jest bardzo kiepska, m.in. kwasniewska ma birkin
          a te całe ekskluzywne marki, wymienione przez ciebie...to parskam śmiechem smile

słabo, słabo, moja 70++ mama jest bardziej obcykana smile
          • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 15:33
            Dobrze Ci teraz? Poprawiłaś sobie nastrój? Oświeć mnie swoim obyciem, skoro tak się nie znam.
    • madame_rita Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 08:38
      A ja noszę Wittcheny (i z Lidla wink, i z salonu ) i Batycki.
      Bardzo je lubię, są długowieczne, ładne, i mi się podobają.
    • leni6 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 08:49
      Nie zauważyłam, ale ja nie zauważam jakiej marki ktoś ma torebkę. Niemniej jestem przekonana że torebki niemarkowe są wciąż popularniejsze od markowych.
    • lauren6 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 08:52
      Mam torebki wymienionych marek. Kupiłam je ze względu na jakość wykonania, wzornictwo, a nie ze względu na "look".
      Tousa nie mam, ale dla mnie to nie jest żadna ekskluzywna marka, tylko drogi badziew.
      • ajr27 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:12
        Z Tousem się zgodzę, biżuteria się ściera i psuje, a torebki wyglądają tandetnie. Do tego ten infantylny miś.
        • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 09:35
          Tous to nie tylko infantylny miś. Od kilku lat mam fajny zestaw z ważkami wysadzanymi kolorowymi szafirami, który dostałam w prezencie. Wiele kobiet zwraca na niego uwagę, pyta "skąd" i jak wtedy odpowiadam, że z Tous to się pojawia lekkie niedowierzaniesmile Noszę często , nic się nie ściera...
    • marinella Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 08:56

kombo ciuchy z sieciówki plus torebka na która nie stać przeciętnej nauczycielki czy urzędniczki jest jak najbardziej symbolem klasy aspirującej
      • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 09:03
        Kombo- ciuchy z H&M i Prada, czy tez na odwrot sukienka z Chloe i fikusna torebka z Zary, nie sa symbolem NICZEGO. Dla mnie, taki polkowy misz masz swiadczy tylko o tym, ze ktos ma fantazje i potrafi sie bawic moda.
      • lauren6 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:01
        Zdajesz sobie sprawę, że ta nauczycielka może być bogata z domu lub mieć dobrze zarabiającego męża?
        • marinella Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:19
          Jasne, ale wtedy ją stać. Co innego torebka na kredyt.
      • edelstein Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:02
        Jakiś obowiązek jest noszenia wszystkiego z górnej półki? kupuję co mi się podoba,sieciowe i markowe,tanie i drogie.Na szczęście nic nikomu nie muszę udowadniać,ani aspirować do niczego.
        • kotejka Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:04
          No otóż - luiska vitonka ubrana od stóp do głów w vitkacach wyglada desperacko
          Nawet Kate Middleton kupuję kiecki w sieciowkach
          To jest fajnie wybierać trendy i zestawiać sieciowke, z DIY i markowym akcesuarem
        • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:08
          Odkrylam sukienki mojego zycia w H&M, w jakiejs zawrotnej cenie 39,99. Kupilam wszystkie kolory, nosze z gornopolkowymi dodatkami. Polska ulica obgaduje mnie pewnie za plecami, ze nosze podrobki, bo jakzesz tak mozna zbeszczescic jakiegos gornopolkowca zwyklym Haendemem 😀
          • edelstein Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:16
            W Polsce jest jakiś dziwny pęd,że wszystko musi być z górnej półki,jak nie jest oznacza, że podróbka.
            • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 11:14
              edelstein napisała:

> W Polsce jest jakiś dziwny pęd,że wszystko musi być z górnej półki,jak nie jest
              > oznacza, że podróbka.

big_grin big_grin big_grin
              Może bywamy w innej Polsce, Jezu jaka Ty jesteś zabawna big_grin
              >
            • lauren6 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 12:02
              Widocznie w twoim środowisku tak jest, ale z tego co pamiętam ty pochodzisz z głębokiej prowincji. W mieście nie zauważyłam takiego trendu.
              • edelstein Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 12:06
                Nie pochodzę z głębokiej prowincji 😀 wystarczy poczytać komentarze w tym wątku
              • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 12:14
                lauren6 napisała:

> Widocznie w twoim środowisku tak jest, ale z tego co pamiętam ty pochodzisz z g
                > łębokiej prowincji. W mieście nie zauważyłam takiego trendu.

