26.09.21, 11:51
Czy kto wie, jak toto zrobic ? tak tradycyjnie, od podstaw. Wszystkie przepisy, ktore znalazlam, zaczynaja sie od zalecenia, by wziac gotowy preparat "Podpiwek kujawski" , a ja pozadam wiedzy z czasow, gdy nie bylo gotowych preparatow !

W jakims dawnym watku ktoras zeznala, ze corocznie uczestniczy w warzeniu piwa w domowych czy dzialkowych warunkach, niestety nie doszukalam sie osoby ani sposobu, a tez bylabym ciekawa.

Pozostaje z nadzieja smile
Obserwuj wątek
    • blask.polnocy Re: Podpiwek 26.09.21, 12:05

      Potrzebujemy około 80 g kawy zbożowej (nie rozpuszczanej czy ekspresowej, musi bowiem zawierać słód jęczmienny), którą dodajemy do gotującej się wody (5 l), razem z suszonymi szyszkami chmielowymi (3-4 łyżki). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kwadrans. Studzimy do temperatury pokojowej, po czym przecedzamy przez kilkukrotnie złożoną gazę. Odlewamy szklankę płynu i rozpuszczamy w nim drożdże piekarnicze (2 g). Rozczyn wlewamy ponownie do garnka, dosypujemy cukier trzcinowy (200-300 g) i dodajemy sok wyciśnięty z połówki niewielkiej cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Dokładnie mieszamy.

      Powstały napój przelewamy do dużych butelek plastikowych (do 2/3 ich objętości). Lekko je ściskamy, zakręcamy i odstawiamy na dobę, w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Po 24 godzinach lekko upuszczamy nadmiar gazu, ponownie zakręcamy i odstawiamy podpiwek na 3-4 dni w chłodne miejsce. Przed spożyciem napój schładzamy w lodówce i wypijamy w ciągu tygodnia.

      Podpiwek może smakować tak jak mężczyzna.
      Smacznego.
      • tt-tka Re: Podpiwek 26.09.21, 12:14
        Dzieki, ale to nadal nie to...
        szukam przepisu z czasow, gdy nie bylo jeszcze kawy zbozowej (produkcja w Polsce to tak od lat 60-tych XIX wieku, a podpiwek jest duzo starszy) oraz bez cukru trzcinowego, ktory ze wzgledu na cene byl malo osiagalny dla tych, ktorzy napoj sporzadzali i pijali

        plastik do przechowywania napojow to zbrodnia ! tylko i wylacznie ciemne szklo !
        • blask.polnocy Re: Podpiwek 26.09.21, 12:49
          Kawę można zastąpić słodem jęczmiennym, wykorzystywanym do produkcji piwa i innych alkoholi, kwasu chlebowego, pieczywa – nadaje im specyficzny smak.
        • blask.polnocy Re: Podpiwek 26.09.21, 13:06
          Podpiwek

          120g słodu jęczmiennego (połowa opakowania)
          kilka szyszek chmielowych
          250g cukru
          3g drożdży
          5l wody

          Słód jęczmienny wsypałam do wrzącej wody i gotowałam przez 10 minut. Następnie dorzuciłam do garnka szyszki chmielowe (dołączone do opakowania) i podgrzewałam jeszcze przez 5 minut. Powstałą brzeczkę lekko przestudziłam i przecedziła przez gęste płótno. Dopóki płyn był jeszcze ciepły rozpuściłam 250g cukru i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Na koniec w małej ilości brzeczki rozpuściłam 3g drożdży i wymieszałam z płynem. Rozlałam do szklanych butelek i odstawiłam na czas fermentacji (24h w cieple). Butelki przeniosłam do piwnicy na kolejny dzień. Napój należy podawać dobrze schłodzony i spożyć jak najszybciej, gdyż jest to podpiwek żywy (zawiera żywe, pracujące drożdże).
            • blask.polnocy Re: Podpiwek 26.09.21, 15:44
              Anonimowy11 grudnia 2012 14:46
              Oczywiście, że może być miód, bo składa się z glukozy i fruktozy, czyli cukrów fermentowanych przez drożdże.


              Paulina11 grudnia 2012 16:03
              Anonimowy ma rację. Można. Nawet spróbowałam. Ale nie polecam bo to już nie jest podpiwek i ma dziwny posmak...


              Anonimowy22 sierpnia 2013 19:03
              A ja dodałam do podpiwku trochę miodu (i odpowienio mniej cukru) i wyszedł pyszny, z miodowym posmakiem, mniam smile

              przepisoteka.blogspot.com/2012/10/podpiwek.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka