taki-sobie-nick 11.08.21, 23:48 "kolubryna". Kolubryna dosłownie jest to DZIAŁO ŁADOWANE OD PRZODU, innymi słowy rodzaj ARMATY. Nie ma nic wspólnego z kolumną. Zatem jeśli ktoś używa tego słowa przenośnie, proszę nie wstawiać tam "m". Tu do obejrzenia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bialeem Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 02:00 No właśnie chciałam napisać, że jak ktoś kiedykolwiek oglądał potop, to raczej wie Nie pamiętam jak ją nazywali w książce, ale chyba też kolubryniasto. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 11.08.21, 23:59 Zaiste, całe życie sądziłam, że to jest koluMbryna. Ematka uczy i bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 11.08.21, 23:59 A w którym miejscu wstawiają to „m”? Bo ja nie słyszałam nigdy innej wersji niż właśnie „kolubryna”. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:09 Bo kolumbryna to bardzo zwalista postać płci pięknej a armata niech sobie zostanie kolubryną. Się język czepił grubej baby i zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:38 Wydaje mi się, że chodzić może o to, że wstawienie M zaburza nieco akcentowanie, wyraz staje się przez to bardziej - hmm - melodyjny? Oddający dostojność owej obfitej matrony? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:12 Serio nie wiedziałam, że ktoś mówi „kolumbryna” 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
z.szarych.stron Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:14 eliszka25 napisała: > Serio nie wiedziałam, że ktoś mówi „kolumbryna” 🤷♀️ Ja od zawsze słyszałam "o, zobacz jaka to kolumbryna!"...i utrwaliło się, co zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:23 Ja wychowana na „Potopie” i Kmicicu wysadzającym kolubrynę, więc wymowa też mi się utrwaliła. Chyba w moim otoczeniu wszyscy „Potop” czytali albo oglądali, bo nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek mówił „kolumbryna”. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:26 bo jak nie to "ociec, prać?" Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:30 A opcja po prostu zapamiętania nie wchodzi w grę? 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:33 Nie, musi być motywacja w postaciach Kiemliczów 😃😃🙃 Ja tam się nie mylę. "Potop"- i to nieprawomyślnie, bo najpierw film, a potem książkę, pokochałam jako 8-latka. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:13 Hehe, z taką motywacją, to faktycznie nie da się zapomnieć 😄 Mnie utkwiła w głowie scena, jak Kmicic się na jednej ręce podciąga na lufę kolubryny. No głupio by było nie zapamiętać, jak się to działo nazywa 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 22:00 eliszka25 napisała: > Serio nie wiedziałam, że ktoś mówi „kolumbryna” 🤷♀️ To kobieta-odkrywca, jak Kolumb Odpowiedz Link Zgłoś
z.szarych.stron Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:08 O rety, dzięki...bo ja z tych co wymawiają z M Słowo ma 2 znaczenia. Jeśli chodzi o rodzaj armaty, to rzeczywiście lepiej bez tego M. Ale w tym drugim znaczeniu ( ciężka, duża i niezgrabna rzecz/osoba) to, wybacz, ale z tym M jakoś ładniej brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:20 Ale to drugie znaczenie wynika z pierwszego. Armata to duży, ciężki i mało zwrotny obiekt. Zatem chodzi o TO SAMO słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
z.szarych.stron Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:26 No dobrze.. A więc, mając na myśli osobę ( a nie obiekt/rzecz) to lubię mówić kolumbryna Odpowiedz Link Zgłoś
z.szarych.stron Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:29 A zupełnie serio: ujrzawszy ( w tamtym wątku) kolumbrynę, pomyślałam o Tobie Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:18 Jestem językowym niechlujem, ale też pozwolę sobie wtrącić swoją propozycję, może akurat ktoś skorzysta. Otóż, nie ma czegoś takiego jak "bilans zysków i strat". Bilans i rachunek zysków i strat to dwa różne elementy sprawozdania finansowego. Jeżeli zatem chcemy wyrazić, że dana sytuacja/decyzja okazała się niekorzystna, lepiej powiedzieć, że np. straty przeważyły nad zyskami. Z kolei o tym, że dane elementy się bilansują powiemy wówczas, gdy jeden kompensuje drugi - ale nie wiem, czy w codziennej komunikacji realnie ktoś tak mówi. Również załączam zdjęcia poglądowe Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:22 Ale tutaj to chyba weszło do języka potocznego i znaczy co innego niż w ekonomii, ludzie to rozumieją jako "analiza plusów i minusów danej sytuacji, decyzji". A kolubryna w znaczeniu wielka gruba okropna kobieta pochodzi przecież właśnie od tego, że ta armata jest wielka, ciężka do ruszenia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:27 Aha. Sama lufa od 750 kg do sześciu ton. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:31 panna.nasturcja napisał(a): > Ale tutaj to chyba weszło do języka potocznego i znaczy co innego niż w ekonomi > i, ludzie to rozumieją jako "analiza plusów i minusów danej sytuacji, decyzji". No tak, rozmawiamy o niepoprawnie używanych słowach/zwrotach, więc zaproponowałam swój przykład częstego błędu. > A kolubryna w znaczeniu wielka gruba okropna kobieta pochodzi przecież właśnie > od tego, że ta armata jest wielka, ciężka do ruszenia itd. Tylko chyba nikt nie polemizuje, skąd pochodzi (chyba, że to nawiązanie do jakiegoś konkretnego wątku), ale kwestia dotyczy nieprawidłowej pisowni/wymowy. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:43 Jak nie, wyżej masz wpis, że w drugim znaczeniu z "m" jest lepiej. Moim zdaniem to jest co innego. To, o czym Ty piszesz to wyrażenie z ekonomii czyli jakiejś nauki, przeciętnym ludziom nie znane, dlatego nadali temu nieco inne znaczenie i ono teraz tak funkcjonuje w mowie potocznej. To już raczej nie jest błąd tylko inne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:48 Niby tak, ale jak czytam "atencja do detali" (też nadanie nowego znaczenia podobno), to mnie skręca. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 12:01 Ja mam koleżankę, która twierdzi, że "wziąść" brzmi lepiej, a "wziąć" wygląda głupio i nikt tak nie pisze. Czasami nie warto polemizować, jeszcze nie wieszają za bycie nieukiem, co mnie to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 20:44 To przez Budkę Suflera. Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:34 Dodam, że uczucie, które towarzyszy mi podczas słyszenia "kolumbryna" lub "schizofremia" to nie flustracja. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:40 Ja z kolei nigdy nie słyszałam o flustracji. O labolatorium - jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 11:34 Labolatorium to moja zmora zawodowa. Miałam firmę z laboratorium w nazwie i adresie mailowym. Koszmar, wiecznie błędy. W końcu nazwę skróciłam, mail został ale nigdy nie dyktuję, zawsze zapisuję. Tłumaczenie, że w takim miejscu pracuje laborant a nie labolant nie działa Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 23:28 No co, ludzie seplenia w... pismie tez.... Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wątek językowy - słowo 13.08.21, 12:16 Mylenie R z L to nie seplenienie. Seplenienie dotyczy takich głosek, jak s, z, c, sz, ż, cz. R-L i czasami R-J myliłam jako dziecko, ale w stopniu umiarkowanym, obecnie tego raczej nie robię, ale zauważam u siebie, że mam tę wadę. Rzecz polega z grubsza na tym, że mózg przypisuje słowu dokładnie to samo znaczenie, czy się powie poprawnie czy błędnie, w związku z czym nie rejestruje różnicy. Gdyby ktoś w rozmowie ze mną powiedział "lablador", zapewne nie zauważyłabym tego. Nie wynika to z braku wykształcenia (mam wyższe) czy jakkolwiek rozumianej głupoty, ale tej wrodzonej wady właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:44 Zamrażalka (ciekawe, nawet słownik mi nie podkreśla) Dyslekcja Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:03 Dyslekcja ma pewną - wprawdzie stygmatyzującą - logikę. Dys-lekcja rozumiana jako nienauczalność Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:08 Drugi człon jest od czytania nie od lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:10 Thank you, captain obvious. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:15 Następnym razem nie obrażaj ludzi z dysleksją swoją niewiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:45 panna.nasturcja napisał(a): > Następnym razem nie obrażaj ludzi z dysleksją swoją niewiedzą. Dobrze, to może inaczej. Wątek jest o błędach językowych. Ciekawym elementem jest - przynajmniej dla mnie - zastanawianie się nad genezą danego błędu. Niektóre błędy mogą być zupełnym przypadkiem, który wyewoluował w uzus (np. "odnośnie kwestii"). Inne mogą być wynikiem wymowy, która jest bardziej wygodna i naturalna dla aparatu mowy - czyli np. zmiękczanie/omijanie/dodawanie określonych głosek ("w pozytywiŹmie, "labolatorium"). Inne - z zastosowania fachowej terminologii w niewłaściwym kontekście. A jeszcze inne z błędnej logiki słowotwórczej - i tu jest nasz przykład dyslekCji. Czyli powyższe odnosiło się nie do mojego przekonania, że "dyslekcja" to właściwa pisownia, ale było mini-tezą skąd błąd mógł się wziąć w języku. Tak, wiem, że dysleksja wywodzi się od lexis. Napisałam wręcz, że taki źródłosłów miałby charakter stygmatyzujący, więc zarzut obrażania jest tu kuriozalny. Jaśniej nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:48 Nie pisałaś o błędzie. Pisałaś o rzekomej logice. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 10:11 Logice, która może stać za danym błędem. Zlituj się. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 12:05 ludzikmichelin4245 napisał(a): > Jaśniej nie potrafię. Nawet nie próbuj. Rzucasz perły przed wieprze. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:09 m_incubo napisała: > ludzikmichelin4245 napisał(a): > > > Jaśniej nie potrafię. > > Nawet nie próbuj. Rzucasz perły przed wieprze. > > > Niektorzy ludzie sa glupsi od innych, inni tak zacietrzewieni, ze emocje odcinaja im mozg, jeszcze inni nie dosc, ze glupi to nadmiernie pobudzeni... do ktorej kategorii nalezy panna. nasturcja? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 18:19 >czyli np. zmiękczanie/ ("w pozytywiŹmie,). Byłam parę lat temu na wykładzie popularyzującym wiedzę o języku. Pani profesor prosiła publiczność o wymawianie różnych wyrazów. Sporo osób zmiękczało różne słowa, w których to zmiękczenie raczej nie występuję. Profesor postawiła ostrożnie tezę, że być może to zmiękczanie jest lub staje się charakterystyczne dla ludzi zamieszkujących mój region. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:14 Ludzie nie znając słowa upodabniają je do słowa sobie znanego. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 13:48 Właśnie. Dziecięciem będąc, uważałam, że mówienie prognoza to błąd. Prawidłowa forma to probnoza, bo to taka próba (przewidzenia czegoś). Nie znałam słowa gnoza, więc wykombinowałam z tego, co znałam. Stąd się te błędy biorą. Zamrażalka jak pralka, dlaczego nie. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 23:20 O rany! Tyle lat byłam z tym sama 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:10 Boljer, tu juz mnie trzepie😬 Odpowiedz Link Zgłoś
z.szarych.stron Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:32 tryggia napisała: > Dodam, że uczucie, które towarzyszy mi podczas słyszenia "kolumbryna" lub > "schizofremia" to nie flustracja. E tam, nie denerwuj się...przecież to błahoTka! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:42 Dobra, z mojej działki-do sądu należy się stawić, broń boże nie wstawić (wykształconym ludziom się ten błąd zdarza). Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:45 Można się najpierw wstawić a potem stawić (osobiście bym nie zalecała, ale technicznie możliwe) Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:48 Tak, ale jednak grozi kara porządkowa 😃😃😃 Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:59 Są też sprawy, w których warto się zastawić, by się postawić. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:17 Niektórzy „wstawiają” się również do różnego rodzaju urzędów. Nic dziwnego, że potem załatwianie spraw urzędowych tak długo trwa 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
fortalesa Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 10:42 Poprawiacie takie błędy u kogoś? Mam znajomego (dalszego raczej) który nagminnie używa zwrotu "et tecera et tecera". Kilkukrotnie w ciągu kilkuminutowej wypowiedzi. Tak mnie to razie, że kilka razy podczas mojej wypowiedzi zastosowałam poprawną formę - ale nie dotarło. Lubię człowieka, bardzo inteligentny - pewnie gdzieś źle przeczytał i tak się za nim ciągnie .... jak mu pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 11:56 pewnie mu się kojarzy z etc., stąd przestawienie sylab. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 13:49 My w pracy miewamy amragedon, a przynajmniej jedna koleżanka tak twierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:11 Jedna kolezanka robila remont, bo miala wypatrzone okna😃 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 19:53 1matka-polka napisała: > Jedna kolezanka robila remont, bo miala wypatrzone okna😃 > Wypatrzone okna mi się podobają 😄. Użyję takiego argumentu, jak będę chciała robić remont 😁. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 20:06 Była wypuczona klepka mogą być wypatrzone okna Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 23:22 To jest cudowne! Czyli okna mogą się jednak zużyć w tym sensie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Wątek językowy - słowo 13.08.21, 08:39 atoness napisała: > To jest cudowne! Czyli okna mogą się jednak zużyć w tym sensie. Skoro ktos ciagle przez nie patrzy, to w koncu sie wypatrzyły. Logiczne🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 19:37 fortalesa napisał(a): > Poprawiacie takie błędy u kogoś? Albo z naciskiem powtarzam kilka razy prawidłową wersję, albo jednak zwracam uwagę jeśli mi się klient chce "wstawić do sądu". 9/10 sędziów oleje. A 1/10 będzie komentował Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:26 daniela34 napisała: > Dobra, z mojej działki-do sądu należy się stawić, broń boże nie wstawić (wykszt > ałconym ludziom się ten błąd zdarza). > może dlatego, że sporo tych dorosłych ( mężczyzn) musiało się wstawić na kwalifikację do służby wojskowej Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:27 Ja pragnę zwrócić uwagę z kolei na fakt, że tak naprawdę nieliczne kobiety mają cellulitis. Jesli już to cellulit . Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 18:53 Nigdy przedtem nie słyszałam o “kolumbrynie”, ale bardzo mi się to słowo podoba i od dzisiaj będę tak mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 19:14 Ja bez m, ktoś wielki, olbrzymi, zwalisty, ale też taki hm, absorbujący swoją wielką osobą Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 20:06 Kto uważnie i nabożnie czytał Potop, jakieś 385 razy, to wie, że - i co to - kolubryna 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 20:55 to ode mnie parę słów o wapniu: WAPŃ (calcium) to pierwiastek chemiczny - polecany przez lekarzy jako środek wspomagający przy problemach alergicznych itp... apteka sprzedaje wapń w różnych związkach chemicznych (np jako mleczan) ale nie w postaci WAPNA, WAPNO - w kilku odmianach, ma zastosowania raczej inne niż medyczne (tlenek i wodorotlenek wapnia to substancje żrące, najbardziej znane zastosowanie to zaprawy murarskie) jest jeszcze amelinium, ale jeszcze mało rozpowszechnione w mowie codziennej www.youtube.com/watch?v=u-ZarTwE64c Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 20:58 Niestety, nawet apteki nazywają środki na bazie wapnia "wapnem". Wpisz w google "wapno" i zobacz sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:00 taki-sobie-nick napisała: > Niestety, nawet apteki nazywają środki na bazie wapnia "wapnem". Wpisz w google > "wapno" i zobacz sobie. wiem, Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 23:29 >polecany przez lekarzy jako środek wspomagający przy problemach alergicznych Juz nie wg ostatnich badan. Ale polecają np kobietom w wieku menopauzalnym Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:02 Dorzucę wymowę nazwisk ze zmiękczeniem: -si i - ci Z sikorką te same osoby nie mają problemu/ Często są to dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:10 C - i- tko, S - i -dor , S - i -dorkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:27 Jeszcze jedno: zagwozdka (od gwoździa). Nie zagwostka (od nie wiem czego). Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 13.08.21, 23:19 Mnie jeszcze rusza "zasypywanie gruszek w popiele" i "podwinęła mu się noga". Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 13.08.21, 23:22 To samo. Zastępowanie nieznanych słów znanymi. Mnie też wkurza. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:41 Koleżanka ma w ogródku dendrony. Najpierw się wszyscy pochichali, po czym co do jednego tak nazywają te rośliny. Szybciej jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:46 Tak. Zanonimizowane 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:59 Pan Marcin plecie dendrony!” „Z czego plecie?” „Ano – z łyka. Taki dendron upleciony Jest podobny do koszyka. Po cichutku się wymyka, Niespodzianie psa nastraszy, Wrzuci stary gwóźdź do kaszy, Wszystkie jabłka zerwie z drzewa, Z garnków wodę powylewa, W oknach szyby powybija, Wysmaruje miodem stryja, Ciotkę weźmie na barana, Sad posypie Śniegiem w lecie… Nie wierzycie?” „Proszę pana, Takie pan dendrony plecie!” Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 22:06 Piękne! Przejdą mi teraz dendrony na androny. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 23:25 RODO-wite RODO-dendrony z RODO-s. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick "Niejaki" to NIE TO SAMO co "nijaki" 13.08.21, 23:03 sjp.pl/niejaki sjp.pl/nijaki (a tym bardziej nie to samo co "nijako" - vide wątek o Wieliczce) Odpowiedz Link Zgłoś