Hmm, to by tłumaczyło język, jakim pisze. I sporo innych zachowań smile
              • kotejka Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 15:47
                lauren6 napisała:

> Widocznie w twoim środowisku tak jest, ale z tego co pamiętam ty pochodzisz z g
                > łębokiej prowincji. W mieście nie zauważyłam takiego trendu.

W mieście nie noszą porządnych torebek?
            • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 12:24
              >W Polsce jest jakiś dziwny pęd,że wszystko musi być z górnej półki

Czy dla Ciebie wymienione wyżej marki torebek to górna półka? smile
              • edelstein Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 13:05
                Zależy,dla mnie średnia,dla kogoś może być już górna.
                • nikki30 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 17:21
                  >Zależy,dla mnie średnia,dla kogoś może być już górna.

Te marki nigdy nie były i nie będą górną półką, bez względu na to czy Cię na nie stać czy nie.
          • primula.alpicola Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:30
            Pokaż tę kieckęsmile
            • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:43
              Taka. W Polsce byla jeszcze czarna i jasnoturkusowa, no i na mnie jest troche dluzsza. Nosi sie do wszystkiego- kurtka dzinsowa, marynarki oversize, tenisowki, kowbojki itd.
              • ludzikmichelin4245 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 11:19
                Fajna, kocham tuby - również jak dorwałam, to od razu w kilku kolorach - moje są dłuższe, ale z większym, kwadratowym dekoltem.
                Faktycznie stylizować można na milion sposobów.
                Niestety fason bezlitosny dla figury uncertain
                • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 13:21

> Niestety fason bezlitosny dla figury uncertain

Te marszczenia z powodzeniem ukrywaja 150 kg plackow ziemniaczanych, ktore zjadlam w ostatnim miesiacu😉
                  • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 13:32
                    Ty, szczuplaku, możesz i 2k placków... ale wiekszość z nas taką sukienkę kupi najwyżej dla córki!
                    (Zazdroszczę, ale życzliwie big_grin)
                    • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 13:50
                      Oj odpuscilam sobie przez ostatnie 6 tygodni, odpuscilam…Bede potrzebowac porzadnej zyebki od primuli, aby wrocic na dobre tory😉Na razie falda brzuszna pod sukienka sie kompletnie nie przejmuje. Nie mogę już o tym teraz myśleć. Jeśli choć przez chwilę jeszcze będę się nad tym zastanawiać to zwariuję. Pomyślę o tym jutro 😉
                      • primula.alpicola Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 22:20
                        Ojojoj, zjebka, zjebka!
                        Kiecka nie dla mnie, dusiłaby mnie pod szyją.
                        A jak Ci się nosi tę Muuv?
                        Dziś kupiłam w Naoko czarną Bellę... ten cienki muślin mnie pokonał.
                • trampki-w-kwiatki Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 10.08.21, 08:38
                  W tym fasonie to bym wyglądała jak ciotka kotka wciśnięta w mini córki 😂
              • lauren6 Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 12:03
                Fajna, model bardzo popularny w tym roku, nie tylko z H&M.
          • agusiah Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 17.08.21, 22:47
            Poproszę o link do sukieneksmile
        • annaboleyn Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 11:17
          edelstein napisała:

> Jakiś obowiązek jest noszenia wszystkiego z górnej półki? kupuję co mi się podo
          > ba,sieciowe i markowe,tanie i drogie.Na szczęście nic nikomu nie muszę udowadni
          > ać,ani aspirować do niczego

Zdumiewające, że to robisz w takim razie big_grin
          >
      • magdallenac Re: Moda na ekskluzywne dodatki, zwłaszcza torebk 09.08.21, 10:15
        marinella napisał(a):

>
        > kombo ciuchy z sieciówki plus torebka na która nie stać przeciętnej nauczyciel
        > ki czy urzędniczki
        jest jak najbardziej symbolem klasy aspirującej
        >
        Nie wyobrazam sobie nawet, jakie emocje moze wzbudzic taka torebka, lub pasek na bezrobotnej 😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka